Επικαιρότητα

Ανταπόκριση από τη δίκη της ΠΟΣΠΕΡΤ (29/5)

02/06/2017

Σίσσυ Βωβού

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΜΙΣΟΥΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Εκδικάστηκαν στις 29-5 τα ασφαλιστικά μέτρα στα οποία προχώρησε η Χρυσή Αυγή εναντίον της ΠΟΣΠΕΡΤ, της Ομοσπονδίας συλλόγων προσωπικού ΕΡΤ, επειδή η τελευταία έβγαλε απόφαση ότι δεν θα μεταδίδει εκδηλώσεις μίσους της Χρυσής Αυγής, προχωρώντας σε στάσεις εργασίας όταν αυτές προγραμματίζονται. Σημειωτέο, ότι η Χρυσή Αυγή που δικάζεται με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, έχει κανονική κάλυψη στη δημόσια ραδιοτηλεόραση στις καθημερινές ανακοινώσεις των κομμάτων για τρέχοντα θέματα. Η απόφαση αφορούσε εκδηλώσεις μίσους, οι οποίες είναι έμφορτες με ρατσιστικό και φασιστικό λόγο κάθε μορφής.

Από μεριάς Χρυσής Αυγής κατέθεσαν δύο μάρτυρες, ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός κατά δήλωσή του, και συνδικαλιστής όταν ήταν εργαζόμενος, ο οποίος απαντούσε αόριστα στις ερωτήσεις των δικηγόρων, ενώ δήλωνε ότι είναι η φωνή του μέσου πολίτη. Πάντως, σε ερώτηση των δικηγόρων αν ήταν υποψήφιος της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, αναγκάστηκε να απαντήσει καταφατικά. Εξέφραζε τον προβληματισμό πως καταλύεται η δημοκρατία με ενέργειες σαν αυτήν της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Ο δεύτερος μάρτυρας της Χ.Α., βουλευτής, υπογράμμιζε την αντιδημοκρατικότητα της απόφασης της ΠΟΣΠΕΡΤ, και το ενδιαφέρον του να προασπίσει τη δημοκρατία και την πολυφωνία, με τη μετάδοση εκδηλώσεων όλων των κομμάτων, συν της Χ.Α. Και φυσικά, όπως και η Χ.Α., ζήτησε την τιμωρία των συνδικαλιστών.

Από μεριάς ΠΟΣΠΕΡΤ είχαν προταθεί 5 μάρτυρες, όπως φαίνεται και στην ανακοίνωσή της που έχουμε στο σύνδεσμο, αλλά η πρόεδρος δέχθηκε μόνο δύο.

Ο Διονύσης Τσακνής, πρόεδρος της ΕΡΤ, ενημέρωσε ότι συστάθηκε επιτροπή δεοντολογίας αποτελούμενη από στελέχη της ΕΡΤ, για να εξετάζει τα βίντεο από τις διάφορες εκδηλώσεις της Χ.Α. και να αποφαίνεται αν πρέπει να μεταδίδονται, λαμβάνοντας υπόψιν τους νόμους που δεν επιτρέπουν τη μετάδοση μηνυμάτων με φασιστικό, ρατσιστικό, ομοφοβικό περιεχόμενο, κατόπιν αιτήματος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Οπότε, όπως είπε, δεν είναι περιορισμός του δικαιώματος λόγου της Χ.Α., αλλά περιορισμός μετάδοσης τέτοιων μηνυμάτων. Και στην περίπτωση που η επιτροπή δεοντολογίας εγκρίνει κάποια μετάδοση, όπως έγινε πρόσφατα, η ΠΟΣΠΕΡΤ σύμφωνα με την απόφασή της θα την εμποδίσει εάν κρίνει ότι έχει ακατάλληλα προς μετάδοση μηνύματα. Αλλά εμείς, είπε, δεν θέλουμε να κάνουμε πόλεμο με το συνδικαλιστικό όργανο όταν διαφωνήσουμε.

Δύο κορυφαίες απαντήσεις του στις ερωτήσεις ήταν: Η μία, ότι η ΕΡΤ είναι περήφανη που το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων παίρνει τέτοιες αποφάσεις. Φυσικά, καταχειροκροτήθηκε. Η δεύτερη, σε ερώτηση αν είναι αντίθετος με το γεγονός ότι η Χ.Α. τάσσεται κατά των μνημονίων, απάντησε ότι τέτοιου είδους δήθεν φιλολαϊκή πολιτική είχε και ο Αδόλφος Χίτλερ και αυτό το ξέρουμε.

Ο δεύτερος μάρτυρας από πλευράς ΕΡΤ, διευθύνων σύμβουλος κ. Ταγματάρχης, υποστήριξε τους εργαζόμενους με πιο ήπια και γραφειοκρατικά λόγια.

Η απόφαση θα βγει σε τρεις μέρες από τη δίκη, ευελπιστούμε να απορριφθούν τα ασφαλιστικά μέτρα, σύμφωνα με τα οποία πρέπει η ΠΟΣΠΕΡΤ να πληρώσει 5.000 πρόστιμο και να φυλακιστεί ο πρόεδρός της Παναγιώτης Καλφαγιάννης.

Πολλές συνδικαλιστικές ενώσεις έχουν πάρει αποφάσεις συμπαράστασης στην ΠΟΣΠΕΡΤ και στον αντιφασιστικό αγώνα της, όπως φαίνεται αναλυτικά από την ανακοίνωσή της της 29-5, στον σύνδεσμο.