Επικαιρότητα

Οι άρχοντες της διαπλοκής: κανένα δάκρυ για το Νίκο Παπά

27/10/2016

Πάνος Χριστοδούλου

Τις τελευταίες μέρες, αν όχι τον τελευταίο χρόνο, ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύττει ότι πολεμά τη διαπλοκή. Την ίδια στιγμή που ουσιαστικά δέχτηκε όλα τα επιχειρήματα της προπαγάνδας των αστικών ΜΜΕ για το μνημόνιο, κινείται εναντίον τους. Όχι για να χτυπήσει το αστικό σύστημα, στο οποίο έχει προσχωρήσει πλήρως, αλλά για να δημιουργήσει ένα νέο καθεστώς διαπλοκής, φίλα προσκείμενο σε αυτόν.  

Ήδη η Αυγή έχει προσχωρήσει στον κιτρινισμό, την ίδια ώρα που έμμισθα τσιράκια του μορφώματος κινούνται σε δήθεν συνεργατικές εφημερίδες, πιστά στο ρόλο της Ελευθεροτυπίας επί ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαία η στήριξη του αρχιερέα της διαπλοκής Κουρή, δημιουργώντας έναν νέο Συριζέικο αυριανισμό.

Δυστυχώς οι απαρχές του νεοαυριανισμού είχαν ξεκινήσει με τη διάσπαση το καλοκαίρι όπου οι επιθέσεις στους αντιφρονούντες  και οι διαρροές έδιναν και έπαιρναν στον τύπο. Είναι λοιπόν ειρωνικό οι πρωτεργάτες του φαινομένου και δη ο μαέστρος τους να μιλούν για διαπλοκή. Πόσο μάλλον η κυβερνητική εκπρόσωπος να μιλά για τα μνημόνια που κατέστρεψαν την Ελλάδα.  Επίσης, ειρωνικό είναι διάφοροι διανοούμενοι των σαλονιών να μιλούν για ηθική και πολιτική κατάπτωση, όταν ένα χρόνο τηρούσαν σιγήν ιχθύος.

Παρατηρούμε τη δημιουργία ενός αντιδημοκρατικού καθεστώτος με καταστολή, μνημόνια και μπόλικο αυριανισμό. Σε αυτό το πλαίσιο κινούταν και η απόφαση για το μαύρο στα κανάλια, η οποία θα άφηνε αρκετούς εργαζόμενους άνεργους. Σίγουρα οι καναλάρχες έπρεπε να πληρώσουν, όχι όμως για να δημιουργηθούν νέοι δίαυλοι εκβιασμών και διαπλοκής ή για να πουλάει σανό ο Τσίπρας στο συνέδριο του μορφώματος μιλώντας με μάτσο τρόπο για το ότι έκλεισε τους πιο πλούσιους ανθρώπους σε ένα δωμάτιο. 

Υπάρχει μια διδακτική ιστορία στο Lord of the Rings: ο Saruman (αρχηγός των μάγων), διψασμένος για δύναμη, συνεργάζεται με το Sauron (έκπτωτος άγγελος – το απόλυτο κακό) με στόχο να βρει πρώτος το δαχτυλίδι της δύναμης. Όταν καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει συνεργασία με τον Sauron και ότι το δαχτυλίδι θα το πάρει εκείνος, τρομαγμένος ξεκινάει να ζητήσει τη βοήθεια του Gandalf τον οποίο είχε φυλακίσει. Ο Gandalf όμως είχε δραπετεύσει. Και έκτοτε για να διατηρήσει όποια μικροεξουσία είχε πλέον (αφού αρχηγός των μάγων έγινε ο Gandalf) έγινε συνειδητός υποτακτικός του Sauron. Ώσπου σε μια μάχη ο Gandalf του απευθύνει το: Saruman, your staff is breaking.

Έτσι λοιπόν και ο ΣΥΡΙΖΑ με το αστικό κατεστημένο. Και ο Νίκος Παπάς. Κανένα δάκρυ γι’ αυτούς που αποφάσισαν να γίνουν υποτακτικοί του κατεστημένου.

Νίκο, your staff is breaking...

ΥΓ: Το επιχείρημα ότι με τα λεφτά από τον διαγωνισμό θα προσλαμβανόταν νοσηλεύτριες, γιατροί και δάσκαλοι είναι τουλάχιστον αστείο. Αν τους ενδιέφεραν τα νοσοκομεία μας που κλείνουν, οι εργαζόμενοι που δεινοπαθούν μέσα σε αυτά και τα σχολεία χωρίς προσωπικό, δε θα εφάρμοζαν το γενοκτόνο μνημόνιο και δε θα μας ρουφούσαν τα λεφτά από τα ταμεία και τις περικοπές, ώστε να διορίζουν τον κάθε υποτακτικό τους σε δημόσιους οργανισμούς.