Απόψεις

[Δισκοκριτική] Thievery Corporation - Saudade

30/06/2016

Στάθης Αβραμιώτης

Συνήθως, οι δισκοκριτικές έχουν μεγαλύτερη αξία όταν αφορούν νεοεκδοθέντα albums, αλλά, ως γνωστόν, ο Ιούνιος δε φημίζεται για την πλούσια μουσική παραγωγή του. Έτσι, είπα να σας παρουσιάσω μια φρέσκια για μένα ανακάλυψη και πιθανότατα το κόλλημα του καλοκαιριού, το τελευταίο album των Thievery Corporation, που είδε το φως της δημοσιότητας στις Η.Π.Α. την πρωταπριλιά του 2014. Μιλάμε, μάλλον, για το ultimate soundtrack των αιώρων που κρέμονται στα ελεύθερα και στα οργανωμένα campings ανά τη χώρα και πρόκειται να πληθύνουν τους επόμενους δυο μήνες, για τα μεσημεριανά λογοτεχνικά ταξίδια στις παραλίες του Ιονίου και του Αιγαίου και για τα απογευματινά cocktails στα ξεχασμένα αστικά μπαλκόνια.

Το θρυλικό δίδυμο των Garza/Hilton είπε αυτή τη φορά να αφήσει στο background τις λούπες και τα λοιπά ηλεκτρονικά για να δώσει χώρο στις όμορφες λατινογενείς Bossa Nova μελωδίες της παρέας τους να ξετυλιχτούν. Πρώτα απ’ όλα, όμως, φρόντισαν η ηχογράφησή τους αυτή να είναι ένας ύμνος στις γλυκές και γαλήνιες γυναικείες φωνές. Έχουν μαζί τους, λοιπόν, τις εξής 5(!): Lou Lou Ghelichkhani (1, 4, 6, 10, 12), Karina Zeviani (2, 9), Elin Melgarejo (3, 5, 11), Natalia Clavier (8), Shana Halligan (13), που δοκιμάζουν επάξια να μας ταξιδέψουν στη μουσική Βαβέλ του Saudade. Ο λόγος δεν γίνεται για άλλο πράγμα από τον γλωσσικό πλούτο του δίσκου, που περιλαμβάνει αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και πορτογαλικά lyrics, καταφέρνοντας, παρ’ όλα αυτά, να διατηρήσει τη θαυμαστή αρμονία του.

Αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια του Saudade, της λέξης αυτής που προσπαθεί να περιγράψει το μίγμα νοσταλγίας – μελαγχολίας που χαρακτηρίζει πτυχές του Βραζιλιάνικου/Πορτογαλικού ταπεραμέντου, αναδεικνύεται η πιστή από το δεύτερο album των Thievery, Lou Lou Ghelichkhani. Παρά τη συναρπαστική ερμηνεία της στο σύνολο των κομματιών που τραγουδά, δεν είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε ότι η πραγματική ψυχή της βρίσκεται κρυμμένη στα γαλλόφωνα Décollage, Le Coeur και Bateau Rouge. Η Ghelichkhani γεννήθηκε στην Καλιφόρνια, αλλά μεγάλωσε και έζησε μέχρι την εφηβεία της στο Παρίσι και αυτό είναι εμφανές στο πόσο της πάνε τα γαλλικά. Η άρθρωση και η προφορά της είναι ίσως και το κέντρο της γοητευτικής φωνής της που σε πείθει από το εναρκτήριο κομμάτι αυτού του album ότι αξίζει να το ακούσεις ολόκληρο.


Ακούγοντας το Saudade λίγο πιο ψύχραιμα και «δισκοκριτικά», καταλαβαίνει κανείς πως είναι μια συλλογή κομματιών με αρχή, μέση και τέλος, αν σκεφτεί ότι οι καλύτερες στιγμές του άλμπουμ βρίσκονται στο ήδη επαρκώς παινεμένο άνοιγμα του album, στο ομώνυμο του έβδομο και μοναδικό instrumental κομμάτι, αλλά και στο κλείσιμο του με το πασίγνωστο, πλέον, Depth of my Soul. Το καταληκτικό αυτό τραγούδι ίσως αποτελεί και τη μεγαλύτερη αδικία του, μιας και στην εκπνοή η Shana Halligan κλέβει όλη τη δόξα της Ghelichkhani ερμηνεύοντας μόλις ένα κομμάτι, το οποίο έμελλε να είναι και το πιο δημοφιλές. Ποιος είπε, άλλωστε, πως η ζωή είναι δίκαιη?

Tracklisting:

1. Décollage (featuring Lou Lou Ghelichkhani)
2. Meu Nêgo (featuring Karina Zeviani)
3. Quem Me Leva (featuring Elin Melgarejo)
4. Firelight (featuring Lou Lou Ghelichkhani)
5. Sola in Citta (featuring Elin Melgarejo)
6. No More Disguise (featuring Lou Lou Ghelichkhani)
7. Saudade
8. Claridad (featuring Natalia Clavier)
9. Nós Dois (featuring Karina Zeviani)
10. Le Coeur (featuring Lou Lou Ghelichkhani)
11. Para Sempre" (featuring Elin Melgarejo)
12. Bateau Rouge" (featuring Lou Lou Ghelichkhani)
13. Depth of My Soul" (featuring Shana Halligan)

Μπορείτε να το αγοράσετε απ’ το δισκοπωλείο της γειτονιάς σας ή από το site της μπάντας: http://tinmanmerchandising.com/product_info.php?cPath=783_789&products_id=3121&tplDir=ThieveryCorporation#.V3O3PPaDHIU.

Επίσης, μπορείτε να το κατεβάσετε δωρέαν / μοιραστείτε με άλλους χρήστες του SoulseekQt (http://www.soulseekqt.net/news/node/1).