Ημερολόγιο

Προβολή ταινίας | Blade Runner: The Final Cut

02/03/2017

YaBasta

Η τρίτη κινηματογραφική προβολή του Yabasta.gr στον φιλόξενο χώρο του Art Garage - Σολωμού 13 (Εξάρχεια) την Πέμπτη 2/3, 8μμ: "Blade Runner: The Final Cut".

Συνδυάζοντας για πρώτη φορά τόσο ολοκληρωμένα το neo-noir και το sci-fi, η ταινία του Ridley Scott μας μεταφέρει σε ένα δυστοπικο Λος Άντζελες του 2019, όπου η ανθρωπότητα έχει επεκταθεί και σε άλλους πλανήτες, χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποίημενα ανδροειδή (replicant) για όλες τις επικίνδυνες και εξοντωτικές δουλειές στις εξωπλανητικες αποικίες, που φτιάχνει η πανίσχυρη πολυεθνική Tyrrell Corporation. Η παρουσία τους στη Γη είναι απαγορευμένη και αν βρεθεί κάποιο replicant να το παραβιάζει εντοπίζεται κι εξοντώνεται από ειδικούς αστυνομικούς, τους Blade Runners. Όταν λοιπόν μια ομάδα αυτών με αρχηγό τον Roy Butty (Rutger Hauer) αποδρα από μια αποικία και έρχεται παράνομα στη Γη για να γνωρίσουν τον δημιουργό τους, ένας παραιτημένος πρώην blade runner (Harrison Ford) θα επιστρατευθει πάρα τη θέληση του για να τους εντοπίσει και να τους "αποστρατευσει". Όμως η έρευνα του θα τον οδηγήσει στο να αμφισβητήσει τόσο τον διαχωρισμό ανθρώπων και replicants όσο και την ίδια του τη ταυτότητα.
Η Final Cut version της ταινίας είναι όχι μόνο η πιο ολοκληρωμένη και η πιο πίστη στο αρχικό υλικό, το διήγημα του Philip K. Dick "Do Androids Dream of Electric Sheep", αλλά και αυτή που βάζει και πιο εμφατικά σε επίπεδο δραματικό και συμβολικό το ζήτημα των δυσδιακριτων ορίων ανάμεσα σε ανθρώπους και ανδροειδή που σχεδιάστηκαν ώστε να είναι πανομοιότυπα με αυτούς. Επίσης είναι και η έκδοση που ο σκηνοθέτης και δημιουργός της είχε τον απόλυτο έλεγχο του μοντάζ και της παραγωγής της.
Έχοντας την ίδια διάρκεια με την πρώτη έκδοση του φιλμ, 117 λεπτά, αλλάζει αρκετά στοιχεία από αυτή, παρουσιάζοντας επιτέλους ολοκληρωμένα το αρχικό όραμα του σκηνοθέτη χωρίς την παρέμβαση του στούντιο και των παραγωγών της Warner Bros. του 1982.

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0083658/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=W_9rhPDLHWk&feature=youtu.be

Θα υπάρχουν καφές, ζεστό τσάι σε διάφορες γεύσεις, κρασιά, μπύρες και προσεγμένα πεντανόστιμα snacks.

Υ.Γ.: Επισκευάσαμε και τον κλιματισμό!