Ημερολόγιο

Εκδήλωση - Συζήτηση: Jobstown Not Guilty

05/04/2017

Οι δίκες του Jobstown, οι πρώτες πολιτικές δίκες στην Ιρλανδία μετά από δεκαετίες, αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Απρίλη. Πρόκειται για την προσπάθεια του ιρλανδικού κατεστημένου να τρομοκρατήσει το εργατικό κίνημα και επί της ουσίας να χτυπήσει το δημοκρατικό δικαίωμα στη διαδήλωση και τη διαμαρτυρία.

Θυμίζουμε ότι πριν 2 χρόνια, ο αγώνας της ιρλανδικής εργατικής τάξης ενάντια στο φόρο για το νερό τρομοκράτησε το ιρλανδικό κατεστημένο. Μέσα από μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία άρνησης πληρωμής του φόρου που είχε επιβάλει η κυβέρνηση και μέσα από διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες κατάφερε να ανατρέψει το φόρο και να αναγκάσει την κυβέρνηση σε υποχώρηση. Σε αυτό το κλίμα ήταν που στην πόλη Jobstown πραγματοποιήθηκε μια αυθόρμητη καθιστική διαμαρτυρία έξω από το αυτοκίνητο της αναπληρώτριας πρωθυπουργού Joan Burton όταν εκείνη επισκέφθηκε την πόλη, εμποδίζοντάς τη να μετακινηθεί για δύο ώρες. Παρόλο που ήταν η αστυνομία αυτή η οποία με βία προσπάθησε να διαλύσει τη διαμαρτυρία, 19 αγωνιστές, μεταξύ των οποίων ένας ανήλικος, οδηγούνται σήμερα στα δικαστήρια με πολύ σκληρές κατηγορίες, αντιμετωπίζοντας ποινές που φτάνουν μέχρι και την ισόβια κάθειρξη.

Πλησιάζοντας στη δίκη των 18 αγωνιστών το κατεστημένο της Ιρλανδίας κάνει ότι μπορεί για να φιμώσει την εκστρατεία αλληλεγγύης. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι η προσπάθεια της Εισαγγελίας  να απαγορεύσει στους κατηγορούμενους να πάρουν μέρος σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας (!) που οργανώνονται αυτή την περίοδο. Και επίσης η προσπάθεια του Δημόσιου Κατήγορου να αποκλείσει από το σώμα των ενόρκων οποιονδήποτε έχει εκφράσει άποψη για τις δίκες και για τον αγώνα ενάντια στο φόρο για το νερό μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, καθώς επίσης και οποιονδήποτε προέρχεται από την περιφέρεια Τάλατ, την περιοχή στην οποία βρίσκεται η πόλη Jobstown.

Όλα δείχνουν ότι η ιρλανδική κυβέρνηση θέλει να εκδικηθεί για την ήττα που είχε στο φόρο για το νερό και ότι θέλει να προετοιμάσει το έδαφος για επόμενες κινητοποιήσεις στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι μπροστά στα σχέδιά της ακόμα και τα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα της διαμαρτυρίας και της ελεύθερης έκφρασης μπορούν να χτυπηθούν. Και για αυτό είναι αποφασισμένη να τιμωρήσει αυτούς που αγωνίζονται στέλνοντάς τους ακόμα και στη φυλακή.

Απέναντι στα σχέδια αυτά της ιρλανδικής κυβέρνησης η διεθνής εκστρατεία Jobstown Not Guilty έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα διεθνούς αλληλεγγύης. Πάνω από 30 συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες διοργανώθηκαν στις 23 Μάρτη σε πρεσβείες και προξενεία της Ιρλανδίας σε όλο τον κόσμο. 88 βουλευτές και ευρωβουλευτές από 17 διαφορετικές χώρες υπέγραψαν το ψήφισμα συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους ιρλανδούς. Σημαντικοί αγωνιστές, συνδικαλιστές από όλο τον κόσμο επίσης έδωσαν τη στήριξή τους και σημαντικές προσωπικότητες όπως η Άντζελα Ντέιβις, ο Κεν Λόουτς και πολλοί άλλοι.

Στην Ελλάδα η εκστρατεία Jobstown Not Guilty δραστηριοποιήθηκε σε πολλά επίπεδα. Εκτός από τις υπογραφές συμπαράστασης πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία στην ιρλανδική πρεσβεία στην Αθήνα και στο ιρλανδικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη στις 23 Μάρτη με βασικό σύνθημα: «Το δικαίωμα στη διαδήλωση δεν ποινικοποιείται»

Την Πέμπτη 30 Μάρτη, με αφορμή την εκστρατεία, διοργανώθηκε προβολή της ιρλανδικής ταινίας The Magdalene Sisters στο κέντρο της Αθήνας, στο Art Garage και έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις στην υπόθεση.

 

Την Τετάρτη, 5 Απρίλη, η καμπάνια JobstownNotGuilty οργανώνει ανοικτή εκδήλωση στο Art Garage, Σολωμού 13, με ομιλητές τους:

  • Πόλ Μέρφι, βουλευτή, ένας από τους κατηγορούμενους, που αν καταδικαστεί σε πάνω από 6 μήνες φυλακή χάνει τη βουλευτική του έδρα,
  • Σεραφείμ Σεφεριάδη, ακαδημαϊκό, Πάντειο
  • Σίσσυ Βελισσαρίου, ακαδημαϊκό, ΕΚΠΑ
  • Πέτρο Μπαστέα, συνδικαλιστή, ΣΕΚΕΣ – ΕΥΔΑΠ