Επικαιρότητα

Η Αλ Κουντς ανήκει στους Άραβες κατοίκους της, όχι στους ισραηλινούς εποίκους!

12/12/2017

Ο πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ έκανε τελικά πράξη την προεκλογική του δέσμευση και ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του Ισραήλ, περιφρονώντας κάθε προηγούμενη σχετική απόφαση κάθε μεσολαβητική ειρηνευτική διαδικασία του ΟΗΕ, αλλά και κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, στον πιο ευαίσθητο χώρο του πλανήτη, πυροδοτώντας την ίδια στιγμή μαζικές εκρήξεις διαμαρτυρίας και οργής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (που το ισραηλικό κράτος "υποδέχτηκε" με ένα ακόμα κύμα βίαιης καταστολής, με τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες), αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Δεν ξεχνάμε ότι δύο χρόνια νωρίτερα, ο έλληνας Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ρέουβλεν Ρίβλιν υπέγραψε το βιβλίο των επισκεπτών του Ισραηλινού Προεδρικού Μεγάρου, αποκάλεσε την Ιερουσαλήμ "ιστορική πρωτεύουσα (του Ισραήλ)", σε μια κίνηση που μάλλον μόνο τυχαία δεν ήταν, αν συνεκτιμήσουμε τα διαδοχικά βήματα διπλωματικής προσέγγισης και πολύπλευρης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Yabasta

...Η εξελισσόμενη ισραηλινή επιθετικότητα είναι αντίθετη προς τις Συμβάσεις της Γενεύης και αρνείται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Ο Μπένζαμιν Νετανιάχου συνεχίζει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και να προβαίνει σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όταν διακηρύσσει ότι το Ισραήλ ποτέ δεν θα αποδεχθεί να επιστρέψει στα σύνορα του 1967 και ποτέ δεν θα αποκηρύξει την ενιαία Ιερουσαλήμ. Για πολλά χρόνια, εγκληματικές πράξεις βίας του ισραλινού στρατού εναντίον της Γάζας διατηρούν τον πληθυσμό σε κατάσταση πολιορκίας, αποκλεισμένο ολοκληρωτικά από τη γη και τη θάλασσα, σ’ αυτό που ονομάστηκε “ανοιχτή φυλακή”. Η “συλλογική τιμωρία” που επιβάλλεται στον πληθυσμό της Γάζας, οι αυξανόμενοι εποικισμοί στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, οι συνεχιζόμενες αυθαίρετες συλλήψεις και εξωδικαστικές εκτελέσεις, η κατεδάφιση κατοικιών και ο συνεχιζόμενος περιορισμός μετακίνησης του λαού, συμβαίνουν διαρκώς, κι όμως οι πολιτικές δυνάμεις του κόσμου όλου σιωπούν...

(Από την ανακοίνωση της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας Euromed IFE-EFI – 7 Δεκεμβρίου 2017)