Επικαιρότητα

Λεηλασία στα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ υπό την προστασία των ΜΑΤ – 40 εκατ. έγιναν… ατμός!

24/12/2016

Συμμετοχικό Ενωτικό Κίνημα Εργαζομένων & Συνταξιούχων ΕΥΔΑΠ

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησαν χθες, Παρασκευή 23/12, έξω από το Χρηματιστήριο Αθήνας, εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, η ΑΔΕΔΥ, σωματεία, συλλογικότητες και πολίτες, με στόχο η Γενική Συνέλευση των μετόχων να μην αποφασίσει τη διανομή επιπλέον μερίσματος, περίπου 40 εκατ. ευρώ, από τα αποθεματικά της εταιρείας. Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκαν και μέλη του ΜΕΤΑ, όπως τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Κατερίνα Γιαννούλια, Νίκος Καλόγηρος, Γρηγόρης Καλομοίρης και Γιώργος Χαρίσης, τα μέλη του ΣΕΚΕΣ για δημόσια ΕΥΔΑΠ, Μανώλης Μαστοράκης και Πέτρος Μπαστέας κτλ.

Η κυβέρνηση θορυβημένη και φοβισμένη από την ευρύτατη διάσταση που πήρε το θέμα, έδειξε προετοιμασμένη και αποφασισμένη να μην επιτρέψει νέα ακύρωση της Συνέλευσης όπως είχε γίνει στις 1/12, γι’ αυτό και μετέφερε το χώρο της Συνέλευσης σε έναν αυστηρά φυλασσόμενο χώρο, όπως το Χρηματιστήριο. Από πολύ νωρίς το πρωί, έξι (!) κλούβες της αστυνομίας και δεκάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στο Χρηματιστήριο.

Από τις 9 το πρωί κατέφθασαν εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ με πούλμαν και εκατοντάδες πολίτες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ, σωματείων (ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΕΝΕΝ, ΜΕΤΡΟ κ.α), συνδικαλιστικών φορέων (ΜΕΤΑ), συλλογικοτήτων (Συντονιστικό Συλλογικοτήτων Αττικής, Κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, SaveGreekWater, Μωβ, Συντονισμός Ενάντια Στα Μνημόνια, Πανελλαδική Πρωτοβουλία «Όχι στην TTIP»), Τοπικές Συνελεύσεις Κατοίκων (Ν. Σμύρνη, Σεπόλια, Κολωνός κ.α.), πολιτικών φορέων (ΛΑΕ).

Δεκάδες πανό, σημαίες, αφίσες και πικέτες διέδιδαν το μήνυμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, για την προστασία της περιουσίας της ΕΥΔΑΠ, ώστε αυτή να χρησιμοποιηθεί για προσλήψεις, υποδομές και κοινωνικό τιμολόγιο και όχι για την ενίσχυση του Πόλσον και των δανειστών.

«Μάχη» μέσα στο «ναό του Καπιταλισμού»

Εκτός από τη μάχη έξω στο… πεζοδρόμιο, εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ έδωσαν τη μάχη και μέσα στο «ναό του κεφαλαίου» στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, αξιοποιώντας την ιδιότητά τους ως μικρομέτοχοι, αφού αλλιώς δεν θα τους επιτρεπόταν η είσοδος. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Σινιώρης, που πήρε πρώτος το λόγο, ανέφερε την ομόφωνη βούληση των εργαζομένων και τη διάχυτα σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας για την προστασία των αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ και την διάθεσή τους για την ανάπτυξη της εταιρείας, για προσλήψεις και βελτίωση του κοινωνικού τιμολογίου της ΕΥΔΑΠ.

Παρά την επιμονή των εργαζομένων να μην προχωρήσει η συνέλευση, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, κ. Παπαδόπουλος, εναρμονισμένος πλήρως με το εκτός της αίθουσας αντιδημοκρατικό κλίμα της αστυνομοκρατίας, όχι μόνο αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις (του μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Προσωπικού και της γραμματείας του ΣΕΚΕΣ, Πέτρου Μπαστέα), αλλά ούτε έθεσε σε ψηφοφορία πρόταση εναλλακτικής διάθεσης των αποθεματικών που κατέθεσαν ο Κώστας Λυμπέρης (μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού και της Γραμματείας του ΣΕΚΕΣ), ολοκληρώνοντας άρον άρον τη διαδικασία, επικαλούμενος αντίθεση της πλειοψηφίας του 63% των μετόχων (Υπουργείο Οικονομικών και ΤΑΙΠΕΔ) στο να μην γίνει η διανομή του μερίσματος των 41 εκατ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων μετά τη Γενική Συνέλευση έκαναν λόγο για ευρύτατης απήχησης κινητοποίηση που διέδωσε παντού το μήνυμα της προστασίας της δημόσιας περιουσίας και της μη ιδιωτικοποίησης του νερού και κάλεσαν τους πολίτες και τις συλλογικότητες να συνεχίσουν ενωμένοι για τη δημιουργία της ανθρώπινης ασπίδας που θα καταφέρει να διατηρήσει την ΕΥΔΑΠ στο δημόσιο και στην υπηρεσία της κοινωνίας.