Επικαιρότητα

Ανακοίνωση της ΑΡΚ για την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι

16/11/2015

Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση

Η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι που είχε ως αποτέλεσμα έναν μεγάλο αριθμό θυμάτων προκαλεί τη φρίκη, την αποστροφή αλλά και την οργή. Ήταν ένα τυφλό χτύπημα που στόχευε στον άμαχο πληθυσμό από την ισλαμοφασιστικό Κράτος του Ισλάμ, το οποίο έχουν εκθρέψει μια σειρά από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (στρατιωτικές, πολιτικές, οικονομικές). Είναι αυτονόητη αυτήν την ώρα η αλληλεγγύη μας στο Γαλλικό λαό. Όπως είναι αυτονόητη η γενικότερη καταδίκη μας σε πολεμοχαρείς προσεγγίσεις και τρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Η ιμπεριαλιστική πολιτική και η τζιχαντιστική τρομοκρατία σχετίζονται άμεσα, καθεμιά με το δικό της τρόπο, με τον ανταγωνισμό για την εκμετάλλευση των πετρελαίων και την γεωπολιτική επικράτηση στην περιοχή. Με τον ανταγωνισμό αυτό συνδέονται τόσο η μαζική δολοφονία νέων ανθρώπων που αμέριμνοι παρακολουθούσαν μία συναυλία στο Παρίσι όσο και η απάνθρωπη βία δυτικών αεροπορικών βομβαρδισμών που έχουν σκοτώσει παιδιά και έναν μεγάλο αριθμό αθώων θυμάτων σε μια σειρά από χώρες. Για να βάλουμε τέλος στην ισλαμοφασιστική τρομοκρατία πρέπει να μπει τέλος στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.  Όπως επίσης πρέπει να μπει τέλος σε αυταρχικά, ανελεύθερα και δεσποτικά καθεστώτα.

Καταδικάζουμε την κυβέρνηση Ολάντ για την συμμετοχή της σε ιμπεριαλιστική εμπλοκή της Γαλλίας στη Μέση Ανατολή με στόχο, ανάμεσα στα άλλα, τη λεηλασία του πλούτου των λαών. Εξίσου καταδικάζουμε και κάθε απόπειρα αξιοποίησης της τρομοκρατικής επίθεσης με στόχο την περιστολή ελευθεριών και θεμελιωδών δικαιωμάτων και την μετατροπή της Γαλλίας σε φρούριο. Η στρατικοποίηση της γαλλικής κοινωνίας ανοίγει με βεβαιότητα βασιλικό δρόμο στη Λεπέν ως  διάδοχο του Ολάντ. Η στοχοποίηση  μουσουλμάνων επιτίθεται συνολικά κατά του κοινωνικού σώματος και ειδικά κατά των πιο αδύναμων, των μεταναστών, των προσφύγων και των νέων, απόγονων της γαλλικής αποικιοκρατίας που ζουν σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης στα περίχωρα του Παρισιού. Κι όπως έχει δείξει και το παράδειγμα της Βρετανίας, από τους νέους μουσουλμάνους των μητροπολιτικών  κέντρων στρατολογούνται σε μεγάλο βαθμό οι φονταμενταλιστές τρομοκράτες.

Όμως η τζιχαντιστική αγριότητα και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης διαμορφώνουν και ένα καταθλιπτικό και εξαιρετικά επικίνδυνο πλαίσιο  για την Ευρώπη συνολικά  μέσα από την κατίσχυση ακραίων νέο-φιλελεύθερων και κατασταλτικών πολιτικών, σε συνδυασμό με την προώθηση ξενοφοβικών και φασιστικών αντιλήψεων. Ως αριστεροί άνθρωποι πιστεύουμε ότι οι επιθέσεις μίσους που κρύβονται πίσω από το θρησκευτικό φονταμενταλισμό δεν πρέπει να αντιμετωπισθούν με λογικές αντεκδίκησης, μισαλλοδοξίας και ρατσισμού. Η μόνη απάντηση στους πολέμους και στην τρομοκρατία είναι η συγκρότηση ενός ευρύτατου αντιπολεμικού κινήματος, ώστε να χτυπήσουμε τη γενεσιουργό αιτία της τρομοκρατίας και του εξαναγκασμού των λαών στη προσφυγιά, η αντίσταση στη λογική της Ευρώπης–φρουρίου και η διεύρυνση των ελευθεριών και δικαιωμάτων. Τώρα περισσότερο παρά ποτέ απαιτείται  η δημιουργία ενός διεθνιστικού μετώπου μέσα από την ενότητα των λαών, όπου η διαφορετικότητα σε καταγωγή, θρησκεία και χρώμα δέρματος θα προωθεί μία πλουραλιστική και δημοκρατική κοινωνία. Αλλιώς οι δήθεν «δημοκρατικές αξίες» που παπαγαλίζουν οι κυβερνητικοί ιθύνοντες στην Ευρώπη στην καλύτερη περίπτωση είναι υποκρισία. Στη χειρότερη, στρώνει το έδαφος για την επέλαση του φασισμού.  Εκμεταλλευόμενη τη ραγδαία φτωχοποίηση του λαού, η ευρωπαϊκή και ελληνική ακροδεξιά που επενδύει στο ρατσισμό  και την πατριδοκαπηλία καραδοκεί για να φέρει περισσότερο σκοτάδι και μίσος.