Ημερολόγιο

Κάτω από το Πάντειο, υπάρχει παραλία: φεστιβάλ Αντί της Σιωπής

03/04/2017

Το Αντί της Σιωπής διοργανώνει και φέτος το ετήσιο φεστιβαλάκι του στον κήπο του Παντείου, σε δύο μέρες με εκδηλώσεις, workshop, συζητήσεις, φωτογραφικές εκθέσεις και συλλογική διασκέδαση. Επανοικειοποιούμαστε το χώρο του πανεπιστημίου μας, δημιουργούμε το δικό μας αντιπαράδειγμα.

1η μέρα:

Εκδήλωση:
Ο χώρος ως πεδίο πολιτικής: Από την αυταρχικοποίηση στην επανοικειοποίηση.

Τους τελευταίους μήνες, το αστικό περιβάλλον της πόλης της Αθήνας φαίνεται να αναμορφώνεται δραστικά. Από τη μια, το άνοιγμα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη μεταφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής εντός αυτού, αλλά και η εκκίνηση της αναμόρφωσης του παραλιακού μετώπου πόλης. Από την άλλη πλευρά όμως, βίαιες εκκενώσεις καταλήψεων στέγασης προσφύγων και κοινωνικών χώρων και έντονη αστυνομοκρατία με την παρουσία ΜΑΤ γύρω (και συχνά εντός) από πανεπιστημιακά ιδρύματα (Πάντειο, Νομική). Η πόλη ως το κατεξοχήν πεδίο πάνω στο οποίο ασκείται πολιτική από κυρίαρχους και μη. Συζητάμε για τον χώρο και τους τρόπους επανοικειοποίησής του.

Ομιλητής: Γιώργος Βελεγράκης, υποψήφιος διδάκτορας γεωγραφίας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Θα ακολουθήσει πολυεθνική συλλογική κουζίνα.

2η μέρα:

Εκδήλωση:
Οικοδομώντας το Άλλο: Μαχητικός αντιφασισμός, αντισεξισμός, αλληλεγγύη.

Ο μαχητικός αντιφασισμός, η ενεργή συμμετοχή σε εγχειρήματα αλληλεγγύης, οι φεμινιστικές και λοάτκι διεκδικήσεις καθώς και η ενασχόληση με την συνεργατική και αλληλέγγυα οικονομία, πέρα από υλικές νίκες στο σήμερα προσφέρουν σε όσ@ εμπλέκονται σε αυτά ένα ριζοσπαστικό τρόπο σκέψης. Με τα παραπάνω να μην είναι ούτε δευτερεύσουσας σημασίας ζητήματα, ούτε μερικού χαρακτήρα, συζητάμε για την οικοδόμηση ενός άλλου τρόπου ζωής, μακριά από την φυλετική, την έμφυλη και την ταξική καταπίεση και για τους θεωρητικούς και υλικούς δρόμους πέρα κι εκτός της καπιταλιστικής αναπαραγωγής και των ανισοτήτων που αυτή παράγει.

Θα ακολουθήσει κοκτέηλ πάρτυ στον κήπο.