Επικαιρότητα

Βιβλίο: Η τέχνη του πολέμου για το ποδόσφαιρο

19/12/2016

YaBasta

Στις ιστορικές αναμετρήσεις ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης την εποχή που βρισκόντουσαν υπό τις οδηγίες των Γκουαρδιόλα και Μουρίνιο, ο ισπανικός τύπος παρακολουθούσε βδομάδες πριν την προετοιμασία και την οργάνωση των δύο ομάδων εν όψη της μεγάλης μάχης. Οι δύο στρατηγοί προετοίμαζαν τους στρατούς για τη μεγάλη σύγκρουση, δούλευαν τη στρατηγική και τις τακτικές τους και προετοίμαζαν ψυχολογικά τους στρατιώτες έχοντας το βλέμμα ο ένας στον άλλον για να ανακαλύψουν δυνατότητες να τη «φέρουν» στον αντίπαλο. Τελικά το ποδόσφαιρο είναι απλά ένα παιχνίδι ή προσομοιάζει στον πόλεμο; Είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιούνται στρατιωτικοί όροι για να περιγράψουν τη διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα;

Το νέο βιβλίο του Χρίστου Χαραλαμπόπουλου είναι μια μελέτη του ποδοσφαίρου ως μια πολεμική μάχη που κινητοποιεί και καθηλώνει δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Στο βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δίαυλος, ο συγγραφέας χρησιμοποιεί την κινέζικη στρατιωτική πραγματεία του Σουν Τσου, οι ρίζες της οποίας χάνονται στα βάθη του 6ου αιώνα π.Χ και έχει από τότε αποτελέσει οδηγό στρατηγικής σε πολλούς τομείς.

«Η τέχνη του πολέμου για το ποδόσφαιρο» αποτελεί ένα εξαιρετικό δώρο για όσους και όσες αγαπούν το ποδόσφαιρο, για όσους και όσες θέλουν να μυηθούν στην φιλοσοφία που κρύβεται πίσω του.