Επικαιρότητα

Απαιτούμε την κατάργηση του φράχτη! - Κοινή έκκληση βαλκανικών οργανώσεων

21/03/2016


Τρεις πρόσφυγες πνίγηκαν στον ποταμό Suva Reka την Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να περάσουν στην Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο δρόμο τους για την ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή. Είμαστε αγανακτισμένοι από αυτό το γεγονός που έγινε ως μια συνέπεια του φράχτη από συρματόπλεγμα, που σιωπηλά μακριά από τα μάτια της δημοσιότητας και υπό την αιγίδα της Ε Ε, στήθηκε από τις αρχές μας στα σύνορα με την Ελλάδα. Το μήκος του φράχτη περιλαμβάνει περίπου 100 χιλιόμετρα σε δύο σειρές, αλλά όπως ανακοινώθηκε από ορισμένα  μέσα μαζικής ενημέρωσης, προβλέπεται ότι θα φτάσει 300 χιλιόμετρα.

Η αρχή του φράχτη ξεκίνησε με το πρόσχημα της καλύτερης "διοχέτευσης" και καταγραφής των προσφύγων, ώστε να αποφευχθεί η "παράνομη" είσοδο στην χώρα και έχει μετατραπεί σε πλήρη μπλοκάρισμα των νοτίων συνόρων. Περιορίζεται η ελευθερία κίνησης στους χιλιάδες ανθρώπους, καθώς και το δικαίωμά τους για το εγγυημένο από το νόμο άσυλο. Με αυτό τον τρόπο είναι εξαναγκασμένοι σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Έτσι, τα σύνορα έγιναν ένα καλό μέρος για τους λαθρεμπόρους που καραδοκούν σε κάθε γωνία, με αποτέλεσμα τις 3 απώλειες τη Δευτέρα, όταν μια ομάδα προσφύγων προσπάθησε να διασχίσει τα σύνορα μέσω του ποταμού Suva Reka.

Η περίφραξη μας εκ των πραγμάτων μας οδηγεί πίσω στο παρελθόν, όπου τα τείχη χώριζαν τις πόλεις. Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι που ήταν υποστηρικτές της πτώσης αυτών των τοίχων είναι οι κύριοι υποστηρικτές της ανέγερσης αγκαθωτών συρματοπλεγμάτων σήμερα.

Είναι ακόμα πιο ειρωνικό ότι αυτοί οι προστάτες του φράχτη, του φράχτη που περιορίζει την ελευθερία κυκλοφορίας των ανθρώπων, διαπραγματεύονται εντατικά την επικύρωση της συμφωνίας εταιρικής σχέσης  Trans-Pacific για το ελεύθερο εμπόριο και τις επενδύσεις. Ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και των κεφαλαίων, και φράχτες για τους ανθρώπους.

Επινοώντας αυτήν την απάνθρωπη πράξη, έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα γι' αυτούς είναι μόνο λόγια και οι ανθρώπινες ζωές δεν έχουν καμία αξία.

Οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται πολλά προβλήματα υγείας, έχει τεθεί σε κίνδυνο η σωματική και ψυχική υγεία για όλους στα σύνορα. Η υγεία των ανθρώπων, ιδιαίτερα η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των γυναικών και των κοριτσιών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Η υγεία των εγκύων και των νεογνών είναι σε αυτές τις συνθήκες πίσω από την ανθρώπινη αξιοπρέπεια . Επίσης έχει αυξηθεί και ο κίνδυνος της σεξουαλικής επίθεσης στις γυναίκες και τα παιδιά.

Επιπλέον, ο φράχτης κλίνει  σχεδόν εντελώς τον δρόμο και για τις ορισμένες ευάλωτες κατηγορίες που αναζητούν καταφύγιο από τις διώξεις και το θάνατο που τις περιμένουν στις χώρες καταγωγής τους. Για παράδειγμα οι ασυνόδευτοι ανήλικοι ή η LGBT κοινότητα, που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο κινδύνου και εκτεθειμένοι/ες στη βία εντός των ομάδων προσφύγων.
Προκειμένου να ανεγερθεί αυτός ο φράχτης, χιλιάδες δέντρα και ένα μεγάλο μέρος του πρασίνου θα καταστραφεί, σε μια χώρα που είναι πρώτη στην Ευρώπη σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στην χώρα η οποία κατά τα τελευταία χρόνια οι χώροι πρασίνου ζουν τη δική τους σφαγή.

Ο φράχτης θα επηρεάσει επίσης αρνητικά και τα ζώα, τα οποία δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, ή θα πέσουν θύματα των συρματοπλεγμάτων. Με μια πολιτική απόφαση πολλών ειδών οικότοποι θα καταστραφούν, καθώς και η μετανάστευση των ζώων που ήδη σταμάτησε. Γι' αυτό εμείς, αγωνιστές για την ελευθερία, την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υπεράσπιση της φύσης και την προστασία των ζώων, δημόσια φωνάζουμε και λέμε ΟΧΙ στο αγκαθωτό σύρμα περίφραξης! Αν υπάρχει η περίφραξη, τότε η προστασία των ανθρώπων που έχουν ανάγκη θα θεωρείτε παράνομη. Χιλιάδες άνθρωποι θα παραμένουν απομονωμένοι στα σύνορα, καθώς και στην έλλειψη νόμιμων οδών. Θα προσφεύγουν συχνότερα σε παράνομες και επικίνδυνες εναλλακτικές, που θα είναι ευνοϊκές για περισσότερα θύματα.

Απαιτούμε να κατεδαφιστεί ο φράχτης

Απαιτούμε την κατάργηση του διαχωρισμού και διακρίσεων πρακτικές που παράνομα εμποδίζουν τους ανθρώπους στα σύνορα να ζητήσουν άσυλο με ασφαλή τρόπο.
Απαιτούμε ένα τέλος στην καταστροφή του οικοτόπου όλων των έμβιων όντων στην περιοχή των συνόρων. Πολλά είδη που ζουν και στις δύο επικράτειες θα εξαφανιστούν από την περιοχή.

Η απομάκρυνση του φράχτη θα σήμαινε ελευθερία, οχι μόνο σε επίπεδο επιβίωσης, αλλά και την ελευθερία από όλα τα εσωτερικά εμπόδια και τα σύνορα που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια.

Ένας καλύτερος και πιο δίκαιος κόσμος που περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους και την ίδια στιγμή τα είδη με τα οποία μοιραζόμαστε το περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξει με την ανέγερση τειχών. Ένας πιο δίκαιος κόσμος χτίζεται ρίχνοντας τους τοίχους. Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι εκείνος όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν εξίσου για όλους. Συνείδηση δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε μπορεί να αναβαθμιστεί με διαχωρισμούς. Και τα έμβια όντα που δεν είναι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους, καθώς και το περιβάλλον που πρέπει να διαφυλάξουμε ως αναπόσπαστο τμήμα του όλου βιολογικού οικοσυστήματος.

Καλούμε εσάς ως συνειδητά άτομα και οργανώσεις να συμμετάσχουμε σε αυτήν άτυπη συμμαχία. Παρακαλούμε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για να ενωθούμε μαζί χτίζοντας γέφυρες όχι τείχους. Αν θέλετε να εκφράσετε την υποστήριξή σας στην παρούσα επιστολή, στείλτε μας ένα e-mail στο [email protected] με το ακόλουθο θέμα: Αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες / Solidarity with the people on the move

Υπογράφουν:

 • Oργάνωση νεολαία "Мugra"
 • Φοιτητική οργάνωση "Izlez"
 • Οργάνωση για την προστασία των ζώων "Anima Mundi"
 • Οργάνωση για την προστασία των ζώων από Βέλες
 • Οργάνωση για την προστασία των ζώων Στρούγα "Animal Voice"
 • Οργάνωση για την προστασία των ζώων "Angelcats"
 • H.E.R.A. Σύλλογος για την υγεία Έρευνας και Εκπαίδευσης
 • Ένωση για γυναίκες ακτιβίστριες "Tiiiiiit"-Σκόπια
 • HOPS- Σκόπια, υγεία επιλογές έργου
 • Μη τυπικής περιβαλλοντική οργάνωση από την Οχρίδα
 • Ανεξάρτητη πρωτοβουλία για την προαγωγή της ισότητας "Πολεμά σαν γυναίκα"
 • Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών και Τεκμηρίωσης (CSID)
 • Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Πολιτικής - EPI
 • Ινστιτούτο Εθνολογίας της Τσεχικής Ακαδημίας Ευρωπαϊκής και "Antropiktura" - Σύλλογος των κοινωνιολόγων που παρέχουν ανεξάρτητο πεδίο έρευνας με κέντρο την οπτική και την αστική ανθρωπολογία
 • Κέντρο για Ανάπτυξη της κοινωνικής ομάδας, Κόσοβο
 • KAOS GL, Τουρκία
 • SPοD, Τουρκία
 • PINK Πρεσβεία, Αλβανία
 • CURE Ίδρυμα, Βοσνία και Ερζεγοβίνη
 • Open Mind Spectrum Αλβανία
 • Juventas, Μαυροβούνιο
 • "Plostad Sloboda"- Ένωση για την θεωρία της τέχνηςΔημοκρατική Ανανέωση για Μακεδονία -
 • DOM, Σκόπια Πρωτοβουλία Καλώς ήρθες Κροατία ERA
 • LGBT, Ένωση για ίσα δικαιώματα για τα Δυτικά Βαλκάνια και Τουρκία
 • Ανοικτό κέντρο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη
     
 • Ομάδα εργασίας για την κινητικότητα του αριστερού κινήματος "Solidarnost"

  Link from the text in macedonian, english and albanian.
  http://www.solidarnost.mk/otvoreno-pismo-instituciite-barame-otstranuvanje-na-ogradata-leter-e-hapur-institucioneve-kerkojme-largim-te-gardhit-open-letter-institutions-demand-removal-fence/stav