Επικαιρότητα

Η πλήρης αγόρευση του Θ. Καμπαγιάννη στη δίκη της Χρυσής Αυγής

20/01/2020

Θανάσης Καμπαγιάννης

Δημοσιεύουμε σήμερα στο Yabasta το πλήρες κείμενο της αγόρευσης του συνηγόρου της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάση Καμπαγιάννη. Η δημοσίευση αυτή δεν θα ήταν δυνατή, χωρίς την επίμονη και άοκνη εργασία της ομάδας του Golden Dawn Watch (https://www.facebook.com/Goldendawnwatch/), που επί πέντε σχεδόν χρόνια παρακολούθησε τη δίκη και απομαγνητοφώνησε και δημοσιοποιούσε καθημερινά τα ηχογραφημένα πρακτικά της, διασφαλίζοντας την πλήρη δημοσιότητά της.

Yabasta

Ήταν μια μακρά αποδεικτική διαδικασία η οποία όμως ήταν απαραίτητη προκειμένου το δικαστήριο να αποκτήσει πλήρη εικόνα του αποδεικτικού υλικού και να συνεκδικάσει τρία σημαντικά κακουργήματα και το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Η διαδικασία ήταν μακρά τόσο για αντικειμενικούς όσο και για υποκειμενικούς λόγους.

Αντικειμενικά, ο όγκος του αποδεικτικού υλικού ήταν μεγάλος: 131 μάρτυρες που τελικά εξέτασε το δικαστήριό σας, επιπλέον 16 μάρτυρες της πολιτικής αγωγής, 69 μάρτυρες υπεράσπισης, 438 αναγνωστέα έγγραφα του κατηγορητηρίου, πολλά συνοδευόμενα από ψηφιακούς και σκληρούς δίσκους με χιλιάδες βίντεο, φωτογραφίες και ηχητικά. Η εγκληματική δράση της δικαζόμενης οργάνωσης ήταν πολύχρονη ενώ αντίθετα οι πόροι που διέθετε το δικαστήριο ήταν εξαιρετικά περιορισμένοι, παρόλες τις προσπάθειες που κάναμε ως πολιτική αγωγή να τους διευρύνουμε. Ένας γραμματέας για όλα, όταν σε αντίστοιχες δίκες στο εξωτερικό υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων που διατίθεται στο δικαστήριο για να βάλει σε τάξη το αποδεικτικό υλικό κ όμως ο κ γραμματέας τα κατάφερε μια χαρά. Η αποκλειστική απασχόληση του δικαστηρίου κατέστη εφικτή μόλις τον Νοέμβριο του 2018. Το ζήτημα της αίθουσας μας ακολούθησε μέχρι σχεδόν το τέλος. Θυμόμαστε τον Ιούνιο του 2016 να μας ανακοινώνετε με απογοήτευση 5 δικασίμους «για μια τόσο σημαντική δίκη», όπως είχατε πει. Αν δεχόμασταν αυτούς τους ρυθμούς, η δίκη δεν θα τελείωνε ούτε το 2025. Χρειάστηκαν επανειλημμένες παρεμβάσεις (πάντοτε δημοσιοποιημένες) τόσο της Π.Α. όσο και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για να αλλάξουν αυτοί οι ρυθμοί.

Όλα αυτά απούσας της υπεράσπισης, η οποία αντί να διαμαρτύρεται για τις λίγες δικασίμους, διαμαρτυρόταν κα πρόεδρε όταν ανακοινώνατε πολλές. Και αυτό ήμασταν όλοι παρόντες όταν συνέβαινε. Υπήρχαν όμως και υποκειμενικοί λόγοι που δημιούργησαν την καθυστέρηση. Η αποδεικτική διαδικασία σημαδεύτηκε από την οργανωμένη επιχείρηση κωλυσιεργίας της υπεράσπισης σε πολλές φάσεις της δίκης: κορυφαία στιγμή ήταν τα αναγνωστέα, αλλά δεν ήταν η μόνη. Το ίδιο συνέβη και στη φάση της αποχής των δικηγόρων (όταν το πλαίσιο δικαιολογούσε τη λήψη άδειας αλλά το αρνήθηκε η υπεράσπιση) και στη φάση των μαρτύρων υπεράσπισης, τους οποίους οι συνήγοροι έφερναν με το σταγονόμετρο με αποτέλεσμα διακοπές της δίκης, καταβάλλοντας προσπάθεια να συρθεί χρονικά η υπόθεση όσο γίνεται πιο μακριά από το χρόνο τέλεσης των εγκληματικών πράξεων. Σίγουρα όμως η φάση των εγγράφων της υπεράσπισης ήταν κορυφαία στιγμή σε αυτή τη στρατηγική: αφενός γραφικοποίησης της δίκης αφετέρου παρέλκυσής της, δε χρησιμοποιώ τυχαία αυτόν τον χαρακτηρισμό, δημιουργώντας το δίλημμα στο δικαστήριο του αν θα απαντήσει με τα όπλα που δίνει το άρθρο 364 έτσι όπως έχει τροποποιηθεί ή αν θα δεχθεί το αίτημα της ανάγνωσης, μη στερώντας έτσι τους κατηγορούμενους από το οποιοδήποτε υπερασπιστικό τους δικαίωμα.

Όσο και να είπαμε την άποψή μας και να κάναμε τα αιτήματά μας, ποτέ κυρία Πρόεδρε δεν ήμασταν ξένοι απέναντι στα διλήμματα της έδρας, αυτό θα πρέπει να το γνωρίζετε. Πολύχρονη η εγκληματική δράση, πολύχρονη και η ασυλία που απολάμβανε η δικαζόμενη οργάνωση. Η θεωρία του μεμονωμένου περιστατικού ήταν αυτή που ακολουθούσε τη στάση της έννομης τάξης επί δεκαετίες. Μάλιστα ακούσαμε για τον «κανόνα του μεμονωμένου περιστατικού». Πώς άραγε, αναρωτιέται κανείς, συγκροτεί κανόνα ένα περιστατικό αφού είναι μεμονωμένο; Η απάντηση είναι απλή: είχε τόσες φορές επαναληφθεί ότι το περιστατικό αξιόποινης δράσης μέλους της ΧΑ είναι μεμονωμένο, που η μονότονη επανάληψη αυτής της φράσης συγκρότησε κανόνα. Αυτή η πολύχρονη αδράνεια είχε οδηγήσει μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας να θεωρεί ότι υπάρχει υπόγεια σύνδεση της οργάνωσης με κομμάτια του κρατικού μηχανισμού. Σας το είπαν ανοιχτά οι μάρτυρες του στεκιού Αντίποινά που μαχαιρώθηκαν από μέλη της Χρυσής Αυγής, μίλησαν για παρακράτος. Θα ήταν μικρό το κακό αν το μόνο στοιχείο που είχαμε ήταν οι συγκεκριμένοι μάρτυρες που δεν έκρυψαν την ιδεολογία τους μιας και ως αναρχικοί μαχαιρώθηκαν, από όπου πηγάζει η συγκεκριμένη κρίση. Όμως πέραν αυτής της κρίσης, έχουμε γεγονότα: πάνω απ' όλα τον τρόπο με τον οποίο οι διωκτικές αρχές αντιμετώπισαν εγκληματικές πράξεις. Αλλά πιο σημαντικό από όλα έχουμε την απεύθυνση του Ρουπακιά στους αστυνομικούς που τον συλλαμβάνουν και τον προσάγουν: «Είμαι δικός σας, είμαι της Χρυσής Αυγής».

Έχουμε δηλαδή κάποιον που συλλαμβάνεται και που απευθύνεται στους αστυνομικούς και τους ζητάει να τον καλύψουν δηλώνοντας την πολιτική του ιδιότητα. Μια πρωτοφανής κατάσταση για δικαστήριο που δικάζει με το 187. Σε αυτό το παρελθόν επιχειρεί να μας γυρίσει η εισαγγελική πρόταση. Αφενός στη θεωρία του μεμονωμένου περιστατικού: η φράση ήταν: «μεμονωμένα περιστατικά που τελέστηκαν από μέλη της ΧΑ για τα οποία ουδεμία ευθύνη φέρει η ηγεσία της». Αφετέρου στην κατάσταση της θεσμικής ασυλίας. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ πίσω στην κατάσταση που το κράτος ήταν κυρίαρχο αλλά κώφευε ή αδρανούσε και η ναζιστική συμμορία ήταν η «υπάλληλη» δύναμη. Όπως λέει ο Ηράκλειτος «δεν μπορείς να μπεις στο ίδιο ποτάμι δύο φορές». Κι αυτό γιατί έχει μεσολαβήσει αυτή εδώ η δίκη. Μια δίκη που δεν έχει ανάλογό της στο παρελθόν, όταν τα δικαστήρια διερευνούσαν αποκλειστικά την εγκληματική πράξη χωρίς να εξετάζουν το συνολικό πλαίσιο τέλεσής της. Μετά από αυτή τη διαδικασία, δεν υπάρχει γυρισμός. Θα είναι τέτοια η νομιμοποίηση που θα αντλήσει η ναζιστική εγκληματική οργάνωση αν η δικαιοσύνη λειτουργήσει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την εγκληματική της δράση, που η ναζιστική οργάνωση θα γίνει εξουσία και το κράτος θα γίνει ο υπάλληλος. Αυτή είναι μια προοπτική που φέρνει τρόμο στα θύματα, σε όσους κατέθεσαν ενώπιο σας αλλά και σε κάθε δημοκράτη πολίτη, εκτός από όσους έχουν ήδη καταστήσει τον εαυτό τους έμμισθο ή άμισθο υπάλληλο της Χρυσής Αυγής.

Μια βασική σκέψη για την πρόταση: Η εισαγγελική πρόταση δεν τοποθετήθηκε επί του πυρήνα του κατηγορητηρίου, του επιχειρησιακού μηχανισμού τέλεσης των αξιόποινων πράξεων. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι συστηματικά σε σκέψεις και συλλογισμούς της η κα εισαγγελέας παραχάρασσε το αποδεικτικό υλικό με αποκλειστικό σκοπό να δικαιώσει τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης. Θα αναφερθώ περαιτέρω στην αγόρευσή μου, αλλά ας δώσω δύο μικρά παραδείγματα:

α. Ο μάρτυρας Σπίνος κατέθεσε ότι το 1992 στο 2ο Συνεδριο της ΧΑ στο οποίο παρέστη και ότι σε αυτό το συνέδριο μοιράστηκε το καταστατικό σε φυλλάδιο. Η κυρία εισαγγελέας είπε αντιθετα ψευδώς ότι ο Σπίνος μίλησε για «δισέλιδο», υιοθετωντας τον υπερασπιστικο ισχυρισμό. Ειμαι βεβαιος ότι ο κ. γραμματέας έχει κρατησει ορθά τις σημειώσεις του. Και
β. Η εισαγγελέας είπε ότι η ομάδα που χτύπησε τον Παύλο Φύσσα δεν έφερε όπλα και πως αυτό προκύπτει μέσα από τις καταθέσεις αστυνομικών. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τα σήματα των διαβιβάσεων, όχι το «σήμα του πολίτη»!, έχουμε δηλαδή πρωτογενές υλικό από όπου προκύπτει οτι οι αστυνομικοί διαβίβασαν ότι διέκριναν ρόπαλα και σιδερογροθιές! Αυτό το απέκρυψε η κα εισαγγελέας.

Γι' αυτό το λόγο και είπαμε ότι θα χαιρόμασταν αν στη περίπτωση της εισαγγελικής πρότασης θα μπορουσαμε να επαναλάβουμε τη φράση ενός ιστορικού εισαγγελικού λειτουργού που τιμησε την εισαγγελία της χώρας με την υπηρεσία του, του Παύλου Δελαπόρτα, που μετά την απόφαση της δίκης Λαμπράκη είπε πως η απόφαση «έρριψεν φως εξηντλημενης ηλεκτρικής στήλης». Αλλά εδώ ειχαμε μια εισαγγελική πρόταση που οχι μονο δεν διαφωτισε, αλλά ενεργητικά συσκότισε και διέστρεψε το αποδεικτικό υλικό. Για μας που εκπροσωπούμε τα θύματα, δημιουργεί ζήτημα το σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης όχι μονο να το αποδομήσουμε, αλλά και να το ερμηνεύσουμε, να το εξηγήσουμε. Και θέλω εδώ να ειμαι ειλικρινής και καθαρος ενώπιόν σας.

Υπάρχει ο ισχυρισμός της σκευωρίας από την πλευρά της υπεράσπισης με δύο στοιχεία:

1) ένα πετσοκομμένο βίντεο, 4 φορές μετρησα να ειναι κομμένο, στο οποίο μιλάει ο Μπαλτάκος. Το μονο βιντεο που εχει το προνομιο ο ομιλητης να εννοεί αυτο που λέει. Δε χρειαζόταν να πάμε ουτε στο τι ελεγε πριν ή μετά ουτε να μιλήσουμε για ποιητική αδεία. Αποδείχτηκε ότι ήταν συνεργάτης της Χρυσής Αυγής, μιλουσε με ηγετικα στελεχη για ψηφοφορίες σε Βουλή, είχε συνομιλίες με τον αρχηγό της ΧΑ και μαλιστα «βαμμένο χρυσαυγίτη» τον αποκαλεί ο Ηλιόπουλος σε μήνυμά του (αναγνωστέο 340). Τόσο αμέτοχος τρίτος ήταν. Και

2) το ηχητικό Σαμαρά, για το οποίο υπάρχει σύμφωνα με τα ΜΜΕ έκθεση της ΔΕΕ που δεν ταυτοποιεί τη φωνή και βεβαια η υπερασπιση δεν ζήτησε από το δικαστηριο να διερευνήσει την υπαρξη της συγκεκριμένης έκθεσης της ΔΕΕ να προσκομιστεί αν και θα το μπορούσε, Ούτε βέβαια προσκόμισε μια ψευτο-τεχνική έκθεση που ειναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της. Είναι τόσο ψεύτικη και τόσο αβάσιμη που δεν τολμήσαν να τον φέρουν στο δικαστηριο σας. Με έναν λοιπόν τόσο κρίσιμο για την υπεράσπιση ισχυρισμό, εξαιρετικά όμως αδύναμο, έρχεται ο κατηγορούμενος Κασιδιάρης και δηλώνει ότι υπάρχει τηλεφωνική συνομιλία του τοτε Υπ. Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου με μακρά σταδιοδρομία στη δικαιοσύνη και στα συυνδικαλιστικά των δικαστών και εισαγγελέων και της κυρίας Τσάμη, τοτε προϊσταμενης του Πρωτοδικείου, και σας λέει και το καταγράφει ο κ γραμματέας επί λέξει το περιεχόμενο: «Δεν δένει η εγκλ.οργ. - Κόφτε το λαιμό σας - Μας καλύπτεις; - Σας καλύπτω». Και στο τέλος σας λέει: «και γνωρίζετε κυρία πρόεδρε, πως όλες οι παρεμβάσεις μου επιβεβαιώνονται με ηχητικά ντοκουμέντα». Αυτά συνεβαιναν εν όσω εμεις δεν ειχαμε τη δυνατότητα να παρεμβουμε λόγω της γνωστης απόφασης. Θα μας επιτρέψετε λοιπόν τώρα. Μπορούμε να αναρωτηθούμε μεγαλόφωνα;

Δύο ειναι τα σενάρια:

1) Είτε είναι ψευδές και ο κατηγορούμενος μπλοφάρει. Ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα. Και έρχεται και σας το λέει και καταγράφεται από τον κύριο γραμματέα γιατί νομίζει ότι έτσι μπορεί να απειλήσει το δικαστήριο: «ότι αν δεν βγαλετε την αποφαση που θέλουν, το ηχητικό θα δημοσιοποιηθεί».

2) Είτε είναι αληθές και διαθέτει κάτι. Αλλά τότε γιατί δεν το φερνει εδώ στην αποδεικτική διαδικασία και στο ακροατήριο; Προκειμένου να στηρίξει το βασικότερο ισχυρισμό που έχει η υπερασπιση. Εδώ ήταν γεμάτη η αίθουσα με κανάλια. Ή μήπως το πήγε αλλου, έξω από το δικαστήριό σας; Σε άλλες συναντήσεις, σε άλλες συζητήσεις, που «γίνονται τη νυχτα»; Στις οποίες εμεις, ως πολιτική αγωγή δε μπορουμε να παρέμβουμε. Και μετά, έχουμε την εισαγγελική πρόταση που ακούσαμε. Εμείς σε αντιθεση με τους κατηγορούμενους που κοκορεύονται ότι «οι καλύτερες δουλειές γίνονται τη νύχτα», εστω και αν οι παιδιάστικοι ισχυρισμοί τους περί αστυνομικών επιχειρήσεων γινονται δεκτοί από τη κα εισαγγελέα, εμείς εκπροσωπούμε όντα της ημέρας.

Μια οικογένεια Αιγύπτιων αλιεργατών και τον συμπατριώτη τους Αμπουζίντ Εμπάρακ που στις 10μμ κοιμούνται για να ξυπνήσουν αχάραγα. Μια λαϊκή οικογένεια στο Κερατσίνι, που έχασαν το παιδί τους και με την αξιοπρέπειά τους κέρδισαν τη συμπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Και εκπροσωπούμε και ανθρώπους εργάτες, που δουλεύουν για να ζήσουν τις οικογένειές τους και την ίδια στιγμή ειναι συνδικαλιστές και κομμουνιστές, μαχητές της τάξης τους. Δεν έχουμε άλλα όπλα. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτό το επίπεδο. Ούτε με κρατικές υπηρεσίες μιλάμε ούτε με ιδιώτες που έχουν βαλιτσάκια για να κάνουν τις μπιζνες τους και προμηθευουν με τετοιου είδους ηχητικά. Απέναντι σε μαφιόζικους εκβιασμούς, εμείς έχουμε τα στυλό μας, τα σημειωματάριά μας, το λόγο μας. Και μονο με αυτόν, γιατι μονο αυτό διαθέτουμε, θα σας απευθυνθούμε. Και ξεκιναω με κάποια ζητήματα για το άρθρο 187.

Το πρώτο ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι το αν το γεγονός ότι η δικαζόμενη οργάνωση έχει ταυτόχρονα τη νομική μορφή του πολιτικού κόμματος σημαίνει ότι η ποινική δίωξη ειναι αντισυνταγματική, ότι από τη σύλληψή της παραβιάζει την αυξημένη συνταγματική προστασία που απολαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα από το άρθρο 29 του Σ. Η μελέτη του Σατλάνη και του Μαργαρίτη ειναι βοηθητική στην απάντηση σ' αυτό το ερώτημα. Να πούμε μόνο ότι ξεκινάει με ένα πολύ ενδιαφέρον γερμανικό νομολογιακό προηγούμενο. Μια νεοναζιστική οργάνωση στη Σαξονία με τον τίτλο “Sturm 34” που έδρασε από το 2006 και μετά, που συγκροτήθημε με βάση την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία, έκανε επιθέσεις σε ιδεολογικούς αντιπάλους και κρίθηκε ως εγκληματική οργάνωση από τα γερμανικά δικαστήρια. Είναι πολύ ενδιαφέρων μάλιστα ο κατάλογος εγκληματικών πράξεων αυτής της οργάνωσηςη που υπάρχει στο άρθρο. Το ερώτημα είναι τι θα συνέβαινε αν μια τέτοια οργάνωση είχε λάβει χαρακτηριστικά πολιτικού κόμματος:

Όσον αφορά τη Γερμανία, είναι ρητα διατυπωμενο στο άρθρο 129 ΠΚ ότι δεν θα επιτρεπόταν η κρίση της οργάνωσης ως εγκληματικής από ποινικό δικαστήριο, αφού αρμόδιο είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο μπορεί να απαγορεύσει το πολιτικό κόμμα και στη συνέχεια να εξεταστούν οι ποινικές ευθύνες των διευθυντων και των μελών του. Όσον αφορά την Ελλαδα, είναι γνωστό ότι ούτε Συνταγματικό Δικαστήριο διαθέτουμε ούτε επιτρέπεται η απαγόρευση ή η διάλυση αντιδημοκρατικών κομμάτων. Με δεδομένο αυτό τίθεται το ερώτημα: είναι δυνατόν η έννομη τάξη να μένει άοπλη απέναντι σε ένα στρατήγημα μεταμφίεσης μιας εγκληματικής οργάνωσης σε «νομιμο πολιτικό κόμμα»; Χρησιμοποιώ την κλασσική έκφραση και πάντα εντός εισαγωγικών. Είναι δυνατόν η τέλεση κακουργηματικών πράξεων να τελεί υπό την αυξημένη προστασία του Συντάγματος; Θα ήταν παράλογο κάτι τέτοιο και ο νόμος δεν μπορει να είναι παράλογος. Γνωρίζετε ότι ο έλεγχος που κάνει ο ΑΠ είναι καθαρά τυπικός: ούτε εξετάζει το αληθές ή μη της δήλωσης που προβλεπότν προ 2002 ούτε κάνει έλεγχο ουσιαστικό στα εκλογικά κατεβάσματα. Έτσι, όταν έρχονται οι μαρτυρες και σας λενε «μα τη ΧΑ την έχει αναγνωρισει ο ΑΠ, οπότε ειναι νομιμο κόμμα» σας αποκαλύπτουν την ουσία, την καρδιά του στρατηγήματος. Αυτό όμως δεν έχει καμία επίπτωση στο δικό σας έργο. Είναι δυνατό να διερευνήσει το δικαστήριο την ύπαρξη αξιόποινης πράξης στα πλαίσια του187 είτε μέλους του κομματος που δρα ως μελος εγκληματικής οργάνωσης είτε μελών που δρουν στα πλαίσια του κόμματος και έχουν εγκληματική δράση είτε ακομα και μελών του κόμματος που ειναι ταυτόχρονα η διευθύνουσα ομάδα του νόμιμου πολιτικού κόμματος και της εγκληματικής οργάνωσης.

Είναι προφανές ότι στην τρίτη περίπτωση αυτή υπάρχει στην περίπτωση που εσεις το κρίνετε υπάρχει ήδη καταχρηστική άσκηση δικαιώματος και σε περίπτωση που υπάρξει καταδίκη της δικαζόμενης οργάνωσης και της διευθύνουσας ομάδας, ειναι δυνατόν ο ΑΠ να άρει το καθεστώς του νόμιμου πολιτικού κόμματος από μια τέτοια οργάνωση και να απαγορεύσει μελλοντικά εκλογικά της κατεβάσματα.

Το επόμενο ζήτημα ειναι το ζήτημα το Παλέρμο και οικονομικό κίνητρο. Το ζήτημα είναι αν ισχύει το άρθρο 187 όπως το ξέρουμε ή αν υπερισχύει η διάταξη της Σύμβασης του Παλέρμο που κυρώθηκε με νόμο του 2010 και θέλει το οικονομικό κίνητρο να είναι κομμάτι της αντικειμενικής υπόστασης της εγκλ. οργ.. Αν δηλαδή παραβιάζει η ελληνική δημοκρατία την υποχρέωση που ανέλαβε με τη διεθνή αυτή σύμβαση. Σας έχουμε δώσει σχετικό υπόμνημα. Η ελληνική έννομη τάξη ποινικοποίησε περισσότερα και όχι λιγότερα. Φανταστείτε την υποθετική περίπτωση ενος κράτους που υπογραφει με πιστωτες του 3,5% πλεόνασμα. Είναι τυχαίο το παράδειγμα. Αν ψηφισει στον προϋπολογισμό 5%, ειναι προφανές ότι δεν παραβιάζει τη διεθνή υποχρεώση του. Αν ψηφίσει 1,5% παραβιάζει. Είναι, κα πρόεδρε, τόσο αυτονόητη αυτή η αλήθεια, που αναρωτιέται κανείς για το περιεχόμενο της εισήγησης του Εφέτη του κ. Σαλάτα στο Βούλευμα. Αν ηταν μια νομικη σκέψη που ο κ Εφέτης θα την υπερασπιζόταν σε όλες τις ανάλογες υποθέσεις, θα ηταν σημαντική και πρωτοποριακή γιατι γνωρίζετε ότι είναι απολυτως πάγια η νομολογία σε σχέση με το 187. Αλλά όταν τέθηκε σε άλλο δικαστήριο από συνάδελφό μας κ. Παπαδάκη, ο οποίος είχε την παράσταση και τα αντανακλαστικά ευτυχώς να θέσει το ζήτημα, ο κ. Σαλάτας που ήταν στη σύνθεση γυρισε στην πεπατημενη. Δηλαδή δύο μέτρα και δύο σταθμά. Άλλη δικαιοσύνη για τη ΧΑ και άλλη για τους υπόλοιπους.

Σε κάθε περίπτωση, να ξεκαθαρίσουμε, η εγκληματική οργάνωση ΧΑ δικάζεται με το άρθρο 187 ως οργάνωση με ιδεολογικό κίνητρο. Αυτό δεν αποκλείει την ύπαρξη τρομοκρατικού σκοπού σε ενέργειες της οργάνωσης. Ούτως ή άλλως, και σε μια εγκληματική οργάνωση με οικονομικό κίνητρο είναι δυνατόν να γίνουν αξιόποινες πράξεις με τρομοκρατικό σκοπό πχ απόπειρες ανθρωποκτονιών «για να σταλεί ένα μήνυμα». Οι αποφάσεις που έχουν βγει για οργανώσεις ιδεολογικού/πολιτικού κινήτρου με το άρθρο 187 αναφέρουν πράξεις με τρομοκρατικό σκοπό, χωρίς να δημιουργεί κανένα πρόβλημα ότι από το 2004 υπάρχει και το 187Α. Θέλω τώρα να έρθω σε κάποια ζητήματα της ίδιας της διάταξης του άρθρου 187. Ακούγοντας την εισαγγελική πρόταση, θα έφτανε κανείς στο συμπερασμα ότι η απόδειξη εγκληματικής οργάνωσης περνάει μέσα από τελεσθέντα κακουργήματα για τα οποία υπάρχει ηθική αυτουργία της ηγεσίας («εντολή»). Κανένα από τα δύο αυτά στοιχεία δεν είναι στην καρδιά του αδικήματος του 187. Ουτε τα τελεσθέντα κακουργήματα ούτε η εντολή από την ηγεσία.

Η οργάνωση του 187 ειναι γνωστό ότι είναι ποινικοποιημένη πριν τελέσει κακουργήματα. Άρα δεν ειναι δυνατόν μεθοδολογικά να διερευνήσει κανείς την ύπαρξή της από τα τελεσθέντα κακουργήματα και μάλιστα με την ύπαρξη εντολής. Ίσως η σύγχυση αυτή πηγάζει από τον τρόπο που επέλεξε η κυρία εισαγγελέας να ξετυλίξει τη νομική της σκέψη για το ίδιο το έγκλημα του άρθρου 187 και το προστατευτέο έννομο αγαθό. Προς τον σκοπό αυτό ανέγνωσε στη σειρά και επί λέξει δύο αποσπάσματα το ένα από τη μελέτη των Σατλάνη-Μαργαρίτη που επιχειρηματολογεί για το έγκλημα ως έγκλημα δυνητικής διακινδύνευσης για την έννομη τάξη και αφηρημένης διακινδύνευσης για πλήθος άλλων εννόμων αγαθών. [..] Στη συνέχεια ανέγνωσε μια παράγραφο από το άρθρο του Λίβου και συγκεκριμένα την παράγραφο της σελίδας 311: «είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η δημόσια τάξη... των αξιόποινων πράξεων που τυποποιούνται σ' αυτήν». Το πρόβλημα και ο λόγος που λεω ότι υπάρχει σύγχυση είναι ότι η πρώτη παράγραφος είναι σε αντίφαση με την πρώτη. Υπάρχει μια αντιφατικότητα στη σκέψη της κας εισαγγελέως που φορνώ ότι είχε επίπτωση στη διάταξη του 187 και τι ποινικοποιεί. Να το πούμε άλλη μια φορά: η οργανωση του 187 είναι μια οργάνωση εγκληματογόνος εστία για την έννομη τάξη και για πλήθος εννόμων αγαθών και μόνο με την ύπαρξή της, πριν δηλαδή τελέσει τα κακουργήματα τα οποία σκοπεύει. Και η ποινικοποίησή της δεν ειναι φρονηματική, στο βαθμό που δεν έχουμε απλά έναν εγκληματία που ετοιμάζεται να εγκληματήσει γιατι τότε θα είχαμε μια φρονηματική δίωξη αλλά μια οργάνωση που ειναι ηδη δομημένη και έτοιμη να τελέσει κακουργηματικές πράξεις. Οργανωμένη ομάδα σε εγκληματική ετοιμότητα.

Αυτό είναι το άρθρο 187Γ Αν μας ρωτήσει ένας πρωτοετής φοιτητής Νομικής γιατί συμφωνώ με τη σκέψη του συναδέλφου μου κ. Σκαρμέα, τι ποινικοποιεί το άρθρο 187; Η απάντηση είναι να του δείξουμε το βίντεο Πατέλη. Ειναι ακριβως αυτό: Τι έχουμε εδώ: μια ομάδα έτοιμη, οπλισμένη, με κακουργηματικό σκοπό που προκύπτει από την οργάνωσή της, τον οπλισμό της, τον διακηρυγμένο στόχο της, που όμως δεν κινείται παρά μόνο αν λάβει το οκ της ηγεσίας της. Είναι εδώ κα πρόεδρε παντελώς αδιάφορο αν πήγε η ομάδα στην Παναγίτσα εκεινο το καλοκαίρι και σφαξανε τους μετανάστες - λειπει νομίζω ο συνάδελφός μου κ. Γκαβέλας που έθεσε τέτοια ερωτηματα. Το σημαντικό είναι η ύπαρξη αυτής της ομάδας, η ένταξη των μελών σε αυτή, η υποταγή της βούλησής τους, ο επιμερισμός των ρόλων, η επιδίωξη τέλεσης κακουργηματικών πράξεων που δεν χρειάζεται να συγκεκριμενοποιούνται.

Έρχομαι στο ζήτημα τωρα του δόλου. Πολλές φορές σε δικαστικές αποφάσεις και βουλεύματα διαβάζουμε την περιγραφή του δόλου με στερεότυπες φράσεις: «το έγκλημα του άρθρου 187 είναι υπερχειλούς υποκειμενικής υπόστασης». Ή «η αντικειμενική υπόσταση ειναι πραγματοπαγής, η υποκειμενική υπόσταση είναι προσωποπαγής». Το πρόβλημα με την επανάληψη αυτών των φράσεων είναι ότι ανάγονται σε αποφασεις και θεωρητικά κείμενα που αφορούσαν την περίοδο πριν το 2010, όταν άλλαξε το άρθρο 187 με τον ν. 3875/2010 που αντικατέστησε το «και επιδιώκει» με το αναφορικό «που επιδιώκει». Πλέον η επιδίωξη τέλεσης εγκληματικών πράξεων δεν ειναι κομμάτι της υποκειμενικής υπόστασης αλλά κομμάτι της αντικειμενικής υπόστασης της οργάνωσης. Αυτο σημαίνει: αφενός ότι πρέπει να καταφύγουμε σε αντικειμενικά στοιχεία διαπίστωσης του κακουργηματικού σκοπού και θα πω ποια ειναι αυτά, αφετέρου ότι ο δόλος του εντασσόμενου αφορά την ένταξη και όχι την πρόθεση τέλεσης κακουργηματικών πράξεων. Ο δόλος αυτός πλέον μπορεί να ειναι και ενδεχόμενος.

Και για να έρθω στο ζητημα από πού προκύπτει η επιδίωξη τέλεσης κακουργηματικών πράξεων; Από πλήθος πραγματικών αντικειμενικών στοιχείων:

α) Από τη στρατιωτική εκπαίδευση προετοιμασίας τέλεσης αξιόποινων πράξεων,
β) από οπλισμό που φέρουν τα μέλη μαχαίρια, κλομπ, σιδερογροθιές,
γ) από το modus operandi της οργάνωσης την ύπαρξη ομοιόμορφων ομάδων, με στρατιωτική αμφίεση, ιεραρχία, κλπ,
δ) από δηλώσεις της ηγεσίας που αποκαλύπτουν τη στοχοποίηση αντίθετων ομάδων που στη συνέχεια πλήττονται από τις ομάδες κρούσης,
ε) από μαρτυρίες πρώην μελών ή κατηγορουμένων,
στ) από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και μηνύματα, και βέβαια επειδή ειμαστε οπαδοί του φιλελεύθερου ποινικού δικαίου από την ζ) τέλεση κακουργηματικών πράξεων, τουλάχιστον δύο κακουργημάτων που να τελέστηκαν στο πλαίσιο δράσης της οργάνωσης.

Αυτό απαντάει και το ερώτημα γιατί περιλαμβάνονται πλημμελήματα στο κατηγορητήριο. Γιατί από την τέλεσή τους, είναι η απάντηση, προκύπτει η ύπαρξη της εγκληματικής δομής, το modus operandi της οργάνωσης και η ένταξη μελών στην εγκληματική οργάνωση. Προσοχή εδώ: η τέλεση είναι ενδείκτης της συμμετοχής στην εγκληματική οργάνωση, δεν είναι απαιτούμενη. Εδώ η υπόθεση Συνεργείου ειναι εμβληματική, η πο εμβληματική συμπύκνωση της πολυπρόσωπης δράσης της ΧΑ. Έχουμε μια δομή εγληματική που ειναι σε ετοιμότητα και μια ηγεσία που ανοιγοκλεινει την στρόφιγγα των εγκληματικών πράξεων.

Και να πω δύο λόγια για την ένταξη και τη διεύθυνση: Τι συνιστά ένταξη; Μέλος- και μάλιστα σε μια εγκλ. οργάνωση που έχει ενδυθεί μανδύα κόμματος; Η απάντηση του κατηγορητηρίου είναι: η ένταξη στις ομάδες κρούσης της οργάνωσης και η τέλεση αξιόποινης πράξης στα πλαίσια δράσης της οργάνωσης. Όχι extraneus, όχι ψηφοφόρος, όχι υποστηρικτής. Ούτε καν κάθε γραμματέας. Εδώ αρκεί ο ενδεχόμενος δόλος, ενώ η προταση λέει οτι μπορει ο δόλος να είναι και επιγενόμενος. Διεύθυνση. Δύο ζητήματα μόνο. Το ένα είναι το ζήτημα του αν η Αρχή του Αρχηγού αντιφάσκει με τον απαιτούμενο πραγματοπαγή χαρακτήρα της οργάνωσης. Εδώ υπάρχει σύγχυση της υπεράσπισης. Η οργάνωση είναι πραγματοπαγής, η διεύθυνσή της γίνεται ιεραρχικά, έχει δεχθεί ο ΑΠ και αντι-ιεραρχικές εγκληματικές-τρομοκρατικές οργανώσεις αρκεί να υπάρχει δομή και επιμερισμός ρόλων.

Η Αρχή του Αρχηγού δεν σημαίνει η αρχή του Μιχαλολιάκου. Δε σημαινει η αρχή του συγκεκριμένου φυσικού προσώπου, σημαίνει ότι υπάρχει ένας θεσμός, αυτός του Αρχηγού, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Από κει και πέρα, άλλο ήταν ο Φύρερ, άλλο ο Χίτλερ. Άλλο Ντούτσε άλλο ο Μπενίτο Μουσολίνι, που ήταν το φυσικο πρόσωπο. Άλλο αρχηγός άλλο Μιχαλολιάκος. Το πως επιλεγεται ειναι άλλο ζητημα και ποικίλλει. Είτε «δημοκρατικά» εντός πολλων εισαγωγικών, αν θεωρησουμε ότι υπαρχει δημοκρατία στα πλαίσια εγκληματικής οργ., είτε «ολιγαρχικά» είτε με βιολογική γραμμή. Αυτό ειναι αδιάφορο σε σχέση με τον πραγματοπαγή ή προσωποπαγή χαρακτήρα της οργάνωσης,. Είναι βέβαια γνωστό ότι σε φασιστικές/ναζιστικές οργανώσεις είναι τόσο μεταφυσική η έννοια του Αρχηγού που το βιολογικό τέλος συνήθως ταυτίζεται με τέλος της οργάνωσης. Αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό είναι αδιάφορο.

Είναι απλά - στο τελευταίο νομικό ζήτημα που θελω να πιάσω - η διεύθυνση ηθική αυτουργία; Η κυρία εισαγγελέας για να τοποθετηθεί όσον αφορά το ζήτημα της διεύθυνσης έκανε μια επί μακρόν ανάγνωση του σχετικού κεφαλαίου του προαναφερθέντος άρθρου του κυρίου Λίβου. Δεν διάβασε όλο το άρθρο του Λίβου, αλλά όλη η εισαγγελική πρόταση ήταν κομμάτι του άρθρου του Λίβου. Συγκεκριμένα, μιας και δεν την έχουμε μπροστά μας την εισαγγελική, ανέγνωσε από τη σελίδα 314 το υποκεφάλαιο 3: «η διεύθυνση εγκλ. οργ. ως αυτοτελώς αξιόποινη αυτουργική πράξη» μέχρι τη σελίδα 315 «σε περίπτωση που δεν είναι εξ οιασδήποτε άλλης αιτίας δυνατή η θεμελίωση ή η απόδειξη της ηθικής αυτουργίας».

Και αμέσως μετά διάβασε δύο ακόμα παραγράφους της σελίδας 317: «όποιος ορίζει δεσμευτικά» και η τελευταία παράγραφος «άλλωστε η ταυτότητα ... ηθική αυτουργία του αρχηγού». Αυτή ηταν η νομική σκέψη της κας εισαγγελέως και από αυτό το κείμενο η κυρία εισαγγελέας έβγαλε προφανώς το συμπέρασμα ότι η διεύθυνση ταυτίζεται με την ηθική αυτουργία. Και ότι ο μόνος τρόπος να διαγνωστεί το αδίκημα της διεύθυνσης είναι η ύπαρξη εντολής. Και μάλιστα εντολής από τον Μιχαλολιάκο, μιας και στο συγκεκριμένο άρθρο ο Λίβος λέει ότι δεν υπάρχουν συνδιευθυντές, υπάρχει μονάχα ένας. Θα έρθω αργότερα σ' αυτό. Η σκέψη του Λίβου είναι ακριβώς η αντίθετη από το συμπέρασμα που έφτασε η κα εισαγγελέας. Στο προκείμενο, ο συγγραφέας φυσικά φυλάγεται και λέει οτι πρέπει να γνωρίζουμε τα πραγματικά στοιχεία της δικαζόμενης εγκληματικής οργ. για να τοποθετηθούμε για τη διεύθυνσή της. Θεωρητικά ομως αυτό το οποίο λέει ο Λίβος είναι ότι η διεύθυνση δεν ισούται με ηθική αυτουργία ούτε μέ ένα άθροισμα ηθικών αυτουργιών. Ότι οι ηθικές αυτουργίες μπορεί να αναλογούν σε κάποιον που μανατζάρει μία ε.ο.. Ενώ ο διευθυντής δεν έχει το management της εγκλ. οργ. αλλά την ταυτότητά της.

Είναι αυτός που νοηματοδοτεί τις πράξεις των μελών της. Είναι το alter ego της. Είναι αυτό που λέει ο Παππάς: «ο Ν. Μιχαλολιάκος είναι η ΧΑ και η ΧΑ ειναι ο Ν. Μιχαλολιάκος». Τι περιγράφει δηλαδή ο Λίβος; Τη φράση του: τον «capo di capi». Ειναι μια φράση που δεν ανάγνωσε η κυρία εισαγγελέας. Ειναι μια φράση πολύ βοηθητική: είναι «το αφεντικό των αφεντικών». Ειναι ο διευθυντής των διευθυντών. Ο Capo di capi μπορεί να δώσει και ένα πλαίσιο εντολής, να μην ασχοληθεί δηλαδή με το επιχειρησιακό έργο της υλοποίησης. Να πει «θα καθαρίσουμε τον Αγιο Παντελεήμονα», αφήνοντας στους συνεργάτες του και τα κατώτερα μέλη και στελέχη να υλοποιήσουν το εν λόγω έργο. Αλλά να μην εμπλακεί καθόλου. Δηλαδή ο Λίβος αναφέρεται σε ποιον, γιατί όλοι έχουμε δει το έργο, αναφέρεται στον «Νονό».

Και εδώ πρέπει να πούμε γιατί σφάλλει η άποψη του συγκεκριμένου συγγραφέα για την μη ύπαρξη συναυτουργίας στη διεύθυνση. Ειναι μια άποψη που εκφέρεται με αγαθές προθέσεις, αλλά σφάλλει καταφανώς και αυτό προκύπτει από την ίδια τη φράση που επέλεξε για να περιγράψει τον δ/ντη, «capo di capi». «Αφεντικό των αφεντικών», «διευθυντής των διευθυντών». Δηλαδή ο επιτελικός κύκλος ο επιλεγμένος από τον αρχηγό είναι κι αυτοί διευθυντές, αλλά έχουν τον δικό τους διευθυντή. Αυτό δεν τους κάνει μέλη. Ούτε είναι δυνατόν να εξισωθεί η ποινική ευθύνη και ποιν. απαξία του ρόλου ενός δ/ντος με αυτόν του απλού μέλους. Ο μεν διευθυντης έστω κι αν εχει τον δικο του διευθυντη, τον «capo di capi» καθοδηγεί, εποπτεύει, ενορχηστρώνει, εκπαιδεύει, δίνει εντολές, ηγείται ως επικεφαλής σε επιθέσεις και μάλιστα συστηματικά όπως έχουμε εμείς τον Πανταζή για τον οποίο εμεις παριστάμεθα, το δε μέλος είναι αυτός που παίρνει το μαχαίρι και σκοτώνει. Η ποινική απαξία είναι τελείως διαφορετική.

Χωρεί λοιπόν συναυτουργία στη διεύθυνση και είναι ορθή η τοποθέτηση του βουλεύματος και αρκετά προσεγμένη στη διατύπωση της που αφενός αναφέρεται σε «εντολές ή πλαίσιο εντολών» αφετέρου περιγράφει ορθά, θα μου επιτρέψετε δυο φράσεις: «... προβλέπεται αυστηρότερη μεταχείριση για το πρόσωπο εκείνο το οποίο, με οποιονδήποτε τρόπο, διατάσσει, καθοδηγεί και εποπτεύει τα μέλη της οργάνωσης, για την επίτευξη των στόχων της και των εγκληματικών σκοπών της. Ενδεχομένως, τις αυξημένες αυτές αρμοδιότητες και καθήκοντα να έχουν πλείονα του ενός πρόσωπα, τα οποία με τις δικές τους ενέργειες συνεπικουρούν το έργο του εμφανιζομένου προς τα έξω ενός και μοναδικού αρχηγού. Εφόσον όμως, πλην του «ενός ανδρός» και αυτά τα άτομα, στο πλαίσιο της εγκληματικής δράσεως της οργάνωσης και για την επίτευξη των εγκληματικών σκοπών της, κατά το μέρος που τους αναλογεί, δίνουν δεσμευτικές εντολές στα ιεραρχικά κατώτερα μέλη της, τις οποίες αυτά οφείλουν να εκτελέσουν, τότε πρέπει να θεωρηθεί ότι διευθύνουν την εγκληματική οργάνωση, εφόσον η παρουσία τους σε αυτήν δεν εξαντλείται, αποκλειστικά και μόνο, στην εκτέλεση των εντολών του αρχηγού αλλά και τα ίδια υποδεικνύουν σε άλλους περί του πρακτέου δίνοντάς τους ανάλογες εντολές.

Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση κατά την οποία τα εν λόγω άτομα εγκρίνουν την παράνομη δράση των απλών μελών της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία εκδηλώνεται στο πλαίσιο της επίτευξης των παράνομων σκοπών της». Κατόπιν τούτων, φρονώ ότι μεθοδολογικά είναι ορθό να ξεκινήσουμε πρώτα από τη διαπίστωση της ύπαρξης ή μη αξιόποινης οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργηματικών πράξεων, στη συνέχεια να εξετάσουμε την ένταξη των επιμερους κακουργημάτων που συνεκδικάζονται και εξετάζονται αν τελέστηκαν στο πλαίσιό της και τέλος να αχθούμ σε οριστική κρίση για το αν αποδείχθηκε η εο όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο.

Ξεκινάω από τη συγκρότηση της ΧΑ ως εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης καθώς όπως λέει το Βουλευμα ο εθνικοσοσιαλισμος συνιστά το κριτήριο επιλογής των θυμάτων της και μας δίνει το κίνητρο τέλεσης των αξιόποινων πράξεων. Η ΧΑ ειναι μια οργάνωση που όχι μόνον ασπάζεται τον εθνικοσοσιαλισμό, αλλά συγκροτηθηκε από την πρώτη στιγμη ως εθνικοσοσιαλιστική οργανωση και εθνικοσοσιαλιστική οργάνωση είναι μέχρι και σήμερα. Ο κατηγορούμενος Αρβανίτης, που σας εξήγησε τη διαφορά ελληνικού εθνικισμού και εθνικοσοσιαλισμού, ανέφερε ρητά ότι οποιαδηποτε αναφορά σε εθνικοσοσιαλισμό στη σύγχρονη Ελλάδα και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο παραπέμπει στον γερμανικό εθνικισμό και εθνικοσοσιαλισμό. Και ήταν κατηγορηματικός. Είναι μια κρίσιμη παραδοχή αυτή την οποία την επανέλαβε και ο κατηγορουμενος Μιχαλολιάκος και υπό το φως αυτής της παραδοχής θέλουμε να δούμε πώς συγκροτήθηκε η οργάνωση και την πορεία της μέσα στο χρόνο.

Η Χρυσή Αυγή υπήρξε αρχικά ένα περιοδικο το οποίο εξεδόθη τα χρόνια 1980-1984. Το πρωτο περιοδικό ήταν τον Δεκεμβριο του 1980, με τίτλο Χρυση Αυγη και υπότιτλο την λέξη “Αγχιβασίην”. Από την περίοδο αυτή διαθέτει το δικαστήριο Σας τον Όρκο της ΧΑ με χρονολογία 30/6/1983, που γράφτηκε από τον κατηγορούμενο Χρήστο Παππά όπως προκύπτει από γραφολογική και αποδέχτηκε και ο ίδιος: πρόκειται για ένα αμιγώς εθνικοσοσιαλιστικό και φιλοχιτλερικό κείμενο. Υπάρχει επίσης από αυτή την περίοδο η δήλωση στον ΑΠ που προσκομίστηκε από την υπεράσπιση με την οποία ανακοινώνεται η ίδρυση του Λαϊκου Συνδέσμου ελληνική μετάφραση του Volkische Bunde από τον Αρχηγό της Νικόλαο Μιχαλολιάκο. Η δήλωση αυτή που σας προσκόμισε η υπεράσπιση υποβάλλεται σε περίοδο που η Χρυσή Αυγή στο περιοδικό της δηλώνει απέχθεια για την πολιτική είναι ένα κρίσιμο έγγραφο γιατι δείχνει ότι η ιδιότητα του αρχηγού της οργάνωσης προηγείται κάθε θεσμοθετημένης κομματικής διαδικασίας.

Μετά από μια σύντομη αναστολή του περιοδικού και της λειτουργίας της ΧΑ, το περιοδικό επανεκδίδεται τον Φεβρουάριο του 1986. Πλέον στα πρωτοσέλιδα που σας έχουμε προσκομίσει υπάρχει η φράση «Β' Περίοδος» και μάλιστα και διπλή αρίθμηση. Από την περίοδο αυτή, ανέγνωσε το δικαστήριο το ενυπόγραφο κείμενο του Μιχαλολιάκου «Χιτλερ για χιλια χρόνια» είναι το αναγνωστέο . με αριθμό 97 . Είναι η περίοδος που ρητά ο Μιχαλολιάκος έχει αποδεχθεί ότι διακατεχόταν από «εθνικοσοσιαλιστικές απόψεις» τις οποίες δήλωσε ότι σήμερα δεν αποδέχεται. Εκτός όμως κα πρόεδρε του κειμένου αυτού, έχουμε πλήθος άλλων κειμένων της ίδιας περιόδου που αποτυπώνουν το ξεκάθαρο εθνικοσοσιαλιστικό στίγμα της οργάνωσης και όχι φραξιών της η ομαδοποιήσεων στο εσωτερικό της όπως σας είπαν κάποιοι μάρτυρες Σταχυολογώ: - την «Ιδεολογική Διακήρυξη» που ειναι ένα αμιγώς εθνικοσοσιαλιστικό, αντισημιτικό, αντι-εβραϊκό κείμενο (έγγραφο 95 Κοινός Κατάλογος εγγράφων π.α.). Διαβάσαμε τους τίτλους και πήραμε μια ιδέα. Είναι ένα χαρακτηριστικό αντιεβραικό κείμενο. Αυτό το κείμενο το διακινούσε η οργάνωση και το διαφήμιζε στο οπισθόφυλλο του περιοδικού της ώστε να μην υπάρχει καμιά αμφοβολία ότι αυτό το διακινούσε η ίδια η οργάνωση. 

Εκτός αυτού διαφήμιζε ένα άλλο κείμενο: το «Ζητήματα Τακτικής» με υπέριτλο τη φράση «Πίστευε Υπάκουε Πολέμα». Το ενδιαφέρον με αυτό το κείμενο δεν ειναι μονο το περιεχόμενό του. Επιβεβαιώνει αυτό που σας είπε ο κ. Ψαρράς, ότι η ΧΑ είναι μια οργάνωση που κάνει αντίποινα, αλλά είναι και ότι χρησιμοποιείται και μεταγενέστερα. Διαβάσαμε απόσπασμα στην εφημερίδα Χρυσή Αυγή το 2009 με τίτλο «η άμυνα θάνατος του αγώνα» με μια φωτογραφία κρανοφόρων ΧΑτών με στειλιάρια για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, γεγονός που δειχνει ότι αυτά ειναι κείμενα αναφοράς που εξακολουθουν να χρησιμοποιούνται στο σήμερα. Την περίοδο αυτή η Χρυσή Αυγή διαφημίζει τις διεθνείς επαφές της: Το 1989 υπάρχει μια επιστολή που σας μίλησε ο κ. Σκαρμέας και που την ανέγνωσε το δικαστήριο: ένα γραμμα Παππά στον Λέον Ντεγκρελ, με αναφορά στην ΧΑ ως εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα και στο όνομα του Μιχαλολιάκου. Ο Ντεγκρέλ. ήταν ένας Βαλώνος εθνικοσοσιαλιστής που προτίμησε να συγκροτησει μια ομάδα SS. Επίσης το δικαστήριο επισκόπησε πλήθος φωτογραφιών που βρέθηκαν στο σκληρό δίσκο του κατηγορούμενου Παππα και εικονίζουν το εσωτερικό των γραφείων της ΧΑ (τέλη 80 αρχές 90), με σβάστικες, φωτογραφίες του Χίτλερ και του Ρούντολφ Ες, όλα όσα πιστοποιούν ότι δεν έχουμε να κάνουμε βέβαια με ελληνική αρχαιολατρία αλλα με γερμανική χιτλερομανία. Τα μαυροκόκκινα χρώματα, τα σύμβολα, τα «Ζητω ο Αρχηγός», όλα είναι αντίγραφα εκ του γερμανικού πρωτοτύπου. Από όλα αυτά προκύπτει διάψευση των ισχυρισμών των μαρτύρων υπεράσπισης ότι πριν το 1992 η ΧΑ δεν ειχε ένα διακριτό ιδεολογικό στίγμα και ήταν ένα αμάλγαμα ιδεολογικών αναζητήσεων από τον Νάσερ μέχρι τον Τσε Γκεβάρα. Oύτε Νάσερ ουτε Τσε Γκεβάρα είδαμε κα Πρόεδρε.

Στις 20/10/2012 σε ομιλία του στη 12η γιορτή της Νεολαίας του κόμματος, ο κατηγορούμενος Μιχαλολιάκος είπε: «Δεν κρύψαμε ποτέ την ιδεολογία μας. Δεν βγάλαμε ούτε μια κεραία, ούτε ένα κόμμα, ούτε μια τελεία από όσα γράφαμε στα χρόνια τα σκληρά, τα πέτρινα. Το είπαμε σε όλους. Ας μας λένε όπως θέλουν. Δεν διαθέτουμε δηλώσεις μετανοίας. Δεν μετανοούμε». Από τη δήλωση αυτή προκύπτει ρητά και κατηγορηματικά ότι ο Μιχαλολιακος όχι μόνο δεν αποκηρύττει τις εθνικοσοσιαλιστικές απόψεις, όπως έκανε ενώπιον του ανακριτή προφανώς υπό τον φόβο της προφυλάκισης, αλλά στο κρίσιμο χρονικό διάστημα του έτους 2012 τις επαναλαμβάνει και τις επαναβεβαιώνει μεγαλόφωνα μιας και σε αυτές αναφέρεται όταν μιλάει «για τα χρόνια τα σκληρά, τα πέτρινα». Αυτη η εκδήλωση εξάλλου ειναι και εκεί που ο κατηγορούμενος χαιρετάει με τη δεξιά προτεταμένη. 

Υπάρχει ένας ισχυρισμός ότι το 1992 γίνεται ένα συνέδριο, το δεύτερο, που σηματοδοτεί την έναρξη της πολιτικής περιόδου της ΧΑ και συνιστά ιδεολογική τομή. Πριν πάω κα πρόεδρε στον ισχυρισμό τον ίδιο θα ήθελα να επισημάνω την παγκόσμια πρωτοτυπία αναφοράς στο δευτερο συνέδριο εν απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο πρώτο. Όχι μόνο από μάρτυρες και κατηγορούμενους που δεν αναφέρονται σε Α' Συνέδριο αλλά ούτε και απο την υπεράσπιση που κατήρτισε τους καταλόγους. Ειναι χαρακτηριστικό ότι ο φάκελος 2 αναγνωστέων εγγράφων του Ν. Μιχαλολιάκου με τίτλο: «Δημοσιεύματα για τα συνέδρια που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα ο ΛΣ-ΧΑ» ξεκινάει με άρθρο για το 2ο Συνέδριο. Εχουμε δλδ μια παγκόσμια πρωτοτυπία οργανωσης, εκτός από το ότι δεν έχει μέλη, ξεκινάει και την αρίθμηση των συνεδρίων της από το νουμερο 2 και όχι από το νούμερο 1. Το πρωτο συνέδριο – είπε ο Καρράς – έγινε κάπου στο 1990, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Με τι καταστατικό; Τι όργανα εξελέγησαν; Ποια ήταν η ηγεσία; Ποιο ιδεολογικό πλαίσιο επιλέχτηκε;

Όπως σωστά σημειώσατε κυρία Πρόεδρε, στο pdf 4038 υπάρχει αναφορά σε τροποποίηση του Καταστατικού. Εμείς σας φέραμε άρθρο του Μιχαλολιάκου επώνυμο στο περιοδικό ΧΑ που μιλάει για τροποποίηση του Καταστατικού και υπάρχουν ανάλογα κείμενα και αργότερα. Το γεγονός αυτό ακυρώνει τον ισχυρισμό ότι το πρώτο Καταστατικό ηταν αυτό που κατατέθηκε στον ΑΠ τον Αύγουστο του 2012. Μάλιστα ρητά έγραψε η ηγεσία ότι είναι το πρώτο καταστατικό και βέβαια και καταστατικό δεν είναι και μεταγενέστερο εφεύρημα ενός δισέλιδου που αρχικά σας είχε ειπωθεί ότι είναι κείμενο του 2003 και το τράβηξε μετά η υπεράπσιση πίσω στο 2002. Τι ίσχυε λοιπόν πριν το 1992; Διαθέτουμε δυο σημαντικά έγγραφα για τα πριν του 1992: Το πρωτο έγγραφο είναι το έγγραφο που προσκόμισε ο ο κατηγορούμενος Κουκούτσης. Εχει επικεφαλίδα «Χρυσή Αυγή», σφραγίδα «Λαϊκος Συνδεσμος – Κεντρική Διοίκηση» στη μέση έχει και αυτή τη Λυκοπαγίδα και υπογεγραμμένο από τον Χρήστο Παππά. Αυτό σας το πρόσκόμισε η υπεράσπιση και δεν υπάρχει καμια αμφιβολία αν είναι γνήσιο ή όχι Το δεύτερο που προσκομίσαμε εμεις είναι αντίγραφο περιοδικού της ΧΑ το 1988, έγγραφο 9, Κοινός Κατάλογος εγγράφων πολ.αγ., με τη σφραγίδα: «Χρυση Αυγη – Αγχιβασίην» σφραγίδα που βρίσκουμε στο έγγραφο «Εσωτερικός Κώδικας» – Παππά.

Εδώ δηλαδή προκύπτει ότι υπήρχαν δύο χωριστές σφραγίδες και δεν το ξέραμε και ευγνωμονούμε την υπεράσπιση γιατι έτσι προέκυψε ότι υπάρχει μια διφυής υπόσταση της οργάνωσης με μια κοινή ιεραρχία. Άρα, θα πρέπει λογικά να υπαρχει ένα κείμενο πριν το 1992 που περιγραφει διφυή οργανωτική δομή (Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή), με κοινη διοικητικη ιεραρχία, κοινή ηγεσία, Πολιτικό Συμβούλιο. Κεντρική Διοίκηση και Διεύθυνση Ιδεολογικών Μελετών. Αυτό το κείμενο είναι το καταστατικό που προσκόμισε ο κ. Ψαρράς στην προανακριτική στον κ Βουρλιώτη, κυρία Πρόεδρε. Αυτό ειναι το Καταστατικό. Όχι μόνο υπήρχε αλλά εφαρμόστηκε κιόλας. Πώς περιήλθε στα χερια Ψαρρά, έχει καταστεί σαφές, έχετε όλα τα έγγραφα (έγγραφα πολ.αγ.). Ανταλλαγή γραμμάτων Σχολιαστή και ΧΑ. Δημοσιοποιήθηκε μάλιστα το 1990 και το 1998 στην «Ελευθεροτυπία», χωρίς να υπάρξει καταγεγραμμένη αντίδραση. Πώς επιβεβαιώνεται η γνησιότητά του: ταιριάζει απόλυτα - εκτός από τα υπόλοιπα έγγραφα που μόλις αναφέραμε – με το έγγραφο Παππά. Πρόκειται για το έγγραφο με τίτλο «Εσωτερικός Κώδικας - Κύκλος της Χρυσής Αυγής» που κατασχέθηκε στην οικία του Χρήστου Παππα στην Ανατολή Ιωαννίνων. Το κείμενο φέρει σφραγίδα ερυθρού χρώματος αναγράφουσας «Χρυσή Αυγή Αγχιβασίην» και σήμα την Λυκοπαγίδα (ένα γράμμα του ρούνικου αλφαβήτου που το χρησιμοποιούσαν οι μονάδες των SS που κάναν τη σφαγή στο Δίστομο), που είναι πανομοιότυπη με τη σφραγίδα που υπάρχει στο Καταστατικό που προσκόμισε ο Δ. Ψαρράς. Έκανε και επισκοπηση το δικαστηριο σας. Ταιριάζει όμως και σε περιεχόμενο: η δομή είναι πανομοιότυπη. Κάντε στη διάσκεψή σας και αντιπαραβολή στις διευθύνσεις [...].

Τι ειναι σημαντικό στο περιεχόμενό του; Όχι τοσο ο εθνικοσοσιαλισμος, ο οποίος ούτως ή άλλως προκύπτει από τα υπόλοιπα κείμενα τα οποία ουδόλως προσβλήθηκαν ως πλαστά. Τα πλέον σημαντικά είναι τα εξής δύο:

α) Η διπλή δομή: μια πολιτική («οργανική ιεραρχία») και μια στρατιωτικη («διοικητική ιεραρχία») με κοινή ιεραρχία. Δεν ειναι αποτέλεσμα κάποιας επίθεσης ή καποιας αντισυγκέντρωσης. Υπάρχει από γεννησιμιού της. Αυτό είναι γνησιο παράδειγμα της στρατικοποίησης της ΧΑ που υπάρχει από γεννησιμιού της στο DNA της. Η Καρτα Ασφάλειας και η λέξη «Ασφάλεια» ανάγεται στο πρώτο καταστατικό και φυσικά υπάρχει η ταυτότητα των δύο δομών, και τα άτομα την ίδια στιγμή που εκλέγονται έχουν την στρατιωτική ιδιότητα: πυρηνάρχης, φαλαγγάρχης κλπ [...]

β)Το δευτερο για το οποίο είναι σημαντικό είναι η Αρχή του Αρχηγού, Απόλυτη εξουσία Αρχηγού στην οργάνωση.
Τρόπος εκλογής: Αρχηγός δεν εκλέγεται. Για να αντικατασταθεί πχρειάζεται ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου του οποίου τα 4 από τα 7 μέλη διορίζει ο ίδιος. Δηλαδή είναι ισόβιος. Το δευτερο κομμάτι ειναι το Κείμενο. Αρχή του Αρχηγού. Βαθιά μυστικιστικό κείμενο. Μιλάει για τη “μυστική φωνή του αίματος”.τετοια χαρακτηριστικά δινονται και επαναλαμβάνονται και αργότερα και σε συγχρονα κείμενα. Στην κορυφή αυτής της Ιεραρχικής πυραμίδας βρίσκεται ο Άνθρωπος που όλοι σεβόμαστε και όλοι ακολουθούμε. Ο γνήσιος εκφραστής της Ιδεολογίας μας, ο Αρχηγός μας ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Η έννοια του Αρχηγού – Καθοδηγητή στην Ιδεολογία μας προσλαμβάνει μεταφυσικό περιεχόμενο. Ως μεταφυσικό περιεχόμενο ορίζουμε την ακράδαντη πίστη όλων των Χρυσαυγιτών [..] Γι' αυτό το λόγο και στο νέο Καταστατικό η πρόβλεψη για εκλογη Αρχηγού υπάρχει μονο σε περίπτωση συγκεντρωσης υπογραφων από το 50% συν 1 των συνέδρων. Αλλιώς δεν γινεται καν ψηφοφορία! Τετοια διαδικασία δεν έγινε ποτέ.

Το συμπέρασμα ειναι οτι ο Μιχαλολιάκος ποτέ δεν εξελέγη (το 1983 υπέγραψε ως Αρχηγος) και ποτέ δεν τέθηκε ζητημα αντικατάστασής τους σε ψηφοφορία. Ειναι ο απόλυτος κυρίαρχος της ΧΑ και τίποτα δεν γίνεται σε αντίθεση με αυτόν, αν ο ιδιος δεν το αποφασίσει. Τι έγινε τελικά το 1992; Από το 1992 η ΧΑ αλλάζει τη δημόσια χρήση του εθνικοσοσιαλισμού σε Λαϊκός Εθνικισμός και δημόσια αγκαλιάζει την Ορθοδοξία που μέχρι τότε περιγράφεται ως «ο ιουδαιοχριστιανισμός», Συνεπάγεται αυτό πραγματική αλλαγή; Σε σειρά δημοσιευμάτων εξηγείται πως όχι [...] στις εσωτερικές ομιλίες όπως προκύπτει από πλήθος ομιλιών του Μιχαλολιάκου που ακούσαμε μέσα από τον σκληρό δίσκο του, γινεται χρηση και αναφορά σε εθνικοσοσιαλισμό [...] Ειναι ο εθνικοσοσιαλισμος μια ιδεολογία που κρατάνε τα ηγετικα στελέχη της ΧΑ για το σπίτι τους; Γιατι θα μπορούσεε να υπάρχει αυτος ο ισχυρισμός, ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν εθνικοσοσιαλιστές στο σπίτι τους, στην ντουλάπα τους [...]. Παππάς, πλήθος εγγράφων. Μάθαμε μάλιστα από τον Αρχηγό της ΧΑ ότι τα παιδιά που εικονίζονται να τους μαθαίνει το Χάιλ Χίτλερ ο Παππάς είναι τα παιδιά του. Ο ίδιος ο Παππάς είπε ότι είχε ανοίξει το Τριώδιο. Εχουμε να κάνουμε με εθνικόφρονες του Τριώδιου.

Κασιδιάρης, τατού με σβάστικα. Ηλιόπουλος, Sieg Heil. Λαγός, τατουάζ, ναζιστικός αετός. Όχι, αναφερόμαστε σε ιδεολογία της οργάνωσης. Προκύπτει από συλλογικές δράσεις της οργάνωσης, εσωτερικές, που δεν κοινοποιούνται: Ορκωμοσία μελών 2011. Τα νέα μέλη βγάζουν λόγο με εθνικοσιαλιστικό περιεχόμενο, χαιρετούν με προτεταμένη τη δεξιά τον Αρχηγό, ο Αρχηγός χαιρετά επίσης, ο Γερμενής μιλάει για τον «Αιώνιο Εβραίο». Ορκωμοσία Δεκεμβριος 2012 και δη στο χειμερινό ηλιοστάσιο: Φωτογραφία Κασιδιάρη από το κινητό Κασιδιάρη, αναγνωστέο 329, είναι αυτή η φωτογραφία [επιδεικνύει] την οποία ψευδώς είχε αρνηθεί ως φωτομοντάζ. Αναγνώρισε τον Κασιδιάρη στις φωτο ο μάρτυρας υπεράσπισης Άγγελος Ιωάννου. Προκύπτει ότι αυτό δεν ειναι μια προσωπική εκδρομή του Κασιδιάρη, διαβάσαμε το κείμενο 107, την αναρτηση Κασιδιάρη «[...] χρώμα του αίματος και το σύμβολο του ήλιου... στο τέλος μια νέα ΧΑ ανατέλλει». Οποιοσδήποτε «μύστης» μπορεί να καταλάβει ότι η κόκκινη σημαία που αναφέρεται ο Κασιδιάρης ειναι η σημαία της σβάστικας [...] Αυτός που δεν ειναι μυημένος μπορεί να πιστέψει ότι ο Κασιδιάρης πηγε εκδρομή. [...].
Μέσα από όλα αυτά, αποδεικνύεται ότι η Χρυσή Αυγή ήταν και ειναι μια οργάνωση εθνικοσοσιαλιστική. Οχι στο μακρινό παρελθόν αλλά στο σήμερα. Έτσι συγκροτείται. Και αυτό είναι σημαντικό γιατί προσφέρει το κίνητρο των εγκληματικών πράξεων σε βάρος αυτών που επιλέγονται βασει της ιδεολογίας και στοχοποιούνται ως “υπάνθρωποι” Η ιδεολογία έχει προφανείς συνέπειες:

α) στην αντιμετώπιση των αλλοδαπών: Δηλώσεις Μιχαλολιάκου για ρατσισμό: βλ. βίντεο στον Ασπρόπυργο που είδαμε στο Αναγνωστέο 327: «..εγω θα ήμουν ρατσιστής και χωρίς να υπήρχε το πρόβλημα του ρατσισμου είναι η ιδεολογία μου, δηλαδή εγώ και πριν να ερθουν οι ξένοι ήμουνα ρατσιστής, αυτή είναι η ιδεολογία μου». «ο χίτλερ που τους είχε μαζέψει τους Γύφτους σε στρατόπεδα, δεν ξέρω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε μαζί του, εγώ πάντως συμφωνω, όπως είχε μαζέψει τους Εβραίους είχε μαζέψει και αυτούς. Γιατί είναι ένας παρασιτικός πληθυσμός».

β) στην αντιμετώπιση των πολιτικών αντιπάλων: Ομιλία Μάστορα στην ορκωμοσία για το πώς πρέπει να τσακίζονται οι πολιτικοί και ιδεολογικοί αντίπαλοι.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που προσκόμισε η υπεράσπιση, η ΧΑ αρνείται στις δημόσιες παρεμβάσεις της τον εθνικοσοσιαλισμό. Κυρια Πρόεδρε, εμείς, σε αντίθεση με την υπεράσπιση σας ζητάμε να δεχτείτε όχι μόνο τα δικά μας αλλά και έγγραφα της υπεράσπισης, γιατί μονο ο συνδυασμός των δύο βγάζει νόημα. Ετσι μονο προκύπτει ο διπλός λόγος της οργάνωσης: άλλος λόγος για πλατυ κοινό, άλλος λόγος για μυημένους. Αυτοί που είναι από έξω, αυτό δεν το γνωρίζουν. Αυτοί όμως που είναι από μέσα το γνωρίζουν. Δεν γνωρίζουν μόνο την αλήθεια, αλλά γνωρίζουν και το στρατήγημα της διάψευσης. Τρανταχτό παραδειγμα ο λόγος στις Θερμοπύλες το 2012 -Αναγνωστέο 327, Παράρτημα 14.3, βίντεο 193-4. Αγνοήστε ό,τι σας πουμε εμεις και ό,τι θα σας πει η υπεράσπιση και σας ζητάμε να δείτε το βίντεο που ανάφερε ο συνάδελφος μου για να δείτε ποιοι είναι εκεί κάτω και ποιοι είναι τα τάγματα εφόδου. Στρίβει η κάμερα, κα πρόεδρε, κάτω είναι η Νίκαια και στην πρώτη γραμμή ο Ρουπακιάς [...].

Αυτός ο διπλός λόγος εκπαιδεύει τους μυημένους στη συνωμοτικότητα. Και η συνωμοτικότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τέλεση εγκληματικών πράξεων και με τη συγκάλυψή τους. Η φράση «η ΧΑ δεν έχει σχέση με το ναζισμό» είναι σχολείο για τη φράση «η ΧΑ δεν έχει σχέση με τη δολοφονία στο Κερατσίνι». Απ' αυτή την άποψη, ο εθνικοσοσιαλισμος δεν ειναι απλά το κινητρο, αλλά είναι η συνωμοτική γλώσσα της εγκληματικης οργανωσης. Καθε εγκληματικη οργανωση χρειάζεται τη συνωμοτικότητα προκειμένου να είναι στεγανή. Αυτή η στεγανότητα είναι που την κάνει και τόσο επικίνδυνη. Μια εγκληματική οργάνωση βασίζεται πάντα στο χτίσιμο μιας μικροκοινωνίας.
Λέει ο Γάφος το 1937 για τη συμμορία: «η συμμορία είναι επικίνδυνος, διότι συν τοις άλλοις στηρίζεται εις μίαν απομόνωσιν εκ της κοινωνίας, εις μίαν κήρυξιν πολέμου εναντίον αυτής». Στη συγκεκριμένη εγκλ.οργ., ο εθνικοσοσιαλισμός εξασφαλίζει τη στεγανότητα του μέσα από το έξω, του πυρήνα των μυημενων από τον ευρύτερο κύκλο των συμπαθούντων, των επισκεπτών των γραφείων, των ψηφοφόρων κλπ. Όταν η απομόνωση των μέσα γίνεται με όχημα την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία που είναι τόσο αποσυνάγωγη στην ελληνική κοινωνία και την ιστορία της, τότε δεν υπάρχει επιστροφή. Γι αυτό το λόγο σας είπαν μάρτυρες σαν τον Σταύρου πόσο δυσκολο είναι φυγεις από την οργάνωση ή κατηγορούμενοι σαν τον Μίχο οτι δεν φεύγεις εύκολα απο τη ΧΑ. Τα άτομα που έχουν μπει σ' αυτη τη μικροκοινωνία εξασκούνται στο διπλό λόγο και αρχίζουν να κρίνουν τα ζητήματα, ακόμα και αυτά της νομιμότητας και της παρανομίας με άξονα την ομάδα και όχι την ευρύτερη κοινωνία.

Σημαντικη συνέπεια είναι η άρση των ηθικών αναστολών, ειδικά με δεδομένο ότι η πηγή της νομιμότητας της μικρο-ομάδας έχει πλέον περιβληθεί μεταφυσικό χαρακτήρα, με μυητικές τελετές, ορκωμοσίες, με μυστικισμό κοκ. Αυτή η συγκρότηση αποτελεί μια ιδανική μέθοδο λίπανσης της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης. Μόνο έτσι μπορεί να απαντηθεί και το ερώτημα της κα εισαγγελέως : «και τι συμφέρον θα είχε η οργάνωση απο αυτή την ανθρωποκτονία;». Θεμιτότατο ερώτημα, αλλά δεν θα απαντηθεί με τις ιδέες του μέσου συνετου ανθρωπου ή τον κοινωνικό μέσο όρο, αλλά με την ιδεολογική κοσμοθεωρία της συγκεκριμένης οργάνωσης και των ανθρώπων που την εγκολπώθηκαν. Αν μια σατανιστική οργάνωση κάνει τελετές μαύρης μαγείας και στα πλαίσια αυτά κάνει άξιόποινες πράξεις και κάνει μια ανθρωποκτονία, δεν θα απαντήσουμε στο ερώτημα με τις ιδέες του μέσου ανθρώπου που αυτό το θεωρεί παραλογισμό, αλλά με τις ιδέες που είχε ενσταλάξει στα μέλη της η οργάνωση. Και εκεί, ναι: θα απαντήσουμε ότι μια σατανιστική οργάνωση μπορεί να κάνει ανθρωποκτονίες γυναικών ως θυσία στον Εωσφόρο και μια ναζιστική οργάνωση μπορεί να κάνει ανθρωποκτονίες μεταναστών γιατί είναι υπάνθρωποι. Γι' αυτό έχει σημασία και η ιδεολογική συγκρότηση.

Μετά από αυτά, θα έρθω στο επόμενο κεφάλαιο της αγόρευσης μου αυριο πλέον που έχει θέμα τις συνέπειες που έχει αυτή η ιδεολογία, από αυριο ξεκινάμε την πολιτική οργάνωση που έχουμε και το περιεχόμενο του αξιόποινου.

Έναρξη της 404ης συνεδρίασης 9:58 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών. Παρόντες κατηγορούμενοι: ουδείς. Συνεχίζεται η αγόρευση του συνηγόρου Θ. Καμπαγιάννη για την πολ. αγωγή των Αιγυπτίων αλιεργατών.

Κα Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι δικαστές, είχαμε ολοκληρώσει χθες με την ιδεολογική συγκρότηση που αποδεικνύεται εθνικοσοσιαλιστική από την ίδρυση της έως τα επίδικα χρόνια και είχαμε πει οτι από μονη της δεν ειναι αξιόποινη. Και ο λόγος που εξετάζεται είναι γιατί συνέχεται με την τέλεση κακουργηματικών πράξεων. Θελω να περάσω στο επόμενο σημείο που ειναι η περιγραφή του μηχανισμού που υλοποιούσε τις εγκληματικές πράξεις. Που έφερε σε πέρας την επιχειρησιακή δράση της ΧΑ. Δεν πρόκειται να το διαβάσω, είναι ομάδες στελεχών, μελών και υποστηρικτών που διαθέτουν εκπαίδευση και οπλισμό, κινούνται συντεταγμένα, έχουν ομοιόμορφη αμφίεση, κλπ.

Ο τίτλος του σχετικού υποκεφαλαίου είναι «τάγματα εφόδου». Εδω χρειάζεται να συμφωνήσουμε στο περιεχόμενο της έννοιας και όχι στη λέξη που χρησιμοποιούμε, στο σημαινόμενο και όχι στο σημαίνον. Κι αυτό για δύο λόγους αφενός γιατί οι μαρτυρες που ήρθαν ενώπιόν σας και περιέγραφαν αυτές τις ομάδες χρησιμοποίησαν πολλές και διαφορετικές λέξεις περιγράφοντας το ίδιο πράγμα: «ομάδες ασφάλειας» o Σταύρου, «ομάδες κρούσης», «στρατιωτικά αγήματα» o Κ. Παπαδόπουλος , «τάγματα ασφάλειας» τα ονομάσε ο υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής στη Μεσσηνία Φώτης Μπέλλος, σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού διευθυντή κυρίου Γεωργακόπουλου, «διμοιρίες» o Πνευματικός, «φάλαγγα» είπε o Ψαρράς , «πολιτοφυλακή» o Σπουρδαλάκης και πολλές άλλες ανάλογες λέξεις.

Το σημαντικό είναι το σημαινόμενο: αυτό που περιγράφει το κατηγορητήριο. Και από όλους τους μάρτυρες είχαμε την επιβεβαίωση αυτής της βασικής ορίζουσας του βουλεύματος. Αφετέρου όμως είναι σημαντικό να συμωνήσουμε στο περιεχόμενο και όχι στη λέξη γιατί οι μάρτυρες υπεράσπισης εύκολα απαντούσαν «δεν υπάρχουν τάγματα εφόδου», με τον ίδιο τρόπο που η ΧΑ λέει οτι «ο Ρουπακιάς δεν ήταν μέλος μας». Εκ των υστέρων γνωρίζετε ότι υπάρχει ένας ισχυρισμός ότι η ΧΑ δεν ειχε μέλη. Η φράση δίνει τη δυνατότητα άρνησης της έννοιας χωρίς να αρνείται κάποιος και την ουσία. Γι' αυτό τον λόγο πρέπει να συμφωνήσουμε στο περιεχόμενο. Παρ΄ολα αυτα, ας δωσουμε και ένα λεπτό στην έννοια «τάγματα εφόδου» προκειμένου να καταλάβουμε που ακριβώς παραπέμπει το βουλευμα είναι μια ιστορική παραπομπή.

Τάγματα εφόδου ήταν ομάδες κρούσης που διατηρούσε το Ναζιστικό Κόμμα Γερμανίας. Η στρατηγική του NSDAP ήταν ένας συνδυασμός νόμιμης πολιτικής δράσης, συμμετοχή στις εκλογές, και παραστρατιωτικής τρομοκρατικής βίας κατά των πολιτικών και ιδεολογικών αντιπάλων, με τον ίδιο πάντοτε στόχο: το τσάκισμα της δημοκρατίας την έναρξη ενός καινούριου πολέμου. Όργανο αυτής της βίας ήταν τα περίφημα «Τάγματα Εφόδου» (Sturmabteilung ή SA), πρώτα «Τμήματα Αθλητισμού» (Sportabteilung), και εν τέλει καθιερώθηκαν ως τα «Τάγματα Εφόδου» που γνωρίζουμε. Μιλαμε για στρατιωτικοποιημένες ομάδες ένστολων νεαρών αντρών, μελών του NSDAP, παρήλαυναν στους δρόμους των γερμανικών πόλεων συγκρούονταν με τα μέλη του Κομμουνιστικού (KPD) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), δηλώνοντας απόλυτη πίστη και υπακοή στον Φίρερ, που εκτός από «Αρχηγός» του κόμματος ήταν και ο Ανώτατος Διοικητής τους. Όταν μάλιστα γινόντουσαν και δικαστήρια τότε για δολοφονικές ενέργειες μελών των SA η ηγεσία του κόμματος δεν έλεγε προφανώς «Δεν διαθέτουμε τάγματα εφόδου», αλλά έλεγε «τα τάγματα εφόδου δεν έχουν επιθετικό χαρακτήρα, αλλά είναι απλώς ομάδες περιφρούρησης των εκδηλώσεων του κόμματός μας». Πάντως, το συμπέρασμα είναι ότι η ύπαρξη μιας διπλής δομής, αφενός ενός κοινοβουλευτικού κόμματος αφετέρου μιας παραστρατιωτικής δομής είναι βγαλμένη από το εγχειρίδιο του Ναζιστικού Κόμματος Γερμανίας. Ειναι μια στρατηγική την οποία ο Μιχαλολιάκος ξεπατήκωσε από τον Χίτλερ, δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό για να την καταλάβουμε ή να την εννοιολογήσουμε. Χρειάζεται να πάμε στο σήμερα και να δουμε πως εφαρμόστηκε στην Ελλάδα τις 3 τελευταίες δεκαετίες και θα πρέπει να πάμε στο 1992 γι' αυτό που η οργάνωση κάνει την πολιτική της στροφή, αρχίζουν οι πρώτες επιθέσεις. Δεν είναι τυχαία δηλαδή η ταύτιση των μαρτυρων υπεράσπισης και των μαρτύρων κατηγορίας και πολ αγωγής στο έτος 1992. [...]

Πρώτη επίθεση στο περιθώριο της συγκέντρωσης στην Αθήνα για το Μακεδονικό, που μια ομάδα της ΧΑ επιτίθεται στην ΑΣΟΕΕ σε φοιτητές, αντεξουσιαστές και αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων. Ήταν τότε ο Γιώργος ο Σαπουνάς, μέλος της ΟΣΕ που είχε πέσει θύμα. Ακολουθούν πολλές επιθέσεις που έχουν τον χαρακτήρα των καταδρομικών επιθέσεων, των «σκουαντρίστι» αυτό που λέμε «Χτυπάμε και φεύγουμε», πολλοί εναντίον λίγων που αιφνιδιάζονται. Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος καταγγελιών που αναγνωστηκε στο έγγραφο 124, που προσκομίστηκε από τον Μανώλη Γλέζο, ως χρονολόγιο επιθέσεων και καταγγελιών. Για κάποιες από αυτές τις επιθέσεις όμως έχουμε και τις πρώτες καταδικαστικές αποφάσεις και θεωρώ ότι το δικαστηριο σας μπορεί να πατήσει πάνω στις ράγες αυτών των αποφάσεων που είναι και αμετάκλητες.

Για την επίθεση το 1996 σε συνεργείο μελών της ΟΣΕ που έκανε εξόρμηση με την εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη από τα στελέχη της ΧΑ Δημήτριο Ζαφειρόπουλο και Χαράλαμπο Κουσουμβρή, αναγνώστηκε η δικαστική απόφαση του Γ' Τριμελούς Πλημμελημάτων, το αναγνωστέο 212. Για την επίθεση το 2002 σε διερχόμενους φοιτητές που ο ένας ο Πάρης Χρυσός φορούσε παλαιστινιακή μαντήλα στις οδούς Σολωμού και Γ' Σεπτεμβρίου, λίγες δεκάδες μέτρα δηλαδή από εκεί που βρίσκονταν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, με κατηγορούμενους τον Χαράλαμπο Κουσουμβρή και τον Θεόδωρο Μαγκώτσο, αναγνώστηκε η δικαστική απόφαση του Β' Τριμελούς Πλημμελημάτων (Αναγνωστέο 211) και το πιστοποιητικό αμετακλήτου αυτής. Για τις επιθέσεις το 2000 σε συνεργείο μελών της ΟΣΕ που έκανε εξόρμηση με την εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη στην Ομόνοια και στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, σας κατέθεσε ο μάρτυρας Γ. Πίττας, προσκομίστηκαν ενισχυτικά οι δικαστικές αποφάσεις, για να ενισχυθεί του λόγου το αληθές. Δεν αναγνώστηκαν αλλά έχετε την κατάθεση για να στοιχειοθετήσετε. Από όλα αυτά τα περιστατικά προκύπτει ένα κοινό modus operandi:

α) Πολλοί δράστες εναντίον λίγων ή ενός θύματος. Μια αριθμητική υπεροπλία που παραλύει τα θύματα,
β) θύματα που στοχοποιούνται με κριτήριο την αντίθετη ιδεολογία με τη Χρυσή Αυγή χωρίς δηλαδή να έχουν προσωπική γνωριμία ή προσωπικά προηγούμενα με τους δράστες. Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται όταν τα θύματα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, σωματικά, αριθμητικά ή σε επίπεδο οπλισμού.
γ) Ομοιόμορφη ενδυμασία. Στις περισσότερες φορές τα άτομα της ΧΑ φορούν μαύρα ρούχα ενώ συχνά φορούν και μπλούζες με το ίδιο το σήμα της Χρυσής Αυγής.
δ) Οπλισμός. Από γκλομπ, ρόπαλα και μαχαίρια
ε) Εκ των προτέρων χωρο-χρονική και ιεραρχική οργάνωση της επίθεσης. Οι επιθέσεις είναι πάντα σχεδιασμένες από πριν, ώστε να επιτύχουν τον μέγιστο αιφνιδιασμό, αλλά και να αποφευχθεί η σύλληψη των δραστών. Γι αυτό το λόγο πολλές φορές υπάρχουν και μηχανάκια. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιθέσεις διαρκούν λίγα λεπτά, [...]
στ) Βλάβη έννομων αγαθών. σωματική ακεραιότητα ή/και τη φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Θέλω όμως να έρθω σε δύο επιθέσεις που ειναι σημαίνουσες και ξεκαθαρίζουν απο πολύ νωρίς το ζήτημα της επιδίωξης τέλεσης κακουργηματικών πράξεων από τη συγκεκριμένη οργάνωση με πανομοιότυπο modus operandi. Σας είπα ότι ειμασστε οπαδοί του φιλελεύθερου ποινικού δικαίου, του ποινικού δικαίου της πράξης [...] Θέλω να πάω αφενός στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του Δημήτρη Κουσουρή από το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΧΑ, Αντώνιο «Περίανδρο» Ανδρουτσόπουλο το 1998, Η δικαστική απόφαση αναγνώστηκε στο αναγνωστέο έγγραφο 201, μαζί και η απόφαση του ΑΠ που απέρριψε την αίτηση αναίρεσης και η πλημμεληματική για το αδίκημα της συμμορίας, αφετέρου τις απόπειρες ανθρωποκτονίας των μελών του στεκιού Αντίπνοια Γεώργιου Μηλιαράκη και Ruben Sans από το μέλος της ΚΕ της ΧΑ Βασίλειο Σιατούνη και τον Αθανάσιο Στράτο το 2008, τα έγγραφα της δικογραφίας υπάρχουν στο Αναγνωστέο 179, εξετάστηκαν 4 μάρτυρες και αναγνώστηκε και η απόφαση του ΜΟΕ και πιστοποιητικό αμετακλήτου αυτής.

Πρόκειται για πολυπρόσωπες επιθέσεις, με ύπαρξη επικεφαλής στελέχους της οργάνωσης είτε μέλους ΠΣ, μέλους ΚΕ με κίνητρο ιδεολογικό και επιλογή των θυμάτων εκ της πολιτικής τους ιδιότητας, ως αριστερών άμα μιλάμε για τον Κουσουρή π.χ. και αναρχικών αμα μιλάμε για τον Μηλιαράκη και τον Σανζ. Το modus operandi ειναι το ίδιο όπως σας το περιέγραψα, αλλά εδώ το πλήγμα ειναι συντριπτικό και ο σκοπός ανθρωποκτόνος. Οι αποφάσεις είναι ρητές και αναφέρουν αμφότερες τη Χρυσή Αυγή, ως μη όφειλαν γιατί δεν δίκαζαν το ίδιο περιεχόμενο με την κατηγορία που δικάζετε εσείς. Παρόλα αυτά δε θα μπορουσε να περιγραφεί το κίνητρο αν η ΧΑ δε συμπεριλαμβανόταν στις συγκεκριμένες πράξεις.

Κουσουρής: Η ΜΟΕ Αθηνών 162/2009 δέχεται ότι «ο κατηγορούμενος Αντώνιος Ανδρουτσόπουλος ήταν μέλος της οργάνωσης με την επωνυμία Χρυση Αυγη και μελος του ΠΣ, γνωστός με το ψευδώνυμο Περίανδρος, τα μέλη της οποίας οργάνωσης ασπάζονταν την εθνικιστική ιδεολογία. Ο κατηγορούμενος ήταν επικεφαλής της ολιγομελούς ομάδας των 10-15 μελών και οπαδών της», περιγράφει αναλυτικά την επίθεση και δέχεται ότι «η πρόθεση των δραστών ήταν να σκοτώσουν τον Δημήτριο Κουσουρη καθόσον τον θεωρούσαν εκ των πρωταιτίων των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των αδιόριστων καθηγητών και κατ' εξοχήν εχθρό της εθνικιστικής τους ιδεολογίας». Μάλιστα, κα πρόεδρε η απόφαση ξεκαθαρίζει κάτι. Που θεωρώ χρήσιμό για τη δική σας δίκη και για κακουργηματικές πράξεις που εσείς εδώ δικάζετε: Το πρωί στα δικαστήρια, η συνάντηση των ομάδων των αδιορίστων απο τη μια μεριά και των Χρυσαυγιτών από την άλλη ήταν «τυχαία και συμπτωματική». Πάρα πολύ κρίσιμο, οι αδιόριστοι είχαν συγκεντρωση και οι Χρυσαυγίτες είχαν προσέλθει για το δικαστηριο του Κουσουμβρή και του Ζαφειρόπουλου, είναι δηλαδή για την επίθεση 1996. Είχαν ξεκιήσει να γίνονται οι δικάσιμοι και έπαιρναν αναβολές Αντηλλάγησαν μάλιστα και «σκωπτικά σχόλια». Και κρατήστε τη φράση γιατί χρησιμοποιήθηκε από την εισαγγελική πρόταση.

Όμως η επίθεση στον Κουσουρή δεν έγινε την ώρα που αντηλλάγησαν τα σκωπτικά σχόλια ανάμεσα στις δύο ομάδες, δεν έγινε εν θερμώ. Έγινε αφού αυτο το περιστατικό τελείωσε, η παρέα του Κουσουρή πήγε για καφέ και η ομάδα των Χρυσαυγιτών προσωρινά εξαφανίστηκε. Η επίθεση έγινε εν ψυχρώ. Όχι λόγω των σκωπτικών σχολίων. Το κινούν αίτιο δεν ήταν τα σκωπτικά σχόλια αλλά ήταν και το δέχεται αυτό η απόφαση η εθνικιστική ιδεολογία που οδήγησε τα 10 μέλη της ΧΑ να στοχοποιήσουν τον Κουσουρή και να αποπειραθούν να τον σκοτώσουν. Και βέβαια ο Ανδρουτσόπουλος καταδικάστηκε και για το αδίκημα της σύστασης και συμμορίας, το πλημμεληματικό 187 οτι μαζί με τα άλλα 9 άτομα «μέλη της Χρυσής Αυγής» λεει η απόφαση, ενώθηκε για την τέλεση πλειόνων κακουργημάτων ένα εκ των οποίων ήταν η απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Τι παραπάνω γνωρίζει το δικαστήριό σας σήμερα κα Πρόεδρε; Το δικαστήριο γνωρίζει ότι ενώ αρχικά ο Μιχαλολιάκος μιλούσε για τη δίκη του Περίανδρου ως τη δίκη της Χρυσής Αυγής και έκανε λόγο για σκευωρία και για πολιτική δίωξη, όταν ο Ανδρουτσόπουλος καταδικάστηκε και εν τέλει έφυγε αυτοβούλως από τη Χρυσή Αυγή, καμία σχέση με την τέλεση της πράξης, άλλαξε άρδην η γραμμή για το τι είχε συμβεί. Που την έχουμε διαβάσει στο Έγγραφο «Συντομοι Πυρήνες» που βρέθηκε στο σκληρό δίσκο Ηλιόπουλου αναγνωστέο 340, Παράρτημα 1.4, αρχείο 13, με βεβαία χρονολογία δημιουργίας του συγκεριμένου εγγράφου 6/7/2012, όλα τα έγγραφα που έχετε στη δικογραφία σας είναι βεβαίας χρονολογίας που εντοπίζονται και ξέρουμε πότε καταρτίστηκε η εκδοχή που διδάσκεται στα δόκιμα μέλη της οργάνωσης είναι οτι ο Περίανδρος παραβίασε ρητή εντολή απεμπλοκής που του είχε δώσει ο Μιχαλολιάκος. Ο Μιχαλολιάκος δηλαδή γνώριζε όλα αυτά τα χρόνια ότι δράστης της δολοφονικής επίθεσης στον Κουσουρή ηταν ο Περίανδρος αλλά κάλυπτόταν στα πλαίσια του όρκου σιωπής κάθε μαφιόζικης οργάνωσης. Και αυτό ειναι το καλό σενάριο γιατί το κακό σενάριο το ακουσατε στα ηχητικά όπου ο Περίανδρος λεει ότι «εντολή του έδωσε ο Μιχαλολιακος και παρών ήταν και ο Παναγιώταρος».

Πάμε στην απόφαση του Αντίπνοια:Η ΜΟΕ Αθηνών 280/2015 δέχτηκε ότι οι δράστες προσήλθαν στο αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια στα Πετράλωνα με μηχανάκια, «εισήλθαν, χαιρέτισαν ναζιστικά και δήλωσαν στα παριστάμενα άτομα 'Εχετε τα χαιρετίσματα της ΧΑ... θα σας γαμήσουμε'», ότι «ακούστηκε παράγγελμα 'ο χρόνος τελείωσε... τέλος χρόνου' και αμέσως οι κατηγορούμενοι σταμάτησαν την εγκληματική τους δραστηριότητα και ακολουθώντας τα άλλα μέλη της ομάδας αποχώρησαν» και ακόμα ότι «πρέπει να σημειωθεί ότι η Χρυσή Αυγή είχε αναβαθμίσει τις επιθέσεις της σε πολιτικά στέκια μεταναστών, στη Βίλα Αμαλίας κλπ». Τι παραπάνω γνωρίζει το δικαστήριό σας; Γιατί στα συμπεράσματα αυτά έφτασε το συγκεκριμένο δικαστήριο χωρίς να γνωρίζει οτι ο Σιατούνης ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΧΑ το 2008, δηλαδή σε περίοδο που τα μέλη της οργάνωσης ήταν κάποιες δεκάδες, κατ' ουσία ήταν τα μέλη της ΚΕ, οπότε θα ήταν αδύνατο εκ του αριθμού αυτου η υπόλοιπη ηγεσία να μη γνωρίζουν το γεγονός της εμπλοκής του Σιατούνη στην υπόθεση. Η ιδιότητα του Σιατούνη προέκυψε από κατάλογο που βρέθηκε στο σκληρό δίσκο Μιχαλολιάκου, Αναγνωστέο 327, Παράρτημα 8.4, έγγραφο 3031 ιδιότητα που επιβεβαιώθηκε από τη μάρτυρα υπεράσπισης Αλεξάνδρα Μπάρου που κατέθεσε ότι ο Σιατούνης ήταν μέλος της ΚΕ, εκθέτοντας έτσι τους μάρτυρες υπεράσπισης ως ψευδόρκους ενώπιόν σας και είπαν οτι ο Σιατούνης δεν ηταν μέλος της ΚΕ. Και για ποιο λόγο την απέκρυβαν την ιδιότητα; Γιατί αυτή η ιδιότητα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανακοίνωση της ΧΑ το 2008 ότι «δεν έχει καμία σχέση με τα επεισόδια στα Πετράλωνα», αλίμονο, κι αν μας θυμίζει κάτι αυτή η φράση.

Επίσης το δικαστήριό σας γνωρίζει: το ότι ο Σιατούνης επιλέχτηκε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις δημοτικές εκλογές του 2010 στο ψηφοδέλτιο Μιχαλολιάκου, ότι το 2011 στελέχη της οργάνωσης Λαγός και Κασιδιάρης πήγαν στα δικαστήρια στην Ευελπίδων δείχνοντας έμπρακτη αλληλεγγύη στους κατηγορούμενους μετέβησαν στα δικαστήρια και προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους μάρτυρες Κατι πολύ σημαντικό είναι ότι την παρουσία Λαγού-Κασιδιάρη την επιβεβαίωσαν και οι Στράτος και Σιατούνης στις απολογίες τους. Και βέβαια ότι η κυρία Μπάρου αναγνώρισε τον Σιατούνη σε φωτογραφίες, τη μια στη Νίκαια το 2013, πηγή είναι ο σκληρός δίσκος Πατέλη, και σε μία του 2018 όταν πλέον είχε αποφυλακιστεί, στη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής για τα Ίμια.

Το κοινό πόρισμα ποιο είναι κα πρόεδρε: Και οι δύο αποφάσεις ξεκαθαρίζουν ότι ομάδες μελών της ΧΑ με επικεφαλής στέλεχός της τελούν επιθέσεις με ανθρωποκτόνο σκοπό σε βάρος ανθρώπων που δεν τους γνωρίζουν αλλά τους επιλέγουν με βάση την ιδεολογία της οργάνωσης. Γι' αυτό το λόγο η απόφαση για τον Κουσουρή αναφέρεται για «εθνικιστική ιδεολογία» δε θα είχε κανένα λόγο να αναφερθεί δικαστηριο σε αυτή αν δεν συνεχόταν απολύτως με την πράξη. Γι' αυτό εξάλλου και το μαχαίρι του Σιατούνη έχει πάνω ζωγραφισμένη τη σβάστικα: η σβάστικα όταν παύει να ειναι απλά ιδέα και γινεται πολιτική δράση σημαίνει μαχαίρι.Το μαχαίρι αυτό ανακριτικά είχε πει οτι ειναι ένας περίτεχνος βυζαντινός σταυρός, στην απολογία του ότι ειναι ένα μαχαίρι αγορασμένο από παζάρι στα Σούρμενα για να κόβει τα τσέρκια, τα ίδια που σας είπε ο Ρουπακιάς για το δικό του μαχαίρι.

Πρώτη ερώτηση: Χρειάζεται να αποδειχθεί ύπαρξη εντολής του Μιχαλολιάκου για να πούμε ότι τα κακουργήματα τελέστηκαν στο πλαίσιο της οργάνωσης; Γνωρίζουμε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Μιχαλολιάκος ενέκρινε τις επιθέσεις καλύπτοντας τα στελέχη της οργάνωσής του: Τον μεν Περίανδρο δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι είναι αθώος ενώ προκύπτει εξ εγγράφου ότι γνώριζε την ενοχή του Περίανδρου ή στην χειρότερη περίπτωση αυτός έδωσε την εντολή, τον δε Σιατούνη αποκρύπτοντας την πολιτική του ταυτότητα την ίδια στιγμή που η οργάνωση τον ενίσχυε με όλους τους δυνατούς τρόπους προκειμένου να περάσει τη ποινική του περιπέτεια, Όταν πλέον όλα αποκαλύφθηκαν, εδώ στο δικό σας ακροατήριο, ήρθε στο δικαστήριό σας και σας είπε ότι τον Σιατούνη τον διέγραψε, την ίδια στιγμή που η ΧΑ δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με την απόπειρα και την ίδια στιγμή που ο Σιατούνης ισχυρίζεται ότι δεν είναι καν μέλος.

Δευτερη ερώτηση: Εμποδίζεται το δικαστήριό σας να κάνει χρήση της απόφασης για την επίθεση του 1998 από το γεγονός ότι το κατηγορητήριο λέει οτι η εγκληματική δράση της ΧΑ ξεκινάει τουλάχιστον από το 2008; Και εμποδιζεται περαιτέρω από το γεγονός ότι ο Περίανδρος δεν είναι κατηγορούμενος;

Απάντηση: Το δικαστήριο σας έχει να αχθεί σε μια κρίση για το αν η δικαζόμενη ως εγκληματική οργάνωση επεδίωκε την τέλεση κακουργηματικών πράξεων. Είναι ένα αντικειμενικό γεγονός. Για τον σχηματισμό αυτής της κρίσης, το δικαστήριο μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε αποδεικτικό μέσο και ελεύθερα να συνεκτιμήσει τα πάντα, αρκεί να έχουν δικαστηριοποιηθεί στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Αυτο σημαίνει καθετί, και μεταγενέστερο του 2013-4, βαζω και το 2014 επειδή υπάρχει και το Ρεσάλτο με ρητή αναφορά στο κατηγορητήριο και προγενέστερα του 2008. Και να σας φέρω ένα παράδειγμα που είναι προφανές: για την ιδεολογική συγκρότηση της οργάνωσης: μπορείτε να κάνετε χρήση όχι μονο στοιχείων του διαστήματος 2008-2013 αλλά και προγενέστερα, 1992, 1987 και του 1983 με τον ίδιο τρόπο για τη διάγνωση του σκοπου τέλεσης κακουργηματικών πράξεων. Πόσο δε μάλλον όταν η αποφαση ειναι αναγνωστέο έγγραφο του κατηγορητηρίου. Δεν ειναι της πολιτικής αγωγης. Και ο ισχυρισμός μου είναι ότι η επιλογη του 2008 ως χρονικού ορίου την προϋποθέτει.

Και διαβάζω από την Σελίδα 109 της εισαγγελικης πρότασης: «Από τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει ότι η επιχειρησιακή δράση του κόμματος, από την ίδρυσή του, συνίστατο σε αλλεπάλληλες, μεθοδευμένες και σε βάθος χρόνου βίαιες επιθέσεις εναντίον πολιτικών του αντιπάλων , στοχοποιημένων ημεδαπών και αλλοδαπών μεταναστών, στο πλαίσιο δε αυτής τελέστηκαν ιδιαίτερα σοβαρά εγκλήματα». Όπως αναφέρθηκε συνεχίζει στην σελίδα 109 , η αλυσίδα σοβαρών εγκληματικών πράξεων οι οποίες, κατά καιρούς, φέρονται ότι έχουν τελεσθεί « υπό την αιγίδα » της εγκληματικής οργάνωσης και του πολιτικού κόμματος « ΛΑΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ » είναι μεγάλη. Όμως, από το έτος 2008 και μετά καταγράφονται εγκληματικές πράξεις, από τις οποίες αναδύονται τα πρώτα στοιχεία ότι δεν πρόκειται για τυχαία περιστατικά, αλλά οι δράστες είχαν κοινά χαρακτηριστικά, επεδίωκαν κοινό σκοπό και δρούσαν υπό την κάλυψη της , τότε , απλής οργάνωσης «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ», για την επιβολή της ιδεολογίας της, με τρόπους και μεθόδους, που η ηγεσία της συνειδητά είχε επιλέξει.

Επομένως, ευλόγως μπορεί να υποστηριχθεί ότι από το έτος 2008, εκδηλώνεται έντονα η δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Και έτσι σε αυτό το κρισιμο σημείο για το κατηγορητήριο του κατηγορούμενου Μιχαλολιάκου ξεκαθαρίζεται ως εξής το ζήτημα: «ο εν λόγω κατηγορούμενος, ως ιδρυτής και κατ' ουσίαν Αρχηγος και ηγετης αυτης, καθ' ολο το διάστημα της λειτουργίας της ως εγκληματικής οργανωσης, ήτοι κατ' ουσίαν από το έτος 2008 οπότε εκδηλώθηκε εμφανώς η σωρευτική και εξακολουθητική εγκληματική της δράση». Ας το αποκωδικοποιήσουμε, κα πρόεδρε: Σε τι αναφέρεται το Βούλευμα και ο κύριος εισαγγελέας όταν μιλάει για σοβαρες εγκληματικές πράξεις πριν το 2008; Είναι προφανές ότι αναφέρεται και στην σοβαρότερη, στην αποπειρα ανθρωποκτονίας του Δ. Κουσουρή. Τι λέει όμως; Ότι αυτή ενώ είναι ενδείκτης ύπαρξης εγκλ. οργ., τότε όμως θα μπορούσε να θεωρηθεί «μεμονωμένο περιστατικό». Έρχεται όμως λεει ο κ. εισαγγελέας το 2008.

Και σε τι αναφερεται η εισαγγελικη προταση; Όλοι το καταλαβαινουμε: αναφερεται στην επίθεση στο στέκι Αντίπνοια. Εκει λοιπόν λέει η εισαγγελική πρόταση έχουμε πλέον όχι ένδειξη μεμονωμένη αλλά ένδειξη επαρκή για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης. Γι' αυτό και τίθεται το 2008 ως όριο. Γιατί στο 2008 λεει η εισαγγελική και το βουλευμα έχουμε Επανάληψη. […] Και αυτό απαντάει στον ισχυρισμό της υπεράσπισης: γιατί σε άλλα εγκλήματα που τελούν μέλη μιας οργάνωσης δεν διώκεται ηγεσία; Η απάντηση είναι σαφής: Γιατί δεν έχουμε επανάληψη και μαλιστα με το ίδιο modus operandi! Γιατί προσπαθήσατε να σκοτώσετε και το κάνατε ξανά και ξανά και ξανά Και από προέκψε ότι υπάρχει όχι απλά βία αλλά την ύπαρξη συστήματος βίας.

Θεωρώ λοιπόν κυρία Πρόεδρε ότι οι δύο αυτές αποφάσειςια τα γεγονότα του 1998 και 2008 συμπίπτουν , κουμπώνουν. Μονο με τον συνδυασμό τους μπορεί να γινει κατανοητό γιατί επιλέγεται ως χρονος έναρξης «τουλάχιστον το 2008». Μονάχα που αυτή την εικόνα μονο το δικαστηριο σας την έχει. Μέχρι τώρα την είχαν μόνο οι κατηγορούμενοι. [...] Γνωρίζονται. Ξέρουν και ποιοι είναι οι ασύλληπτοι 9 του Κουσουρή και οι οι ασύλληπτοι 10 του Αντίπνοια και όλους. Αλλά από τη σκοπιά της έννομης τάξης, επίσημα και με ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο σας τα μαθαίνει το πρώτον, κανείς άλλος. Ολος ο μηχανισμός είναι στη θεση του, τοσο ιδεολογικά, όσο και οργανωτικά και ειναι μαλιστα χρησιμοποιημενος. Πριν το 2012, πριν την είσοδο της ΧΑ στο Κοινοβούλιο. Και θα χρησιμοποιηθεί το χρονικό διάστημα 2008-2012 στο κέντρο της Αθήνας, με αρχή τον Άγιο Παντελεήμονα και τις επιθέσεις σε βάρος των μεταναστών που θα είναι και το επόμενο κομμάτι της αγόρευσής μου, κα Πρόεδρε.

Η εγκληματική δράση της ΧΑ πηγαίνει χέρι χέρι με την πολιτική στοχοθεσία. Η υποψηφιότητα του Μιχαλολιάκου στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας του 2010 και η εκλογή του ήταν ο στόχος, το εργαλείο ήταν οι επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών. Βασικό πεδίο πειραματισμού για την εγκληματική οργάνωση έγινε η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. […] Δεν υπήρχαν χώροι φιλοξενίας ούτε προγράμματα στέγασης ούτε τίποτα. Ακόμα και μάρτυρες υπεράσπισης, σας είπαν ότι τωρα δεν υπάρχουν μετανάστες με σκηνές σε πλατείες, υπάρχουν προγράμματα της Υπατης Αρμοστίας ή καποιων ΜΚΟ, τότε δεν υπήρχε τίποτα. Υπήρχαν κυκλώματα που εκμεταλλεύονταν ανθρωπους που μεναν 10-15 μαζί ή πολλές φορές στο δρόμο. Κατόπιν μάλιστα της εξέγερσης του Δεκεμβρη του 2008 που ακολούθησε τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Κορκονέα, η παρουσία των μεταναστών αντιμετωπίστηκε αμιγώς ως ένα ζήτημα δημόσιας τάξης. Και μάλιστα υπήρχαν και ηχητικά ομιλιών του Αρχηγού της ΕΛΑΣ σε συσκέψεις με περιεχόμενο «κάντε τη ζωή τους δύσκολη». Μια τοποθέτηση που μπορουσε να καταστήσει τη Χρυσή Αυγή μια φίλια δύναμη προς την αστυνομία και τους στόχους της. Αυτή την ευκαιρία την άρπαξε η ΧΑ. Την άρπαξε εμφανιζόμενη ως ο άγγελος-εκδικητής, ο εκκαθαριστής των πλατειών, αυτός που θα ξεβρωμίζει τον τόπο. Και μάλιστα χωρίς τις καθυστερήσεις της νομιμότητας.

Και αυτή η δράση της -δηλαδή τα σπασμένα κεφάλια μεταναστών- σήμανε πολιτικό κεφάλαιο για την ίδια. Ο Μιχαλολιάκος το είχε υποσχεθεί εξάλλου το 2010 να το κάνει σαν δήμαρχος: να προσλάβει δηλαδή ο δήμος μέλη της ΧΑ ως ιδιωτικούς security και να καθαρίσει την Αθηνα από τους εγκληματίες τους οποίους πάντα η οργάνωση ταυτιζει με τους μετανάστες αδιακρίτως. Αυτό λοιπον δεν το έκανε ως δήμαρχος, γιατί δεν εξελέγη, αλλά το έκανε ως Χρυσή Αυγή. Υπάρχει απόπειρα σύγχυσης από την υπέρασπιση την οποία πρέπει να ξεπεράσει το δικαστήριο σας μεταξύ αγανάκτισης για τα προβλήματα και οργανωμένης δράσης ΧΑ.

Ό,τι έγινε από άποψης δράσης της ΧΑ δεν ήταν αποτέλεσμα αγανάκτισης, ήταν στρατηγικο σχέδιο. Εξάλλου ο Μιχαλολιάκος ήταν κάτοικος Πεύκης. Ο Κασιδιάρης Πικερμίου κοκ. Ο μόνος ήταν ο Παναγιωταρος που είχε το μαγαζί του στο κέντρο, τη «Φάλαγγα». Γι' αυτό και ειναι απολύτως διακριτό αυτό που λέμε δυσαρέσκειες και προβλήματα των κατοίκων και αυτό που λέμε δράση της Χρυσής Αυγής. Η ΧΑ στρατολόγησε κατοίκους, όπως πχ η Σκορδέλη, αλλά το πέρασμα από την αγανάκτιση στη Χρυσή Αυγή συνοδευόταν απο την τέλεση αξιόποινων εγκληματικών πράξεων. Αυτό είναι το όριο, αυτή είναι η κόκκινη γραμμή. 

Όταν λέμε ότι ειναι ορατό με την πρώτη ματιά τι εννούμε; Σας δώσαμε μια σειρά από βίντεο: Το βίντεο παλιού Εφετείου 2009, βίντεο «μάχης Αγίου Παντελεήμονα» 2011, βίντεο και φωτό από πογκρόμ 2011 [...] Είναι πλήρως ορατό και κατανοητό ποιοι ειναι οι Χρυσαυγίτες και ποιοι ειναι οι κάτοικοι. […] Γι' αυτό λέει ο Μιχαλολιάκος στις 21/1/2012 «δεν κάνει τίποτα λέει η Χρυσή Αυγή για την πλ. Αττικής, τον Άγιο Παντελεήμονα, τα Πατήσια για την Κυψέλη. Ε ποίοι μαχαιρωθήκανε τότε σ' αυτές τις περιοχές για να μείνουνε κάποια κομμάτια ελληνικά... στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα ποιοί παίζανε ξύλο με τα ΜΑΤ και τρώγανε τα χημικά, οι κάτοικοι ή οι χρυσαυγίτες;;» τόσο ρητή είναι η διαφοροποίηση για να συνεχίσει «.. δεν ήρθε ο καιρός ακόμη της μεγάλης σύγκρουσης... αν φτάσει ο καιρός όπου οι λόγχες θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια τότε θα δούνε ποιοί είναι οι Χρυσαυγίτες... Η συγκεριμένη φράση επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά δεν την έχετε ακούσει μόνο στις Θερμοπύλες. Η οργάνωση παινεύεται για αυτό. Ακούμε δηλαδή το αποτέλεσμα: «Ο χρυσαυγίτης καθάρισε τον Άγιο Παντελεήμονα», όπως λέγεται επανειλημμένα, στο βίντεο ορκωμοσίας δοκίμων μελών το 2011, στην ομιλία του Παναγιώταρου στα γραφεία της ΧΑ - βίντεο 29, Κοινός Κατάλογος βίντεο π.α., κλπ.

Τι ήταν λοιπόν αυτή η δράση; Το δικαστήριο διαθέτει δύο πολύ σημαντικούς μάρτυρες που παρατήρησαν για επαγγελματικούς λόγους το τι επιχείρησε να κάνει η Χρυσή Αυγή στη συγκεκριμένη περιοχή, τον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Γεωργούση και τον δημοσιογράφο Ιωάννη Παπαδόπουλο. 2010-2011: Ο Παπαδόπουλος έμεινε στον Άγιο Παντελεήμονα κάποιες μέρες για τις ανάγκες της δημοσιογραφικής του έρευνας. Όχι μόνο υπήρξε αυτήκοος μάρτυρας του Ηλία Παναγιώταρου να προαναγγέλει το πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών μόλις η ΧΑ εκλέξει δημοτικό σύμβουλο τον Οκτώβριο του 2010 έγινε η δήλωση και έχει καταγραφεί σε δημοσίευμα,[...] Υπήρξε ακόμα αυτόπτης μάρτυρας ρατσιστικής επιθεσης από ομάδα νεαρών ατόμων σε βάρος μετανάστη, με κάτοικο της περιοχής να απευθύνεται στον Παναγιώταρο και να του λέει, προσέξτε κα Πρόεδρε, «μάζεψέ τους, εσύ τους κάνεις κουμάντο». Να αποδίδει δλδ τη δράση συγκεκριμένων ομάδων στον ίδιο τον Παναγιώταρο. Να πούμε εδω ότι: Οι μαρτυρίες για τη δράση της Χρυσής Αυγής στον Άγιο Παντελεήμονα είναι σημαντικές για δύο λόγους: τόσο για τη στοιχειοθέτηση της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης γενικά όσο και για τη δράση του τάγματος εφόδου της Νίκαιας ιδιαίτερα. Από την αποδεικτική διαδικασία αναγνωρίστηκε ο Ρουπακιάς, ένστολος σε παρατεταγμένο τάγμα εφόδου στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα τον Ιούλιο του 2012, υπό τη διοίκηση του Ηλία Παναγιώταρου [...]. 

Οσον αφορά το 2012 Ο Γεωργούσης ο δευτερος σημαντικότερος μάρτυρας για την περιοχή του Αγ Παντελεήμονα, έμεινε για πολλές βδομάδες στον Άγιο Παντελεήμονα γυρίζοντας ντοκιμαντέρ παρατήρησης που αποτελούσε τη διπλωματική του, με τον τίτλο The Cleaners (Οι εκκαθαριστές). Κατέγραψε μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής (Βάθης, Πλωμαρίτης, Μπατζής, κλπ) να αναφέρονται στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της οργάνωσης στην Πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και συγκεκριμένα στα «παιδιά της Χρυσής Αυγής», «καμία 20ριά γομάρια από 150 κιλά ο καθένας που ήρθαν στην πλατεία και την καθάρισαν από αλλοδαπούς τους οποίους πλάκωσαν με γροθιές, μπουνιές και ρόπαλα», είναι αναγνωστέο 414 από απομαγνητοφώνηση. Τους κατέγραψε επίσης να επαίρονται για τις ρατσιστικές και εθνικοσοσιαλιστικές τους ιδέες, περί φούρνων και ούτω καθεξής, υπάρχει και σχετική καταδικαστική απόφαση σε βάρος του υποψήφιου βουλευτή Πλωμαρίτη, Η καταγραφή έγινε απολύτως εν γνώσει της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, στη συνέχεια φυσικά μπαινόβγαινε κανονικά στα γραφεία ο Γεωργούσης μέχρι στη συνέχεια να τον μηνύσουν για δήθεν καταγραφή με κρυφή κάμερα, μηνύσεις που φυσικά κατέληξαν στο αρχείο.

Σημαντική αποδεικτικά είναι η στατιστική καταγραφή των ρατσιστικών επιθέσεων που υλοποιήθηκε από το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικών Επιθέσεων ένας φορέας αποτελούμενος από την Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ και την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) για το οποίο μας μίλησε η μάρτυρας κυρία Μαρία Κουβέλη και η μάρτυρας πολιτικής αγωγής Ελένη Τάκου. Από τις εκθέσεις διαβάσαμε χαρακτηριστικά μία στο αναγνωστέο 433 για το έτος 2012 προκύπτει αύξηση της ρατσιστικής βίας από το 2011 μεχρι τη δραματική μείωση μετά τον Σεπτέμβριο του 2013 που έχουμε τις συλλήψεις και την έναρξη της ποινικής δίωξης, σημειώνεται δε ρητά η ταυτοποίηση μελών της ΧΑ σε πάρα πολλές επιθέσεις η μέθοδος σας είπε η Κα Τάκου ήταν συνεντεύξεις σε μια περίοδο που οι μετανάστες χωρίς χαρτιά δεν μπορούσαν να καταγγείλουν στις αρχές [...] Προκύπτει δηλαδή και στατιστικά αυτό που είπε ο Ναϊμ Ελγαντούρ ότι οι μετανάστες χρωστάνε τη μείωση των επιθέσεων «στο αίμα του Παύλου Φύσσα». Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Αθήνας Γεώργιος Καμίνης και Ανάλογη εικόνα για τις ρατσιστικές επιθέσεις και τη συμμετοχή μελών και υποστηρικτών της ΧΑ έχουμε από την έκθεση του ΣτΠ, σας τα είπε ο συνάδελφος μου κ. Σκαρμέας, δε θα επαναλάβω.

Για το πλήθος των περιστατικών ιδίως την περίοδο 2011-2013, σας μίλησε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, για εκατοντάδες επιθέσεις, στην πλειοψηφία τους κατά σκουρόχρωμων μεταναστών από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και αφρικανικές χώρες. Και φυσικά ταιριάζουν με στο modus operandi που ταιριάζει με τις ομάδες κρούσης της ΧΑ. Μια περίπτωση απόπειρας εμπρησμού του μουσουλμανικού λατρευτικού χώρου στην Πλατεία Αττικής με παρολίγον θύματα 40 άτομα υπηκοότητας Μπαγκλαντές στις 30 Οκτωβρίου 2010 σας κατέθεσε ο Ναϊμ Ελγαντούρ. Γνωρίζουμε την πολιτική ταυτότητα των δραστών της επίθεσης, γιατί οι ίδιοι φρόντισαν να την κοινοποιήσουν γεμίζοντας τον εξωτερικό χώρο με αυτοκόλλητα της Ελληνικής Αυγής, του συνδυασμού του Μιχαλολιάκου για τον δήμο Αθήνας.
Από αυτές τις ρατσιστικές επιθέσεις, λίγες βρήκαν το δρόμο στα δικαστήρια. Κι αυτό γιατί αυτό το γνωρίζετε ότι μόνο από τους μάρτυρες αλλά και από έγγραφα και να φέρω ένα παράδειγμα το αναγνωστέο 218, όπου ο αστυνομικός που δέχεται καταγγελία για επίθεση σε οικία Πακιστανών μεταναστών από άγνωστα άτομα με κουκούλες, κράνη και ξύλινα ρόπαλα, με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, δεν κάνει καν προανάκριση στα πλαίσια αυτοφώρου και διαβάσαμε όλο το περιεχόμενο της ΕΔΕ το συγκεκριμένο είναι ένα πολύ μικρό περιστατικό σε σχέση με το τι είχε συμβει εκεινο το διάστημα. Κατατέθηκαν επίσης στο δικαστήριο επώνυμες καταγγελίες ρατσιστικών επιθέσεων είτε από αυτόπτες μάρτυρες τέτοιων επιθέσεων είτε από δημόσια πρόσωπα στα οποία απευθύνθηκαν αυτόπτες μάρτυρες.

Τέτοιες ήταν οι μαρτυρίες του Θανάση Κούρκουλα, υπεύθυνου του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, της Νέλλης Παπαχελά, δημοτικής συμβούλου και κατοίκου της Πλατείας Βικτωρίας, του Αναστάσιου Υφαντή, μέλους των Γιατρών του Κόσμου, του Μιχάλη Τέζαρη, δημοσιογράφου του ΣΚΑΙ, του Μάριου Λώλου, προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ, της Βασιλικής Κατριβάνου, βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ, του Γιάννη Μπασκάκη, δημοσιογράφου της Εφημερίδας των Συντακτών. Παρόμοιο περιεχόμενο είχαν οι καταθέσεις του Πέτρου Κωνσταντίνου, δημοτικού συμβούλου Αθηνών και συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ, της Μαρίας Κανελλοπούλου, πρώην βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ και κατοίκου του Αγίου Παντελεήμονα και του Γεώργιου Μαργαρίτη, ιστορικού.

Σύμφωνα με αυτές τις μαρτυρίες, έχουμε επιθέσεις από πολυπληθείς ομάδες συνήθως αντρών, με διακριτικά της Χρυσής Αυγής ή προφορική δήλωση της πολιτικής τους ταυτότητας, με λοστούς, μαχαίρια και σιδερογροθιές σε βάρος μεταναστών και συνήθως σε βραδυνές ώρες. Πολλές φορές στις επιθέσεις αυτές πρωτοστατούν μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής: αναφερθηκαν ενδεικτικά η κατηγορούμενη Θέμις Σκορδέλη, η Δημοπούλου κλπ, ή σε κεντρικές περιπτώσεις οπως τα επεισόδια στο παλιό Εφετείο τα στελέχη της οργανωσης, ο Ιωάννης Λαγός παρουσία του Μιχαλολιάκου, ή στο πογκρόμ του Μάη του 2011, με καθοδήγηση του πλήθους από Κασιδιάρη, Παναγιώταρο, κλπ.
Αναρωτήθηκε η κα εισαγγελέας για ποιο λόγο ο κ Μαργαρίτης που κατέθεσε εδώ δεν έκανε τη συγκεκριμένη καταγγελία [...] κα Πρόεδρε ανέγνωσε το Δικαστήριο αντίστοιχες καταγγελίες του σωματείου του ΗΣΑΠ ότι μπαινουν άτομα της ΧΑ και ξυλοκοπούν μετανάστες και φυσικά δεν ίδρωνε το αυτί κανενός [...] Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ρατσιστικές επιθέσεις για τις οποίες έχουν σχηματιστεί δικογραφίες ή έχουν εκδοθεί καταδικαστικές αποφάσεις, υπάρχει πάντα εμπλοκή μελών ή στελεχών της Χρυσής Αυγής. Φοβερή σύμπτωση: Τέτοιες περιπτώσεις είναι: Η καταδίκη της Θ. Σκορδέλη για ηθική αυτουργία σε επίκινδυνες σωματικές βλάβες σε Αφγανούς μετανάστες τον Σεπτέμβρη του 2011 όπου το δικαστηριο έκρινε ότι η Σκορδέλη έδωσε την έντολή, αναγνώστηκε δικαστική απόφαση, η καταδίκη του Ηλία Κολιόπουλου για τον βανδαλισμό καταστήματος αλλοδαπού τις μέρες του πογκρόμ τον Μάιο του 2011, διαβάστηκε απόφαση, αναγνωστέο 176, η καταδίκη των Γ. Περρή και Ν. Παπαβασιλείου για τον εμπρησμό του Cointreau τον Μάιο του 2013 με ρατσιστικό κίνητρο (αν 232-234, κατέθεσε ο Seck Khadim, αναγνώστηκε η κατάθεση του Cyprien Amougou, διαβάστηκε δικαστική απόφαση). Στη φωτογραφία του εγγραφου 233 ο Παπαβασιλείου εικονίζεται σε παράταξη με τον Ρουπακιά με τη στολή της Νίκαιας.

Παρόλα αυτά, σημείο καμπής για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής ήταν το πογκρόμ του 2011 μετά τη δολοφονία Καντάρη και ιδίως οι αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν στις 12/5/2011 (μάλιστα τα χαράματα έγινε και δολοφονία, μαχαίρωμα στα Κάτω Πατήσια από δύο εποχούμενους σε μηχανάκι, ενός υπηκόου Μπαγκλαντές, του Αλίμ Αμπντούλ Μάναν, δολοφονία που έμεινε ανεξιχνίαστη, με τη ΧΑ να σπεύδει να την αποδώσει σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών γιατί δήθεν το θύμα, ακούμε, είχε φάκελο για ναρκωτικά, χωρίς αυτό να έχει προκύψει ποτέ από καποιο στοιχείο ή να συνδέεται με τα πραηματικά περιστατικά της δολοφονίας. Είδατε βίντεο από ΜΜΕ αλλά και φωτογραφίες που είναι αψευδής μάρτυρας, τόσο αυτές που περιέχονται στο αναγνωστέο 173 όσο και αυτές που σας προσκομίσαμε επιπλέον στο έγγραφο 41 στον Κοινό Κατάλογος εγγράφων π.α. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία σύγχυση ανάμεσα σε κατοίκους και τους κρανοφόρους που κυνηγάνε στην κυριολεξία όποιον μελαμψό βρουν μπροστά τους.

Στις φωτογραφίες αυτές, ειδικά πριν φτάσει η συγκέντρωση στην Αθηνάς απέναντι από τη Βαρβάκειο, στην είσοδο της Αθηνάς φαίνεται καθαρά μια ομάδα κρανοφόρων και μπροστά τους ο Κασιδιάρης να κατευθύνει με νευματα την πορεία τους. Κατόπιν τούτων, διαβάσαμε το άρθρο από 18.05.2011του Ηλία Κασιδιάρη στην εφημεριδα ΧΑ σας το διάβασε ο συνάδελφος μου ο κ Σκαρμέας με τίτλο «Βικτώρια, Ομόνοια, οδός Αχαρνών…» δε θα το ξαναδιαβάσω, Ακούσαμε επίσης τις δηλώσεις σε γραφεία ΧΑ Λέει ο Μάστορας: Γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά το τι έγινε την Τρίτη 10 Μαίου τα ξημερώματα. Ήταν μια δολοφονία που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. Αυθόρμητη εκδήλωση Τρίτης και πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση της Πέμπτης» «Να πούμε χωρίς καμία διάθεση καπελώματος ότι η Χρυσή Αυγή ήταν πραγματικά αυτή που έδωσε το ρυθμό στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων, ειδικότερα την Πέμπτη. Η Χρυσή Αυγή ήταν η οποία ένιωσε στο πετσί της την προσαγωγή 10αδων μελών της», αναγνωστέο 327.
Ας δουμε γιατί αξίζει όμως, για να καταλάβουμε τι σημαίνει οτι «η ΧΑ έδωσε το ρυθμό», να μείνουμε στο ανατριχιαστικό έγγραφο του ΕΚΑΒ (Αναγνωστέο 177). Στο οποίο το ΕΚΑΒ απαντάει ποιες ηταν οι μεταφορές ατόμων με τραυματισμό με ξενόγλωσσα άτομα. Περιέργως όλοι οι τρυματισμοί γινονται το απόγευμα της 12/5. Από τις 17:42 μέχρι τις 20:45 της 12ης Μαίου του 2011, προκύπτουν 8 περιστατικά μεταγωγής ανθρώπων με ξενικά ονόματα από το ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία. Ειναι σημαντικό ότι το ερώτημα αφορούσε και τις 3 μέρες, αλλά όλα τα περιστατικά είναι συγκεντρωμένα στο απόγευμα της 12ης Μαϊου. Αν εξαιρέσει κανείς το ένα που είναι με περίστροφο, όλα τα άλλα ειναι είτε με ρόπαλα είτε με μαχαίρια. Διαβάζω: «ώρα 8:45 κληθηκε το ΕΚΑΒ, αναφερόμενος τραυματισμός κεφαλής αιμορραγία,[..]», «ώρα 5.43 αναφερομενος τραυματισμός κεφαλής, ασθενοφόρο Γ. Γεννηματά, [...] αναφερόμενος τραυματισμός κεφαλής Πολυκλινική [...] αναφερόμενο κάταγμα κρανίου, σοβαρό περιστατικό [...] ώρα 07:18 αναφερομενός τραυματισμός 3ης Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού [...] του έχουν κόψει το δάχτυλο [...] οδός Μ. Αλεξάνδρου, Καλλέργη [...] αναφερόμενος τραυματισμός κεφαλής και οφθαλμού» Κα Πρόεδρε αυτό εδώ το έγγραφο είναι το «ό,τι κινείται, σφάζεται». Όταν «έρχεται η εντολη από το Λαγό» και «φεύγει η ομάδα τουμπανο» γίνεται αυτό.

Ποιός έσπασε όλα αυτά τα κεφάλια; Άγνωστοι δράστες. Δεν είναι ότι δεν το γνωρίζει το ΕΚΑΒ, δεν το γνωρίζει η εννομη τάξη. Όλα αυτά τα κομμένα κεφάλια και τα σπασμένα κεφάλια έχουν άγνωστους δράστες. Βέβαια εσεις ξέρετε ότι στην περιοχή εκείνη την ώρα υπήρχε ομάδα κρανοφόρων που την κίνησή της την καθόριζε ο κατηγορούμενος Κασιδιάρης. «Έδωσε τον τόνο», συμφωνα με τον Μάστορα Ο κατηγορούμενος Ηλιόπουλος μας είπε ότι υπήρχαν οπαδοί, χούλιγκανς. Δεν μας απάντησε για ποιό λόγο οι χούλιγκανς με τα κράνη δέχονταν από τον Κασιδιάρη οδηγίες για το που θα κατευθυνθούν. Δυστυχώς. Αφου δεν ζήτησε τοτε η εννομη ταξη, και θα μπορούσε να ζητήσει εξηγησεις και να συσχετίσει και και να δώσει το μήνυμα ότι αυτή η βίια δεν είναι ανεκτή, αφού δεν υπήρξε η ευαισθητοποίηαη κανενός εισαγγελέα, τα οσα ακολουθησαν ηταν δυστυχώς προδιαγεγραμμενα. Μια αναφορά που κάναμε εμείς με τον κύριο Σκαρμέα τρία χρόνια μετά τέθηκε όσον αφορά τα πλημμελήματα στο αρχείο αγνώστων δραστών. Τουλάχιστον η συσχέτιση του εγγράφου αυτού στη μεγάλη δικογραφία σήμανε ότι διαθέτουμε το έγγραφο του ΕΚΑΒ και το υπόλοιπο υλικό για να τα αξιολογήσουμε στα πλαισια της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Θέλω όμως να έρθω σε μια επίθεση για την οποία διαθέτουμε περισσότερα στοιχεία. Στην δολοφονική επίθεση στον Αμπουζιντ Εμπάρακ και τους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Προτρέχω λίγο γιατί η είσοδος της ΧΑ στη Βουλή τον Μάιο του 2012 συνιστά μια τομή, ωστόσο ειναι η επίθεση κατά αλλοδαπού που συνεκδικάζεται από το δικαστήριο και έχει μια αξία να τη δούμε τώρα. Η επίθεση προαναγγέλθηκε από τον Λαγό το απόγευμα της 11 Ιουνίου 2012, σε ομιλία του στο καφε «Αίνιγμα» στο Πέραμα. Γραφεία η ΧΑ στο Πέραμα ακόμα δεν διέθετε, αυτά ανοίγουν τον Δεκέμβριο του 2012. Η εκδήλωση αυτή λειτουργεί ως το ορμητήριο. Αργότερα όταν θα ανοίξουν τα γραφεία, το ορμητήριο πλέον θα είναι τα γραφεία όπως φάνηκε στην επίθεση στο ΠΑΜΕ.

Υπάρχει κα πρόεδρε το βιντεο το οποίο προβλήθηκε και η απομαγνητοφωνηση του, αναγνωστεο 168, από την κυρία Κούρτοβικ. Μάλιστα, αντίθετα από πράγματα που ψευδώς ειπώθηκαν, και στη δήλωση παράστασης π. αγωγης την οποία διαβάσαμε γινεται ρητη αναφορά στη ΧΑ και στις δηλωσεις Λαγού. Είπε ο κύριος Αλεξιαδης ότι το συγκεκριμένο βιντεο είναι 1 ωρα και εμείς εδώ είδαμε 5 λεπτά. Δεν το φερανε όμως προκειμένου να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές. Κι αυτό γιατί σε κάποιο γύρισμα της κάμερας θα βλέπαμε ότι εκει ηταν και οι δραστες φορώντας και μπλουζακια της ΧΑ, όπως στο 5λεπτο φαίνεται η Μπενέκη. Αλλά αν βλέπαμε και το μη κομμένο υλικό θα μπορουσαμε να δουμε κα τους ανθρώπους που τέλεσαν την επίθεση με τα μπλουζάκια τους.

Ισχυρισμός: Ο Πανταζης ισχυρίζεται ότι ηταν στο μαγαζί του, το μπαλονάδικο, που είναι 200 μετρα μακρια απο το καφέ Αινιγμα, άκουγε τα χειροκροτήματα αλλά δεν πηγε ποτέ στην εκδήλωση. Φυσικά ο ισχυρισμός για τα μπαλόνια που φούσκωναν με τον Ευγενικό κατέπεσε στο ακροατήριο. Τον κατέρριψε μάλιστα ο ίδιος αφού ο ιδιος σας είπε οτι τα βαφτίσια γίνονται Σαββατοκύριακα και όχι καθημερινές και ότι η δουλειά γίνεται 1-2 μερες πριν, για να μην καταστραφεί το εμπόρευμα. Γιατι άμα τα φουσκώσεις περισσότερες μέρες πριν θα ζααρώσει θα χαλλάσει το εμπόρευμα. Όμως στις 11 Ιουνίου είναι μέρα Δευτέρα και άρα ο ίδιος κατέρριψε τον ισχυρισμό του. Υπάρχει σαφης αναφορά στη στοχοθεσία της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα: Οι «εργατοπατέρες» του ΠΑΜΕ που έχουν διώξει τα καράβια και οι Αιγύπτιοι ψαράδες. Οι δυο βασικές δράσεις δηλαδή των ομάδων κρούσης στο Πέραμα τίθενται ως στόχοι στις 11/6/2012. Βέβαια το χτυπημα στο ΠΑΜΕ είναι πιο δύσκολο, γι' αυτό και χρονικά ήρθε δεύτερο. Υπάρχει εξάλλου η δήλωση Παναγιώταρου ότι ο περιφερειάρχης ξέρει την κατάλληλη στιγμή για το χτύπημα. Γι' αυτό και το χτύπημα στους Αιγύπτιους προηγείται. Η προετοιμασία, η προθέρμανση έγινε πάνω στα κεφάλια Αιγύπτιων.[...].

Υπαρχει σαφής αναφορά στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου: υπάρχει απόπειρα ελέγχου απο τη ΧΑ. Σας προσκομίσαμε δημοσιεύματα, όπως για παράδειγμα το από 27/10/2013 δημοσίευμα του iefimerida με τίτλο «Τα χρυσαυγιτικα δίχτυα στην Ιχθυόσκαλα: ένας σκοτεινος διορισμός και το πάρτυ με τα δωρεάν ψάρια» για τον διορισμό του Νικόλαου Κούζηλου, συγγενή του κατηγορούμενου βουλευτή, ως επόπτη στην Ιχθυόσκαλα. Το δημοσίευμα λέει ότι υπήρξαν καταγγελίες ότι τα περισσευούμενα ψάρια της Ιχθυόσκαλα δίνονταν στη ΧΑ για τις διανομές της και αυτό μάλιστα στάθηκε αφορμή για να εκδιωχθεί ο διορισθείς επόπτης. Όταν σας παραδώσαμε το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν είχαμε την εκτίμηση ότι στην αποδεικτική διαδικασία θα είχαμε μια τέτοια επιβεβαίωση, ήρθε συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος Πανταζής που σας κατέθεσε στην απολογία του και τι σας είπε «Καθε 15 μερες, φόρτωνα τα ψαρια που περισσευαν απο την Ιχθυόσκαλα 500 κιλά 1 τόνο και τα πήγαινα στον Πατέλη» Μάλιστα σας είπε χαρακτηριστικά: «δολάρια έκαναν τα μάτια του όταν με έβλεπε ο Πατέλης». Είχε σαφές κίνητρο λοιπον για τη ΧΑ να κάνει κουμάντο στην ιχθυόσκαλα, και το συγκεκριμένο κίνητρο έχει και μια υπαρκτή οικονομική διάσταση [...]. 

Υπάρχει σαφής αναφορά στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, όχι απλά σε ξένους. Διαβάσαμε δηλώσεις για ξένους. Αλλά εδώ δεν έχουμε μια γενική στοχοποίηση των ξένων ως ομάδας. Διαβάσαμε για ξένους που πρέπει να πεταχτούν ως ανθρωπόμορφα τέρατα. Εδώ έχουμε εξειδίκευση της ομάδας στόχου: μιλάμε για Αιγύπτιους αλιεργάτες ήδη στοχοποιημένους όπως είδαμε από κείμενα στην ΧΑ πχ για Αιγύπτιους αλιεργάτες στη Νέα Μηχανιώνα, και συγκεκριμένα για «Αιγύπτιους που πουλάνε τα ψάρια τους όπως θέλουν και κάνουν ο,τι θέλουν στην Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι». Η στοχοποίηση της οικογένεις Αμπου χαμεντ που επί χρονια πουλάνε τα ψάρια τους και έχουν βγάλει και άδεια [...] Οι πιο γνωστοί Αιγύπτιοι αλιεργάτες στο Πέραμα και οι μοναδικοί που διαθέτουν κατάστημα είναι η οικογένεια Αμπου Χαμεντ Είναι η οικογένεια των Αιγύπτιων που κυκλοφορούσαν με τα οχήματά τους και πουλούσαν τα ψάρια τους επί χρόνια και από ένα σημείο και πέρα έβγαλαν άδεια και άνοιξαν το δικό τους μαγαζί.

Εκείνο το βράδυ λοιπόν η επίθεση είναι σχεδιασμένη: τα άτομα που συγκεντρώνονται δεν ψάχνουν να ξεμοναχιάσουν κάποιον μαυριδερό στο δρόμο. Μιλάμε για την οικογένεια Αμπού Χάμεντ, στη Σοφούλη δίπλα από τα Καζάνια. Για να προτρέξω λίγο κυρία Πρόεδρε: αν έβρισκαν φυσικά εκτεθειμένο άλλον έξω στην ταράτσα, αν δεν έβρισκαν τον Αμπουζίντ και αυτόν θα τον χτυπούσαν με τα λοστάρια. Μπορεί να έψαχναν τον Άχμεντ, γιατί Αχμεντ γράφει η μαρκίζα έξω από το ψαράδικο αλλά χτυπησαν αυτόν που ήταν πιο εκτεθειμένος. Υπάρχει λοιπόν μια συγκεκριμενοποίηση της στοχοποίησης που γίνεται από τον Λαγό όχι γενικά στους ξένους αλλά στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και ειδικότερα στο σπίτι της οικογένειας Αμπού Χάμεντ με σκοπό να τσακίσουν να μακελέψουν, να σφάξουν οποιονδήποτε είναι μέσα σ' αυτό έστω και αν η φράση του Πανταζή είναι «έλα έξω Άχμεντ». Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο και αδικείται η κυρία εισαγγελέας που πρέπει να ισχυριστεί ότι δήθεν δεν το καταλαβαίνει.

Σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο σας είναι έξυπνο, και μπορεί να το καταλάβει. Λίγες μόνο ώρες λοιπόν μετά την ομιλία Λαγού, οι οι κατηγορούμενοι λοιπόν συγκεντρώνονται στο Beat, το κατάστημα στο τέρμα Περάματος εκεί που είναι τα καραβάκια, το πλοίο για Σαλαμίνα. Ποια είναι τα άτομα που συγκεντρώνονται; Τοτε ακόμα δεν εχει γραφεια η ΧΑ στο Πέραμα, αυτά ανοίγουν τον Δεκέμβριο του 2012. Όμως η ΧΑ έχει ηδη δραστηριοποιηθεί, έχει κάνει εκδήλωση τον Απρίλιο του 2012 στο Δημαρχείο και τον χώρο τον έχει κλείσει ο ίδιος ο Πανταζής. Λέει ο Πανταζής ότι έκλεισε τον χώρο αλλά δεν πήγε στην εκδήλωση. Σε φωτογραφία που βρεθηκε στο σκληρό δισκο Μιχαλολιάκου, φαίνεται ο Πανταζής και ο Ευγενικός στο πίσω μέρος της αίθουσας […] Ηταν εξάλλου και στις Θερμοπύλες του 2012 ο Πανταζής, ο ίδιος το παραδέχτηκε και αυτό σε χρονικο διαστημα ζητούσε πιστοποιητικό ότι δεν είναι μέλος για να μη πληρώσει τις ακρότητες του κ Κασιδιάρη, μάλιστα ο Λαγός στην ομιλία του για τα 4 χρόνια της ΤΟ Περάματος, λέει ότι «ο Τάσος ήταν αυτός που ήρθε και είπε να φτιάξουμε την τοπική». Και επιβεβαίωσε ο Λαγός στην απολογία του ότι όταν μιλάει για Τάσο και Τασάρα στο Πέραμα, εννοεί τον Πανταζή. Δεν υπάρχει λοιπόν κα πρόεδρε καμία αμφιβολία για τον ρόλο και την ίδιότητα του ως πυρηνάρχη. Την περίοδο που είναι πυρήνας το Περαμα δεν έχει ακόμα γραφεία. Μπορεί αρχικά μάλιστα ο Μουλιανάκης να εμφανίστηκε ως γραμματέας, αλλά στη συνέχεια σας είπε ο Μπαρέκας ότι το 2013 ο Μουλιανάκης ήταν στο 5μελές του Πειραιά. Αυτό σας το ειπε εκεινος εμεις δεν την είχαμε την συγκεκριμένη πληροφορία αλλά ο Μπαρέκας είναι στέλεχος γνωρίζει καλά. Γι' αυτό και τον Σεπτέμβριο του 2013 συστήθηκαν ως επικεφαλής Πανταζής και Χατζιδάκης. Ο Χατζιδάκης σας είπε ότι ο Μουλιανάκης δεν έμενε καν στο Πέραμα. Αυτά ισχύουν για τον Πανταζή.

Τι ισχυει για τους άλλους; Ο Μάρκος Ευγενικός υπάρχει σε φωτογραφίες με Πατελη και Καζαντζογλου στο Περιβολάκι της Νίκαιας σε ομάδα ασφάλειας με πλήρη εξάρτυση, ασπιδες κλπ. Επίσης σε φωτογραφίες μοτοπορείας Περάματος και Νίκαιας όπου διακρίνεται και ο Πανταζης αλλά και το χαρακτηριστικό μπλουζάκι «Ομάδα Κρούσης Πέραμα» στο έγγραφο 378 με τις φωτογραφίες [αναφερει αριθμούς φωτό ] κρατήστε το αυτό κυρία Πρόεδρε. Επίσης, σε φωτογραφίες σε δράσεις στα καραβάκια Περάματος, φαίνονται και οι Μαρίας που δηλώνει «περάστικός» ότι τον συνέλαβε δηλαδή εκεινη την ώρα ο φωτογραφικός φακός και Παπαδόπουλος που είπε ότι στηθηκε για τη φωτό γιατι του υποσχέθηκαν 25 ευρω και τελικά δεν του τα δώσανε. Προκύπτει όμως η συμμετοχή τους από λίστα ονομάτων και τηλεφωνων που βρέθηκε στο σκληρό δισκο του Πατέλη [..] Το πόσο τυχαίο είναι να έχουμε όλα τα ονόματα κατηγορούμενων για τα τρια κακουργήματα σε καταλόγους της ΧΑ, την ώρα που αυτοί δηλώνουν άσχετοι και η οργάνωση λέει οτι δεν τους ξέρει, θα το κρίνετε εσείς κυρία Πρόεδρε.

Αυτό που επιβαβαιωνεται είναι η οργανωτική σχεση τους με τη ΧΑ, δεν ήταν παρέα. Αυτό που συνέδεε αυτούς τους ανθρώπους εκείνο το βράδυ ήταν η σχέση τους με τη Χρυση Αυγη. Δεν ήταν παρέα, ουτε και θα μπορούσε ο Πανταζής, ένας άνθρωπος σαφώς διαφορετικής ηλικίας από τους υπόλοιπους, δεν κολλούσε σε αυτό το σκηνικό. Ο συνδετικός κρίκος ήταν και είναι η Χρυσή Αυγή.Ήτανε και είναι η Χρυσή Αυγή: ΟΙ κατηγορούμενοι προσήλθαν με μια γραμμή μονο-μπλοκ ότι «κανείς δεν φορούσε μπλουζα ΧΑ», σε αντίθεση και με οσα ειχαν πει στις ειδικές εφέτες ανακρίτριες. Κι προσάθησαν να απαλλαξουν σε απόλυτη προσυνεννόηση όχι μόνο τους εαυτους τους αλλά και την οργάνωση που ανήκουν. […]. 

Μεταγενέστερα εμφανίζεται μια μάρτυρας, η Ελένη Δαμίγου, και προσπαθει να αλλάξει τους χρόνους. Η Πολυχρονίδου λέει ότι η γυναίκα που βρήκε τα ξημερώματα, οταν πήγε να μεταγάγει τον Διαμαντόπουλο όπως ζητήθηκε από το Κέντρο, ηταν η αλλαγή βάρδιας του Διαμαντόπουλου. Σε κάθε περίπτωση, η κατάθεση τής Δαμίγου δεν αναγνωστηκε, ούτε η ιδια προσήλθε αν και υπηρχε το ονομά της στους προταθεντες μαρτυρες. Εχουμε μονο την κατάθεση Διαμαντόπουλου, η οποία κανονικά αναγνώστηκε. Γιατί έχει σημασία; Γιατί Λέει ο Διαμαντόπουλος: «Τα άτομα ήρθαν 1:45 έως 2:15, έμειναν για περίπου 40 λεπτά και αποχώρησαν από το Beat με δίκυκλα». Δηλαδή το αργότερο μέχρι τις 3 παρά τέταρτο έχουν φύγει. Είναι πάρα πολύ κρίσιμο γιατί καταρρέει λοιπόν το άλλοθι και των 5 κατηγορουμένων ότι «συνέτρωγαν» στο Beat και έρχεται ο υπάλληλος του Beat και λεει ότι έχουν φυγει το αργότερο μέχρι τις 3 παρά τέταρτο [...] οι ίδιοι λένε ότι φύγανε 3 και 20 με 3 και μιση. Δεν δικαιολογείται. Η απόσταση ανάμεσα στο Beat και τα καζάνια εκεί που ήταν το φτωχόσπιτο που έμεναν οι Αιγύπτιοι είναι το πολύ ένα 5λεπτο με μηχανάκια.

Στις 3 παρά τέταρτο με 3 λοιπόν, ώρα πολύ μετά τα μεσάνυχτα, «νύχτα που γίνονται οι καλύτερες δουλειές», όπως σας έχει πει ο κατηγορούμενος Κασιδιάρης αλλά και ο Μιχαλολιάκος,τα 4 μηχανάκια συναντιούνται και με περισσότερα άτομα και αυτά εποχούμενα, συγκροτούν μια ομάδα 15 περίπου ατομων και πηγαίνουν στο σπίτι των Αιγύπτιων ψαράδων. Πριν πάνε στο σπίτι, περνάνε από το μαγαζί του Άχμεντ, το ξέρουμε από ένα γείτονα που δυστυχώς έχει αποβιωσει και προσπαθούν να ανοίξουν το μαγαζί, χωρίς να τα καταφέρουν. Στη συνέχεια κατευθύνονται στο σπίτι, το οποίο το γνωρίζουν εκ των προτέρων. Βασικό στοιχείο της ύπαρξης είναι ότι πηγαινουν στο σπίτι δεν ξεμοναχιάζουν ένα μετανάστη που τον βρήκαν στο δρόμο υπάρχει ξεκάθαρος σχεδιασμός. Οι δράστες ανεβαίνουν πρώτα στην ταράτσα που ειναι προσβάσιμη απο το δρόμο οπου βρίσκουν τον Αμπουζίντ Εμπάρακ να κοιμάται. Σύμφωνα με την κατάθεση του Εμπάρακ, 4 άτομα με μαύρες μπλουζες τον χτυπάνε με σίδερα και ξύλα και μια 10αρια άλλοι παρακολουθούν.

Ο άνθρωπος αυτός λέει «ηταν σαν σε όνειρο», σαν ένα ξάφνιασμα σας έκανε την χαρακτηριστική κίνηση που έβγαλε την κουβέρτα γιατί ήταν καλυμμένος και ρωτήθηκε κιόλας «γιατί την είχες την κουβέρτα» γιατί ηταν Ιούνιος και είπε να μην τον τσιμπάνε τα κουνούπια. Αυτό ηταν το μόνο πράγμα που θυμόταν,[...] Θα δούμε στη συνέχεια σε τι κατάσταση τον άφησαν. Και έχει σημασία να καταλάβουμε τη διαρρυθμιση του σπιτιού [...] Οι δράστες κατεβαίνουν κάτω εξωτερικά από το σπίτι και επιχειρούν να μπουν σ΄αυτό χτυπώντας παράθυρα και πόρτες. «Ήταν σαν να γίνεται σεισμός» είπαν οι μάρτυρες. Έδω έχει μια σημασία να καταλάβουμε τη διαρρύθμιση του σπιτιού. Στο σπίτι υπαρχει ένα χωλ μπαίνοντας και αριστερά και δεξιά υπάρχουν δυο δωμάτια: Στο ένα δεξιά βρίσκονταν ο Αχμεντ και ο Σααντ, στο άλλο αριστερά βρίσκονταν ο Μωχαμεντ και τα 2 ανήλικα παιδιά του Άχμεντ.το οποιο σας το είπαν πρωτη φορά σε εσάς εδώ γιατι φοβοντουσαν να πουνε για τα ανήλικα παιδιά.

[...] Οι δράστες δηλώνουν πολιτική ταυτότητα και προφορικά με τη φράση: «Έλα να σου δείξω τι είναι η ΧΑ» και με τις μπλούζες που φοράνε που γράφουν «Χρυσή Αυγή». Εντόπισε εδώ αντίφαση η κυρία εισαγγελέας και σας είπε χαρακτηριστικά: «Φωνάζοντας, 'για να μάθετε τι είναι η Χρυσή Αυγή', Έλα να σου δείξω τι θα σου κάνει η Χρυσή Αυγή', 'Αχμεντ, έλα έξω, βρε μαλάκα, να σου δείξουμε ποια είναι η Χρυσή Αυγή, ανοιξε να μάθεις τι θα πει Χρυσή Αυγή». Και αναρωτιέται η κυρία εισαγγελέας: για ποιό λόγο καταθέτουν τόσες «διαφορετικες εκδοχές». Κάποια αποσπάσματα της εισαγγελικής πρότασης θα τα διαβάζουμε χωρίς να τα σχολιάζουμε. Ηγετικό ρόλο έχει ο Πανταζής: αυτός βρίζει, αυτός έχει τον πρώτο λόγο. Τα άτομα πετανε πέτρες, χτυπανε με ξύλα και με σίδερα, επιχειρουν να μπουν. Ο Σααντ που κραταει το ένα παράθυρο, αναγνωριζει τον Πανταζη κατά 90%. Ο Άχμεντ ανοιγει το ενα παράθυρο, βλέπει έξω, στη συνέχεια το κλεινει και προσπαθεί να το κρατησει κλειστό. Στα παραθυρόφυλλα ανοίγει μια τρύπα από πέτρες που την έχουμε δει και σε φωτογραφίες που προσκομίσαμε. Ο Άχμεντ αναγνώρισε στο ακροατήριο 100% τον Πανταζή, τον Αγριογιάννη και μια κοπέλα τη Νικητοπούλου. Κατα 80% αναγνωρίζει τους υπόλοιπους.

Η πιο σημαντική αναγνώριση όμως είναι αυτού που είχε τη μεγαλύτερη συνανότητα να δει και αυτός ηταν Ο Μωχάμεντ γιατί αν δείτε τι φωτογραφίες θα καταλάβετε ότι έχει το πλεονέκτημα ότι το παράθυρό του δεν ειναι προσβάσιμο, για αυτό το λόγο και είδε και αναγνώρισε όλους με λεπτομερειες. Που βρίσκεται ο καθένας, τι κάνει κοκ. Να πούμε εδώ ότι το μέρος έχει φωτισμό: Το σπίτι έχει λάμπα πάνω από την πόρτα που ήταν αναμμένη αυτό σας το κατέθεσε ο γείτονας Κ. Τατσιόπουλος, [...] συν το ότι υπάρχουν περισσότερες της μίας κολώνες της ΔΕΗ από το δρομο. Θα ίσχυε αυτό που λέει η υπεράσπιση Κασιδιάρη ότι δεν βλέπεις έξω αν έχεις φως μέσα, αλλά εν προκειμένω αποδείχθηκε ότι προφανώς υπήρχε φως έξω για αυτό και επιτρέπει την ορατότητα.

Λίγο πριν το τέλος της επίθεσης, οι επιτιθέμενοι αδειάζουν έναν πυροσβεστηρα, τον οποίον φέρουν μαζί τους εκ των προτερων, άλλη μια αποδειξη σχεδιασμού. Και σας τα είπε χτες ο συν. Σκαρμέας για τους πυροσβεστήρες, με προφανή στόχο: Να βγάλουν έξω τα άτομα για να καταφέρουν να τα χτυπήσουν, Το περιεχόμενο αδειάζεται στο χωλ, και πάλι έχει σημασία η διαρρυθμιση, όχι στα δωμάτια. Τα άτομα καταλαβαινουν τον πυροσβεστηρα βγαινοντας στο χολ.[...] Δεν εμποδίζει ορατότητα των μαρτύρων που ηταν στα παράθυρα του αριστερού και δεξιού δωματίου. Όταν πλέον έχει περάσει χρονικό διάστημα κάποιων λεπτών και οι δράστες αντιλαμβάνονται την κίνηση της γειτονιάς, σας τα είπε και ο κ Τσατιόπουλος, οι δράστες οπισθοχωρούν και φεύγοντας σπάνε τα οχήματα των Αιγυπτίων, ένα τρίκυκλο και δύο αμάξια. Μονο αυτά, όχι άλλα αμάξια της γειτονιάς. Και αυτό είναι πολύ κρίσιμο γιατι δεν πρόκειται δηλαδή για χουλιγκανισμό, αλλά για μια πολύ στοχευμένη επίθεση.

Οι δράστες αποχωρούν όλοι μαζί όπως ήρθαν, πηγαίνουν στα μηχανάκια τους που ειναι παρκαρισμένα παρακάτω και φεύγουν, τους βλέπει απο την ταράτσα ο Σααντ Αμπου Χαμεντ και σας το κατέθεσε. Από αυτά τα πραγματικά περιστατικά εξάλλου προκύπτει και η ορθή διαδοχή των γεγονότων, το ότι δηλαδή η επίθεση στον Αμπουζιντ είχε ήδη συμβεί πριν την απόπειρα εισβολής στο σπίτι. [...] Έχουμε δηλαδή μια επίθεση πολυπρόσωπη, οργανωμένη, με επικεφαλής, προσχεδιασμένη, με δραστες που ξερουν πού πηγαινουν, που ειναι ηδη εξοπλισμένοι με τα αντικείμενα που χρειάζονται πυροσβεστήρας, δρουν γρήγορα, ερχονται μαζί, φεύγουν μαζί, δεν κάνουν περιττές βίαιες ενέργειες, έχουν σαφή στόχευση.

Έρχομαι τώρα σε κάποια περαιτέρω στοιχεία σύνδεσης με τη Χρυσή Αυγή: Δικηγόρος: Είναι γνωστό ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση κλήθηκε και προσήλθε δικηγόρος, πριν τον κύριο Γλύκα, ο κύριος Μιλτιάδης Νικολαϊδης. Το γνωρίζουμε γιατι υπογράφει και ειναι αυτός που μεθόδευσε την υποβολή μήνυσης κατά των Αιγυπτίων που έκαναν την αναγνώριση. Μήνυση που οι κατηγορούμενοι την υπέγραψαν χωρίς καλά καλά να τη διαβάσουν. Η μητέρα του Αγριογιάννη αρνήθηκε ότι ο γιος της είχε άλλο δικηγόρο πλην του κ Γλύκα. Ο Πανταζής είπε ότι δεν τον προσκάλεσε ο ίδιος. Είναι δηλαδή η εμφάνισή του ένα μυστήριο. Ένας δικηγόρος εμφανίζεται χωρίς εντολή. Κι εμείς σ' αυτό το δικαστήριο τις διερευνούμε τις εντολες θα μου δώσετε την δυνατότητα για ένα λεπτό να τη διερευνήσω.

Δεν θα μας απασχολούσε πολύ αν δεν υπήρχε αυτή η περίεργη διάταξη στο καταστατικό της ΧΑ, το νόμιμο του ΑΠ, που λέει στο άρθρο 6 παρ. 4 [διαβάζει άρθρο] Το όνομα του κυρίου Νικολαϊδη το έχουμε δει πολλές φορές στη δικογραφία και βέβαια δεν πρόκειται να τον ψέξουμε για την πελατεία του γιατί το ζήτημα είναι ποιος είναι ο εντολέας δικηγόρος του κατηγορούμενου Λαγού στο αυτόφωρο του το 2011 για την οπλοφορία αναγνωστέο 226, 8723/2011 του Α' Μονομελούς Πλημ. Πειραιά ήταν ο Δικηγόρος του Ηλία Κολιόπουλου, του χρυσαυγίτη που καταδικάστηκε για το σπάσιμο μαγαζιού αλλοδαπού στο πογκρόμ του 2011 δικηγόρος των κατηγορούμενων Σιατούνη και Στράτου για το στέκι Αντίπνοια, τόσο το 2011 στο Α' Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών όσο και το 2013 στο Τριμελές Πλημμελημάτων,αναγνωστέο 179 και υποψήφιος περιφ. Σύμβουλος με την Ελληνική Αυγή στην Αττική και επικεφαλής τον Παναγιώταρο το 2014.

Μικρή σημασία έχουν όλα αυτά, ο συνήγορος προσφέρει τη νομική του επικουρία σε όποιον του δίνει τη σχετική εντολή. Και κατέρχεται με όποιο πολιτικό κόμμα επιθυμεί και προφανώς σε όλες αυτές τις υποθέσεις ο κ. συνάδελφος έλαβε τις σχετικές εντολές. Όλα αυτά προσπερνιούνται. Ωστόσο αυτό που δεν προσπερνιέται είναι οτι ο κατηγορούμενος Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος τον χαρακτηρίσε και ονομάτισε τον εν λόγω δικηγόρο, δικηγόρο της ΧΑ. Αυτό δεν μπορεί να το προσπεράσει το δικαστήριό σας γιατι το λεει ένας κατηγορούμενος και όχι μόνο ένας το λεει και ο Πανταζής ότι τον κάλεσε αστυνομικός συμπαθών τη ΧΑ από τη ΓΑΔΑ. Προκύπτει λοιπον το ερώτημα: Γιατί λοιπόν να ενδιαφέρεται η ΧΑ να στείλει δικηγόρο για κάποιους που μεμονωμένα και αυτοτελώς πήγαν και παραλίγο να σκοτώσουν στο ξύλο με ρόπαλα έναν άνθρωπο που κοιμόταν; Τι σχέση εχει η ΧΑ με όλα αυτά για να στείλει δικηγόρο για νομική επικουρία;

Περαιτέρω, γνωρίζουμε ότι ο Πανταζης το 2013 κάλεσε δικηγορο, ακούσαμε τηλεφωνο με Ζωγραφο ο οποιος του εξηγησε οτι : «το θεμα είναι τι γραμμη υπάρχει συνολικά, εχεις μιλησει με το Γιαννη;». Του λέει εκεί θα αποφασιστούν αυτά, εγώ ερχομαι πολύ μετα. Είναι το Αναγνωστέο 276, Πανταζής στις 25/9/2013). Και από την πλευρά του μιλάει ορθά ο συνήγορος εκτελώντας μια γραμμή οι εντολείς τους κι αυτην υπηρετουν. Το ζητημα ειναι ποιοι ειναι οι εντολείς του. Ο Πανταζής; Για ποιο λόγο δεν μπορεί να μιλησει απευθείας με δικηγόρο του; Για ποιο λόγο πρέπει να υπάρχει συνομιλία με το Λαγό; Όχι μόνο δηλαδή ο Πανταζής δεν εκδιώχθηκε από την οργάνωση αλλά ανέλαβε πόστο στο 5μελές της, όχι μονο δεν εκδιώχθηκε μετά την επίθεση στο ΠΑΜΕ, αλλά τρεις μέρες πριν τη σύλληψή του συζητά με δικηγόρο ο οποίος του λέει ότι η συζήτηση για το τι γραμμή θα ακολουθηθεί πρεπει να γινει με τον Λαγό. Και αν αναρωτηθεί κανείς γιατι να μιλήσει με τον Λαγο ο Πανταζης για μια προσωπική του υπόθεση, είναι γιατί ο Λαγός είναι ο εντολέας. Και των δικηγόρων και των επιθέσεων.

Πριν όμως δούμε τον τρόπο με τον οποίο η ΧΑ ενεταξε τις ομάδες κρούσης στη δομή της, στις τοπικές οργανώσεις της, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ένα βασικό ζήτημα που έχει να κάνει με τα μέλη της. Όχι γιατί η ιδιότητα του μέλους της ΧΑ είναι αφεαυτής αξιόποινη στο κατηγορητήριο. Αλλά γιατί είναι απαραίτητο το ξεκαθάρισμα της έννοιας του μέλους για τη διάγνωση της σχέσης ανάμεσα στις αξιόποινες πράξεις και στην ηγεσία. Λέει για παράδειγμα η ΧΑ την επομένη της δολοφονίας: «ο Ρουπακιάς δεν ήταν μέλος μας», τη στιγμή που στο δικαστήριο ο ισχυρισμός είναι οτι η ΧΑ δεν είχε μέλη. Γιατι ξέρει ότι αν την αποκωδικοποιήσει την ιδιότητα του μέλους θα ηταν σε θέση να συναγάγει αν οι εγκληματικές πράξεις ήταν στο πλαίσιο εντολων της οργάνωσης Πρέπει λοιπόν πριν πάμε στις ομάδες κρούσης να δούμε το ζήτημα μέλος.

Να επισημάνω καταρχάς ότι όλα ανεξαιρέτως τα κείμενα που ερίζουν για τον τρόπο λειτουργίας της ΧΑ μιλάνε για μέλη. Και το Καταστατικό που προσκόμισε ο Δ. Ψαρράς, μιλάει μάλιστα για πυρήνες υποδοχής μελών, το δισέλιδο μιλάει για μέλη και μάλιστα για δόκιμα μέλη και το Καταστατικό στον Αρειο Πάγο μιλάει για μέλη και προβλέπει και διαδικασία έστω κ αν κανένας δεν την ήξερε. Κατά συνέπεια ο ισχυρισμός της υπεράσπισης ότι «δεν υπήρχαν μέλη με την τυπική έννοια» έρχεται σε αντίθεση με οποιοδήποτε κείμενο και αν επιλέξετε για να δομήσετε τη σκέψη σας. Πολλοί κατηγορούμενοι στις απολογίες τους επιχειρούν να αποκρύψουν την πραγματική οργανωτική σχέση τους με τη Χρυσή Αυγή, αποποιούμενοι, εκτός της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας της οργάνωσης, και την ιδιότητά τους ως μελών της.
Έτσι, αναφέρω ενδεικτικά ότι:

ο Γ. Ρουπακιάς δηλώνει «υποστηρικτής», ενώ ήταν μέλος της πενταμελούς επιτροπής της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας και μάλιστα υπεύθυνος μέριμνας - οικονομικών όπως προκύπτει από το Αναγνωστέο έγγραφο 249 που κατασχέθηκε στο λογιστικό γραφείο της κυρίας Γεννατά, λογίστριας της οργάνωσης,
ο Γ. Πατέλης δηλώνει υποστηρικτής, ενώ ήταν μέλος της πενταμελούς επιτροπής της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας και μάλιστα γραμματέας της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας,.
ο Ι. Καζαντζόγλου δηλώνει «υποστηρικτής», ενώ ήταν μέλος της πενταμελούς επιτροπής της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας και μάλιστα υπεύθυνος πολιτικής δράσης,
ο Γ. Τσακανίκας δηλώνει «ενεργός υποστηρικτής», ενώ ήταν μέλος της πενταμελούς επιτροπής της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας και μάλιστα υπεύθυνος ιδεολογικού τα περί ταμία είναι μεταγενέστερο εφεύρημα που φαίνεται και απ το κινητό του,
ο Αν. Πανταζής δηλώνει «υποστηρικτής», ενώ ήταν αρχικά πυρηνάρχης Περάματος και στη συνέχεια μέλος της πενταμελούς επιτροπής της τοπικής οργάνωσης Περάματος,
ο Ν. Αποστόλου δηλώνει «υποστηρικτής», ενώ είχε συμμετάσχει στην ορκωμοσία του «πυρήνα υποδοχής δοκίμων μελών» το 2011 και δηλώνει μέλος της πενταμελούς επιτροπής της τοπικής οργάνωσης Πειραιά και μάλιστα υπεύθυνος ασφάλειας Πειραιά,
ο Βασ. Σιατούνης δηλώνει «υποστηρικτής», ενώ είχε διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΧΑ, κοκ. Πολλοί από τους μάρτυρες υπεράσπισης που προσήλθαν δεν ήταν μόνον υπαλληλικά στελέχη της ΧΑ αλλά και μέλη της ΚΕ, γραμματείς τοπικών της και στελέχη της.

Σκοπός της υπεράσπισης είναι να πει: «Να, κοιτάχτε, ήρθαν ενώπιον σας. Αν η ΧΑ είναι εγκλ. οργ. και αυτοί οι άνθρωποι είναι στελέχη της, τότε γιατί δεν κατηγορήθηκαν ως μέλη εγκλ. οργ.;» Στην πραγματικότητα, η ποινική δίωξη είναι πολύ σφιχτή. Εξάρτησε την ιδιότητα του μέλους της εγκλ. οργ. με την τέλεση αξιόποινης πράξης ως φυσικού αυτουργού. Ωστόσο το εντυπωσιακό είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους μάρτυρες είτε δήλωσαν ότι δεν είναι μέλη είτε ότι δεν γνωρίζουν τη διαδικασία να γίνει κάποιος μέλος είτε οτι τέτοια διαδικασία δεν υπάρχει.

Έτσι, σταχυολογώ:

Αθανάσιος Κωνσταντίνου: «υπό την τυπική έννοια δεν είναι ουδείς μέλος, υπάρχουν μονο μέλη ΚΕ και ΠΣ, δεν υπάρχει μητρώο μελών και υποστηρικτών, δεν υπάρχουν μέλη»
Ευάγγελος Καρακώστας: «Θεωρω οτι ειμαι μελος του κομματος. Ετσι με αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι. Δεν έχω μπει στη διαδικασία να γινω μελος. Μέλη η ΧΑ δεν ειχε, ούτε «κομματικές ταυτότητες»,

Χρήστος Χατζησάββας: «Είμαι μέλος της ΚΕ, μέλος θεωρώ πώς είμαι, δεν έχει γίνει κάποια διαδικασία. Ποιά άτομα να έχει διαγράψει;» κρίσιμο αυτό «Και εγώ αισθάνομαι μέλος, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη μέρα που από μη μέλος έγινα μέλος»,
Στέργιος Τούφας: «είμαι μέλος της ΚΕ, είμαι υπεύθυνος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, δεν ειμαι μελος της ΧΑ»,
Δημήτρης Βογιατζής: «εφόσον είμαι μέλος της ΚΕ, θεωρώ ότι είμαι μέλος. Για άλλα μέλη δεν γνωρίζω»
Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης, που τον είδαμε να ορκίζεται δόκιμο μέλος στο βίντεο του 2011, δήλωσε «αφού μπήκα στην ΚΕ το 2011 υποθέτω πως έγινα πλήρες μέλος»,
Κιμων Παπαδόπουλος: «αυτοδίκαια μετά από κάποιον καιρό γίνεσαι μέλος, δεν έχω ακούσει όρο δόκιμο μέλος», Ιωάννης Τολιόπουλος: «εγώ έχω μια πορεία στο κόμμα, θεωρώ τον εαυτό μου ότι έγινα μέλος.Τυπική διαδικασία δεν υπάρχει για μέλη, υπάρχουν τα μέλη της ΚΕ»
Μαρία Σιδέρη Τσάμη: «μέλος δεν γνωρίζω πώς γίνεται κάποιος, μόνο μέλη της ΚΕ ξέρω».

Ξεχωριστή σημασία έχει βέβαια η κατάθεση του μάρτυρα υπεράσπισης του Ν. Μιχαλολιάκου, Άρη Σπίνου στις 7/5/2019. «Οι εγκρίσεις μελών που έχουν γίνει είναι ελάχιστες. Είναι κάτι το πολύ ιδιαίτερο. Η ΧΑ έχει μέλη ΠΣ και ΚΕ. Είναι κλειστό με έννοια ιδεολογίας. Είναι πολύ βαθύς διάδρομος για να γίνεις μέλος της ΧΑ. Οι 2000 των τοπικών είναι υποστηρικτές. Τα μέλη δεν είναι πάνω από 100... Φαιδρότητες οι ορκωμοσίες, έχω παραστεί. Θα πάμε στο βουνό για να πάρουμε έναν όρκο... στο μεταθανάτιο θεό». Είπε και για το μεταθανάτιο θεό. Μετά από όλα αυτά που επιτείνουν τη σύγχυση, θεωρούσαμε ότι θα έρθουν οι διευθύνοντες και θα μας εξηγούσαμε,και ακούσαμε:

Αρβανίτης: «Δεν ήμουν μέλος, κανείς δεν εγράφετο μέλος»,
Αλεξόπουλος: «ποτέ δεν υπήρξα μέλος οργάνων του κόμματος, έχω προσκομίσει δελτίο υποστηρικτή... Ξέρω ότι υπήρχαν μέλη». Γερμενής: «τότε, δηλαδή δεκαετίες 90 και 2000 ήταν ένα κλειστό κλαμπ ανθρώπων, 15-20 άτομα στα γραφεία. Όσοι είχαν τακτική παρουσία, ήταν ας πούμε μέλη. Δεν καταγράφονταν. Πριν το 2012, 40-50 άτομα, μεταξύ μας ήμασταν. Δεν υπήρχε μέλος. Δόκιμο μέλος βεβαίως. Το λέγαμε πυρήνες υποδοχής»
Γρέγος: «Δεν ήμουν γραμματεας τοπικής οργάνωσης, ήμουν απλό μέλος. Κάποιοι πολλοί δραστήριοι θεωρούνταν μέλη... Ο υποστηρικτής, όποιος έρχεται στα γραφεία, αυτοί είναι χιλιάδες. Δόκιμο μέλος είναι το ενδιάμεσο στάδιο» και σε ερώτηση είστε μέλος: «Θεωρούμαι μέλος. Δεν υπήρχε διαδικασία».
Ζαρούλια: σε ερώτηση αν ειστε μέλος: «δεν ξέρω πως το εννοείτε. Είμαι μέλος, δεν είμαι μέλος; Είναι οικογένειά μου, ο σύζυγός μου».
Ζησιμόπουλος: «Εγω είμαι μέλος της ΚΕ, όχι μέλος του κόμματος. Δεν υπήρχαν μέλη» Ηλιόπουλος: «το 2011 έγινα μέλος της ΚΕ», «Μέλη δεν υπήρχαν, με έννοια κάρτας σε μητρώο», ενώ εξέφρασε και τη διαμαρτυρία του γιατί ο ίδιος ακόμα και σε βενζινάδικο αν πάει «έχω κάρτα μέλους» στη ΧΑ δεν είχα κάρτα μέλους.
Κασιδιάρης: «επισήμως δεν υπήρχαν μέλη. Εθεωρούμην μελος. Δεν είχα κάρτα» .
Κουκούτσης: «δεν ήμουν μέλος σε όργανα».
Ματθαιόπουλος: «από 2007-2008 ήμουν μέλος σε ΚΕ και αργότερα σε Πολιτικό Συμβούλιο.»
Μίχος: «φυσικά και υπήρχαν μέλη. Όλες οι τοπικές έπρεπε να δίνουν αναφορά, σε όλη την Ελλάδα. Δεν ξέρω τι λένε οι άλλοι, εγώ από τοπική μου έστελνα χαρτί, αυτοί μέλη, αυτοί υποστηρικτές».
Παναγιώταρος: σε ερώτηση «είστε μέλος;» απάντησε: «Μέλος; Παρευρισκόμενος. Δεν μου ζητήθηκε ποτέ να υπογράψω χαρτί. Μέλος ΚΕ από 2002-3, μέλος του ΠΣ από 2004-5», ενώ σε ερώτηση αν όσοι έχουν κάρτα υποστηρικτή μπορούν να διαγραφούν απάντησε «βεβαίως και μπορούν να διαγραφούν».
Μπούκουρας: «έλαβα δελτίο υποστηρικτή, ουδέποτε είχα την ιδιότητα του μέλους», ενώ αναφερόμενος σε μια συνέντευξη που ο ίδιος είχε αρνηθεί την ιδιότητα του μέλους και ο Κουκούτσης την είχε αποδεχθεί είπε: «αν ο Κουκούτσης είχε πει ότι υπήρχαν μέλη, εικάζω ότι υπήρχαν». Βέβαια σε μια συνέντευξη του στον κύριο Τσαρμπό τον δημοσιογράφο που εξετάστηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης αναφέρεται αναλυτικά στη διαδικασία που χρειάζεται για να γίνει κανείς μέλος. Παππάς: «δεν υπήρχε θεσμοθετημένος ο ρόλος του μέλους»
Λαγός: «είμαι μέλος του ΠΣ από 2006-7. Δεν είχε μέλη η ΧΑ με την έννοια του όρου. Τα μέλη ήταν πολύ λίγα, τα μέλη των οργάνων ήταν τα μέλη θεωρητικά της ΧΑ. Δεν υπήρχαν μέλη εκτός οργάνων»
Μιχαλολιάκος: «Μέλη ήταν όσοι είχαν διάρκεια παρουσίας και συνέπεια. Οι 800 υπογραφές στήριξης, δηλαδή το έγγραφο που υπάρχει στη δικογραφία, που ζητούσαν τη δίωξη για εγλκ. οργ., είναι τα οιονεί μέλη. Υπήρχαν μέλη ναι, αλλά δεν μπορεί να υπάρχει ένας διαρκής κατάλογος. Διαγραφές γίνονταν στα μέλη, αυτοί δεν ήταν μέλη. Δόκιμα μέλη υπήρχαν, άτομα που παιρνούσαν κάποια σεμινάρια μέχρι το 10-11. Οργανωμένοι ήταν 6-7000 άνθρωποι».

Έκανα πριν το διάλειμμα χρήση κάποιων στοιχείων, της κλήσης που ο Πανταζής μιλάει με το δικηγόρο που αποκαλύπτει ότι η υπόθεση στους Αιγύπτιους και κομμουνιστές του ΠΑΜΕ δεν ειναι μια προσωπική υπόθεση [...] και το λέω αυτό γιατι αν δεν είχε δολοφονηθεί ο Π. Φυσσας αυτά τα πράγματα δε θα τα ξέραμε ποτέ. Στη δική μας περίπτωση,

- δεν κατασχέθηκαν ποτέ τα τηλέφωνα των δραστών για να δουμε τα μηνύματα που αντηλλαξαν.
- δεν ήρθη ποτέ το απόρρητο των τηλεφωνικών συνομιλιών - δεν αναζητήθηκαν κάμερες στο τέρμα Περάματος που υπάρχουν πάρα πολλές κάμερες που θα μπορούσαν να ανοίξουν κ να ταυτοποιηθούν οι δράστες
- οι φωτογραφίες που ελήφθησαν, εξαφανίστηκαν, σας φέραμε εμείς φωτογραφίες από φωτογράφο που προσήλθε την επόμενη μέρα
- Ιατροδικαστής δεν είδε ποτε τον Εμπάρακ.
- άλλοι μάρτυρες δεν αναζητήθηκαν από την αστυνομία
- και οι δράστες πήγαν κύριοι στον Εισαγγελέα, αλλάξαν και τις μπλούζες τους και έφυγαν αυθημερόν κ εδώ θέλω να σταθώ στο τελευταίο κομμάτι του κεφαλαίου που είναι η γνώση από την ηγεσία.

Αποδείχτηκε από την απολογία του κατηγορούμενου Μίχου ότι στους ηγετικους κυκλους της ΧΑ είχε γίνει γνωστό ότι οι δράστες ηταν ΧΑτες, ότι ζητήθηκαν διαγραφές οι οποίες ποτε δεν έγιναν: «Το είπα εγώ στην ΚΕ. Ζητησα διαγραφές. Θα μας κλείσουν στη φυλακή, πολύ χοντρό το περιστατικό με αλιεργάτες. Ειχαν πάει με μπλουζάκια, οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι. Περαμα, Νίκαια, Πειραιάς, περιφερειάρχης είναι ο κύριος Λαγός. Δεν ξέρω τι θέση έλαβε. Μου λέει "έγινε μαλακία". Η Μπάρου το είπε στο Γερμενή και της είπε: “άστο, κοίτα τη δικη σου τοπική, μην φυτρώνεις εκεί που δεν σε σπέρνουν”». Όχι μονο δηλαδή γνώριζε η ηγεσία της ΧΑ τι είχε συμβεί, αλλα λέει ο Μίχος είχε ειδοποιηθεί. Και σε ερώτηση μάλιστα του κυρίου αναπληρωτη εισαγγελέα είπε: «οι διαγραφές θα προκαλούσαν φόβο στο να μαζευτούν, ήταν εύκολο να γίνουν».

Ειναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η υπόδειξη του κατηγορούμενου Μίχου κυρία Πρόεδρε. Γιατι σας λεει εκείνη την ώρα που εξελίσσονται τα πράγματα τι θα μπορούσε να γινει όχι λογικές συνεπαγωγές του δικαστηρίου σας [...] Θυμηθείτε όμως ότι και λεει ο μάρτυρας Αντώνιος Καρράς στις 21/5/2019, είπε ότι ο Μιχαλολιάκος πριν τη δολοφονία Φύσσα «ήταν σε διαδικασία καθαρίσματος και εξευγενισμού του κόμματος», ήθελε «ξεκαθάρισμα ατόμων, του περίφημου πυρήνα της Νίκαιας, αλλά δεν πρόλαβε».Επιβεβαιώνεται δηλαδή ο Μίχος όταν λέει οτι γνώριζε ο Μιχαλολιάκος το γεγονός ότι υπήρχαν μη ευγενή στοιχεία στο κόμμα του, γνώριζε για τις αξιόποινες πράξεις, και ήθελε να καθαρίσει,παρ’όλα αυτά σας λεει «θα ήταν εύκολο».[...] αλλά ακολουθήθηκε η πεπατημένη της οργάνωσης: Πρώτα, η ΧΑ αρνηθηκε οποιαδήποτε σχεση με το περιστατικό: «Δεν ηταν δικοι μας ανθρωποι». Λέει ο Μιχαλολιάκος ρητά στη Ζουγκλα, στον Τριανταφυλλόπουλο στις 13/6/2012. Εχουμε μια κατάσταση που βοά ο τόπος [...] όλο το Πέραμα γνώριζε ότι αυτος που αναγνωρίσαν οι Αιγύπτιοι ηταν ο Τάσος ο μπαλονάς. 

Στη συνέχεια, ο Πανταζής ενισχύθηκε με όλους τους δυνατούς τρόπους: τέθηκε επικεφαλής της τοπικής Περάματος, ηγήθηκε νέας επίθεσης στο ΠΑΜΕ, καλύφθηκε νομικά, πάντα με το αζημίωτο, πχ στην απολογία του για το ΠΑΜΕ όταν κλήθηκε με συνήγορο τον κύριο Τσάγκα δηλώνει ότι κοιμόταν και καμία σχέση δεν είχε η ΧΑ με την επίθεση. Και τέλος, τωρα που η ιδιότητα του Πανταζη κ ο βίος και η πολιτεία του έχει αποδειχθεί έρχεται ο κατηγορούμενος Μιχαλολιάκος στην απολογία του και λέει οτι Λαγός και Μουλιανάκης του είπαν ψέματα. Προκύπτει λοιπόν ότι η επίθεση στους Αιγύπτιους τελέστηκε οργανωμένα υπό την κάλυψη της ΧΑ. Και γι' αυτό το λόγο η ΧΑ κάλυπτε το μέλος της. Μέχρι τέλους, άσχετο αν τωρα λόγω του ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί το απαραβίαστο του Αρχηγού, αδειάζεται ο Πανταζής.
Ποιό ήταν το κίνητρο; Και μ αυτό να κλείσω το συγκεκριμένο κεφάλαιο. Τα κίνητρα των ανθρώπινων πράξεων στην πραγματικότητα συμπλέκονται στην πραγματική ζωή, στα βιβλία είναι ιδεότυπο,στην πραγματκότητα υπάρχουν διαπλοκές στα κίνητρα.

Είναι σαφές ότι υπάρχει πολιτική και οικονομική διάσταση στο συγκεκριμένο έγκλημα. Το να κάνει κουμάντο η ΧΑ στην Ιχθυόσκαλα [...] Αλλά το κυρίαρχο κίνητρο ήταν το ρατσιστικό. Αν ο Αμπουίντ δεν ήταν ξένος, δεν θα μπορούσαν τόσο εύκολα οι δράστες να τελέσουν με τέτοια άρση ηθικών αναστολών και με τις ιδιαίτερες περιστάσεις το έγκλημα. Γιατί κατά τα άλλα, εμείς κυρία Πρόεδρε παιρνουμε τοις μετρητοίς τις δηλώσεις των κατηγορούμενων. Δε θα σας πουμε ότι οι κατηγορούμενοι είναι τέρατα, δεν θεωρουμε οτι δηλαδή πρέπει ντε και καλά να επιλέξετε ή το ένα ή το άλλο. Να φερω ενα παράδειγμα: σας έφερε η κατηγορούμενη Ζαρούλια πολλές φιλοζωικές ερωτήσεις. Που αποτυπώνουν, είμαι σίγουρος, το γνησιο φιλοζωικό της ενδιαφέρον.

Για παράδειγμα στον κατάλογο Ζαρούλια, η ερώτηση με αριθμο 34 έχει τιτλο: «Συχνότατα τροχαία ατυχήματα ένεκα πρόσκρουσης με άγρια ζώα στην Εγνατία Οδό» και αναφέρεται σε «μια θηλυκή ενήλικη καφέ αρκούδα». Είμαι σιγουρος ότι αν έθετα υπόψιν της κατηγορουμένης Ζαρούλια αυτή την καμπάνια που υπάρχει για τις αρκούδες που ειναι σε χειμερία νάρκη και πέφτουν θύματα ασυνείδητων κυνηγών που την ωρα που κοιμούνται τους τσακίζουν το κεφαλι με σιδερένιο ρόπαλο, η κατηγορουμένη θα το έκανε και αυτό ερώτηση και θα τραβούσε γνήσια το ενδιαφέρον σας, ο λόγος που ο δικός μας εντολέας δεν έγινε αντικείμενο μιας τέτοιας ερώτησης είναι γιατί θεωρείται υπάνθρωπος κυρία πρόεδρε. Αν ηταν «μια θηλυκή ενήλικη καφέ αρκούδα» μπορει και να τη γλίτωνε. Μπορεί και να δημιουργούσε το ενδιαφέρον του κατηγορούμενου. Είναι όμως για τη ναζιστική ιδεολογία υπάνθρωπος.

Γι' αυτο το λογο μπήκαν και τον χτυπησαν, χωρίς να θελουν να τον ληστέψουν. Δε θα το έκανε λιγότερο φριχτό το εγκλημα, αλλά τουλάχιστον θα ειχε μια εξηγηση. Γι' αυτό το λόγο μεταχειρίστηκαν τέτοια βία, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους Αιγύπτιους ψαράδες [...] Γι' αυτό, το έγκλημα αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά ως ρατσιστικό έγκλημα. Ένα έγκλημα απανθρωποποίησης του θύματος. Αλλά αυτά ήταν ακόμα «ζέσταμα», για όσα θα ακολουθούσαν με την είσοδο στη Βουλή το 2012-2013. Στην πορεία της δικαζόμενης εγκληματικής οργάνωσης υπάρχει μια τομή και αυτή ειναι η εκλογή ηγετικών μελών της στο Κοινοβούλιο τον Μάιο-Ιούνιο του 2012. Το 2012, η ηγεσία της Χρυσης Αυγης θα μπορούσε να λάβει μια απόφαση: η ένταξή της στο πολιτικό συστημα σήμαινε ότι πλέον είχε τη δυνατοτητα να ξετυλίξει τον πολιτικό της λόγο με τεράστιους πόρους, με προβολή από ΜΜΕ, κρατική χρηματοδότηση, κ.λπ. και να σταματήσει τη βίαιη δράση της. Γι' αυτό έχει σημασία ο χειρισμός της επίθεσης στους Αιγυπτιους ψαραδες. Η ΧΑ ειχε να επιλεξει και θα μπορούσε να το κάνει να τελειώσει με τους Πανταζηδες ή να κανονικοποιούσε τη βία τους. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν υπήρξε δίλημμα κι αυτό οφείλεται στη συνεχιζόμενη εθνικοσοσιαλιστική συγκρότηση της συγκεκριμένης οργάνωσης. […] Έκανε το δεύτερο, εντάσσοντας πλέον τις ομάδες κρούσης στην οργανωτική διάρθρωση της ΧΑ, στις τοπικές οργανώσεις που άνοιγαν ανά την Ελλάδα. Αυτό είναι το κλειδί για να εξηγήσουμε τη διάχυση και την πανελλαδικοποίηση της βίας το 2012-2013. Γιατί υπάρχει πύκνωση; Γιατί πλέον οι ομάδες κρούσης ενταγμένες επίσημα στο οργανόγραμμα της ΧΑ, πολλαπλασιάζονται, αποκτούν σημείο εφόρμησης τα γραφεία των τοπικών και αποκτούν και πολιτική νομιμοποίηση. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το επιχειρησιακό ζουμί της υπόθεσης.

Να έρθω στη διάγνωση σωματικών βλαβών Αμπουζιντ, έτσι όπως προέκυψε απ' την αποδεικτική διαδικασία και τα έγγραφα έχετε τις Μαρτυρίες: Σααντ, Αχμεντ, Μωχάμεντ και έχετε και την καταθεση Τατσιόπουλου. Και μάλιστα ο Τατσιόπουλος δεν ήταν προθυμος να έρθει γιατί θα μπλέξει και κατηγορούσε τον αστυνομικό. Λέει ο Τατσιόπουλος: «Δεν είχε τις αισθήσεις του, ηταν λιπόθυμος, στο πρόσωπο χτυπημένος, έσταζε αίμα. [...] Ήταν σοβαρά τραυματισμένος» κι όταν ρωτήθηκε αν είχε φάει καμιά μπουνιά είπε «δεν νομιζω οτι ήταν με μπουνία, μπορεί με μπουνιές... μπορεί με γάντια, αυτά που έχουν μικρό σίδερο, με παρά πολλές μπουνιες πάντως». Η εκτίμηση δηλαδή του μάρτυρα, βλέποντας τον Αμπουζιντ, και το έχουμε δει αποτυπωμένο σε φωτογραφίες, ήταν ότι την είχε φάει με σίδερα. Από τα έγγραφα του Ευαγγελισμού και του Τζάνειου (αν. 158-159), προκύπτουν πολλαπλά χτυπήματα. Δεν είναι χτυπήματα που έχουν γίνει μια δυο φορές με το στειλιάρι, μιλάμε για [...] ο συγκεκριμένος άνθρωπος ξετσαουλιάστηκε [...] και θλάση στον πνεύμονα έχουμε, χτυπήματα που είναι δολοφονικά.

Ιδίως σε συνδυασμό με τη φωτογραφία του Αμπουζιντ που σας έχουμε προσκομίσει απο το νοσοκομείο. Ειναι μάλιστα εντυπωσιακό πώς εχει φουσκώσει το κεφάλι του στη φωτογραφία, ένας άνθρωπος αδύνατος, εχει γίνει σαν μπαλόνι [...] του έγινε συρμάτινη περίδεση, επί μήνες δεν μπορούσε να φάει στέρεα τροφή, μόνο σε μπλέντερ. Και ακόμα και σήμερα, δεν έχει ισορροπία.

Έχουμε λοιπον: Χτυπήματα πολλαπλά, στοχευμένα στο κεφάλι. Με ρόπαλα, σιδερένια και ξύλινα. Πολλοί δράστες. Και σε μια πάρα πολύ Ιδιαίτερη περίσταση, που πρέπει να τη λάβετε σοβαρά υπόψη σας, την ώρα που κοιμόταν, την ωρα της μεγαλύτερης αδυναμίας. Σκεφτείτε τους εαυτούς σας κύριοι δικαστές, όταν σηκώνεστε από τον ύπνο σας, σκεφτείτε πως είστε την ώρα που ξυπνάτε άγαρμπα από έναν θόρυβο, πόση δυνατότητα έχετε να αντιδράσετε σε μια τέτοιου τύπου επίθεση. Την ώρα που καποιος κοιμάται, στο όνειρο του να δεχτεί επίθεση με λοστάρια. Και με αυτή την ιδιαίτερη περίσταση, του ύπνου, πρέπει εμείς να επιχειρηματολογήσουμε για τον ενδεχόμενο δόλο; Ο έκανε ο συνάδελφός μου, ο κ. Σκαρμέας, εγώ αρνουμαι. Όχι κυρία Πρόεδρε. Οποιονδήποτε να ρωτησουμε σε αυτή την αίθουσα.

Φανταστείτε ένα σκυλί, που πέφτουν πάνω του 10-15 άτομα με λοστάρια σιδερένια και ξύλινα και του χτυπάνε το κεφάλι την ώρα που κοιμάται. Θα είχαμε καμία αμφιβολία ότι θέλουν να το σκοτώσουν; Και αν παρετε την απάντηση ότι «ναι, θελουν να το σκοτώσουν το ζωντανό», και αφού κανείς δεν θα χε καμία αμφιβολία, μήπως έχει λιγοτερο δικαίωμα στη ζωή ο Αμπουζιντ Εμπάρακ από έναν σκύλο; Και μήπως θα άλλαζε τίποτα στην εκτίμησή μας αν φεύγοντας οι δράστες είχαν ακούσει το ζωντανό να ξεσπάει σε λυγμούς; Γιατι αυτό μας είπε η κυρία εισαγγελέας ότι άκουσαν το «βοήθεια» και δε γυρισαν πίσω προκειμένουν να το αποτελειώσουν, αυτό συνεπάγεται την μη ύπαρξη ανθρωποκτόνου δόλου. Η κυρία εισαγγελέας δεν μας εξήγησε: σε τι γλώσσα είπε το Βοήθεια ο Αμπουζιντ Εμπάρακ; Αφού ούτε το «Πάμε» δεν μπορούσε να αναγνωρίσει; Την πρώτη λέξη που μαθαίνει ένας μετανάστης εργάτης από το αφεντικό του όταν πάει για δουλειά: «Πάμε». 4-506 μηνες στην Ελλάδα, εχοντας παει ήδη για δουλειά σε καΐκι να δουλέψει, η πρωτη λεξη που μαθαινει, δεν την ξέρει. Αφού ούτε αυτήν ήξερε, πώς μπορούσαν να κατάλάβουν λοιπόν οι δράστες ότι ο Αμπουζίντ έλεγε «βοήθεια» και δεν έλεγε ακατάληπτες παραληρηματικές λέξεις την ώρα που λιποθυμουσε και ξελιποθυμούσε; Φαίνεται πως η εισαγγελική πρόταση προϋποθέται από την πλευρά των δραστών και τη γνώση της αραβικής.

Κυρία Πρόεδρε, η αναφορά στη ΧΑ προκύπτει στην υπόθεση αυτή από την πρώτη στιγμη. Προκύπτει προκύπτει πρωτα από ένα αναντίρρητο γεγονός: το σήμα. Η Πολυχρονίδου σας το κατέθεσε το σήμα: «πιθανόν άτομα της Χρυσής Αυγής με μηχανάκια» και σας είπε ότι πηγή του σήματος είναι ο πολίτης ο οποίος πήρε τηλέφωνο. Στην περίπτωσή μας ο Αχμεντ σας είπε ότι ο ίδιος πηρε τηλεφωνο με τη βοήθεια του Τατσιόπουλου και είπε «η ΧΑ ήρθε στο σπίτι μας και σκότωσε έναν απο μας». Και έτσι διαβιβάστηκε το σήμα στους αστυνομικούς για αναζητήσεις. Από την πρώτη στιγμή λοιπόν. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από την κατάθεση Τατσιόπουλου, που και κατέθεσε ότι άκουσε τον Αχμεντ να μιλάει για Χρυσή Αυγή και είπε ότι όλη η γειτονιά σχημάτισε την πεποίθηση οτι οι δράστες ήταν ΧΑ. Μάλιστα σε δημοσίευμα, αναφέρεται μπλούζα «Ομάδα Κρούσης». Τετοια μπλούζα, που δεν ηταν καθόλου γνωστή τουλάχιστον σε μας, την έχουμε δει σε φωτογραφίες στο σκληρό δίσκο Πατέλη να την φοράνε μέλη του Περάματος που κάνουν κοινή μοτοπορεία με τη Νίκαια, στην οποία διακρίνονται και Πανταζής και Ευγενικός, οι ακριβής φράση είναι «Ομάδα Κρούσεως Πέραμα» με σήμα έναν κεραυνό και μια σιδερογροθιά. Προφανώς τη σιδερογροθιά που χτύπησαν τον Αμπουζίντ.

Είπε η Εισαγγελική πρόταση: στις πρώτες τους καταθέσεις, δεν έχει καταγραφεί οι παθόντες να λένε ρητά «άτομα της Χρυσής Αυγής». Παρ' όλα αυτά, το γεγονός ότι αυτό είπαν προφορικά από την πρώτη στιγμή προκύπτει από το σήμα, από την κατάθεση Τατσιόπουλου [..] Στη συνεχεια, οι παθόντες τα είπαν αναλυτικά: και για τις μπλούζες και για τα λεγόμενα. Η κυρία εισαγγελέας είπε είναι η αλήθεια ότι θα μπορούσε να εξηγηθεί το γεγονός ότι τα θυματαφοβόντουσαν, δεν προέκυψε όμως ότι απειλήθηκαν. Κυρία Πρόεδρε, μάθατε από τους ίδιους τους παθόντες ότι την επόμενη μερα έφυγαν από το σπιτι τους. Ο τρόμος των θυμάτων ήταν τέτοιος που έφυγαν από το σπίτι την επομένη. Σκεφτοντουσαν να εξαφανιστούν να φυγουν και από την Ελλάδα. Αυτό σας το επιβεβαίωσε ο γείτονας ο Τατσιόπουλος, που είπε οτι την επόμενη μετακόμισαν. Χρειάζεται παραπάνω απόδειξη η κυρία εισαγγελέας για το οτι φοβήθηκαν; Ότι τρομοκρατήθηκαν; Αν χρειάζεται να τη δώσουμε στη δικογραφία, υπάρχει επιστολή που εστάλη με φαξ με περιεχόμενο την ομιλία Λαγού [...] Αθηνα 14-6-2012 με τιμή Ελληνας πολίτης. «φοβάμαι για τη σωματική μου ακεραιότητα». Φανταστείτε αν αυτός ήταν ο τρόμος ενός Ελληνα πολίτη, αντιλαμβανόμαστε τον τρόμο που ένιωσαν οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι όμως υπερνίκησαν τον φόβο τους και κατέθεσαν στο τμήμα και εμπιστεύθηκαν το δικαστηριο σας [...]. Υπάρχει ένας ισχυρισμός περί μη ορατότητας από το συρόμενο παραθυράκι της πόρτας στο κρατητήριο. Είναι ισχυρισμός αντίθετος στην κοινή λογική. Σας έφερε μάλιστα και μια φωτογραφία από μια πόρτα, που λέει δεν είναι η πόρτα του ΑΤ όπως είναι τώρα, αλλά είναι η οριτζιναλ πόρτα που τη βρήκα σε σκραπατζήδικο. Ο Πανταζής που δεν ενδιαφέρθηκε να βρει τα άτομα που καναν το έγκλημα αν και μίλησε με τις μανάδες τους, βρήκε την πόρτα του ΑΤ Κερατσινίου σε σκραπατζήδικο κι τη φωτογράφισε... Αυτά ακούσαμε.

Μια από τις πιο ανησυχητικές διαπιστώσεις που προέκυψαν από την αποδεικτική διαδικασία ήταν η βοήθεια που δέχτηκαν οι κατηγορούμενοι από την Αστυνομία. Όχι τους αστυνομικούς στο δρόμο. Να το πουμε αυτό. Η Πολυχρονίδου και ο συνάδελφος της κάνανε τη δουλειά της προβλεπόμενα, Αλλά τους αστυνομικούς μέσα στη ΓΑΔΑ και τη ΔΕΕ. Και μιλάω συγκεκριμένα για την δυνατότητα που είχαν οι δράστες να αλλάξουν τα ρούχα τους. Το γεγονός προκύπτει από την από 12/6/2012 κατάθεση της Πολυχρονίδου που από την πρώτη στιγμή δηλώνει ότι οι δύο τουλάχιστον φορούσαν μπλούζα της Χρυσής Αυγής. Προκύπτει δε και από την επ' ακροατηρίω κατάθεση της Πολυχρονίδου, στην οποία επιδείχτηκαν οι φωτογραφίες της ΔΕΕ, ιδίως του Πανταζή με μια ολόλευκή μπλούζα και μια του Αγριογιάννη (ένα καρό πουκάμισο). Η κα αστυνομικός γέλασε και είπε «όχι όχι σε καμία περίπτωση δε φορουσαν αυτά τα ρουχα όταν εγώ προέβη σε σύλληψη». Αυτό το ειχαν πει και στις ανακρίτριες καποιοι εκ των κατηγορουμένων, που μάλιστα είπαν ότι «συνεννοήθηκαν μεταξύ τους», ότι «γύρισαν τις μπλούζες ανάποδα» αλλά στο ακροατήριο το ανακάλεσαν. Και μάλιστα ο Πανταζής είπε ότι είπε ψέμματα η αστυνομικος. Ωστόσο, την αλλαγή των ρούχων σας την κατέθεσε και μια ανέλπιστη πηγή, η μητέρα του Αγριογιάννη (12/3/2019), η κυρία Παξινού που σας είπε ότι αυτή του πήγε την επομένη στη ΓΑΔΑ και του έδωσε μια αλλαξιά ρούχα. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία ότι οι κατηγορούμενοι είχαν τη δυνατοτητα να αλλάξουν τα ρούχα που επιβεβαίωναν το σήμα και ήταν κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο.

'Έτσι οι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν την επομένη στον εισαγγελέα καθαροί, άσπιλοι και άμωμοι για να προβάλλουν τον ισχυρισμό οτι κάμια σχέση δεν έχουν με τη Χρυσή Αυγή. Και λένε στα απολογητικά τους υπομνήματα με την ευγενική χορηγία της ΕΛΑΣ και λενε «ουδεμία σχεση δεν έχω με την οργάνωση ΧΑ [...] φοράω ακόμα και σήμερα τα ρουχα αυτά [...] και μονο η αμφίεση μου δεν παραπέμπτει σε αμφίεση μελών τέτοιων οργανώσεων». Στο μεταξύ η ΕΛΑΣ εκδίδει δελτίο τύπου όπου δεν αναφερεται η ΧΑ και το Βήμα επικαλούμενο πληροφορίες λέει ότι «δεν προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία σχέση τους με ακροδεξιά οργάνωση». Όλα αυτά 5 μέρες πριν από τις εκλογές. Όλο το Πέραμα ξέρει ότι χτύπησε ο «μπαλονάς» που ειναι χρυσαυγίτης, αλλά στα δελτία τυπου και στις «πληροφορίες» δεν προκύπτει σχεση. Έτσι γίνονταν αυτές οι δουλειές το 2012. Και έτσι φτάσαμε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Και το χειρότερο είναι οτι οι αστυνομικοί που μας ακούνε αυτη τη στιγμή, αυτή τη στιγμή υπάρχουν αστυνομικοί στην άιθουσα και σχηματιζουν την εικόνα ότι η ενίσχυση στη ΧΑ δεν ήταν από κάποιον αστυνομικό που έκανε τη δουλειά του στο δρόμο ή δεν έκανε τη δουλειά. Η ενισχυση ήταν απο πιο ψηλά, μεσα στη ΓΑΔΑ, μέσα στη ΔΕΕ. Δηλαδή το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι Και αυτοι οι αστυνομικοί μπορεί να φτάσουν στο συμπέρασμα ότιτελικά η έννομη τάξη δε θέλει τον κολασμό της οργάνωσης θελει την ασυλία [...] Γι΄αυτό θα έχει σημασία η δική σας αποφαση κυρία Πρόεδρε. Μπορείτε να μιλήσετε στους αστυνομικούς και να τους διαβεβαιώσετε ότι η Πολυχρονίδου που έκανε τη δουλειά της έχει τις πλάτες της έννομης τάξης και του δικαστηρίου σας ενώ αντίθετα αυτοί που ενίσχυσαν τη ΧΑ μεσα στη ΓΑΔΑ και μεσα στη ΔΕΕ θα ξεσκεπαστουν και θα αποδοκιμαστούν με την απόφασή σας.

Υπάρχουν και κάποιοι ισχυρισμοί μικρότεροι που θέλω να αναφερθώ: Ο Αγριογιάννης είχε ένα ισχυρισμό ότι δεν ήταν μαζί με τον Πανταζή, άλλα υπήρξε ένα 20λεπτο κενό που ο ιδιος εμεινε με την Νικητοπουλου. Στο ακροατηριο δεν τον επανελαβε, ειπε μονο ότι τον σταματησαν χωριστά κατι που δεν επιβεβαιωσε η Πολυχρονίδου. ΟΙ κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι είχαν πάει να γεμισουν ένα μπιτονι με βενζίνη. Μπιτόνι δεν βρέθηκε ποτέ, ούτε κατασχεθηκε από την αστυνομία. Είναι σαν τα χαμένα φυλλάδια στην υπόθεση Φυσσα. Ρωτηθηκε η Πολυχρονίδου αν είδε μπιτονι και είπε κατηγορηματικά πως όχι. Όυτε φυσικά υπήρχε αφημένο, γιατί αν υπήρχε θα το φωτογράφιζε ή ακόμα και θα το προσκόμιζε. Εκτός αν θελετε την δικιά μου γνώμη που βεβαια δεν μπορώ να αποδείξω ότι θα γύρναγαν να τους καίγανε τους ανθρώπους αλλά αυτό βεβαια είναι δικιά μου γνώμη πείτε το και παραξενιά της πολιτικής αγωγής. Υπάρχει ισχυρισμός ότι η υπόθεση στήθηκε για να πάρει χαρτιά ο Αμπουζιντ. Ανυπόστατο, δεν υπήρχε καν ο νόμος για να πάρεις νομιμοποιητικά εγγραφα. Το 2014 υπηρξε και εκ περισσού σας το προσκομίσαμε και ο πρώτος που πηρε έγγραφα ήταν και επάξια ο Αμπουζίντ.

Τι ισχύει για τους άλλους; Ο Μάρκος Ευγενικός υπάρχει σε φωτογραφίες με Πατελη και Καζαντζογλου στο Περιβολάκι της Νίκαιας σε ομάδα ασφάλειας με πλήρη εξάρτυση, ασπιδες κλπ. Επίσης σε φωτογραφίες μοτοπορείας Περάματος και Νίκαιας όπου διακρίνεται και ο Πανταζης αλλά και το χαρακτηριστικό μπλουζάκι «Ομάδα Κρούσης Πέραμα» στο έγγραφο 378 με τις φωτογραφίες [αναφερει αριθμούς φωτό ] κρατήστε το αυτό κυρία Πρόεδρε. Επίσης, σε φωτογραφίες σε δράσεις στα καραβάκια Περάματος, φαίνονται και οι Μαρίας που δηλώνει «περάστικός» ότι τον συνέλαβε δηλαδή εκεινη την ώρα ο φωτογραφικός φακός και Παπαδόπουλος που είπε ότι στηθηκε για τη φωτό γιατι του υποσχέθηκαν 25 ευρω και τελικά δεν του τα δώσανε. Προκύπτει όμως η συμμετοχή τους από λίστα ονομάτων και τηλεφωνων που βρέθηκε στο σκληρό δισκο του Πατέλη [..] Το πόσο τυχαίο είναι να έχουμε όλα τα ονόματα κατηγορούμενων για τα τρια κακουργήματα σε καταλόγους της ΧΑ, την ώρα που αυτοί δηλώνουν άσχετοι και η οργάνωση λέει οτι δεν τους ξέρει, θα το κρίνετε εσείς κυρία Πρόεδρε.

Αυτό που επιβαβαιωνεται είναι η οργανωτική σχεση τους με τη ΧΑ, δεν ήταν παρέα. Αυτό που συνέδεε αυτούς τους ανθρώπους εκείνο το βράδυ ήταν η σχέση τους με τη Χρυση Αυγη. Δεν ήταν παρέα, ουτε και θα μπορούσε ο Πανταζής, ένας άνθρωπος σαφώς διαφορετικής ηλικίας από τους υπόλοιπους, δεν κολλούσε σε αυτό το σκηνικό. Ο συνδετικός κρίκος ήταν και είναι η Χρυσή Αυγή.Ήτανε και είναι η Χρυσή Αυγή: ΟΙ κατηγορούμενοι προσήλθαν με μια γραμμή μονο-μπλοκ ότι «κανείς δεν φορούσε μπλουζα ΧΑ», σε αντίθεση και με οσα ειχαν πει στις ειδικές εφέτες ανακρίτριες. Κι προσάθησαν να απαλλαξουν σε απόλυτη προσυνεννόηση όχι μόνο τους εαυτους τους αλλά και την οργάνωση που ανήκουν. […]. 

Μεταγενέστερα εμφανίζεται μια μάρτυρας, η Ελένη Δαμίγου, και προσπαθει να αλλάξει τους χρόνους. Η Πολυχρονίδου λέει ότι η γυναίκα που βρήκε τα ξημερώματα, οταν πήγε να μεταγάγει τον Διαμαντόπουλο όπως ζητήθηκε από το Κέντρο, ηταν η αλλαγή βάρδιας του Διαμαντόπουλου. Σε κάθε περίπτωση, η κατάθεση τής Δαμίγου δεν αναγνωστηκε, ούτε η ιδια προσήλθε αν και υπηρχε το ονομά της στους προταθεντες μαρτυρες. Εχουμε μονο την κατάθεση Διαμαντόπουλου, η οποία κανονικά αναγνώστηκε. Γιατί έχει σημασία; Γιατί Λέει ο Διαμαντόπουλος: «Τα άτομα ήρθαν 1:45 έως 2:15, έμειναν για περίπου 40 λεπτά και αποχώρησαν από το Beat με δίκυκλα». Δηλαδή το αργότερο μέχρι τις 3 παρά τέταρτο έχουν φύγει. Είναι πάρα πολύ κρίσιμο γιατί καταρρέει λοιπόν το άλλοθι και των 5 κατηγορουμένων ότι «συνέτρωγαν» στο Beat και έρχεται ο υπάλληλος του Beat και λεει ότι έχουν φυγει το αργότερο μέχρι τις 3 παρά τέταρτο [...] οι ίδιοι λένε ότι φύγανε 3 και 20 με 3 και μιση. Δεν δικαιολογείται. Η απόσταση ανάμεσα στο Beat και τα καζάνια εκεί που ήταν το φτωχόσπιτο που έμενα οι Αιγύπτιοι είναι το πολύ ένα 5λεπτο με μηχανάκια.

Στις 3 παρά τέταρτο με 3 λοιπόν, ώρα πολύ μετά τα μεσάνυχτα, «νύχτα που γίνονται οι καλύτερες δουλειές», όπως σας έχει πει ο κατηγορούμενος Κασιδιάρης αλλά και ο Μιχαλολιάκος,τα 4 μηχανάκια συναντιούνται και με περισσότερα άτομα και αυτά εποχούμενα, συγκροτούν μια ομάδα 15 περίπου ατομων και πηγαίνουν στο σπίτι των Αιγύπτιων ψαράδων. Πριν πάνε στο σπίτι, περνάνε από το μαγαζί του Άχμεντ, το ξέρουμε από ένα γείτονα που δυστυχώς έχει αποβιωσει και προσπαθούν να ανοίξουν το μαγαζί, χωρίς να τα καταφέρουν. Στη συνέχεια κατευθύνονται στο σπίτι, το οποίο το γνωρίζουν εκ των προτέρων. Βασικό στοιχείο της ύπαρξης είναι ότι πηγαινουν στο σπίτι δεν ξεμοναχιάζουν ένα μετανάστη που τον βρήκαν στο δρόμο υπάρχει ξεκάθαρος σχεδιασμός. Οι δράστες ανεβαίνουν πρώτα στην ταράτσα που ειναι προσβάσιμη απο το δρόμο οπου βρίσκουν τον Αμπουζίντ Εμπάρακ να κοιμάται. Σύμφωνα με την κατάθεση του Εμπάρακ, 4 άτομα με μαύρες μπλουζες τον χτυπάνε με σίδερα και ξύλα και μια 10αρια άλλοι παρακολουθούν.

Ο άνθρωπος αυτός λέει «ηταν σαν σε όνειρο», σαν ένα ξάφνιασμα σας έκανε την χαρακτηριστική κίνηση που έβγαλε την κουβέρτα γιατί ήταν καλυμμένος και ρωτήθηκε κιόλας «γιατί την είχες την κουβέρτα» γιατί ηταν Ιούνιος και είπε να μην τον τσιμπάνε τα κουνούπια. Αυτό ηταν το μόνο πράγμα που θυμόταν,[...] Θα δούμε στη συνέχεια σε τι κατάσταση τον άφησαν. Και έχει σημασία να καταλάβουμε τη διαρρυθμιση του σπιτιού [...] Οι δράστες κατεβαίνουν κάτω εξωτερικά από το σπίτι και επιχειρούν να μπουν σ΄αυτό χτυπώντας παράθυρα και πόρτες. «Ήταν σαν να γίνεται σεισμός» είπαν οι μάρτυρες. Έδω έχει μια σημασία να καταλάβουμε τη διαρρύθμιση του σπιτιού. Στο σπίτι υπαρχει ένα χωλ μπαίνοντας και αριστερά και δεξιά υπάρχουν δυο δωμάτια: Στο ένα δεξιά βρίσκονταν ο Αχμεντ και ο Σααντ, στο άλλο αριστερά βρίσκονταν ο Μωχαμεντ και τα 2 ανήλικα παιδιά του Άχμεντ.το οποιο σας το είπαν πρωτη φορά σε εσάς εδώ γιατι φοβοντουσαν να πουνε για τα ανήλικα παιδιά.

[...] Οι δράστες δηλώνουν πολιτική ταυτότητα και προφορικά με τη φράση: «Έλα να σου δείξω τι είναι η ΧΑ» και με τις μπλούζες που φοράνε που γράφουν «Χρυσή Αυγή». Εντόπισε εδώ αντίφαση η κυρία εισαγγελέας και σας είπε χαρακτηριστικά: «Φωνάζοντας, 'για να μάθετε τι είναι η Χρυσή Αυγή', Έλα να σου δείξω τι θα σου κάνει η Χρυσή Αυγή', 'Αχμεντ, έλα έξω, βρε μαλάκα, να σου δείξουμε ποια είναι η Χρυσή Αυγή, ανοιξε να μάθεις τι θα πει Χρυσή Αυγή». Και αναρωτιέται η κυρία εισαγγελέας: για ποιό λόγο καταθέτουν τόσες «διαφορετικες εκδοχές». Κάποια αποσπάσματα της εισαγγελικής πρότασης θα τα διαβάζουμε χωρίς να τα σχολιάζουμε. Ηγετικό ρόλο έχει ο Πανταζής: αυτός βρίζει, αυτός έχει τον πρώτο λόγο. Τα άτομα πετανε πέτρες, χτυπανε με ξύλα και με σίδερα, επιχειρουν να μπουν. Ο Σααντ που κραταει το ένα παράθυρο, αναγνωριζει τον Πανταζη κατά 90%. Ο Άχμεντ ανοιγει το ενα παράθυρο, βλέπει έξω, στη συνέχεια το κλεινει και προσπαθεί να το κρατησει κλειστό. Στα παραθυρόφυλλα ανοίγει μια τρύπα από πέτρες που την έχουμε δει και σε φωτογραφίες που προσκομίσαμε. Ο Άχμεντ αναγνώρισε στο ακροατήριο 100% τον Πανταζή, τον Αγριογιάννη και μια κοπέλα τη Νικητοπούλου. Κατα 80% αναγνωρίζει τους υπόλοιπους.

Η πιο σημαντική αναγνώριση όμως είναι αυτού που είχε τη μεγαλύτερη συνανότητα να δει και αυτός ηταν Ο Μωχάμεντ γιατι αν δειτε τι φωτογραφίες θα καταλάβετε ότι έχει το πλεονέκτημα ότι το παράθυρό του δεν ειναι προσβάσιμο, για αυτό το λόγο και είδε και αναγνώρισε όλους με λεπτομερειες. Που βρίσκεται ο καθένας, τι κάνει κοκ. Να πούμε εδώ ότι το μέρος έχει φωτισμό: Το σπίτι έχει λάμπα πάνω από την πόρτα που ήταν αναμμένη αυτό σας το κατέθεσε ο γείτονας Κ. Τατσιόπουλος, [...] συν το ότι υπάρχουν περισσότερες της μίας κολώνες της ΔΕΗ από το δρομο. Θα ίσχυε αυτό που λέει η υπεράσπιση Κασιδιάρη ότι δεν βλέπεις έξω αν έχεις φως μέσα, αλλά εν προκειμένω αποδείχθηκε ότι προφανώς υπήρχε φως έξω για αυτό και επιτρέπει την ορατότητα.

Λίγο πριν το τέλος της επίθεσης, οι επιτιθέμενοι αδειάζουν έναν πυροσβεστηρα, τον οποίον φέρουν μαζί τους εκ των προτερων, άλλη μια αποδειξη σχεδιασμού. Και σας τα είπε χτες ο συν. Σκαρμέας για τους πυροσβεστήρες, με προφανή στόχο: Να βγάλουν έξω τα άτομα για να καταφέρουν να τα χτυπήσουν, Το περιεχόμενο αδειάζεται στο χωλ, και πάλι έχει σημασία η διαρρυθμιση, όχι στα δωμάτια. Τα άτομα καταλαβαινουν τον πυροσβεστηρα βγαινοντας στο χολ.[...] Δεν εμποδίζει ορατότητα των μαρτύρων που ηταν στα παράθυρα του αριστερού και δεξιού δωματίου. Όταν πλέον έχει περάσει χρονικό διάστημα κάποιων λεπτών και οι δράστες αντιλαμβάνονται την κίνηση της γειτονιάς, σας τα είπε και ο κ Τσατιόπουλος, οι δράστες οπισθοχωρούν και φεύγοντας σπάνε τα οχήματα των Αιγυπτίων, ένα τρίκυκλο και δύο αμάξια. Μονο αυτά, όχι άλλα αμάξια της γειτονιάς. Και αυτό είναι πολύ κρίσιμο γιατι δεν πρόκειται δηλαδή για χουλιγκανισμό, αλλά για μια πολύ στοχευμένη επίθεση.

Οι δράστες αποχωρούν όλοι μαζί όπως ήρθαν, πηγαίνουν στα μηχανάκια τους που ειναι παρκαρισμένα παρακάτω και φεύγουν, τους βλέπει απο την ταράτσα ο Σααντ Αμπου Χαμεντ και σας το κατέθεσε. Από αυτά τα πραγματικά περιστατικά εξάλλου προκύπτει και η ορθή διαδοχή των γεγονότων, το ότι δηλαδή η επίθεση στον Αμπουζιντ είχε ήδη συμβεί πριν την απόπειρα εισβολής στο σπίτι. [...] Έχουμε δηλαδή μια επίθεση πολυπρόσωπη, οργανωμένη, με επικεφαλής, προσχεδιασμένη, με δραστες που ξερουν πού πηγαινουν, που ειναι ηδη εξοπλισμένοι με τα αντικείμενα που χρειάζονται πυροσβεστήρας, δρουν γρήγορα, ερχονται μαζί, φεύγουν μαζί, δεν κάνουν περιττές βίαιες ενέργειες, έχουν σαφή στόχευση.

Επέμεινα λίγο περισσότερο κυρία πρόεδρε στο τι είπε ο κάθε κατηγορούμενος γιατί αυτό εδώ το χάος των αντιφατικών ισχυρισμών και εν τέλει της άρνησης ότι στη ΧΑ υπήρχαν μέλη θέλει εξήγηση. Φτάνοντας στην ηγεσία μιας οργάνωσης που διεκδικεί για την οργάνωση της τον χαρακτήρα του νόμιμου πολιτικού κόμματος και που απολογήθηκε ενώπιόν σας, ακούσαμε για:

το κατά Μιχαλολιάκο: οιονεί μέλος
το κατά Κασιδιάρη: θεωρητικό μέλος
το κατά Παναγιώταρο: παρευρισκόμενο μέλος
το κατά Γερμενή: «ας το πούμε μέλος»
το κατά Ζαρούλια: «είμαι μέλος, δεν είμαι μέλος;»

Οι μόνοι που αποδέχονται ανοιχτά την ύπαρξη μελών στη ΧΑ είναι ο Αλεξόπουλος, ο Μπούκουρας, ο Μίχος. Οι δύο πρώτοι αρνούνται την ιδιότητα, ο τρίτος την αποδέχεται και ξεκαθαρίζει οτι όλες οι τοπικές έπρεπε να στέλνουν στην Κεντρική Διοίκηση τους καταλόγους. Ποιό είναι το κοινό τους: το ότι έχουν αποχωρήσει.

Κι εδώ προκύπτει το φυσιολογικό ερώτημα: Σε τι είδους οργάνωση αντιστοιχεί η άρνηση της ιδιότητας της ύπαρξης του μέλους όταν βρίσκεσαι στους κόλπους της και η παραδοχη της όταν αποχωρείς; Μόνο στη μαφία ταιριάζει κα πρόεδρε αυτή η περιγραφή. Μονο στη μαφία όταν είσαι στους κόλπους της αρνείσαι ότι υπάρχουν μέλη και όταν φευγεις από αυτήν ή μετανοείς πραγματι παραδέχεσαι την ύπαρξη. Ο λόγος αυτής της άρνησης, ξαναλέω, ειναι γιατι η ηγεσία της ΧΑ ξέρει ότι με το ξεκαθάρισμα της ιδιότητας του μέλους είναι δυνατόν να διαγνώσει κανείς με ασφάλεια αν οι εγκληματικές πράξεις τελέστηκαν στα πλαίσια της οργάνωσης, χωρίς να χρειάζεται να ξέρουμε την «εντολή». Άρα ειναι ένα κρίσιμο έπαθλο το συγκεκριμένο. Για το δικαστηριο σας δεν είναι ιδιαίτερα δυσκολο, τολμώ να πω ότι ειναι απλό.

Πάμε να δούμε την διάκριση υποστηρικτών, δόκιμων και τακτικών μελών της Χρυσής Αυγής. Ξεκαθαρίζει ο πρώην υπεύθυνος Τοπικής Οργάνωσης Νοτίων Προαστίων της Χρυσής Αυγής, Γεώργιος Παπαγεωργίου, στην από 11/10/2013 κατάθεσή του και το επανέλαβε στο ακροατήριο: «Πρέπει να διευκρινίσω ότι υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ υποστηρικτή, δόκιμου μέλους και μέλους. Είναι πολύ εύκολο να γίνει κάποιος απλός υποστηρικτής της ΧΑ. Απλώς πληρώνει ετήσια συνδρομή 20 ευρώ και παίρνει κάρτα υποστηρικτή που δεν γράφει το όνομά του, μόνον έναν απλό αριθμητικό κωδικό. Δόκιμα μέλη θεωρούνται τα μέλη των 5μελών συμβουλίων διοίκησης των τοπικών οργανώσεων όπως ήμουν κι εγώ». Πάρα πολύ κρίσιμο αυτό. [...]

Κα Πρόεδρε, αποδείχθηκε η ύπαρξη διαδικασίας «υποδοχής δοκίμων μελών» […] Τα υποψήφια ως δόκιμα μέλη της οργάνωσης ήταν αναγκασμένα να περάσουν από μία περίοδο δοκιμασίας και μύησης, να διαπαιδαγωγηθούν και αποδεχτούν τις εθνικοσοσιαλιστικές αρχές της φυλετικής ανωτερότητας, του ολοκληρωτικού κράτους, της κατάργησης της δημοκρατικής αρχής των εκλογών και αρχής της πλειοψηφίας, και της αποδοχής της αρχής του Ενός, του αρχηγού ως απαραβίαστου και ιερού προσώπου. Αλλά γράφανε και εκθέσεις, όπως διαβάσαμε την έκθεση του Γ. Τσακανίκα για την εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία. Δοκιμάζεται η πίστη, η υπακοή, η πειθαρχία τους, ενώ γινεται και βιοσωματική εκπαίδευση σε κατασκηνώσεις, σε βουνά, σκοπευτήρια, κλπ. Από φωτογραφικό υλικό που είδαμε προκύπτει οτι ο κατηγορούμενος Κασιδιάρης ειχε τον ρόλο εκπαιδευτή, μαλιστα ο ιδιος δίνει στον εαυτό του τον όρο του εκπαιδευτή δινοντας τον τίτλο «TRAINER» σε μια τετοια φωτογραφία. Στο τέλος της διαδικασίας αυτής, τα μέλη δίνανε όρκο όπως φαίνεται, για παράδειγμα:

- από το παλιό κείμενο του Όρκου του 1983. Αλλά εδώ μιλάμε για πιο πρόσφατα.
- στο βίντεο «Τελετή ορκωμοσίας μελών» που βρέθηκε στο σκληρό δίσκο του Μιχαλολιάκου.
- σε φωτογραφίες που βρέθηκαν στο κινητό του Ηλία Κασιδιάρη και σε έγγραφα του σκληρού δίσκου της Ουρανίας Μιχαλολιάκου από όπου προκύπτουν ορκωμοσίες κατά το χειμερινό και θερινό ηλιοστάσιο. [...] Και βέβαια στα βίντεο της Νέδας του σκληρού δίσκου του κατηγορουμένου Πατέλη: «Ορκίζομαι ότι δεν θα θέσω σε υψηλότερη μοίρα τη ζωή από την ελευθερία ούτε τον Αρχηγό θα εγκαταλείψω, ούτε ζωντανό ούτε νεκρό. Αλλά από τους συναγωνιστές που έπεσαν κατά τη μάχη, όλους θα δοξάσω. Και όταν ο αγώνας τελειώσει, θα τιμήσω σαν αδελφό κάθε συναγωνιστή. Εκείνοι όμως που προτίμησαν να προδώσουν, όλους αδίστακτα θα τιμωρήσω. Την ιερή φλόγα της φυλής μου ορκίζομαι να προστατεύω. Ώστε να τους φωτίζει και να τους καθοδηγεί στο χάος των αιώνων».

Το συμπέρασμα λοιπόν κα Πρόεδρε ειναι ότι η ΧΑ και πολύ σκληρή διαδικασία επιλογής και διαπαιδαγώγησής τους [...] Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής είχε στη διάθεσή της, μέσα από μια διαδικασία πολύχρονης οικοδόμησης, έναν ήδη σχηματισμένο σκληρό πυρήνα μελών της οργάνωσης, που γνώριζαν τη μέθοδο του διπλού λόγου και της διπλής δράσης της οργάνωσης της ταυτόχρονης «πολιτικής» δράσης σε συνδυασμό με την τέλεση εγκληματικών πράξεων.

Η ιεραρχική δομή της Χρυσής Αυγής επιτάσσει περαιτέρω μία διαρκή λογοδοσία των κατώτερων οργάνων στην Κεντρική Διοίκηση, η οποία ενημερώνεται αδιάλειπτα για όλες τις δράσεις, εξελίξεις και αλλαγές στα πλαίσια μιας τοπικής οργάνωσης μέσω μηνιαίων αναφορών,διαβάσαμε τέτοιαυποδείγματα υπογεγραμμένων από τον τοπικό γραμματέα. Απευθείας επικοινωνία απλού μέλους ή και κατώτερου οργάνου με την Κεντρική Διοίκηση, με τον «capo di capi», παρακάμπτοντας ενδιάμεσο όργανο, απαγορεύεται ρητά, αφού κάτι τέτοιο θα παραβίαζε την ιεραρχία [...] Η έμφαση στην ανάγκη απόλυτης πειθαρχίας φαίνεται και υπ' αριθμ. 20 Εγκύκλιο που ανεγνώσθη από τον συνάδελφο μου κ Σκαρμέα, υπογεγραμμένη από τον Χρήστο Παππά, «με εντολή Γενικού Γραμματέα», κοινοποιούμενη στο Πολιτικό Συμβούλιο, την Κεντρική Επιτροπή, τις Περιφερειακές και Τοπικές Οργανώσεις, τους πυρήνες και τα μέλη του Συνεδρίου.

Στο ανανγνωστέο 350 παραρτημα 3.4 κα Πρόεδρε μπορείτε να βρειτε ολες τις εγκυκλίους. [...] Οι εντολές της Κεντρικής Διοίκησης αφορούν όχι μόνον τη γενική κατεύθυνση των δράσεων των κατώτερων οργάνων, αλλά κάθε λεπτομέρεια της δράσης της οργάνωσης, τόσο στο ιδεολογικό όσο και στο πρακτικό πεδίο. Οι εντολές της Κεντρικής Διοίκησης αφορούν όχι μόνον τη γενική κατεύθυνση των δράσεων των κατώτερων οργάνων, αλλά κάθε λεπτομέρεια της δράσης της οργάνωσης, τόσο στο ιδεολογικό όσο και στο πρακτικό πεδίο. Έτσι, αναφέρουμε ενδεικτικά την εγκύκλιο 5, [...] την εγκύκλιο για τις δράσεις του Σεπτ. 2013 [...] την εγκύκλιο 13. Με όλα αυτά επιβεβαιώνεται πλήρως η ιεραρχία από τον αρχηγό μέχρι τον τελευταίο υποστηρικτή [...].

Και έρχομαι και στον τελευταίο ισχυρισμό, ότι δεν υπήρχαν πειθαρχικές κυρώσεις για ανθρώπους που δεν ήταν μέλη και ήταν μόνο υποστηρικτές. Δεν υπήρχαν πειθαρχικές κυρώσεις μέχρι να τελεσιδικήσει μια υπόθεση δικαστικά. Κάθε παραβίαση της ιεραρχίας επισύρει πειθαρχικές ποινές για μέλη τα οποία παράκουσαν εντολή που δόθηκε από ανώτερο όργανο. Υπεύθυνος στο Πειθαρχικό Συμβούλιο ήταν ο Λαγός και μαζί του ο Παναγιώταρος, έχουμε αποφασεις του πειθαρχικού και για στελέχη και για δόκιμα μέλη και για υποστηρικτές και για ολόκληρους πυρήνες. Οι πειθαρχικές ποινές περιλαμβάνουν και τον αποκλεισμό του αποπεμφθέντος απο όλα τα γραφεία.

Αναφέρω ενδεικτικά: Διαγραφή γραμματέα τοπικής και αποκλεισμός από γραφεία, περίπτωση Παπαγεωργίου Γεώργιου, διαγραφή επικεφαλής και παυση λειτουργίας του πυρήνα όπως ο πυρήνας Κάτω Αχαΐας [...], διαγραφή υποστηρικτών Νίκαιας, κρίσιμο, το εν λόγω έγγραφο το κατέστησε αναγνωστέο ο κ Μπαλακτάρης όπου μαλιστα αναφερεται το ονομα που ισχυριζεται η υπερασπιση οτι ειναι η προστατευόμενη μαρτυρας Β. Που τι ηταν; Υποστηρίκτρια. Διεγράφη όμως ομάδα υποστηρικτών και, φυσικά, αν είχατε οποιαδήποτε αμφιβολία για το αν διγράφονται οι υποστηρικτές, ήρθε η υπεράσπιση να μας δώσει το έγγραφο, ο συνηγορος του κατηγορουμένου Κουκούτση [...]. Τέτοιο έγγραφο για το Ρουπακιά δεν έχουμε γιατί ο Ρουπακιάς εξακολουθεί να ειναι μέλος της ΧΑ. Αν έδρασαν στελεχη, μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής εκτός πλαισίου εντολών ή εντολών: Αν υπήρχε παύση λειτουργίας της Νίκαιας, θα υπήρχε απόφαση και εγκύκλιος. Δεν υπήρχε. Αν υπήρχε αποπομπή ή απομάκρυνση Πατέλη και Καζαντζόγλου, θα υπηρχε έγγραφο που δεν θα τους επέτρεπε να περάσουν από γραφείο. Δεν υπήρχε. Ειδατε όμως φωτό που ο Πατέλης πηγαινει το 2018 σε κοπή πίτας. [...] Έχετε λοιπόν έναν ασφαλέστατο δείκτη με αυτά τα στοιχεία λύνοντας το γρίφο του μέλος που προσπαθούν να θολώσουν οι υπερασπιστές. [...]. 

Ένα τελευταίο ζήτημα, κα Πρόεδρε: Μέτρο της πειθαρχικής ποινής δεν είναι η νομιμότητα ή η παρανομία της ενέργειας σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες δικαίου, αλλά το αν το μέλος υπάκουσε η παραβίασε τις εντολές του ανώτερου οργάνου. Παντελώς αδιάφορο είναι αν αυτό για το οποίο τέλεσε είναι νόμιμο ή παράνομο. [...] Ο Μιχάλης Γιαννόγκωνας καταδικάστηκε αμετάκλητα για την επίθεση ομάδας κρούσης της ΧΑ στην Πετρούπολη το 2011. Σας το είπε ο μάρτυρας ο κύριος Γκαργκάνας και σας δώσαμε και την απόφαση που μιλάει ρητά για ομάδα της ΧΑ. Αλλά το 2018, ο Μ. Γιαννόγκωνας είναι μέλος της Κ.Ε. και κάνει ομιλία. Σας εξηγούμε τώρα γιατι σας δώσαμε αυτό το έγγραφο. Είναι γιατι ο συγκεκριμένος είναι αμετάκλητα καταδικασμένος, ωστόσο η απόφαση του πειθαρχικού είναι ανεξάρτητη από την κρίση της δικαιοσύνης. Μεσολάβησε όμως κυρία Πρόεδρε η προσωρινή αποπομπή του Μπαρμπαρούση από την ΚΟ της ΧΑ όταν έκανε το περίφημα κάλεσμα σε πραξικόπημα από το βήμα της Βούλης. Μήπως περίμενε εκεί την εξελιξη της ποινικής υπόθεσης, της διερεύνησης της δικαιοσύνης η ΧΑ; για ποιο λόγο δε σεβάστηκε το τεκμήριο της αθωωότητας; Αστεία πράγματα και αστείοι ισχυρισμοί.

Το συμπέρασμα ειναι οτι από την ιδιότητα του μέλους και από την πειθαρχική του αντιμετώπιση ειναι δυνατόν να διαπιστώσετε με ασφάλεια αν η κρινομενη κάθε φορά αξιόποινη πράξη τελέστηκε στα πλαίσια δράσης της οργάνωσης με τον τρόπο που περιγράφει το Βούλευμα. Και έρχομαι τωρα, αφού έχουμε λύσει το ζήτημα των μελών που μπορεί να καταλάβει το δικαστηριο και να το αξιολογησει, με έπαθλο να κρινει την τέλεση αξιόποινων πράξεων, έρχομαι στο ζήτημα της οργανικής ένταξης των ταγμάτων εφόδου στις τοπικές. Αυτό το οποίο συμβαίνει τον Μάιο-Ιούνιο του 2012 είναι η οργανική ένταξη των ομάδων κρούσης της ΧΑ που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια στην οργανωτική δομή των τοπικών της. Αυτό δηλαδή που όταν η ΧΑ ηταν μια οργανωση κάποιων δεκάδων και άλλων τόσων που επισκέπτονταν τα γραφεία το έκανε όλο το νεανικό δυναμικό της οργάνωσης, τωρα διαχέεται σε όλη την Ελλάδα μέσω του ανοίγματος τοπικών και οργανώνεται μεθοδικά.

Στον Κανονισμό των τοπικών υπάρχει παράγραφος που αφορά την Ασφάλεια και υπάγεται στην υπευθυνότητα πολιτικής δράσης, αναγν. 327, ειναι ο κανονισμός λειτουργίας της τοπικής: «Ασφάλεια των γραφείων. Είναι υποχρεωτική η παρουσία μέλους της Πολιτικής Δράσεως σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας των γραφείων της Τ.Ο. Γι’ αυτό καθορίζεται συγκεκριμένο πρόγραμμα υπηρεσιών σε εβδομαδιαία βάση. Σε περίπτωση επεισοδίων στα Γραφεία ή εκτός αυτών είναι ο πρώτος που θα υπερασπιστεί το χώρο, έστω και μόνος του [...]». Αυτά προβλέπονται στν κανονισμό για την ασφάλεια μάλιστα στον παλιό κανονισμό της ΧΑ μας ξεκαθαρίζει τι ειναι η εκπαίδευση: «Ασφάλεια των Γραφείων, Εκτέλεση πολιτικών ενεργειών, Βιοσωματική εκπαίδευση μελών [...]» διάβασε και το απόσπασμα χθες ο κ Σκαρμέας.

Η υπεράσπιση λέει ότι η ασφάλεια δεν ειναι μια διακριτή ομάδα, αλλά συγκροτείται εκ των ενόντων από ανθρώπους που έρχονται στα γραφεία, κάθονται στο μπαλκόνι ή άντε στην είσοδο και σε στιγμή μιας επίθεσης από αναρχικούς κλείνουν την πόρτα και καλούν το 100. Τα κατηγορούμενα ηγετικά στελέχη αρνούνται ότι υπήρχαν ομάδες ασφάλειας με διακριτά χαρακτηριστικά, ομοιομορφία, εκπαίδευση, κλπ. Αυτό υποστηρίζει ο Παναγιώταρος πιο εμφατικά, το ίδιο λέει ο Κασιδιάρης, που παραδέχεται την ύπαρξη ομάδων ασφάλειας αλλά μόνο για την περιφρούρηση. Όσο δε για τη στρατιωτικοποίηση και την ομοιομορφία, οι κατηγορούμενοι την αποδίδουν σε μιμητισμό και πάντως όχι σε κεντρική κατεύθυνση. Πιο κατηγορηματικοί γι αυτά ήταν οι μάρτυρες υπεράσπισης:

Ο Κίμων Παπαδόπουλος: «δεν υπάρχει οργανωμένη ασφάλεια για τα γραφεία. Εγώ βάζω ένα άτομο στο μπαλκόνι να βλέπει καλά αν γίνει κάτι», Ο Ευάγγελος Καρακώστας: «Δεν υπάρχει ασφάλεια ούτε ομάδες ασφάλειας στη Χ.Α»,

Ο Χατζησάββας: «Ομάδα περιφρούρησης ήταν μια ετερόκλητη ομάδα για να φυλάμε τα μπλοκ μας στις πορείες, γιατί δεχόμασταν πέτρες», αλλά και οι κατηγορούμενοι της Νίκαιας είτε αρνούνται την ύπαρξη ασφάλειας είτε τη δέχονται ως κάτι που ήταν της στιγμής, αποφασιζόταν εκ των ενόντων και δεν ειχε διακριτά χαρακτηριστικά:
Καζαντζόγλου: «δεν ηταν καθαρά δικό μου τι θέμα της ασφάλειας, το κομμάτι το είχε ο Πατέλης» [...]

Κομιανός: «δεν υπήρχε ακριβώς ασφάλεια, ομάδα περιφρούρησης [...]

Κορκοβίλης: «δεν ειχα καποιες αρμοδιότητες, ουτε μέλος της ασφάλειας ήμουν, ναι καθόμουν στην πόρτα» [...]

Μιχάλαρος: «Όχι, δεν ήμουν σε ομάδες ασφάλειας».

Σταμπέλος: «Το θέμα 'ασφάλεια' είναι μια παρερμηνευμένη έννοια, αυτό είναι η περιφρούρηση των γραφείων γιατί είχαμε δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις. Καθόμασταν κάποια άτομα κάτω - έχω κάτσει κι εγώ, δεν το αρνούμαι» [...]

Τσακανίκας: «Για την ασφάλεια, ξέρω ότι είχαμε μια περιφρούρηση όπως όλα τα κόμματα».

Χρυσαφίτης: «υπήρχαν μονο δύο άτομα στην πόρτα [...] είχα προσφερθεί κι εγώ να κάτσω, για να μη δεχθούμε επίθεση, να κλείσουμε την πόρτα και να ειδοποιήσουμε την αστυνομία».

Και έχουμε και τους 3 τελευταίους κατηγορουμενους που δίνουν λίγες παραπάνω πληροφορίες, ο Άγγος, ο Νίκος Τσορβάς και, περισσότερο από όλους, ο Δήμου.

Άγγος: «Μου΄χε ζητηθεί αν μπορώ να είμαι και ασφάλεια κτιρίου, αν έρθουν οι αναρχικοί ή οτιδήποτε άλλο, να ειδοποιήσω να κλείσουμε.[..]μου λέγανε 'έχουμε κόσμο, πας;' και κατέβαινα στον δρόμο. Ναι, πάντα υπήρχε ασφάλεια κτιρίου, έχω δει και τον Θανάση Τσόρβα και τον Νίκο τον Τσόρβα που καθόμασταν μαζί, δύο άτομα ήταν πάντα. Κι αν ήμασταν παραπάνω άτομα, πηγαίναμε και στις γωνίες. Οποιοσδήποτε πήγαινε για ασφάλεια, ρωτάγανε'Μπορείς; Θέλεις;'».

Τσορβάς Ν.: “Το «ασφάλεια» στο μήνυμα απευθυνόταν σε μας, στα άτομα που ήταν λίγο πιο ενεργά. Δεν ξέρω πώς αποφασίστηκε, όταν πήγα μια μέρα μάς είπαν «Κάποια άτομα θα φοράνε μπλούζα ‘Χρυσή Αυγή’ και παντελόνι παραλλαγής»,[...]

Δήμου: «Δεν ήμουν στις ομάδες ασφαλείας εγώ, αυτές φοράγανε κάθε φορά παραλλαγής, και στην Τοπική για ασφάλεια. Ήταν παιδιά από 18 ως 40 ετών, ήταν ο κ. Άγγος, ο κ. Κομιανός... καθόντουσαν έξω απ’ την Τοπική μην κάνουν καμιά επίθεση, έτσι λέγανε[..]»

Δώσαμε λίγο παραπάνω χρόνο για να παρουσιάσουμε και να μην αδικήσουμε την εκδοχή των κατηγορούμενων και της υπεράσπισης σε ένα θέμα που νομίζω ειναι η ουσία του ζητήματος και του κατηγορητηρίου.

Ο πυρήνας αυτός των παλιότερων μελών ήταν κρίσιμος τόσο για τη μεταφορά της σχετικής «τεχνογνωσίας» στα νεότερα μέλη. Με αυτόν τον τρόπο, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής καθόρισε με απόλυτη επιτυχία ότι η κοινοβουλευτική ομάδα που εκλέχτηκε τον Μάιο-Ιούνιο του 2012 προερχόταν από αυτόν τον σκληρό πυρήνα. Στον ισχυρισμό δηλαδή των κατηγορούμενων, «κατηγορούμαι γιατί εξελέγην βουλευτής», δεν απαντιέται ένα προηγούμενο ερώτημα - στάδιο: Πώς επιλέχτηκες και πώς εκλέχτηκες; και αν δεν απαντήσουμε αυτό το άλλο ερώτημα, το να φέρουμε τους σταυρούς εδώ των βουλευτών είναι τελείως αλυσιτελές. Πώς τυχαίνει και οι εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι επιλέγουν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και όχι κάποιους άλλους; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα.

Υπάρχει οργάνωση η οποία καθορίζει την επιτυχία, ότι ΑΥΤΟΙ θα είναι υποψήφιοι, το πρώτο και πάρα πολύ σημαντικό - το λεει και το καταστατικό - και ΑΥΤΟΙ θα εκλεγούν. Μάλιστα ακούσαμε πλέον και από υποψήφιους βουλευτές και τα είπανε και ανοιχτά μετά τις αποχωρήσεις και τους τρόπους: πχ ο Μακρής, ο αστυνομικός του Μπαρμπαρούση, που είναι δίπλα όταν αναποδογυρίζαν τους πάγκους, είπε ότι, αν και υποψήφιος, δεν του δίνανε ψηφοδέλτια και ότι τα μόνα ψηφοδέλτια που ήταν διαθέσιμα ήταν σταυρωμένα με τον εκάστοτε εκλεκτό, που στην Αιτωλοακαρνανία ήταν ο Μπαρμπαρούσης. Και μαθαμε πως γινότανε ότι και η επιλογή και η εκλογή ήταν απολύτως καθορισμένη.

Χαρακτηριστικά, από τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, εκτός του Ν. Μιχαλολιάκου, οι 5 εξ αυτών είναι μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της οργάνωσης: Γ. Γερμενής, Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ. Παναγιώταρος, Αρτ. Ματθαιόπουλος, Ι. Λαγός, και οι 6 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, Χρ. Παππάς, Ελ. Ζαρούλια, Πολ. Ζησιμόπουλος, Αντ. Γρέγος, Ν. Μίχος, Παν. Ηλιόπουλος, ο οποίος είχε και την ειλικρίνεια να σας πει ότι φυτευτός ήταν στον Βόλο, δεν είχε καμία σχέση με το Βόλο. [...] Μάλιστα, στην περίπτωση της εκλογικής περιφέρειας των Σερρών, όπου η ηγεσία θεώρησε ότι ο ανωτέρω σκοπός δεν είχε επιτευχθεί, ο Αρχηγός Ν. Μιχαλολιάκος απαίτησε και φυσικά πέτυχε την παραίτηση του εκλεγέντος πρώτου σε σταυρούς Νικήτα Σιώη, προκειμένου να εκλεγεί βουλευτής ο εκλεκτός του, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής και του σκληρού νεοναζιστικού πυρήνα.

Άρα επιτευχθηκε πληρως η επιλογή του σκληρού του επιτελικού πυρήνα της οργάνωσης. Σε βίντεο από το σκληρό Μιχαλολιάκου, ο αρχηγός της ΧΑ απονέμει τα ηγετικά πόστα μετά την είσοδο στη Βουλή:

Παππάς: γραμματεία του
Λαγός: υπεύθυνος οργάνωσης κινήματος / Πειραιάς, αυτός είναι ό τιτλος που δινει ο Μιχαλολιάκος στον Λαγό, σας περιέγραψε ο Μίχος ότι παραλάμβανε τις αναφορές από όλη την Ελλάδα
Κασιδιάρης: εκπαιδευτης – ιδεολογικό - ΜΜΕ, είδαμε στις φωτογραφίες που ο ίδιος εχει ονοματίσει,
Γερμενής: οργάνωση στην Αθήνα,
Παναγιώταρος: οργάνωση στη Νότια Αθήνα, Πελοπόννησος,
Ματθαιόπουλος: Β. Ελλάδα,
Μίχος: την Εύβοια.

Όσον δε αφορά τους υπόλοιπους 6 εκλεγέντες βουλευτές (Μ. Αρβανίτης, Δημ. Κουκούτσης, Κων. Μπαρμπαρούσης, Ν. Κούζηλος, Χρ. Αλεξόπουλος, Ευστ. Μπούκουρας) μπορεί να μην ήταν στον επιτελικό πυρήνα, ήταν όμως άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του Μιχαλολιάκου, με πολύχρονη παρουσία στη Χρυσή Αυγή και δοκιμασμένοι στη δράση της οργάνωσης,. Γι' αυτό το λόγο ο Μιχαλολιάκος δεν ζήτησε τις παραιτήσεις τους που αν το επιθυμούσε θα μπορούσε να αξιώσει και να τις πάρει. Εκ των υστέρων, κάποιοι από αυτούς τους κατηγορούμενους υποδύονται τους επήλυδες, πχ ο Αλεξόπουλος λέει ότι ήρθε το 2011, ενώ σε συνεντεύξεις του δήλωνε μέλος της ΧΑ από το 1996, ο Μπούκουρας λέει οτι εντάχτηκε ως υποστηρικτής το 2012, ενώ σε συνεντεύξεις του εξηγεί τον τρόπο ένταξης στη ΧΑ και λέει για τη μάχη του Αγιου Παντελεήμονα, όπου οντως τον ειδαμε σε φωτογραφίες, ο Κουκούτσης λέει ότι ποτέ δεν έγινε μέλος ενώ σε συνεντεύξεις του δήλωνε μέλος κοκ. Σε κάθε περίπτωση, η οργάνωση της ΧΑ καθόρισε απόλυτα ότι επελέγησαν για τα εκλέξιμα πόστα και εξελέγη ο στενός πυρήνας γύρω από τον Αρχηγό -μέλη του ΠΣ, μέλη της ΚΕ και μέλη της ΧΑ της απολύτου εμπιστοσύνης του. Κι αυτό συνέβη γιατι υπήρχε οργάνωση δομημένη οργάνωση με μέλη [...]

Τι έγινε μετά το 2012 με τα μέλη; Και αυτό είναι κρίσιμο να το απαντήσει το δικαστηριο σας. Γιατι υπάρχουν ισχυρισμοί που θέλουν να θολώσουν: ότι μετά το 2012 υπήρχαν μόνο υποστηρικτές, ότι η ΧΑ ήταν ένα άθροισμα ξεκομμένων τοπικών και ότι τέλος δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν πειθαρχικές κυρώσεις. Όσον αφορά τον πρωτο ισχυρισμό ότι, μετά τις εκλογές, η ροή των επισκεπτών των γραφείων ήταν τόσο μεγάλη που έπαψαν να υπάρχουν μέλη: Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Η ηγεσία της ΧΑ εγκαινίασε ένα μηχανισμό προκειμένου να μπορεί να εγκολπώσει υποστηρικτές και έτσι εγκαινίασε την κάρτα υποστηρικτή, αλλά συνέχισε την διαδικασία υποδοχής νέων μελών, για να στελεχώσει τα 5μελή των νέων τοπικών οργανώσεων. Γιατί δεν ήταν δυνατόν να βάλουν στα 5μελή ανθρώπους που δεν ήταν εμπιστοσύνης.

Διαθέτουμε το έγγραφο «Σύντομοι Πυρήνες υποδοχής νέων μελών» που το λεει ρητά, […] το ερωτηματολόγιο των νέων μελών, τα παρουσιολόγια δοκίμων μελών, τις εκθέσεις δοκίμων μελών,υπάρχουν όλα τα στοιχεία που μας δείχνουν ότι ενέτεινε η ΧΑ την προσπάθεια της να δείξει όχι ποιοι είναι υποστηρικτές αλλά ποιοι είναι μέλη. 'Ηταν τόσο σημαντική η ύπαρξη αυτού του σκληρού πυρήνα, που όταν η Χρυσή Αυγή βρέθηκε αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της μαζικοποίησης και της ένταξης πολλών νέων μελών στους κόλπους της, η απόφαση της ηγεσίας της ήταν να ελέγξει ακόμα αυστηρότερα τη διαδικασία ένταξης. Έχετε στα χέρια σας μια παρα πολύ σημαντική Εγκύκλιο, την εγκύκλιο 2 που ζήτησε και η υπεράσπιση της ΧΑ, η εγκύκλιος της της Κεντρικής Διοίκησης -αναγνωστέο 350: «Διατάσσεται η επανακαταγραφή των μελών των Τοπικών Οργανώσεων και των Πυρήνων του Λαϊκού Συνδέσμου. Τα μέλη της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στα πλήρη μέλη και στα δόκιμα μέλη. Ως γνωστόν υπάρχουν και οι ενισχυτές και οι φίλοι του Κινήματος, οι οποίοι όμως τονίζεται ότι δεν είναι μέλη του κομματικού μας μηχανισμού. Για τα πλήρη μέλη: Αγωνιστική παρουσία στην Χρυσή Αυγή προ του 2009, β) [...] Για τα δόκιμα μέλη: Για να είναι κανείς δόκιμο μέλος του Κινήματος θα πρέπει να υπάρχει πρόταση τουλάχιστον δύο μελών του Κινήματος και οπωσδήποτε προ των εκλογών του 2012 παρουσία των ως άνω σε δραστηριότητες του κόμματος [...] ».

Τα μέλη των πενταμελών επιτροπών των τοπικών οργανώσεων (γραμματέας Τ.Ο., υπεύθυνος Πολιτικής Οργάνωσης, υπεύθυνος Πολιτικής Δράσης, υπεύθυνος Ιδεολογίας και Εκπαίδευσης, υπεύθυνος Επικοινωνίας και Διοικητικής Μέριμνας) ήταν πλήρη ή δόκιμα μέλη της οργάνωσης. [...] ήταν διορισμένα από την Κεντρική Διοίκηση που είχε τον τελικό λόγο της επιλογής τους [...] Εξάλλου, κάθε άλλη επιλογή, δηλαδή ο διορισμός κάποιου που ΔΕΝ ήταν μέλος στην ηγεσία μιας τοπικής οργάνωσης, θα ήταν παράλογη. Κι αυτο γιατί η μη ιδιότητα του μέλους θα συνεπαγόταν ότι το ηγετικό στέλεχος μιας τοπικής οργάνωσης δεν θα υφίστατο την πειθαρχία των αποφάσεων της κεντρικής οργάνωσης μη όντας μέλος της, κατάσταση αδιανόητη για οποιαδήποτε πολιτική συλλογικότητα, πόσο μάλλον για μια στρατιωτικοποιημένου τύπου ιεραρχική οργάνωση όπως η Χρυσή Αυγή. Οσον αφορά τη μετεξέλιξη ενός πυρήνα σε τοπική οργάνωση, το άνοιγμα γραφείων και τη συγκρότηση του 5μελούς: Αυτό το λέει ο Κανονισμός, είναι αποκλειστική ευθύνη της Κεντρικής Διοίκησης, η οποία εκπροσωπείται ανά πάσα στιγμή από τον εκάστοτε υπεύθυνο Περιφέρειας.

Εδώ ειναι σημαντικό να εφιστήσω την προσοχή σας το πόσο σημαντικό το αναγνωστέο έγγραφο 249 με τους υπευθύνους των τοπικών. Το επιβεβαίωσε και ο Βλαχόπουλος αλλά σημαντικό ηταν ότι στο συγκεκριμένο έγγραφο στο οποίο αναγράφονται για τη Νίκαια τα ονόματα Πατέλης/Ρουπακιάς, αναγράφονται αποκλειστικά στελέχη της ΧΑ [...] στο Βόλο ο Ηλιόπουλος [...] στην Αρτέμιδα ο Παπαγεωργίου [...] στη Νίκαια ο Πατέλης και Ρουπακιάς,[...] στο Πέραμα ο Μουλιανάκης, προκύπτει ότι το έγγραφο αυτό περιέχει το στενό πυρήνα, στο έγγραφο αυτό υπάρχει το όνομα του Ρουπακιά [...] αναλογιστείτε την τοποθέτηση την επόμενη μέρα ότι ειναι ένας περαστικός, βουλευτής θα γινόταν ο Ρουπακιάς.

[...] Εδώ τι σας περιέγραψαν οι κατηγορούμενοι ένα τοπικό φραντσάιζ η Χρυσή Αυγή: το παίρνεις από κεντρικά και απο κει πέρα το κανεις ο,τι θέλεις. [...] Οι λειτουργίες, εκδηλώσεις και δράσεις των τοπικών πυρήνων της Χρυσής Αυγής αποτελούν σε όλες τους τις εκφάνσεις σχολεία εμπέδωσης της ιεραρχικής δομής της οργάνωσης και εκμάθησης της πειθαρχίας από πλευράς των μελών της. Η ιεραρχική δομή της Χρυσής Αυγής είναι τέτοια ώστε να εξασφαλίζει όχι μόνο ότι κάθε κατώτερο όργανο θα υπακούει στις εντολές του ανωτέρου αλλά περαιτέρω ότι καμία κομματική ενέργεια δεν θα υλοποιείται χωρίς την ρητή εκ των προτέρων εντολή του ανώτερου οργάνου. Η αρχή αυτή επαναλαμβάνεται κατά κόρον από τα στελέχη της οργάνωσης και αποτελεί αντικείμενο εγκυκλίων, όπως ενδεικτικά η Εγκύκλιος 16 της Κεντρικής Διοίκησης που ρητά επιτάσσει: «ΚΑΘΕ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ.[..]». Η υποχρέωση για εκ των προτέρων ενημέρωση του ιεραρχικά ανώτερου οργάνου ίσχυε - πολλώ δε μάλλον - για την πραγματοποίηση βίαιων εγκληματικών ενεργειών από τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Η αρχή αυτή αποτελεί αντικείμενο εκμάθησης των δόκιμων μελών της οργάνωσης στους πυρήνες υποδοχής, κάποια πράγματα θα μπορούσε το Δικαστήριό σας να τα συναγάγει και λογικά παρ' όλα αυτά το Δικαστήριό σας διαθέετει έγγραφα για πάντα όπως προκύπτει και από σχετικές ερωτήσεις που δίδονται σε τεστ πολλαπλών επιλογών στο Αναγνωστέο 327, είναι το αγαπημένο μου έγγραφο το παραδέχομαι παράρτημα 9.5, αρχείο 3036) μία εκ των οποίων ερωτήσεων είναι η εξής: «ΙΓ΄ ΕΡΩΤΗΣΗ: ΓΝΩΣΤΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ. ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ; α) Τους λες να καθαρίσουν μόνοι τους και πως δεν είμαστε μπράβοι, β) Πιάνεις ιδιαιτέρως έναν εκ των εκπαιδευτών και του ζητάς να έρθει στην περιοχή σου με ομάδα συναγωνιστών να λύσουν το ζήτημα, γ) Συγκεντρώνεις ομάδα από συναγωνιστές με τους οποίους διατηρείς πιο στενή σχέση και αναλαμβάνεις δράση χωρίς να ενημερώσεις κάποιον ανώτερο. δ) Άλλο».

Η προφανώς ορθή απάντηση, ρωτήθηκε και ο Σταύρου και το επιβεβαίωσε είναι το (β). ΑΝ το σωστό ηταν το (α), η ΧΑ θα ηταν ένα νομιμο πολιτικο κομμα. Αν το σωστο ηταν το (γ), η ΧΑ θα ήταν σύνδεσμος χουλιγκάνων. Αλλά η ΧΑ δεν είναι ούτε το ενα ούτε το άλλο, είναι μια οργάνωση πειθαρχημένων μπράβων. Γι' αυτό το σωστό είναι το (β). Προκύπτει δε περαιτέρω από την απομαγνητοφώνηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μελών της οργάνωσης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κατηγορούμενο Νίκο Αποστόλου, πως δίνεται το οκ μιας επίθεσης και λέει χαρακτηριστικά «Ναι μωρέ, αυτό είναι [...] εντάξει... η ιεραρχία πώς πήγαινε... Για να κάνεις κάτι παίρνεις πρώτα τον Γιάννη, ο Γιάννης το λέει στον Μεγάλο και αν δώσει το ΟΚ ο Μεγάλος πας». Και είπε στην απολογια του ο Αποστόλου ερωτηθείς ότι οταν λεει Μεγάλο εννοεί τον Μιχαλολιάκο.

Ας δούμε τώρα το αποδεικτικό υλικό και ας το συγκρίνουμε με αυτούς τους ισχυρισμούς. Καταρχάς, δεν ειναι μια καινούργια έννοια για τη Χρυσή Αυγή η Ασφάλεια. Τη βρισκουμε πρώτη φορά - ποιος θα το σκεφτόταν - στο Καταστατικό του Δ. Ψαρρά. Ο Σταύρου σας είπε ότι από παλιά στη Θεσσαλονίκη υπήρχε ασφάλεια στα γραφεία και μάλιστα άτομα που ηταν σταθερά, από μια σταθερή δεξαμενή ατόμων. Και σας είπε ότι το 2012 που πήγαινε στις τοπικές για ομιλίες, σε όλες τις τοπικές υπήρχε ασφάλεια.
Υπάρχει εδώ μαλιστα ένα αγνωσθέν «Εσωτερικό κείμενο» του Αρτέμη Ματθαιόπουλου για ασφάλεια, με ημερομηνία 2007 στον σκληρό δίσκο του Μιχαλολιάκου. Κι εδώ έχουμε μια εικόνα του τι ήταν η ασφάλεια από το 2007: «Ομάδα Περιφρούρησης/Ασφαλείας. Υπάρχει ανάγκη για άμεση δραστηριοποίηση στο παραπάνω ζήτημα. Ορισμός υπεύθυνου ο οποίος θα διαλέξει από τις λίστες (βλέπε παρατήρηση 2) μια ομάδα των 15 – 20 ατόμων με τα απαραίτητα προσόντα, τα οποία θα αποτελούν μια ομοιογενή ομάδα η οποία θα χρησιμεύει για εκδηλώσεις και όποτε χρειαστεί. Θεωρούμε ότι τουλάχιστο μια φορά το μήνα πρέπει να γίνονται σεμινάρια και ασκήσεις σε αυτή την ομάδα ασχέτως εαν υπάρχει άμεσα προγραμματισμένη εκδήλωση ή όχι...». Ήδη από αυτό το έγγραφο προκύπτει ότι η ασφάλεια είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που λέει η υπεράσπιση και οι κατηγορούμενοι. Μιλάει για επιλογή, από επικεφαλής, ατόμων με ιδιαίτερα προσόντα που συγκροτούν μια ομοιογενή ομάδα που κάνει σεμινάρια και ασκήσεις. Επειδή όμως η υπεράσπιση μπορεί να αντιτείνει ότι αυτό ειναι σχεδιασμός, στόχος, το 2007 το βλέπουμε.

Χρειάζεται να πάμε σε ένα άλλο έγγραφο για να δούμε, υλοποιήθηκε στην πράξη αυτος ο σχεδιασμός για ομάδες ασφάλειας/περιφρούρησης; Μια τέτοια ομάδα ασφάλειας/περιφρούρησης των γραφείων της Θεσσαλονικης είναι αυτή που συνελήφθη και περιγράφεται στο αναγνωστεο 221: [διαβάζει] [...] Και τι βρέθηκε πάνω σε αυτή την ομάδα; «Βαλάκος Ευσταθιος» ο υπευθυνος «κατείχε ένα δακρυγόνο σπρέι, μια πτυσσόμενη μεταλλική ραβδο, ένα μαχαίρι αναδιπλουμενο [...]». Αυτός ως υπευθυνος είχε και μαχαίρι. Ο Βαλάκος είχε και κάποια πλαστικοποιημένα καρτελάκια σαν αυτά που είχε ο Καζαντζόγλου. Στη συνέχεια πήγαν και στα σπίτια τους, βρηκανε και μια μεταλλική σιδερογροθιά [...].

Σύνολο έλαβον: Πτυσσόμενες ράβδοι: 5
Δακρυγόνα σπρέυ: 5
Μαχαίρια: 2
Σιδερογροθιές: 1
Κροτίδες: 1
Αεροβόλο: 1

Όταν βρισκόμαστε απέναντι σε μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση καταφεύγουμε στην εκδοχή του μεμονωμένου περιστατικού. Η «κακιά στιγμή». Υπάρχει αυτή η δομή; Συγκροτήθηκε πέραν του μεμονωμένου περιστατικού στη Θεσσαλονίκη το 2013; Εχουμε μαρτυριες ατομων, που το βλεπουν απο εξω, αλλά και πλούσιο βιντεοληπτικό και φωτογραφικό υλικό. Έχουμε μάρτυρες που κατέθεσαν για την εικόνα της ΧΑ στις Θερμοπύλες, στον Μελιγαλά, στα Ίμια, βίντεο από τέτοιες εκδηλώσεις, μάρτυρες που αναφέρονται σε άγημα, λόχο, πολιτοφυλακή, φρουρά, στρατιωτική παρέλαση [...] Η περιγραφή αυτή του βουλευματος δεν σημαίνει ότι σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να συμπίπτουν όλα τα χαρακτηριστικά: είναι ΑΛΛΗ η εικόνα της ομάδας όταν παρελαύνει και ειναι απολύτως προβλεπόμενη, ΑΛΛΗ όταν δρα χωρις να έχει διακριτικά, ΑΛΛΗ όταν επιτίθεται (πχ τότε δεν ειναι στοιχημένη, κλπ). Ούτε σημαίνει ότι δεν έχεις κοντούς ή χοντρούς. [...] Γι' αυτό εχει σημασία η ομοιομορφία και να βαζεις μπροστά τον πιο σωματώδη: και με αυτόν τον τρόπο δινεται η εικόνα εικόνα ισχύος στην ομάδα [...].

Αυτό που σας δίνουν είναι το οπτικό αποτέλεσμα αυτής της ομοιομορφίας και της στρατιωτικοποίησης. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για τις ίδιες ομάδες, «τα παιδιά με τις μαύρες μπλούζες». Σας φέρνω τα παραδείγματα: Βίντεο και φωτο Πατέλη από τη συγκρότηση τέτοιων ομάδων στην πλατεία του Αγίου Νικολάου [...] Το σημαντικοτερο όμως είναι οτι εχουμε αποδεικτικο υλικο οτι ετσι ειναι απο τα μεσα, ότι υπήρχε η Ασφάλεια, ως σώμα διακριτό με στρατιωτικοποίηση, ομοιομορφία, ιεραρχία, κλπ. Ενδεικτικά, σταχυολογώ :
[...] Για Σπάρτη και Ασφάλεια τοπικής υπό τον Καζαντζόγλου: «Πλεον αυτά τα παιδια εχουν την ικανοτητα να κρινουν ποτε χριαζεται και ποτε όχι, να ενεργούν σε στιγμές που μπορούν να χρεώσουν το κίνημα από μια απροσεξια, σ' αυτο το σημειο όμως ευθύνεται και ο ανθρωπος που τους καθοδηγει, ένα μεγάλο μπράβο στον υπεύθυνο τους, στον υπεύθυνο της πολιτικής δράσης Γιαννη Καζαντζόγλου, για την προσπάθειά του στο να χτίσει την ασφάλεια της τοπικός μας, όταν την ανελαβε μέσα από χαλάσματα και την έφερε σήμερα να είναι από της πιο πειθαρχημένες σχέδον σε όλη την Ελλαδα».

Τόσο πετυχημένος ο Καζαντζόγλου που προσλήφθηκε ως εργαζόμενος στα κεντρικά γραφεία της Μεσογείων. Δουλευε δηλαδη στην Ασφάλεια της Μεσογείων. Υπάρχουν φωτογραφίες του με το μαύρο μπλουζάκι με τα κόκκινα γράμματα ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Υπαρχει και η σχετική κάρτα που κατασχέθηκε στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά που γράφει ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Ας έρθουμε στην Ασφάλεια της Νίκαιας που μέλη της είναι οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία Φύσσα και όχι μόνο και ας δούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η Ασφάλεια έχει Καταλόγους μελών: Τα άτομα που κινητοποιήθηκαν το βράδυ της δολοφονίας ήταν συγκεκριμένα. Τα ονόματά τους υπάρχουν σε καταλόγους υπό τον τίτλο «Ασφάλεια». Αποκλειστικά άρρενες, σε μάχιμες ηλικίες. Στους καταλόγους υπάρχει το όνομα Καζαντζόγλου και απο κει και πέρα τα ονόματα της Ασφάλειας, δεν περιέχονται τα ονόματα του Πατέλη και του Ρουπακιά γιατί αυτοί είναι μέλη του 5μελούς.

Τα έγγραφα υπάρχουν στο Αναγνωστέο 376 του Τσακανίκα στο Παράρτημα 1.2. Το με τι όρους γινόταν η επιλογή σας το είπε ο Άγγος: Προτιμούνταν τα άτομα που ήταν πιο πρόθυμα και ειχαν και κατάλληλη σωματοδομή. Το λέει και ο Κορκοβίλης για τον αδελφό του σε sms κ.λπ. Εδώ να κάνουμε ενα βασικό ξεκαθάρισμα: Aυτοί που ήταν στα 5μελή ήταν τουλάχιστον δόκιμα μέλη της ΧΑ. Αυτοί που επάνδρωναν τις ομάδες ασφάλειας δεν χρειαζόταν να είναι μέλη με την ίδια έννοια, μπορούσαν να είχαν και απλώς ένα δελτίο υποστηρικτή. Οι επισκέπτες δηλαδή των γραφείων ήταν το ρεζερβουάρ, η δεξαμενή, από όπου ο σκληρός πυρήνας επέλεγε ποιοί θα επανδρώσουν τις ομάδες κρούσης. Ειναι αυτο που λέει η θεωρία αν πάρετε του Χαραλαμπάκη τον Ποινικό Κώδικα: «ένας πυρήνας σταθερών μελών και ένα περιβάλλον ρεζέρβα, το αριθμητικό εύρος του οποίου εξαρτάται από τα εγκλήματα που πρόκειται να τελεστούν».

Πολύ σημαντική για την ασφάλεια της Νίκαιας είναι μια σημείωση στο κινητό του Καζαντζόγλου, για να δούμε πόσο οργανωμένη ήταν η συγκεκριμένη ομάδα που κινητοποιήθηκε το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα, αναγνωστέο 375): «Ασφαλεια. 1) ανάλυση για την ασφαλεια στις επομενες διοργανωσεις (ομιλία Λαγου/διανομή τροφίμων), σοβαρότητα, δορυφόροι, υλικάα, ασπίδες κτλ. 3) Όποιος δεν εχει φέρει φωτο για το book δεν ανεβαίνει γραφεία απο Τρίτη 23/09. 4)αναφοροχαρτο υπογραφες αφιξεις ΟΛΑ τα αναλαμβανει με ευθυνη δικια του ο βοηθος + παρατηρήσεις 5 λεπτά μετά την λήξη θα μιλάω με το όργανο βάρδιας για ό,τι έχει δει. 5) Ανακοίνωση νέας θέσης στην είσοδο πάνω + τον σκοπό σαλονιού 6) συζήτηση λύση για το πρόβλημα των p.m.r + handsfree 7) Ανακοίνωση ποινής Πετρενίτη επιστροφή 12/10. 8) Ανάλυση καθηκόντων οργάνου και επεξήγηση του Μιχάλαρου ότι δεν έχει πλέον καθήκοντα βοηθού 9) Συγχαρητήρια της ομάδας για Θερμοπυλες και Μελιγαλα».

Αυτή δημιουργήθηκε στις 16/09 και τροποποιήθηκε 17/09. «Φωτογραφίες για book». Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπήρχε βιβλίο. Και εδώ θα αντιτείνει ο υπερασπιστής ότι αυτά ήταν σχεδιο, αλλά αυτό το βιβλίο υπήρξε, στα αντικείμενα που κατασχέθηκαν στο αμάξι του Ρουπακιά υπάρχει φώτο ταυτότητας και όλως τυυχαίως είναι η φωτο του Αγιοβλασίτη [...]. Όπως προκύπτει και απ' το έγγραφο ο Αγιοβλασίτης ενετάχθη στην ομάδα ασφάλειας της τοπικής Νίκαιας, έφερε λοιπόν εκείνη την ημέρα, την Τρίτη, τη φωτο ταυτότητάς του προκειμένου να ενταχθεί η φωτο του στο άλμπουμ με τα άτομα που συμμετείχαν στην δολοφονία Φυσσα. Η μοναδική φωτογραφία του που αναγνώρίσθηκε από τη μητέρα του. Αν είχε γινει η κατάσχεση του εν λόγω βιβλίου θα είχαμε σε ένα έγγραφο τους δολοφόνους του Π. Φύσσα σε άλμπουμ.

[Διακοπή από το δικαστήριο 14:28 για την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου οπότε και θα συνεχίσει, και ολοκληρώσει, την αγόρευσή του ο συνήγορος ΠΑ για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες

Έναρξη της 405ης συνεδρίασης 9:56 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών. Παρόντες κατηγορούμενοι: ουδείς. Συνεχίζεται η αγόρευση του συνηγόρου Θ. Καμπαγιάννη για την πολ. αγωγή των Αιγυπτίων αλιεργατών].

Να πω εξαρχής ότι θα χρειαστώ ολόκληρη τη μέρα. Ανάλογα και με το διάλειμμα μπορεί να ολοκληρώσω και νωρίτερα. Είχαμε ξεκινήσει να επιχειρηματολόγούμε να δούμε τη συνέπεια που είχε η είσοδος της ΧΑ στη Βουλή, πώς συνέχεισαν τη δράση τους οι ομάδες εφόδου της, οι οποίες δεν ανέστειλαν τη δράση τους. Αφού αναπτύξαμε τη δομή της ασφάλειας, έχουμε φτάσει στην ασφάλεια της Νίκαιας, η οποία διαθέτει καταλόγους μελών. Δεν είναι άτομα άσχετα, αυτά που κινητοποιούνται τη βραδιά της ανθρωποκτονίας Φύσσα. Εκτός του γεγονότος ότι τα άτομα αυτά υπάρχουν σε καταλόγους μελών, διαθέτουν στολή. Προκύπτει από πλήθος φωτογραφιών, βίντεο και τις απολογίες των κατηγορουμένων ότι υπήρχε συγκεκριμένη στολή της Ασφάλειας Νίκαιας, η άσπρι-γκρι-μαύρη Παραλλαγή (Αλπινιστών). Μάλιστα υπάρχει φωτογραφία στο κινητό Καζαντζόγλου που ειναι ολη η ασφάλεια. Σας είπε τους εικονιζόμενους ο μάρτυρας ο κ. Μπασκάκης, βλέπουμε στη συγκεκριμένη φωτογραφία, αναγνωστέο.

Η Ασφάλεια κάνει Παρελάσεις και μοτοπορείες, pαρελαύνει είτε βάδην στοιχημένη είτε εποχούμενη, με λοστάρια ασπίδες και όλα όσα περιγράφει το βούλευμα. Είναι η ομάδα που την είδαμε να πηγαίνει έξω από το τζαμί και να γράφει «Φωτιά στα Τζαμιά». Τα μέλη της ΧΑ δεν επιτέθηκαν ποτέ σε κανέναν πλούσιο, σε άτομα με πισίνες, αλλά σε μεροκαματιάρηδες. Είναι η ομάδα που πήγε το καλοκαίρι του 2012 στα μαγαζιά των Πακιστανών στην πλατεία του Αγίου Νικολάου και τους έδωσε διορία να τα κλείσουν. Δεν έχετε μόνο τις καταγγελίες των Πακιστανών, τις αναφορές του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών και της Πακιστανικής Κοινότητας. Έχετε εσωτερικά έγγραφα και ομιλίες του Πατέλη που λέει για το καλοκαίρι του 2012: «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ, τότε που ξεσηκώσαμε όλο τον Άγιο Νικόλαο, τότε που ο Πακιστανός έλεγε 'ήρτε ντο το φίλο και είπε κλείσε μαγαζιά'» -Αναγνωστέο 350, Παράρτημα 3.3, βίντεο 418). Και μετά τα μέλη της ασφάλειας πηγαίνουν σε άλλες γειτονιές και το φέρνουν σαν παράδειγμα, όπως λέει ο Πατελης στη Σαλαμίνα: «Να μην αφήνετε να ανοίγουν στις περιοχές σας μαγαζιά ξένων, όπως δεν αφήνουμε εμείς», το είδαμε στο αναγνωστέο 350, Παράρτημα 3.3, βίντεο 512.

Είναι η ομάδα που λειτουργεί ως αστυνομία. Λέει ο Πατέλης: “επίσης στο Ρέντη, την ώρα που περιφερόμασταν με μηχανές, ήρθαν κάποιοι πολίτες. [...] τους επιτέθηκαν μια ομάδα Πακιστανών. Πήγαμε στο σημείο που μένουν και τους δώσαμε διορία να φύγουν σε μια βδομάδα απο κεί... αν δεν φύγουν, θα φύγουν με συνοπτικές διαδικασίες». Είναι το αναγνωστέο 350, Παράρτημα 3.3, βίντεο 296. Είναι η ομάδα που βγαίνει τη νύχτα και απειλεί ξένους. Είδαμε το βίντεο βραδινής μοτοπορείας με τίτλο του Πατέλη «τρομοκρατία στη Νίκαια» που ακούγεται να λέει το μέλος της ΧΑ στην πλατεία που πηγαίνουν να καθαρίσουν: «άντε βρωμόπουστα, γαμώ τη χώρα σου», είναι βίντεο 379 στο ίδιο παράρτημα. Και για να μην μας πουν αν τα ξέρει αυτά ο Αρχηγός ότι βγαίνουν οι άλλοι με τις μοτοσικλέτες, ακούσαμε και τον Μιχαλολιάκο να λέει σε ομιλία του: «όπως ο Άκης Παυλόπουλος, με είχε βρίσει και είχαν φύγει τα παιδιά με τις μοτοσυκλέτες, είχαν πάει να τα σπάσουν, είναι αλήθεια». Είναι το αναγνωστέο 327, Παράρτημα 13.3, Σιδηρόκαστρο. Τον ξέρει ο Μιχαλολιάκος πάρα πολύ καλά τον μηχανισμό των παιδιών με τις μοτοσικλέτες, αυτός τον δημιούργησε.

Η Ασφάλεια διαθέτει Αναφορόχαρτα με σκοπιές και αναφορά στην ηγεσία. Διαβάσαμε στο Αναγνωστέο 376 του Τσακανίκα τέτοια έγγραφα, στο παράρτημα 1.3. Για παράδειγμα:

«Πολιτική δράση – Έγγραφο αναφοράς ΤΟ Νίκαιας, αναφορά για λειτουργία ασφάλειας 7/2013. Έλεγχος (Β.Μ) Κατ’ επέκταση της οδού. Έναρξη υπηρεσιών φύλαξης (8) άτομα ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ Κ’ ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ .ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ Κ’ ΜΟΥΓΛΩΝ .ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ.ΕΙΣΟΔΟ ΠΥΡΗΝΑΡΧΗ ΚΑΙ ΜΠΑΛΚΟΝΗ. Κατά την διάρκεια των υπηρεσιών ουδέν το αξιοσημείωτο συνέβη. Λήξης γραφείων 21:00».«Πολιτική δράση», αναφορά για λειτουργία ασφάλειας 6/2013. Για Σπάρτη.

«…Με απόλυτη επιτυχία στέφτηκε η προγραμματισμένη εθνικιστική δράση στην Σπάρτη . Στις 22-6-2013, η τοπική της Νίκαιας πραγματοποίησε εθνικιστική εκδρομή στην περιοχή της Σπάρτης και συγκεκριμένα στην τοπική της Χρυσής Αυγής. Στην δράση πήραν μέρος 50 συνολικά συναγωνιστές από την Νίκαια. Το πρόγραμμα της εθνικιστικής ενημερωτικής δράσης, περιλάμβανε, ξενάγηση σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Σπάρτης , κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Λεωνίδα, ενημερωτική δράση με έντυπο υλικό και έκλεισε με ομιλία του γραμματέα της Τ.Ο. Νίκαιας Γεώργιου Πατέλη. Την ευκαιρία είχαν να απευθύνουν έναν χαιρετισμό ,τα πενταμελή των δυο τοπικών στους παρευρισκόμενους πολίτες που πραγματικά κατέκλισαν τα γραφεία. Αξίζει να σημειωθεί περιστατικό που δημιουργήθηκε κατά την άφιξη του πούλμαν της Νίκαιας, όταν προσπάθησε ομάδα αντιεξουσιαστών να μας πλησιάσει εκεί τους κυνηγήσαμε και μετά πήγαμε 30 μέτρα πιο κάτω όπου επισκεφτήκαμε το στέκι τους …».

Η Ασφάλεια λειτουργεί με Μηνύματα (κινητό Κορκοβίλη) - Είναι πάρα πολλά τα μηνύματα που απευθύνονται στην ασφάλεια. Καταρρίπτεται ο όποιος ισχυρισμός ότι δεν υπήρχαν τέτοια. Υπάρχει ομοιομορφία, αναφορές «άκρως απόρρητο», «Όλοι στα κεντρικά». Τα έχω όλα εδώ αλλά δεν θα τα αναφέρω. Από τα μηνύματα αυτά που τα στέλνει ο Πατέλης προκύπτει οτι η Ασφάλεια της Νίκαιας είναι η τοπική πρότυπο, η τοπική μπαλαντέρ όπως έχει χαρακτηριστεί. Δέχεται μηνύματα που στέλνονται σε συγκεκριμένα άτομα (και όχι σε άτομα που παίρνουν πατάτες ή συμμετέχουν σε συσσίτια), δεν περιορίζεται στα καθήκοντά της στη Νίκαια αλλά μεταβαίνει πάντοτε με εντολη σε άλλες περιοχές, στον Αλιμο, στην Κόρινθο, στον Ασπρόπυργο, στη Δηλιγιάννη, στη Μεσογείων. Διαθέτει στολή που της εχει χορηγηθει απο την τοπική με την αμφίεση να είναι υποχρεωτική (και έτσι επιτυγχάνεται η ομοιομορφία), κάνει σεμινάρια ασφάλειας, αναφέρεται στον Τσακανίκα και στον Ρουπακιά, ακολουθεί υποχρεωτικά μηνύματα που στέλνονται επιτακτικά με όρους συνωμοτικότητας, πολλες φορές σε νυχτερινες ωρες, με αναφορές σε εντολές Λαγού. Είναι σε εγκληματική επιφυλακή πχ το βράδυ της επίθεσης στο ΠΑΜΕ και καλείται τη νύχτα της δολοφονίας Φύσσα. Και φυσικά η μετάβαση στο Αρχηγείο την κάνει ορατή στην ηγεσία, δεν ειναι μια ομάδα αποσυνάγωγη ούτε μια ομάδα που περιορίζεται, ενα σαπιο μηλο, Ειναι η τοπική πρότυπο, όπως έχει δηλώσει ο Παναγιώταρος.

Τα μηνύματα είναι διαβαθμισμένα και εξασφαλίζεται η στεγανότητά τους. Όπως προκύπτει από μηνύματα Μιχάλη Καρακώστα με Λαγό (Αναγνωστέο 367). Η Ασφάλεια διαθέτει Ασύρματους και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Είδαμε φωτογραφίες της ομάδας ασφάλειας της Νίκαιας, σε πλήρη εξάρτυση ενόσω παρελαύνει στο κέντρο της Νίκαιας και όχι μόνο, όπου φαίνεται η ύπαρξη αλεξίσφαιρων γιλέκων αλλά και η χρήση ασυρμάτων. Σε μια φωτογραφία, Καζαντζόγλου και Μιχάλαρος φαίνεται να δοκιμάζουν τους ασύρματους. Την ύπαρξη ασυρμάτων επιβεβαίωσε στην απολογία του ο κατηγορούμενος Πατέλης. Είναι αστείος ο ισχυρισμός ότι αγοράστηκαν από τα Jumbo και άσχετος, η οργάνωση τους διαθέτει.

Η Ασφάλεια περνάει διαρκή Εκπαίδευση με τη μορφή Οργανωτικών και Σεμιναρίων ασφάλειας. Ένα τέτοιο οργανωτικό της ασφάλειας είναι το βίντεο “Ό,τι κινείται σφάζεται”. Ο Πατέλης απευθύνεται στην ασφάλεια. Φαίνεται και ο Καζαντζόγλου. Εκτός από τα Σεμινάρια εκγύμνασης που γίνονται στο εσωτερικό των γραφείων της ΧΑ και είδαμε φωτογραφίες, γίνεται στρατιωτική εκπαίδευση. Το γεγονός ότι γινόταν στρατιωτική εκπαίδευση, είναι κάτι που δεν σας το λένε απλά οι «προστατευόμενοι μάρτυρες». Εμείς σας είπαμε για τους προστ. Μάρτυρες: Όλοι τους υπήρξαν υποστηρικτές, κανείς δεν ήταν ξένος προς τη ΧΑ, δικαίως φοβούνται, αλλά σας είπαμε να επιβεβαιώνετε πάντοτε με άλλα στοιχεία τα λεγόμενά τους. Ο Κορκοβίλης σε διάλογό του λέει αναντίρρητα ότι «γίνονταν εκπαιδεύσεις σε στρατόπεδα», το ακούσαμε στο αναγνωστέο 276.

Είδαμε βίντεο που δεν καταλείπουν αμφιβολία, όπως βίντεο ανάβασης σε βουνά: «είμαστε όλοι εμείς, έλληνες καταδρομείς», στη Σαλαμίνα: γίνεται Νυχτερινή Διαβίωση: είδαμε σειρές φωτογραφιών με ασκήσεις, έρπινγκ, στρατιωτικά ρούχα, μαχαίρια, καπνογόνα για να δημιουργηθούν συνθήκες μάχης την ώρα της εκπαίδευσής της, κλπ. Στη Νέδα: γίνεται κατασκήνωση ιδεολογικής κατήχησης και βιοσωματικής εκπαίδευσης. Η δράση αυτή δεν ήταν δημοσιοποιημένη, όπως ισχυρίζεται η υπεράσπιση, κανένα τέτοιο έγγραφο δεν προσκομίστηκε γιατί δεν υπήρχε. Ήταν εκπαίδευση της Ασφάλειας με Πατέλη, Καζαντζόγλου, Τσακανίκα, Ρουπακιά που ήταν το 5μελές πλην της Σκαρπέλη, καθώς συμμετείχαν ήταν αποκλειστικά άρρενες, και με εκπαιδευόμενους. Η κατασκήνωση έγινε με εντολή Λαγού όπως προκύπτει από μήνυμα στο κινητό Κορκοβίλη, που ανέγνωσε ο συνάδελφός μου. Το Πρόγραμμα της κατασκήνωσης υπάρχει σε έγγραφο, προβλέπει σκοποβολή, έρπινγκ, σκοπιές. Η Ιδεολογική κατηχηση γίνεται στον εθνικοσοσιαλισμό. Για τη Βιοσωματικη εκπαίδευση: υπεύθυνος ήταν ο Τσακανίκας που είναι και μποξέρ. Στο τέλος δόθηκε Όρκος, τον οποίο σας ανέγνωσα και πιο πριν. Οι ορκίσαντες είναι τα 4 άρρενα μέλη του 5μελούς.

Μήπως να γυρίσουμε στην αρχή του ισχυρισμού; Η ασφάλεια είναι κάποια άτομα εκ των ενόντων που κάθονται στο μπαλκόνι και αν δουν κάποια απειλή κλείνουν την πόρτα και καλούν το 100. Και τότε τί χρειάζονται τότε οι στολές παραλλαγής; Οι χωριστοί κατάλογοι; Τα διαβαθμισμένα μηνύματα; Οι ασύρματοι; Τα αλεξίσφαιρα γιλέκα; Οι στρατιωτικές εκπαιδεύσεις; Οι νυχτερινές διαβιώσεις στη Σαλαμίνα; Το έρπινγκ; Τα καπνογόνα για συνθήκες μάχης; Όλα αυτά τα είδατε με τα ίδια σας τα μάτια. Και για να προτρέξω λίγο κυρία Πρόεδρε: Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής κάνει την επιλογή της όχι απλά όσον αφορά τις ομάδες ασφάλειας τις οποίες επεκτείνει σε όλη την Ελλάδα, αλλά ιδίως όσον αφορά τη Νίκαια και την δική της ομάδα ασφάλειας, την οποία θεωρεί το ΠΡΟΤΥΠΟ. Και για τον λόγο αυτό την αναβαθμίζει. Πρώτα και κύρια, την επιλογή αύτη την κάνει ο Αρχηγός της ΧΑ. Γι' αυτό το λόγο, ο Πατέλης και ο Καζαντζόγλου διορίζονται στην πόρτα της Μεσογείων. Γίνονται πλέον έμμισθοι, παίρνουν 850 ευρώ τον μήνα, όπως διαβάσαμε στο αναγνωστέο 250. Και μάλιστα, τι σας λέει ο Καζαντζόγλου σε μια ενδιαφέρουσα αποστοφή; «Εκτός της πόρτας, μπορεί να ήμασταν και υποδοχή στο γραφείο Προέδρου». Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν ήταν κάτω, αλλά πάνω στον 6ο όροφο! Οι άνθρωποι που είναι έξω από την πόρτα του Μιχαλολιάκου! Τόσο έμπιστοι ήταν! Τέτοια η επιλογή που έγινε από τον ίδιο τον Αρχηγό.

Δεύτερο, η ηγεσία της ΧΑ τοποθετείται στην εκδήλωση των 2 χρόνων όπου όλοι οι βουλευτές της ΧΑ έρχονται και επιδοκιμάζουν μεγαλόφωνα και εμφατικά τη δράση της Νίκαιας και συγκεκριμένα τα παιδιά με τις μαύρες μπλούζες που κέρδισαν τις κατακόκκινες περιοχές (Αναγνωστέο 350, Παράρτημα 3.3, βίντεο 24-27). Πολύ συγκεκριμένα, λέει ο Κασιδιάρης: «ξεκινήσαμε μαζί εκείνο το πρωί στον Άγιο Νικόλαο», όταν παρέτασσε το τ. Εφόδου. Ο Αρβανίτης: «εθνικιστικό φρούριο» τα γραφεία της τοπικής της Νίκαιας. Αλλά και σε χωριστές ομιλίες προκύπτει: πχ στη συγκέντρωση στη Νίκαια με όλους τους βουλευτές: Η Ζαρούλια στο βίντεο 639: «οι γυναίκες στεκόμαστε ισάξιες δίπλα στα παλικάρια με τις μαύρες μπλούζες». Ο Μιχαλολιάκος στο βίντεο 639: συγχαίρω τα παλικάρια της ΤΟ Νίκαιας. Ο Παππάς στο βίντεο 341: «οι λαϊκοί μαχητές της Νίκαιας, τα παιδιά με τα παντελόνια παραλλαγής πόλης και τις μαυρες μπλούζες ΧΑ, όπου τους ζητήθηκε να δώσουν μάχιμο παρόν είτε στις εκλογές είτε σε δύσκολες καταστασεις, Πατρα, Κόρινθο, Αιγιο ήταν οι πρώτοι στη μάχη... και γι' αυτό σας αξίζουν εύσημα, έτσι να συνεχίσετε και το 2013, γιατί αυτό σημαίνει Χρυσαυγίτης.»
Ο Παναγιώταρος στο βίντεο 648, Παράρτημα 2.2, Αναγνωστεο 378: «στο Αγρίνιο έδωσε το παρόν η Νίκαια... αν έρχονταν σε οπτική επαφη με τις παραλλαγές πόλεως, θα είχαν σοβαρό πρόβλημα, θα τις βλέπανε και απο πανω και από κάτω». Δηλαδή τότε όλη η ηγεσία της ΧΑ καμάρωνε για την τοπική της Νίκαιας. Τέλος, η ηγεσία της ΧΑ τέλος τοποθετείται στνο Μελιγαλά στις 15/9/2013 όπου όλες οι τοπικές και όλες οι ασφάλειες εμφανίζονται πίσω από την ασφάλεια της Νίκαιας. Έχετε: Το βίντεο του Best και το Βίντεο της Αντζελίκ Κουρουνίς, είναι τα βίντεο 26 και 27 του Κοινού Καταλόγου βίντεο της Πολιτικής Αγωγής. Και το βίντεο σε Αναγνωστέο 340, Παράρτημα 1.3, βίντεο 164 και 169, όπου σας έχουμε σημειώσει και τα πρόσωπα. Η Νίκαια έρχεται πρώτη: το βήμα το δίνει ο Κασιδιάρης και μια χαρά ανταποκρίνονται όσοι δέχονται τις εντολές του, αλλά είναι μαζί και ο Παναγιώταρος και ο Μπούκουρας και ο Καζαντζόγλου και όλη η ασφάλεια με τους κατηγορούμενους. Και μετά έρχονται όλες οι άλλες τοπικές με βήμα και παρατάσσονται πίσω από τη Νίκαια. Η Νίκαια είναι το πρότυπο.

Όλη η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται ως πολιτοφυλακή, ως μια «χαλύβδινη φάλαγγα» που λέει ο Μιχαλολιάκος, με αιχμή τη Νίκια. και φυσικά αυτό έχει συνέπειες την ίδια εκείνη μέρα: διακόπτουν την εκδήλωση, ελέγχουν τη μικροφωνική, ξυλοκοπούν μέλη της νεολαίας ΛΑΟΣ και τον Αστέριο Χάμο, πρώην συνεργαζόμενο με τη ΧΑ. Ως προς αυτόν, έχετε την περιγραφή του Τσακανίκα στον Δεβελέκο και για το ξυλοκόπημα και για τον ρόλο των βουλευτών, είναι το αναγνωστεό 276, Δεβελέκος, κλήση 8742, δεν θα τον διαβάσω, το έχει κάνει ο συνάδελφός μου κ. Σκαρμέας. Υπήρχε όμως ένας Ηλίας, ο οποίος «είχε πεθάνει στα γέλια όμως με τη φάση». Ακούσαμε και την Περιγραφή Χάμου στη συνομιλία με τον Περίανδρο, που ταιριάζει απόλυτα, ότι «ο Ρουπακιάς ήταν στην ομάδα του Λαγού που μου επιτέθηκε στον Μελιγαλά... ο Κασιδιάρης γελούσε σαρκαστικά». Έχει σημασία η περιγραφή : ο απόλυτος επιμερισμός ρόλων, ο απόλυτος δυισμός κόμματος και πολιτοφυλακής. Η ασφάλεια της Νίκαιας (Τσακανίκας, Καζαντζόγλου) δέρνει, μαζί με τον Λαγό και τον Γερμενή (αυτοί και ως φυσ. αυτουργοί). Οι άλλοι βουλευτές βλέπουν σιωπώντας, και νομιμοποιούν με την παρουσία. Και ο Κασιδιάρης, που πλέον ο ίδιος δεν βαράει, αλλά μόνο εκπαιδεύει, γελάει.

Στην απολογία του ο Αλεξόπουλος σας είπε ότι όντως μέλη της ΧΑ «γρονθοκόπησαν» τον Χάμο. Είδαμε τα Μηνύματα Καζαντζόγλου. Ακούσαμε και τις Δηλώσεις Κουκούτση (του τοπικού βουλευτή), που λέει «ναι έχουμε τάγματα εφόδου» και ότι πλέον θα έχουμε «παράπλευρες απώλειες». Τις είδαμε δυο μέρες μετά. Πρέπει όμως να δούμε και τη στρατιωτική δομή και δηλώσεις διευθυντών (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Παναγιώταρος).

Υπό το φως αυτής της δομής, των ομάδων ασφάλειας που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, θα πρέπει να αναγνωστούν οι δηλώσεις των διευθυντικών στελεχών. Αυτή είναι η αποφασιστική διαφορά, και όχι το αν όλοι οι βουλευτές κάνουν σχήματα λόγου. Η ύπαρξη αυτού του μηχανισμού είναι το διαφοροποιητικό στοιχείο. Σας φέρανε μια απόφαση του ΑΠ που την χρησιμοποίησε η κυρία εισαγγελέας για να πει «δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί ο λόγος αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος». Ο ΑΠ δίκαζε για μια απόφαση που αφορούσε διέγερση κυρία Πρόεδρε, του 184 ΠΚ. Εσείς δεν δικάζετε διέγερση. Αυτό που είχε να δει το δικαστήριο τι ήταν; Πληρούται η υπόσταση της διέγερσης; «ΑΝ δεν μας ακολουθούσαν, θα τους σπάγαμε τα κεφάλια», αυτή ήταν η φάση του Μιχαλολιάκου. Και είπε το δικαστήριο: «δεν πληρούται, είναι υποθετικό». Το δικαστήριο όμως αυτό ούτε γνώριζε την ύπαρξη δομής που σπάει κεφάλια ούτε την δίκαζε. Κανείς δεν θα ζητήσει τον λόγο από τους Αρεοπαγίτες για την απόφαση του 184. Οι δε κατηγορούμενοι, κατά το κοινώς λεγόμενο, «πουλάνε τρέλα». Αντίθετα εσεις κυρια προεδρε ειδατε και τη στρατιωτικη δομη και τη συγκροτηση των ομαδων ασφαλειας και στοιχεία που μονο το δικο σας δικαστηριο γνωριζει.

Πχ μόνο εσείς έχετε δει τα αντικείμενα στη Μεσογείων με τρικαρφα, ναυτικες φωτοβολιδες, υλικό κατασκευής τους που είναι εξαιρετικά εύφλεκτο και τον αυτοσχέδιο εκπυρσοκροτητη (ένα φυτίλι σε ένα σπρέι). Μάλιστα αυτό το υλικό είναι καταγεγραμμένο στην έκθεση του 375, σελίδα 7. Ο χάρτης έχει καταγραφεί, είναι στη Μεσογείων. Το επιδεικνύω. Αν αυτό σκάσει στο μέλλον, μονό από σας θα ζητηθεί ο λόγος. Γιατί μόνο το δικό σας δικαστήριο δικάζει την δράση της ΧΑ ως δράσης εγκληματικής οργάνωσης. Έτσι πλέον, μετά από τα όσα είδαμε και ακούσαμε ας ξαναδούμε τις δηλώσεις των κατηγορουμένων:
Του Νικόλαου ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ:

 

- Στις 6/5/2012 (βίντεο Παράρτημα 1.3, βίντεο 50): 00:05:08:«δεν είμαστε αγέλη ατάκτων, είμαστε στρατός!»
- Στις 27/5/2012 σε βίντεο Παράρτημα 13.3 (syndiaskepsicrystalvideo 006.MOV Μιχαλολιάκος 3:20- 03:55 «..η Χρυσή αυγή που θέλει να φτιάξει ένα κίνημα εθνικιστικό ένα κόμμα με γερές δομές στρατιωτικές. Ναι δεν μας φοβίζει ο όρος στρατιωτικές... Γιατί να μας φοβίζει δηλαδή; Ο στρατός είναι η ελπίδα του έθνους..».
- Στις 17/6/2012, το βράδυ των Βουλευτικών εκλογών και συγκεκριμένα ότι «Είμαστε στρατιώτες, είμαστε πειθαρχημένοι, είμαστε Χρυσαυγίτες. Είστε σαν στρατός πειθαρχημένος. Να ευχαριστήσω τα παιδιά με τις μαύρες μπλούζες», την οποία επανέλαβε στις 20- 10-2012 και στη 12η γιορτή Νεολαίας στο Γουδί.
- στις 26/8/2012 , στις Θερμοπύλες : « Εσείς είστε τα Τάγματα Εφόδου____».
- Σε ΒΡΑΔΥΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΧΑ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ. ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ (βιντεο 78, Παράρτημα 3.3, έγγραφο 350, Πατέλης): 00:03:26 «εμφανίζουν την ΧΑ σαν μια συμμορία που σκοτώνει, χτυπάει, κάνει κλπ και μας προκαλούν. ε! λοιπόν! ας μάθουν ότι η ΧΑ είναι ένας πειθαρχημένος στρατός που θα λειτουργήσει όπως πρέπει…».
- Στις 2012-02-19, σε βίντεο Παράρτημα 13.3: 08:40 – 09:07 «αυτό ανησυχεί και τον κύριο καραμέρο: «ότι έχουν λέει σχεδόν στρατιωτική οργάνωση». Τι σχεδόν; Απο το στρατό που έχουμε σήμερα εχουμε περισσότερη στρατιωτική οργάνωση νομίζω όπως τον έχουνε καταντήσει».
- Στις 2012-03-22 σε βίντεο Παράρτημα 13.3: «..το να λειτουργείς σαν στρατός νομίζω ότι αποτελεί τίτλος τιμής. Δεν το θεωρώ κακό. Ναι είμαστε οργανωμένοι έχουμε πειθαρχία έχουμε αλληλοσεβασμό και αυτό οπωσδήποτε μας τιμά....»
- Στις 2011-05-01 σε βίντεο Παράρτημα 13.3 (: «.. σαν να μαστε μονάδα στρατιωτική σε παράταξη..». Η ύπαρξη στρατιωτικής δομής είναι αποδεδειγμένη. Έχουμε και άλλες δηλώσεις: Του βουλευτή Χρήστου Παππά: - σε σχετικό έγγραφο του κόμματος , με ημερομηνία 23-4-2013, «πολιτικός απελευθερωτικός στρατός του Εθνικισμού».
- σε ΟΜΙΛΙΑ στα γραφεία της Νίκαιας (παράρτημα 3.3, βίντεο 0340, έγγραφο 350, Πατέλης) «Υπάρχουν λοιπόν οι στρατιώτες, υπάρχουν οι αξιωματικοί, υπάρχουν και τα επιτελικά σχέδια στα στρατηγεία. Οι στρατιώτες όμως δεν έχουν ποτέ τα επιτελικά σχέδια των στρατηγών. Σε έχω καλύψει...».

Του Βουλευτή του κόμματος Ηλία ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΥ:

- στις 31-10-2012, ότι «Η ηγεσία έχει μία απαίτηση από όλους εσάς. Να υπακούτε πιστά στις εντολές των ανωτέρων σας. Στα στελέχη, στα όργανα του κινήματός μας. Χρειάζεται απόλυτη πειθαρχία και τάξη. Τα στελέχη γνωρίζουν τι γίνεται, να μην έχετε πολλές απορίες για κάποιο τρόπο αντιμετώπισης θεμάτων. Για όλα υπάρχει λόγος και αιτία. Να υπακούτε πιστά στις εντολές των ανωτέρων σας».
- σε Βίντεο με τίτλο: «Χρυσή Αυγή – Πολιτική Εκπομπή Χρυσής Αυγής #23(1)» την επομένη του Μελιγαλά: «εμείς γουστάρουμε στρατιωτικά ρούχα, γουστάρουμε στρατιωτικά παραγγέλματα, γουστάρουμε να περπατάμε και με ρυθμούς και με βάδισμα στρατιωτικό και σ’ όποιον αρέσει και απ’ ό,τι φαίνεται αρέσει σε πάρα πολλούς». Τότε κ. Πρόεδρε δεν είχαν εφευρεθεί οι ισχυρισμοί ότι αυτά ήταν κάτι εξαιρετικό που έκανε ο Κασιδιάρης.

Του Βουλευτή και « Περιφερειάρχη » Πειραιά Ιωάννη ΛΑΓΟΥ, ο οποίος απευθυνόμενος σε μέλη της Τοπικής Οργάνωσης της Νίκαιας δήλωσε « …αν ακολουθείτε τις γραμμές που σας δίνονται , αν εκτελείτε τις εντολές και αν είστε πειθαρχημένοι, μη σας νοιάζει τίποτε. Για τα υπόλοιπα κανονίζουμε εμείς. Να είστε σίγουροι γι’ αυτό το πράγμα…». Και γι’αυτό στέλνει δικηγόρο για νομική συνδρομή.

Του βουλευτή ΗΛΙΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ σε ομιλία από τα εγκαίνια γραφεία ΧΑ στη Μεσσήνη από το κανάλι xryshayghcom, ανάρτηση 20.4.2013: «Όλες οι περιοχές που θεωρούνταν κόκκινες (Νίκαια, Κοκκινιά) ειναι πλεόν όλες καταγάλανες, είναι έδρες της ΧΑ. Επειδή οι συγκεντρώσεις και οι εκδηλωσεις μας δεν ειναι συγκεντρώσεις πολιτικού κομματος, σε καμία περίπτωση δε το βλεπουμε έτσι, ή ότι εμείς είμαστε πολιτικοί. Πιο πολύ θυμίζουν κατι απο στρατιωτική μοναδα, θα ήθελα τώρα...να ψάλλουμε το εθνικό μας ύμνο.»

Του Βουλευτή του κόμματος Ευστάθιου ΜΠΟΥΚΟΥΡΑ, ο οποίος, σε σχετική ομιλία του στην Τοπική Οργάνωση του κόμματος στη Σαλαμίνα, μετά τις εκλογές του Ιουνίου του έτους 2012 , μεταξύ των άλλων , δήλωσε « Δεν έχουμε πρόεδρο. Έχουμε αρχηγό, τον ακολουθούμε πιστά, σαν γνήσιοι στρατιώτες και δεν κάνουμε πίσω σε ό, τι και να μας πει. Ακολουθούμε πιστά ό, τι μας διατάσσει και εκτελούμε».

Του Βουλευτή Νικόλαου ΜΙΧΟΥ , ο οποίος κατά την απολογία του , στις 2-10-2013, ενώπιον των Ανακριτών του Ν. 4022/2011, μεταξύ των άλλων, δήλωσε «σεβασμός στο κόμμα πάνω από όλα και στις διαταγές των ανωτέρων»,

Του βουλευτή ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗ, σε Βίντεο συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό Best TV για τα γεγονότα του Μελιγαλά, 15/9/2013: «Όσον αφορά τη φάλαγγα, η στρατιωτική δομή του κόμματός μας είναι αυτή και σε όποιον αρέσει». Όταν λοιπόν κ. Πρόεδρε οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής τα λένε όλα αυτά, υπάρχει αυτός ο στρατιωτικός μηχανισμός όχι ως τρόπος του λέγειν αλλά με όλα τα στοιχεία που αναφέραμε. Αυτό είναι το αποφασιστικό διαφοροποιητικό στοιχείο, δεν είναι ο λόγος, πχ αν λέει κάποιος πολιτικός κάποιου κόμματος «είμαι στρατιώτης της παράταξης».

Καμία σχέση δεν έχει αυτό με όταν υπάρχει στρατιωτική οργάνωση όπως εδώ. Στην απόπειρα συμψηφισμού που έκανε η υπεράσπιση, το χειρότερο που έδειξε ήταν περιφρουρήσεις σε πορείες με κόσμο σε αλυσίδες. Ούτε στολές κ. Πρόεδρε ούτε έρπινγκ ούτε διαβαθμισμένα μηνύματα ούτε ασύρματοι ούτε νυχτερινές διαβιώσεις στη Σαλαμίνα. Αποδείχθηκε λοιπόν η ύπαρξη επιχειρησιακού μηχανισμού με στρατιωτικά χαρακτηριστικά που δρούσε στα πλαίσια των τοπικών οργανώσεων της ΧΑ και πάντοτε υπό τη διεύθυνση της ηγεσίας της. Στρατιωτικό σώμα κατά τύχη κυρία Πρόεδρε, δεν φτιάχτηκε ποτέ. Ο στρατός δεν τυχαίνει, πετυχαίνει. Κάτι τέτοιο θα παραβίαζε την κοινή λογική. Και ο μηχανισμός αυτός είναι στη θέση του και πανελλαδικοποιείται ήδη από το καλοκαίρι του 2012. Και το αξιόποινο είναι η ένταξη σ' αυτόν τον μηχανισμό και η διεύθυνσή του. Από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013, βλέπουμε όψεις και πτυχές της δράσης αυτών των «ομάδων ασφάλειας» που πλέον δεν είναι σε κάποια μόνο σημεία όπως πριν το 2012 που τα γραφεία της ΧΑ ήταν πολύ λίγά και τα άτομα που τα επισκέπτονταν ήταν κάποιες δεκάδες και γνωρίζονταν όλα μεταξύ τους, ένα κλειστό κλαμπ όπως είπε ο Γερμενής, αλλά διαχέονται σε όλη την επικράτεια. Το χαρακτηριστικό αυτών των ομάδων είναι ότι βγαίνουν έξω από τα γραφεία, δεν περιφρουρούν απλά, αλλά είναι ομάδες εφόδου. Το γεγονός αυτό προκύπτει από τα εξής πραγματικά περιστατικά: Τις επιθέσεις έξω από τα Γραφεία των τοπικών: Αυτόν τον τύπο της επίθεσης το ξέρουμε ήδη από παλιότερα περιστατικά και δικαστικές αποφάσεις. Έχουμε την υπόθεση του 2002 όπου η επίθεση λαμβάνει χώρα κάποιες δεκάδες μέτρα από τα γραφεία της ΧΑ στη Σολωμού, με θύμα έναν φοιτητή που φοράει παλαιστινιακή μαντήλα, τον Πάρη Χρυσό, μαζί και την Χρυσάνθη Τσιμπίδου. Σ' αυτή την επίθεση αναφέρεται ο αρχηγός της ΧΑ όταν λέει για κάποια «ηρωικά γραφεία που είχαμε στη Σολωμού, που κάποιοι δικοί μας είχαν κοπανίσει ένα ΣΥΡΙΖΑιο». Από το βίντεο αυτό προκύπτει ότι φυσικά δεν χρειάζεται ο Μιχαλολιάκος να πάρει τηλέφωνο τα μέλη της ΧΑ που είναι στα εκάστοτε γραφεία και να τους πει «περνάει αυτός από έξω, βαράτε τον». Ούτε χρειάζεται αυτός που περνάει ντε και καλά να είναι γνωστός στους θύτες, χωρίς αυτό να αποκλείεται. Χρειάζεται να τον στοχοποιήσουν ως ιδιότητα, μέσα από ορατά χαρακτηριστικά, μια μαντήλα, τα μαλλιά, το σκουλαρίκι, η αλλοδαπότητα, κλπ. Και εδώ τώρα είναι το σημαντικό: ο Μιχαλολιάκος θα μπορούσε στη συνδιάσκεψη στο Κρύσταλ (27/5/2012) να πει: «αυτά τέλειωσαν για τη ΧΑ. Τώρα δεν θα γίνονται τετοια πράγματα. Κομμένα». Τι λέει όμως: «ως συνήθως δεν περνούσαν περπατώντας έξω από τα γραφεία της ΧΑ... ή τρεχανε ή δεν προλαβαίναν να τρέξουν», είναι στο αναγνωστεό 327, Παράρτημα 13.3, 27/5/2012, Συνδιάσκεψη Κρύσταλ.

Δίνει δηλαδή ο Μιχαλολιάκος το σινιάλο, το πλαίσιο της εντολής για τις τοπικές που ανοίγουν ανά την Ελλάδα, ότι αυτό είναι το “σύνηθες”. Δηλαδή ποιο; Ότι δεν προφταίνουν να τρέξουν τέτοια άτομα. Γι' αυτό και οι υπερασπιστές το αρνήθηκαν ότι υπήρχε τέτοια δήλωση, όταν το είπε ο κ. Μπασκάκης, αλλά μετά το είδατε το βίντεο και μάλιστα στο σκληρό του Μιχαλολιάκου. Τι ακολουθεί μετά από αυτό; Θα τα θυμίσω:

- επίθεση στον δικηγόρο κύριο Καρδαρά από ομάδα της ΧΑ που βγήκε από τα γραφεία του Πειραιά (17/6/2012), στο εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ.
- επίθεση και ξυλοδαρμός στον Τζεμαλή Μηλιαζιμ στην Ξάνθη, 18/9/2012, δικαστική απόφαση Τριμελούς Πλημμ. Ξάνθης, επειδή αφισοκολλούσε, από μέλη της Χρυσής Αυγής που βγήκαν από τα γραφεία της. Δεν προσήλθε, ήταν μάρτυράς μας, αναγνώστηκε η κατάθεσή του από την απόφαση.- επίθεση και ξυλοδαρμός στον συνδικαλιστή κ. Ζαμπέλη έξω από τα γραφεία της τοπικής Αναβύσσου (19/2/2013) επειδή άκουγε δυνατά αριστερά τραγούδια, και βέβαια υποστήριξη των δραστών από Γερμενή και Κασιδιάρη.
- επίθεση και ξυλοδαρμός στον μαθητή Χρήστο Αντίοχο στην Πάτρα (7/8/2013, κατέθεσε και ο πατέρας του Ευστάθιος, συνάδελφος δικηγόρος) από τρία άτομά με μπλουζάκια της ΧΑ και παντελόνια παραλλαγής κοντά στα γραφεία της στη Γούναρη. - αργότερα με επίθεση στον φοιτητή Λάζαρη έξω από τα γραφεία της ΧΑ στη Μεσογείων, την 31/3/2017, η οποία υπόθεση είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Από την επαναληπτικότητα και μόνο θα μπορούσατε να συναγάγετε λογικά ότι εδώ έχουμε ένα εγκληματικό μοτίβο, ένα εγκληματικό δίκτυο. Όμως στην περίπτωσή μας έχετε και το Πλαίσιο Εντολής Αρχηγού: σε ομιλία στη συνδιάσκεψη, που δεν είναι οξύς πολιτικός λόγος γιατί ακριβώς απευθύνεται σε μια δομή που είναι σε θέση να υλοποιήσει και υλοποιεί το σινιάλο που δίνει ο Αρχηγός για εγκληματική δράση σε άτομα που διέρχονται έξω από γραφεία της ΧΑ.
Πάμε να δούμε μια άλλη κατηγορία τέτοιων επιθέσεων. Οι Επιδρομές στις λαϊκές τον Σεπτέμβριο του 2012. Οι επιδρομές στις λαϊκές τον Σεπτέμβριο του 2012 είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε συγχρονισμένα τη δράση αυτού του μηχανισμού. Είναι ομάδες αντρών της ΧΑ που κινούνται συντεταγμένα με επικεφαλής βουλευτή, αντιποιούνται την αρχή, προκαλούν φθορές ξένης ιδιοκτησίας και όλα αυταί ως ομάδα. Αυτό είναι το σημαντικό, όχι αν οι πράξεις είναι πλημμεληματικές ούτε αν έχουν παραγραφεί. Μάλιστα αυτές οι πράξεις γίνονται συγχρονισμένα σε ολκή την Ελλάδα. Προκύπτει η συγκρότηση της δομής και το modus operandiαπό αυτές.
Έτσι:

- έχουμε την επιδρομή στη λαϊκή στο Μεσολόγγι στις 8/9/2012, εξετάσατε 4 μάρτυρες, με επικεφαλής τον Μπαρμπαρούση και ακούσαμε και ηχητικά που λέει τοι «τους κάναμε εμείς τους ελέγχους».
- έχουμε την επιδρομή στο πανηγύρι στη Ραφήνα στις 7/9/2012, με επικεφαλής τον Ηλιόπουλο και Γερμενή (κατάθεση Χριστόπουλου), το σημαντικότερό είδαμε τα βίντεο και τα ηχητικά όπου ο Γερμενής παραδέχεται ευθέως οτι έκαναν ελέγχους
- έχουμε το βίντεο με αντίστοιχη δράση της ΧΑ στην Ιστιαία με επικεφαλής τον Μίχο (31/8/2012, βίντεο 1 Κοινός Καταλογος βίντεο πα) που μαλιστα λέει «και κανένας Έλληνας να μην έχει χαρτιά, δεν μας ενδιαφέροι, οι Ελληνες θα δουλέψουν, για τους αλλοδαπούς μιλάμε», δεν τους έπιασε δηλαδή η κάψα για τη νομιμότητα, ρατσιστικές επιδρομές είναι αυτές οι δράσεις.
- έχουμε την ανακοίνωση καταδίκης του Δήμου Αγρινίου για ελέγχους και επεισόδια μελών της ΧΑ στο πανηγύρι στη Γαβαλού με ημερομηνία 25/9/2012 (αναγνωστέο 270).

Για όλα αυτά ακούσαμε και την τοποθέτηση Αρχηγού σε κλειστή ομιλία της ΧΑ, για να μην υπάρχει αμφιβολία για το πλαίσιο λειτουργίας της. Είναι το αναγνωστέο 327 που όχι μόνο δεν το αποδοκιμάζει όπως στη συνέχεια έγινε προσπάθεια να εμφανιστεί, αλλά λέει ρητά: «Κάποιοι συναγωνιστές μας ελέγξανε αυτούς τους παράνομους αραπάδες, λαθρομετανάστες, που πουλούσαν προϊόντα... είπαν μπούρδες για αντιποίηση, για φθορά ξένης περιουσίας, που δεν υπάρχει – γιατί το ελέγξαμε νομικά - δεν είναι αυτεπαγγέλτως, πρεπει να παύει ο Πακιστανούς να καταθέσεις μήνυση...». Απολύτως οργανωμένο το σχέδιό κ. Πρόεδρε, είχε ρωτηθεί και το νομικό τμήμα για τις συνέπειες για τέτοιες ενέργειες. Διαπιστώθηκε ότι βουλευτές ηγούνται ομάδων κρούσης ανά την Ελλάδα: Αυτές οι δράσεις δεν είναι μια «απειρία» ή μια κακιά στιγμή ή ένα λάθος της ΧΑ, που έγινε στη «φούρια» της εκλογής της. Επαναλαμβάνονται με επικεφαλής βουλευτές και δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τη γνώση και την επιδίωξη οργάνωσης αυτών των ομάδων. Ενδεικτικά:- Στη Χερσόνησο την 25/11/2012 ο Κασιδιάρης ηγείται μιας τέτοιας ομάδας που προσπαθεί να σπάσει τον κλοιό της αστυνομίας και επιχειρεί να καθορίσει τα μέτρα τάξης της ΕΛΑΣ, όπως κατέθεσαν μάρτυρες. Αλλά και σε όλες τις τοπικές που πηγαίνει λέει «το σηκώνουμε το χέρι, αλλά πάντα προσέχουμε να διασφαλίζουμε τη νομική υπόσταση του κινήματος», είναι το βίντεο 23 του Κοινού Καταλόγου. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε ο κ. Καρράς, μάρτυρας υπεράσπισης, αν εννοεί τον ναζιστικό χαιρετισμό, σας είπε «μπα, μάλλον ξύλο εννοεί».

- Στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας στην Αθήνα (2/5/2013), ο Γερμενής ηγείται μιας τέτοιας ομάδας που πλησιάζει το σημείο οργανωμένα όπως σας είπε ο δήμαρχος ο κύριος Καμίνης και, επειδή δεν μπορεί να εισέλθει όλη η ομάδα, μπαίνει ο Γερμενής και αποπειράται να τον χτυπήσει.
- Στην Κόρινθο ο Μπούκουρας όχι μόνο επιχειρεί να φτιάξει και φτιάχνει τέτοιες ομάδες, αλλά τους δίνει και επιχειρησιακό ρόλο, πχ να κάνουν περίπολα κατά της τέλεσης αξιόποινων πράξεων, είδαμε και φωτογραφίες με την ομάδα ασφάλειας της Κορίνθου στο βίντεο 39 Κοινού Καταλόγου, όπου μιλάει για περίπολα, τα οποία τα βλέπουμε σε φωτογραφία, μαυροφορεμένα.
- Στην Κομοτηνή ο Ματθαιόπουλος επαίρεται ότι μια τέτοια ομάδα Χρυσαυγιτών κυνήγησε τους αναρχικούς χωρίς να έχει ανάγκη τη βοήθεια της αστυνομίας και ότι ακριβώς αυτό διαφοροποιεί τη ΧΑ από τα άλλα κόμματα (βίντεο 35 Κοινού Καταλόγου Πολιτικής Αγωγής).
- Στο Κερατσίνι στο στέκι Ρεσάλτο την 25/1/2014 ο Κούζηλος ηγείται μιας τέτοιας ομάδας, τη διαβάσαμε στη δικογραφία για το Ρεσάλτο, στο Αναγνωστέο 202, είδαμε το βίντεο. Την περιγράφει ο αστυνομικός Λιότος Αθανάσιος την ομάδα αυτή […].

Ας δούμε τώρα τη δράση της Νίκαιας ανά την Ελλάδα: Από τις ομάδες αυτές, η πιο επίλεκτη και η πιο αξιόμαχη είναι η ομάδα της Νίκαιας που κινητοποιείται σε όλα τον Σεπτέμβριο του 2013 και πρωταγωνιστεί στη δολοφονία Φύσσα. Δεν μένει η συγκεκριμένη ομάδα μόνο στη Νίκαια και στην τρομοκρατία στα μαγαζιά των Πακιστανών στον Άγιο Νικόλαο. Είδαμε να δίνει σόου. Είδαμε την ασφάλεια της Νίκαιας να πηγαίνει στο λιμάνι και να μπουκάρει στο πλοίο τη στιγμή που μετάγεται ο Πακιστανός δράστης του βιασμού στην Πάρο (βίντεο πολιτικής αγωγής). Στέλνει μήνυμα με όλα αυτά η ΧΑ ότι αν θες γρήγορη απάντηση, έλα στη ΧΑ. Και ένα κομμάτι της βίας, ιδίως αυτό που είναι συμβολικό, θέλει να το προβάλλει, όταν είναι πλημμεληματικό. Αντίθετα όταν εκδηλώνονται αξιόποινες πράξεις που θέλει να τις κρύψει και είναι παρόντες δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, τους επιτίθεται για να μην καταγραφούν αξιόποινες πράξεις, όπως προέκυψε από 4 μάρτυρες φωτορεπόρτερ και τις καταθέσεις τον Μπούσιου και Τέζαρη. Όμως ταυτόχρονα η Νίκαια είναι η κατά Παναγιώταρο «τοπική - μπαλαντέρ» που τη βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα και προέκυψε από την αποδεικτική διαδικασία η παρουσία της σε πλήθος περιστατικών όπου τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις και μάλιστα με επικεφαλής βουλευτές.

Ενδεικτικά αναφέρω:

Στην Κόρινθο τον Αύγουστο του 2012 (23/8/2012), ήταν η ομάδα της Νίκαιας με τις παραλλαγές πόλεως (βλέπουμε στις φωτο Πατελη, Τσακανίκα, κλπ) που πήγε στο στρατόπεδο υπό την καθοδήγηση του Μπούκουρα. Η κυρία Πανταζή πάει να συσκοτίσει αυτό το γεγονός αναφερόμενη στο σημείο που μπαίνει ο Μπουκουρας μπροστά στους αστυνομικούς και λέει «μην με αγγίζεις». Αλλά ο Μπούκουρας ηγείται της ομάδας της Νίκαιας στη σύγκρουση με τα ΜΑΤ, αυτό είδαμε στις φωτογραφίες του σκληρού του Πατέλη. Γι' αυτό το λόγο μετά, όταν πάει στη Νίκαια με τον Πατελη λέει «λιώσαμε πολλά παπούτσια» και, χαρακτηριστικά, «Θα βγάλουμε το κοστούμι, θα φορέσουμε αυτά που πρέπει να φορέσουμε, θα πάρουμε στα χέρια μας, αυτά που πρέπει να πάρουμε και θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος». Είναι το βίντεο 441, αναγνωστέο 350.

Στην Πάρο τον Φεβρουάριο του 2013, την 28/2/2013, ήταν η ομάδα της Νίκαιας με τις παραλλαγές πόλεως, βλέπουμε στις φωτογραφίες Τσακανίκα, Μιχάλαρο, Καλαρίτη, που πήγε στο νησί και επιτέθηκε μέσα από τις γραμμές των ΜΑΤ σε αντιφασίστες, εκεί όπου ο Μίχος χτύπησε τον Σάββα Μαυρίδη και την Μαρία Τρούλλου (βίντεο Αναγνωστεο 376, Παράρτημα 1.2, όπου διακρίνονται Παναγιώταρος, Τσακανίκας). Μάλιστα έχουμε και αναμνηστική φωτογραφία της Νίκαιας με Λαγό, Μίχο, Παναγιώταρο και Βλαχόπουλο. Ο Μίχος λέει στον Σταύρου «στην Πάρο τους γαμήσαμε». Τα μέλη της Νίκαιας βλέπουν βίντεο με τη δράση της Πάρου και λένε «πήγαινε για ζημιά ο Μίχος», είναι το αναγνωστέο 375, κινητό Καζαντζόγλου. Και στο τέλος το αντιφασιστικό λάβαρο/λάφυρο καταλήγει στα γραφεία της Νίκαιας και φωτογραφίζεται όλη η Ασφάλεια μαζί και ο Ρουπακιάς.

Στη Σκάλα Λακωνίας τον Ιούλιο του 2013 ήταν η ομάδα της Νίκαιας με τις παραλλαγές πόλεως, βλέπουμε στις φωτογραφίες τους Πατέλη, Καζαντζόγλου, Τσακανίκα, Αγγο, Σταμπέλο, Χρυσαφίτη, κλπ, στα έγγραφα 58-59 στον Κοινό Κατάλογος Πολιτικής αγωγής. Που πηγε να καθαρίσει την περιοχή από αλλοδαπούς και ρομά με επικεφαλής Λαγό και Κασιδιάρη που είπε και για τις «καλές δουλειές που γίνονται τη νύχτα». Σας είπε ο κύριος δήμαρχος, ο κ Γρυπιώτης για το κλίμα τρόμου που προκάλεσαν οι Χρυσαυγίτες και για το πώς ο ίδιος πήρε τα παιδιά του και φύγανε για να μην τρομοκρατηθούν όταν θα τον φωνάζουν γυφτοδήμαρχο.

Στο Συνεργείο τον Ιούλιο του 2013, την 10/7/2013, ήταν η ομάδα της Νίκαιας (ξέρουμε για τον Σταμπέλο, αλλά και για τους Δήμου, Κομιανό, Τσακανίκα, Πατέλη, Καζαντζόγλου) με επικεφαλής Λαγό, Μίχο και μετά την ενίσχυση του Παναγιώταρου που κάνανε την επίθεση μαζί με τις αντίστοιχες ομάδες ασφαλείας του Πειραιά και του Αλίμου. Και στο Μελιγαλά τον Σεπτέμβριο του 2013, την 15/9/2013, ήταν η ομάδα της Νίκαιας με τις παραλλαγές πόλεως (ξεχώρισαν Καζαντζόγλου, Τσακανίκας, Πατέλης, αλλά και ο Ρουπακιάς) και επικεφαλής όλους τους βουλευτές (πλην του Μιχαλολιάκου), που ξυλοκόπησε τον Χάμο. Αυτή είναι η εγκληματική προϊστορία της ομάδας που σκότωσε τον Παύλο Φύσσα. Και να πούμε εδώ ότι ο Αρχηγός της ΧΑ, έχοντας φρουρά έξω από το γραφείο του στον 6ο όροφο της Μεσογείων τους Πατελη και Καζαντζόγλου, είχε απευθείας ενημέρωση για το συνέβαινε! Δεν ήταν απλά στην πόρτα ο Καζαντζόγλου, έκανε υποδοχή στο γραφείο του.

Πάμε τώρα στις Αποφάσεις που έχουμε για το διάστημα 2012-2013. Από το πλήθος των αποφάσεων από τις οποίες προκύπτει πολυπρόσωπη εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής επιλέγω δυο χαρακτηριστικές υποθέσεις για τις οποίες έχετε και κατηγορούμενους. Υπόθεση Ιεράπετρας (μάρτυρες 67-73) Για την υπόθεση αυτή έχετε εξετάσει τους τρεις παθόντες, τον Μαζάρ Ικμπάλ, τον Χανίφ Μουχάμαντ και τον Λιακάτ Αλί, που σας περιέγραψαν την επίθεση (καταστήσαμε αναγνωστέες και τις ιατρικές γνωματεύσεις, έγγραφα 23-26 π.α.). Και εξετάσατε και τους δύο μάρτυρες που σας εξήγησαν τι πρoηγήθηκε της επίθεσης: τον Πέτρο Καπούα και τον Ανδρέα Μπιλάλη. Ο Καπούας σας είπε ότι αυτή η ομάδα μπήκε και ζήτησε να μάθει αν δουλεύουν Πακιστανοί. Ο Μπιλάλης είδε την ομάδα να εξοπλίζεται με ξύλα και να πηγαίνει προς το θερμοκήπιο.

Το ότι η ΧΑ έκανε τέτοιου τύπου δράσεις και αυτό ήταν πανελλαδική τακτική της, το να πηγαίνει σε βιομηχανίες και να αναζητά αν δουλεύουν εκεί ξένοι, το ξέρετε από δηλώσεις στελεχών της και συγκεκριμένα του Μίχου: σας έχουμε προσκομίσει βίντεο που το λέει αυτό ο Μίχος «Βάλαμε περίπου 190 άτομα για δουλειά, πήγαμε διώξαμε Πακιστανούς από εργοστάσια, Αφγανούς, Μπαγκλαντεσιανούς στα ίσια για να δουλέψουν Έλληνες». Είναι το βίντεο 28 Κοινού Καταλόγου πολιτικής αγωγής και είχε γίνει θέμα με τον «ΟΑΕΔ για Έλληνες», μας τα είπε ο κύριος Κατσώτης. Το σημαντικότερο μάλιστα, ακούσατε την Αλεξάνδρα Μπάρου που ήρθε μετά και εδώ, στο βίντεο να λέει όχι για χαμηλά μεροκάματα για όσους θα μαζέψουν ελιές, αλλά «θα πληρωθούν το λάδι τους», πληρωμή δηλαδή σε είδος, ούτε ευρώ δεν βάζει ο εργοδότης. Ο δε Αριστόδημος Δασκαλάκης, ο πυρηνάρχης της ΧΑ στην Ιεράπετρα, καθόλου άγνωστος δεν ήταν. Ο αρχηγός της ΧΑ Μιχαλολιάκος τον αναφέρει ονομαστικά, τον γνωρίζει, βλ. Ομιλία: «ανάμεσά μας επισκέπτης σήμερα βρίσκεται ο συναγωνιστής μας που είναι υπεύθυνος του γραφείου μας στην Ιεράπετρα, ο Άρης». Το είδαμε στο αναγνωστέο 327, Παράρτημα 13.3.

Για να δούμε λοιπόν τι έκανε αυτός ο Άρης. Εδώ έχουμε την κατάθεση του Γαρουφαλάκη που τη διάβασε το δικαστήριό σας στο αναγνωστέο 395 και μπορεί να κάνει χρήση. Και από αυτή προκύπτουν και επιβεβαιώνονται όσα ξέρουμε για τη συγκρότηση των ομάδων κρούσης από τους υπευθύνους των τοπικών οργανώσεων της ΧΑ και την οργανωμένη τέλεση των εγκληματικών ενεργειών. Υπενθυμίζω [αναγιγνώσκει …]. Αυτά τα δέχθηκε η απόφαση του Τριμελούς Λασιθίου, η οποία μάλιστα ρητά αναφέρει: «...Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων αυτής της οργάνωσης οι 4 κατηγορούμενοι έλαβαν την απόφαση και … επιτέθηκαν σε Πακιστανούς…». Και τους καταδικάζει η απόφαση και για το άρθρο 187 παρ. 5, τη συμμορία για το πλημμέλημα όπως ίσχυε τότε. Προκύπτει δηλαδή ο οργανωμένη επίθεση στους Πακιστανούς εργάτες στα πλαίσια δράσης της ΧΑ. Θα συνεχίσω με την επίθεση στο Συνεργείο, ως πρόβα για Σεπτέμβριο 2013: Σχετικά είναι τα αναγνωστέα έγγραφα 180-184, οι μάρτυρες 48-51.

Η επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Συνεργείο την 10/7/2013 είναι εμβληματική για το modus operandi των ομάδων κρούσης της ΧΑ, αλλά είναι και χρήσιμη στο δικαστήριο σας για τη δράση της Νίκαιας και των φυσικών προσώπων που συμμετείχαν και κατηγορούνται για την ανθρωποκτονία Φύσσα. Από την αποδεικτική διαδικασία προέκυψαν περισσότερα από όσα γνωρίζαμε πριν ξεκινήσει η δίκη, βοήθησε σε αυτό και η παράλληλη δίκη του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών που έκανε μια επί μακρόν διερεύνηση, δίκαζε ένα εννεάμηνο, έκανε 12 συνεδριάσεις, και έφτασε σε καταδικαστική απόφαση για ηθική αυτουργία επικίνδυνων σωματικών βλαβών για Λαγό και Μίχο και φυσική αυτουργία του ίδιου αδικήματος κατά συναυτουργία για τους υπόλοιπους που έχετε και εδώ κατηγορούμενους.

Συγκεκριμένα: Από τις απολογίες του Μίχου και του Μπαρέκα προέκυψε ότι η δράση του Συνεργείου ήταν οργανωμένη από την Κεντρική Διοίκηση της ΧΑ. Δεν ήταν τοπική πρωτοβουλία, αλλά κεντρικά οργανωμένη. Από την απολογία του Γαλανάκη προέκυψε ότι πρώτα συγκεντρώθηκαν μηχανάκια στην τοπική της Νίκαιας, μετά πέρασαν από τοπική Πειραιά και πήραν κι άλλους, μετά πήγαν στην τοπική Αλίμου όπου συγκροτήθηκαν και από εκεί ξεκίνησαν οργανωμένα και εκεί επέστρεψαν. Από την απολογία Μπαρέκα προέκυψε ότι ο Λαγός ήταν στα γραφεία του Αλίμου και από την απολογία Μίχου προέκυψε ότι ο Λαγός συμμετείχε στην πομπή με το αμάξι του. Ο ίδιος ο Μίχος παραδέχεται πλέον την παρουσία του στην πομπή, λέει μάλιστα ότι η άρνηση προέκυπτε από την επιμονή του πρώην δικηγόρου του που εξέφραζε τα συμφέροντα της ΧΑ και όχι του ίδιου. Επιβεβαιώνεται έτσι αυτό που είπαν περίοικοι στο Δριμυλή ότι είδαν τον Λαγό και τον Μίχο.

Η πομπή κατευθύνθηκε έχοντας επικεφαλής ο οποίος γνώριζε πού πήγαινε, σας είπαν όλοι οι κατηγορούμενοι ότι ακολουθούσαν τον μπροστά. Κατεβαίνοντας την Ηρώων Πολυτεχνείου, η πομπή παρεξέκλινε της κανονικής της πορείας, έστριψε δηλαδή στην Μαρίνου Αντύπα προκειμένου να περικυκλώσει το Συνεργείο. Όλα τα μηχανάκια κύκλωσαν, οι συνοδηγοί κατέβηκαν με τα ρόπαλα με τις τυλιγμένες ελληνικές σημαίες, αυτή ήταν η απόφαση για εκείνη την ημέρα, να είναι τυλιγμένες οι σημαίες, χτύπησαν με απανωτά χτυπήματα σε όλο το σώμα τον Παναγιώτη Δριμυλή που φυγάδευε ανήλικα άτομα που ήταν στον χώρο, βανδάλισαν και κατέστρεψαν τον χώρο (την ώρα που στην τουαλέτα ήταν κλεισμένα ανήλικα παιδιά με τη δασκάλα τους που έκαναν μάθημα αγγλικών) και αποχώρησαν οργανωμένα. Τα άτομα δήλωσαν την πολιτική τους ταυτότητα φωνάζοντας «αίμα τιμή ΧΑ».

Την ώρα της επίθεσης, υπήρχε ομάδα ΔΙΑΣ που φαίνεται στις φωτογραφίες που τράβηξε ο γιατρός, ο κ. Σπηλιώτης, ο οποίος εξετάστηκε στο Τριμελές, για ζητήματα που απασχόλησαν το Δικαστήριό Σας, όπως εξετάστηκε και ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που είπε ότι η εντολή από το κέντρο ήταν να μην παρέμβουν λόγω του πλήθους των ατόμων. Έγινε ενδελεχής διερεύνηση. Στο χώρο του Συνεργείου προσήλθε ομάδα ΔΙΑΣ με επικεφαλής τον κ. Ψοχιό, ο οποίος και τις ζημιές είδε και έκανε μια πρώτη καταγραφή και μάζεψε κάποιες πινακίδες από συμμετασχόντες στην επίθεση που έδωσαν περίοικοι. Ο κ. Γώγουλος και ο κ. Κίσσας ήρθαν σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν η ομάδα Ψοχιού είχε αποχωρήσει. Επειδή υπήρχε μεγάλη αμφισβήτηση, το Τριμελές ζήτησε και έλαβε τα δελτία οχήματος των ομάδων ΔΙΑΣ που καταρτίστηκαν αυθημερόν. Με πρόταση του κ. Γρηγορίου, τα δελτία αυτά διαβάστηκαν από το Δικαστήριό σας. Από τα έγγραφα αυτά επιβεβαιώνονται όλα: ο τραυματισμός του Δριμυλή στο κεφάλι, ο βανδαλισμός του χώρου, η συγκέντρωση των πινακίδων, η ταυτότητα της ομάδας που έκανε την επίθεση ως μέλη της ΧΑ. Από αυτά τα έγγραφα όμως προκύπτουν και στοιχεία που μπορεί για το άλλο δικαστήριο να ήταν αδιάφορα, για το δικό σας όμως είναι πολύ κρίσιμα: προκύπτει η παρουσία του Κομιανού και της μηχανής του, αναφέρεται ρητά, του Δήμου, του Πατέλη. Με δεδομένο ότι ήδη είχε προκύψει η παρουσία του Σταμπέλου και η παρουσία του Τσακανίκα σε φωτογραφία (που την αποδέχθηκε και ο ίδιος), όπως επίσης την παρουσία του παραδέχτηκε και ο Καζαντζόγλου, αυτό που έχετε είναι την ασφάλεια της Νίκαιας που έκανε εγκληματική προθέρμανση στο Συνεργείο δύο μήνες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Κάνουν πλημμέλημα τη μέρα, κακούργημα τη νύχτα. Από κει και πέρα, το δικαστήριό σας έχει τα μηνύματα από το κινητό Λαγού (που δέχτηκε να τα αναγνώσει και το άλλο δικαστήριο) από τα οποία μηνύματα προκύπτει ότι ο Λαγός οργάνωσε και ήταν αυτοπροσώπως στην επίθεση. Τα κυριότερα μηνύματα είναι, υπάρχουν και στο αναγνωστέο 376, όπου αναφέρονται οι ώρες και αυτό βοηθάει. Τα μηνύματα με τη Μπενέκη υπάρχουν και στο αναγνωστέο 334 με ρυθμισμένες τις ώρες. Όταν έγιναν κάποιες προσαγωγές (ανάμεσα στα άτομα που προσήχθησαν ήταν ο Μπαρέκας, ο Αγιοβλασίτης και ο Γαλανάκης), στο ΑΤ Ελληνικού προσήλθαν βουλευτές της ΧΑ για να τους απελευθερώσουν: όχι μόνο ο Λαγός, αλλά και ο Παναγιώταρος και ο Μίχος (τουλάχιστον γι’ αυτούς ξέρουμε). Όντως τα άτομα απελευθερώθηκαν και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Όταν ο Γαλανάκης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις μαζί με τους υπόλοιπους, ξέρουμε ότι υπήρχαν μηνύματα του Αγιοβλασίτη στον Καζαντζόγλου για το τι να κάνει και τι να πει, το αναγνώσαμε στο αναγνωστέο 375. Ο Καζαντζόγλου είπε ότι θα μιλήσει με τον Πατέλη για να πάρει τον Λαγό. Προκύπτει δηλαδή από αυτή την πάγια ιεραρχική δομή των μηνυμάτων ποιός ήταν ο επικεφαλής της επίθεσης. Και ένα τελευταίο σημείο: ο Λαγός συμμετείχε στην επίθεση με το βουλευτικό του αυτοκίνητο. Το γεγονός αυτό κ. Πρόεδρε θα μπορούσε να ταυτοποιηθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2013, από την 2/9.

Γιατί τότε ενημερώνεται η αστυνομία ότι το συγκεκριμένο όχημα, ένα λευκό Yaris ανήκει σε εταιρεία Leasing που το έχει μισθώσει στη Βουλή. Φανταστείτε τί θα είχε συμβεί αν είχε ταυτοποιηθεί το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, ένα τηλέφωνο και ενα φαξ χρειαζόταν, επίμονα και φορτικά το πέτυχαν οι ανακρίτριες, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2013. Θα μπορούσε ίσως να έχει λειτουργήσει ανασταλτικά για την κλιμάκωση της βίας που όλοι ξέρουμε. Αμμελητί θα έπρεπε, προκειμένου για βουλευτή, να είχε διαβιβαστεί δικογραφία στη Βουλή. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ήταν επιλογή να μην συμβεί. Έχει λοιπόν σημασία πώς το κάθε άτομο επιτελεί τον ρόλο του, έτσι οι Ανακρίτριες έπραξαν σε αντίθεση με τη θέση της υπόθεσης στο αρχείο.

Να κάνω εδώ ένα γενικό σχόλιο: Έχετε ήδη ένα σύνολο από δικαστικές αποφάσεις που τείνουν προς το κατηγορητήριο, αλλά δεν φτάνουν σε αυτό και ο λόγος είναι ότι οι δικαστές δεν δίκαζαν. Έχετε:

- τη συμμορία του Περίανδρου
- τη συμμορία της Ιεράπετρας
- την ηθική αυτουργία της Σκορδέλη
- την ηθική αυτουργία του Λαγού και του Μίχου.

Προκύπτουν δηλαδή κ. Πρόεδρε εγκληματικές συσσωματώσεις μελών της ΧΑ, που δρουν με επικεφαλής, που όμως κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να φτάσει παραπάνω. Γιατί κανένα δικαστήριο κ. Πρόεδρε δεν δικάζει τον μηχανισμό ως τέτοιο, όπως το κάνετε εσείς τώρα. Δική σας είναι μόνο η δυνατότητα και η αρμοδιότητα να συνενώσετε όλα αυτά τα στοιχεία και να φτάσετε σε ένα οριστικό συμπέρασμα για το άν έχουμε εδώ ένα άθροισμα χρυσαυγίτικων συμμοριών και χρυσαυγιτών ηθικών αυτουργών ή μια κεντρικά κατευθυνόμενη εγκληματική δράση και οργάνωση.

Κυρία Πρόεδρε, το παραπεμπτικό βούλευμα περιγράφει και έναν δεύτερο τρόπο τέλεσης εγκληματικών ενεργειών στα πλαίσια της εγκληματικής οργάνωσης. Ενώ λοιπόν οι ομάδες κρούσης είναι η καρδιά του κατηγορητηρίου, είναι εκεί όπου τα μέλη δρουν σε πολυπρόσωπες ομάδες με ύπαρξη επικεφαλής, λέει η εισαγγελική πρόταση στη σελ. 43, «έχουν καταγραφεί και συχνές βίαιες δράσεις και μάλιστα ιδιαίτερης βαρύτητας, από μέλη της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ», σε μικρές ομάδες των δύο έως πέντε ατόμων που ενεργούσαν, είτε προγραμματισμένα (έβγαιναν για να χτυπήσουν αλλοδαπούς), είτε παρεμπιπτόντως, στο πλαίσιο της καθημερινότητάς τους (βγαίνοντας για βόλτα, μέσα σε λεωφορείο, είτε σε άλλο δημόσιο χώρο, κ.λ.π.) πάντοτε όμως, έχοντας την πεποίθηση (και ορθώς) ότι ενεργούν ως γνήσιοι «Χρυσαυγίτες», στο πλαίσιο του «αγώνα» τους για την επικράτηση του «εθνικισμού» με την εξόντωση των «εχθρών» του. Σαφώς δηλαδή περιγράφεται και δεύτερος τρόπος δράσης.

Υπάρχουν δύο τέτοιες πολύ σημαντικές υποθέσεις, η βαριά σωματική βλάβη του μαθητή Φοίβου Δερμετζίδη και η ανθρωποκτονία του Σαχζάτ Λουκμάν. Μάλιστα σαν σήμερα, 17/1, έγινε η ανθρωποκτονία του. Έχετε αμετάκλητες αποφάσεις όσον αφορά τα πραγματικά περιστατικά. Πρέπει πάντα να θυμάστε κυρία Πρόεδρε ότι αυτά τα δικαστήρια δεν δίκαζαν την οργανωτική σχέση με τη Χρυσή Αυγή, δίκαζαν μονάχα το επιμέρους κακούργημα. Αν και οι αποφάσεις είναι πολύ βοηθητικές, τα δικαστήρια αυτά δεν είχαν υπόψιν τους ή σε κάθε περίπτωση δεν ήταν έργο τους να αξιολογήσουν τα εξής: Πρώτον ότι τα εγκλήματα αυτά γίνανε στο χρονικό διάστημα που η εγκληματική υποδομή της Χρυσής Αυγής είχε ήδη συγκροτηθεί και μάλιστα πανελλαδικοποιηθεί. Αυτό που ξέρετε δηλαδή εσείς ότι από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 όχι μονο υπάρχει η δομή των ομάδων κρούσης πλέον σε κάθε γειτονιά και περιοχή αλλά κλιμακώνει τη δράση της. Δεύτερον ότι η δομή αυτή έχει λάβει εκπαίδευση και συστηματική κατήχηση για την πλήξη των αλλοφύλων και των ιδεολογικών και πολιτικών αντιπάλων.

Κυρία Πρόεδρε, θα μπορούσα να πάω σε παλιότερες τέτοιες υποδείξεις όπως του Κασιδιάρη, με την Κρυπτεία. Ταιριάζει γάντι, όπως στην περίπτωση της ανθρωποκτονίας Λουκμάν. Αλλά ξέρετε από επώνυμες μαρτυρίες και από σκληρό αποδεικτικό υλικό ότι υπήρχαν τέτοιες γενικές εντολές. Σας το είπε ο Σταύρου για το τι έλεγε ο Τσακίρης στους πυρήνες υποδοχής: «χτυπήστε τους αλλά μην μπλέξετε τη Χρυσή Αυγη». Σας το λέει ο Δεβελέκος πολλές φορές σε συνομιλίες του για το τι του έχει πει ο Λαγός «αν τους βρεις πάτα τους». Το λέει ο Αποστόλου επίσης πολλές φορές, πολλές φορές είναι χρυσωρυχείο οι αναφορές του για τέτοιου είδους δράση. Πάμε συγκεκριμένα: Η απόφαση Λουκμάν είναι σημαντική γιατί ξεκαθαρίζει ότι το κίνητρο ήταν ρατσιστικό. Η κυρία εισαγγελέας είπε ότι η απόφαση αναφέρει ότι βγήκαν για τη βραδινή τους έξοδο και ότι δεν είχαν σχέση με τη ΧΑ.

Κυρία Πρόεδρε, πουθενά δεν αναφέρει τέτοιο πράγμα η απόφαση ότι δεν είχαν σχέση με τη ΧΑ, είναι ψευδές. Δεν θα μπορούσε εξάλλου να τοποθετηθεί το Δικαστήριο για αυτό, ούτε το δίκαζε ούτε στο κατηγορητήριο το είχε. Και αυτό εξάλλου είπε και ο Πρόεδρος εν τη ρυμη του λόγου του στο τέλος, δεν είπε πότε αυτό που λέει η υπεράσπιση ούτε φυσικά γράφτηκε κάτι τέτοιό. Όσον δε αφορά για τη βραδινή έξοδο, αυτή ήταν μια απόπειρα της κυρίας εισαγγελέως να γυρίσουμε στη θεωρία του εγκλήματος δι' ασήμαντο αφορμή, όπως εισαγοταν αρχικά. Ότι τυχαία και δι' ασήμαντο αφορμή επειδή δεν μπορούσαν να τον προσπεράσουν τον μαχαίρωσαν 7 φορές. Το δικαστήριο έκρινε ομοφωνα (14 δικαστες και του ΜΟΔ και του ΜΟΕ) ότι οι δράστες βγήκαν για να σκοτώσουν. Γι' αυτό αποφάσισε ανθρωποκτονία με πρόθεση κατά συναυτουργία, δηλαδή συναπόφαση και συνεκτέλεση, αν και τέθηκαν όλες οι πιθανές εναλλαγές (συνέργεια για τον έναν, άλλοι νομικοί χαρακτηρισμοί κλπ). Και η συναπόφαση και η συνεκτέλεση δεν έγινε στη σέλα της μηχανής, αλλά από τα σπίτια τους από όπου οι δράστες ξεκίνησαν με μαχαίρια, ένα ο καθενας, όταν έκρυψαν την πινακίδα, κλπ. Και η συναπόφαση είχε να κάνει επίσης με το κίνητρο που ήταν ρατσιστικό. Κι εδώ είναι κρίσιμο γιατί για πρώτη φορά μια απόφαση ενός τόσο υψηλόβαθμου δικαστηρίου ξεκαθαρίζει ότι στο ρατσιστικό κίνητρο ο δράστης επιλέγει με βάση τη διαφορετικότητα, χτυπάει τη διαφορετικότητα. Όχι δηλαδή αυτό που εσφαλμένα είπε ο εισαγγελέας ο κ. Ντογιάκος στην πρώτη πρότασή του επί της προφυλάκισης – πράγμα που δεν πράττει βέβαια για αυτό το δικαστήριο –, ότι πρέπει να είναι στοχοποιημενος ο αλλοδαπός, οτι πρέπει δηλαδή να τον ξέρουν, αλλά το ακριβώς αντίθετο! Το ότι δεν τον ήξεραν και το ότι τίποτα δεν προηγήθηκε είναι η σημαντικότερη απόδειξη ότι τον χτύπησαν για ρατσιστικούς λόγους.

Και έρχομαι στο οργανωμένο: όπως διαβάσατε στην απόφαση του ΜΟΕ, ο αστυνομικός που τους συνέλαβε και τους προσήγαγε, για πρώτη φορά στο ακροατήριο του β’ βαθμού, αποκάλυψε τι έλεγαν οι δράστες για το θύμα: «καλά του κάναμε, είναι αλλοδαπός, μπαίνουν στα σπίτια μας και μας ληστεύουν, καλά δεν του κάναμε;». Και αν και δείχθηκε θηριώδη επίθεση και προσπάθειες να το ανακαλέσει, δεν το ανακάλεσε και είπε κατηγορηματικά ότι το άκουσε αλλά δεν το αξιολόγησε σωστά και γι’ αυτό δεν το είχε πει πριν. Το ερώτημα λοιπόν εδώ κ. Πρόεδρε είναι πώς έφτασαν να έχουν ασπαστεί και κοινωνήσει αυτή την ρατσιστική ιδεολογία και μάλιστα σε βαθμό που να βγαίνουν τα βράδια με μαχαίρια δυο δράστες νεαρής ηλικίας, ο ένας 25 και ο άλλος 29, μάλιστα ο δεύτερος πυροσβέστης; Δεν μιλάμε για ρατσιστικές ιδέες, για ξενοφοβία, μιλάμε για ολοκληρωμένη κοσμοθεωρία που φτάνει να σε κινήσει να βγεις τα βράδια για να σκοτώσεις. Αυτό δεν είναι ανοργάνωτο κ. Πρόεδρε, είναι οργανωμένο. Και μπορεί να μην άνοιξαν τα κινητά τους, και αλυσιτελώς προβλήθηκε το αίτημα να ανοίξουν τόσα χρόνια μετά, γιατί δεν κρατούνται τέτοια στοιχεία πλέον, ούτε καν κατασχέθηκαν τα κινητά τους, άνοιξαν όμως τα σπίτια τους. Και εκεί βρέθηκαν τυπικά ευρήματα από σπίτια μελών της ΧΑ, ένα μικρό οπλοστάσιο από μαχαίρια, σιδερογοθιές, λεπίδες, αεροβόλα, μπαστούνια του μπέιζμπολ σαν κι αυτά που πούλαγε ο Παναγιώταρος και φυσικά στο σπίτι του Λιακόπουλου υλικό της ΧΑ. Υπάρχουν τα αναγνωστέα 190 και 191.

Το υλικό αυτό είναι απόδειξη της οργανωτικής σχέσης των δραστών με τη ΧΑ. Είπε ο Λιακόπουλος ότι τα είχε για γραφική ύλη, έχετε τις εκθέσεις κατάσχεσης κυρία Πρόεδρε, είναι φυλλάδια τυπωμένα και από τις δύο πλευρές και είναι πολλαπλά. Δεν είναι απλά ένα πάκο. Είναι φυλλάδια, είναι αφισάκια, είναι αυτοκόλλητα. Γι' αυτό εξάλλου η ΧΑ αρνήθηκε διά του Κασιδιάρη την ύπαρξη των φυλλαδίων, σας προσκομίσαμε λοιπόν τις σχετικές δηλώσεις. Δεν έλεγε «και τι έγινε που βρέθηκαν φυλλάδια», γιατί ξέρει ότι αυτός είναι αβάσιμος ισχυρισμός. Έλεγε «Δεν βρέθηκαν», φυσικά εσείς ξέρετέ ότι και βρεθήκαν και επιδείχθηκαν. Από αυτά τα στοιχεία, τη δικαστική απόφαση, την ιδεολογική κατήχηση της ΧΑ σε βάρος των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας, τον χρόνο τέλεσης του αδικήματος, τα ευρήματα στα σπίτια και συγκεκριμένα τα όπλα και το υλικό της ΧΑ, αλλά και από τα ιδιαίτερα στοιχεία τέλεσης του αδικήματος με ρατσιστικό κίνητρο, προκύπτει η διάπραξη της συγκεκριμένης ανθρωποκτονίας από τους ενταχθέντες ως μέλη στην εγκληματική οργάνωση κατηγορούμενους.

Υπάρχει και οι υπόθεση Φοίβου Δεμερτζίδη (μάρτυρες 61-66). Στην υπόθεση του μαθητή στο Παλιό Φάληρο, εξετάσατε 6 μάρτυρες, διαβάσατε τα έγγραφα της δικογραφίας αλλά και την αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση. Η κ. εισαγγελέας αξιοποίησε την αναφορά στο προσωπικό κίνητρο που κάνει η απόφαση του ΜΟΕ για να αποσυνδέσει την υπόθεση από τη ΧΑ. Και πάλι όμως υπάρχει εδώ το εξής θέμα: η εισαγγελική πρόταση του Βουλεύματος όσον αφορά αυτόν τον τρόπο τέλεσης, λέει ρητά ότι έχει να κάνει και με την καθημερινότητα των μελών και υποστηρικτών της ΧΑ, προϋποθέτει δηλαδή την συνύπαρξη πολλαπλών κινήτρων στην τέλεση των συγκεκριμένων εγκλημάτων και αυτό γιατί έτσι είναι και η πραγματικότητα στις ανθρώπινες ενέργειες. Έτσι εμφανίζονται συνήθως, με πολλαπλά –συντρέχοντα κατά τη βιβλιογραφία– κίνητρα.

Αυτό λοιπόν το οποίο μπορεί να κάνει το δικαστήριο σας είναι να αξιολογήσει εκείνα τα στοιχεία που το δικαστήριο του επιμέρους κακουργήματος δεν το αφορούσαν γιατί δεν τα δίκαζε. Εδώ τα στοιχεία είναι πολλαπλά:

- η Καμπιώτη ήταν μέλος του Μετώπου Νεολαίας της ΧΑ όπως προκύπτει από τα μηνύματα στο κινητό της.
- ο Αποστολόπουλος ήταν εγγεγραμμένος στη ΧΑ, συγκεκριμένα είχε λάβει δελτίο υποστηρικτή. Λέει μάλιστα το παραπεμπτικό που διαβάσατε στο αναγνωστεό 185, «…επίσης παραδέχθηκε ο Αποστολόπουλος ότι ήταν μέλος της ΧΑ, αν και τελευταίως έχει απομακρυνθεί, αλλά στελέχη της του στέλνουν μηνύματα για να παρευρεθεί σε εκδηλώσεις της».
- οι μάρτυρες ταυτοποίησαν σε πολλά περιστατικά τον Αποστολόπουλο ως μέλος ομάδας ατόμων της Χρυσής Αυγής.
- υπήρξαν απειλές της μητέρας του μαθητή, της κυρίας Γκάγκα από άτομα της ΧΑ.

Τα στοιχεία αυτά δεν αντικρούστηκαν στην αποδεικτική διαδικασία. Τουναντίον η Καμπιώτη συνελήφθη ψευδόμενη λέγοντας ότι ο Αποστολόπουλος δεν είχε καμία σχέση με τη ΧΑ, αν και αυτό έχει ήδη καταστεί γνωστό στο δικαστήριό σας από τα έγγραφα. Η δε μεθοδικότητα των μηνυμάτων ανάμεσα στην Καμπιώτη και τον Αποστολόπουλο, οι παρακολουθήσεις, το εργαλείο που χρησιμοποίησε ο κατηγορούμενος (μαχαίρι) αντιστοιχούν σε οργανωμένη ενέργεια, ασχέτως αν δίπλα στο κίνητρο της πλήξης ενός ιδεολογικού αντιπάλου συνυπήρχε και ερωτικό συναίσθημα που τον συνέδεε με την Καμπιώτη. Σε κάθε περίπτωση η οργανωτική σχέση του Αποστολόπουλου με τη ΧΑ είναι αδιαμφισβήτητη. Και αυτό μας άγει στο συμπέρασμα ότι η επίθεση στον μαθητή που έγραψε τη λέξη «αντιφα» στο θρανίο της Καμπιώτη τελέστηκε στα πλαίσια της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης. Εκτός κ. Πρόεδρε αν καταφύγουμε στον κανόνα –στο οποίο συνέχεια καταφεύγει η υπεράσπιση όταν είναι σε δύσκολη θέση– του μεμονωμένου περιστατικού και των διαρκών συμπτώσεων και θεωρήσουμε σύμπτωση ότι στο σπίτι των δολοφόνων του Λουκμάν βρέθηκαν φυλλάδια της ΧΑ, σύμπτωση ότι στο κινητό της Καμπιώτη βρήκαμε μήυμαγια ομιλίες της Ζαρούλια, σύμπτωση ότι ο Αποστολόπουλος είχε δελτίο υποστηρικτή. Δηλαδή μια διαδοχή ατελείωτων συμπτώσεων.

Θα αναφερθώ τώρα κ. Πρόεδρε στον «Ελληνικό Σεπτέμβρη». Κυρία Πρόεδρε, δεν είναι δυνατόν να αντιληφθεί κάποιος τις εγκληματικές πράξεις που συνεκδικάζονται από το δικαστήριό σας με χρόνο τέλεσης το Σεπτέμβριο του 2013 χωρίς να τις δει στη συνάφειά τους. Και χρονική συνάφεια, μέσα σε μια βδομάδα γίνεται η επίθεση στο ΠΑΜΕ, ο Μελιγαλάς και η δολοφονία Φύσσα. Και συνάφεια από άποψης ομάδων κρούσης της ΧΑ, που είναι ο πολυπρόσωπος δράστης και των τριών περιστατικών. Και συνάφεια από άποψη δράσης των ομάδων ασφαλείας των τοπικών του Πειραιά και ιδίως της Νίκαιας. Η σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2012 είναι αναπόφευκτη. Τότε γίνονται οι έφοδοι στις λαϊκές. Θύματα αλλοδαποί μικροπωλητές, αλλά η βία είναι συμβολική και τα αδικήματα πλημμεληματικά. Τότε ο μηχανισμός τέλεσης των αδικημάτων σε πανελλαδική κλίμακα είναι ακόμα σε περίοδο δοκιμασίας. Τον Σεπτέμβριο του 2013 παρατηρούμε μια κλιμάκωση: ο κύκλος των θυμάτων ανεβαίνει επίπεδο: από τους μετανάστες που ήταν οι στόχοι την πρώτη περίοδο και κάποια αναρχικά στέκια, πλέον οι επιθέσεις γίνονται σε μεγάλους ιδεολογικούς και πολιτικούς αντιπάλους (ΚΚΕ) και σε ντόπιους αντιφασίστες, ενώ αμφισβητείται ακόμα και η ηγεμονία στο εσωτερικό της δεξιάς παράταξης. Δεν είναι τυχαίο αυτό που λέει ο Καζαντζόγλου: «είναι βδομάδα Προέδρων, γαμάμε Προέδρους», εννοώντας την επίθεση στον Πουλικόγιαννη και τον Χάμο. Γι' αυτό το λόγο κ. Πρόεδρε και ένα παλιό στέλεχος της ακροδεξιάς και φίλος του Μιχαλολιάκου, ο Θανάσης Καρακατσάνης χρησιμοποιεί σε μήνυμά του στο Μιχαλολιάκο στις 17/9 τη φράση «Ελληνικός Σεπτέμβριος», δίνοντας και μια συγκροτημένη ονομασία στην κλιμάκωση της βίας του Σεπτεμβρίου του 2013.

Όσον αφορά τον Μελιγαλά, έχω τοποθετηθεί, θέλω λίγο να αναφερθώ ως προς την επίθεση στο ΠΑΜΕ, πολύ συνοπτικά, θα τοποθετηθούν αναλυτικά ως προς τα πραγματικά περιστατικά οι συνάδελφοι. Εμένα το ενδιαφέρον μου είναι περισσότερο στον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης, με δεδομένο ότι η στοχοθεσία έχει ήδη τεθεί από τον Ιούνιο του 2012 (Λαγός στο «Αίνιγμα») και η ομάδα που επιτίθεται έχει τον ίδιο επικεφαλής, τον Πανταζή. Όσον αφορά τη στοχοποίηση, και σε αυτή την περίπτωση, ισχύει αυτό που είπαμε για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Μπορεί η ΧΑ να στοχοποιεί ιδεολογικούς και πολιτικούς αντιπάλους γενικά και να τελούνται επιθέσεις κατά όσων πληρούν αυτά τα κριτήρια, ωστόσο και εδώ η στοχοποίηση ήταν πιο συγκεκριμένη. Οι δράστες δεν έπεσαν τυχαία πάνω στην ομάδα που αφισοκολλούσε. Υπήρχαν εξάλλου και άλλα συνεργεία της ΚΝΕ, δεν πήγαν σ' αυτά. Και όταν προσέγγισαν την ομάδα του ΚΚΕ, φώναξαν «που 'ναι ο Πουλικόγιαννης». Που πάει να πει ότι τον ψάχνανε και τον είχαν εντοπίσει στην ομάδα. Και πάλι κυρία Πρόεδρε, αν δεν ήταν πρόεδρος ο Πουλικόγιαννης και ήταν ο Γκούτης, θα λέγανε «που ναι ο Γκούτης». Δεν είναι δα τόσο δύσκολο να το καταλάβει κανείς. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση είχαμε μια διπλή ιδιότητα: το συγκεκριμένο συνεργείο αποτελούταν τόσο από μέλη του ΚΚΕ όσο και από μέλη του Σωματείου: μ' έναν σμπάρο δυο τρυγόνια, που σας είπε ευφυώς ο μάρτυρας Πουντίδης. Και ιδεολογικοί αντίπαλοι ως κομμουνιστές και επίθεση στο σωματείο που έκαιγε τη ΧΑ.
Θέλω να ξεκινήσω από μια γενική κρίση για την αξιοπιστία των μαρτύρων μελών του ΠΑΜΕ. Οι παθόντες που κατέθεσαν ενώπιόν σας ως μάρτυρες είναι δεδομένα αξιόπιστοι και αυτό φαίνεται από τις αναγνωρίσεις τους. Αν ήθελαν, θα μπορούσαν να κατονομάσουν ανθρώπους που είναι δεδομένα πολιτικοί τους αντίπαλοι, π.χ. τον Μιχάλαρο ή τον Άγγο (που φαίνεται στο βίντεο της 8/8) ή τον Αντώναρο. Δεν το έκαναν όμως. Μίλησαν μόνο για 4 άτομα, που εν τέλει αποδέχτηκαν την παρουσία τους. Θυμίζω ότι ο Πανταζής όταν προσήλθε πρώτη φορά για την επίθεση στο ΠΑΜΕ δήλωσε ότι δεν ήταν παρών και ότι κοιμόταν. Μετά βέβαια αναθεώρησε. Αποδεικνύεται από τα αποδυτήρια η αξιοποιστία των παθόντων μαρτύρων του ΠΑΜΕ, επειδή όπως είπε ο μάρτυρας Γκούτης στο ήθος του κομμουνιστή δεν είναι να κατασκευάζει ενόχους.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν. Γιατί αυτά τα όπλα μας τα περιέγραψαν οι παθόντες και δικαίως μπορεί κάποιος να καταλάβει γιατί τους έκλεψαν τη ματιά: το κοντάρι με την μεταλλική απόληξη που αναγνώρισαν ο Γκούτης και ο Τηλιακός (και που βρέθηκε στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Περάματος της Χρυσής Αυγής), το κοντάρι με την απόληξη που μοιάζει με κόγχη από κάγκελο πολυκατοικίας (που περιέγραψε ο Ζύμαρης), το κοντάρι με το μεταλλικό δαχτυλίδι και τα δύο καρφιά προσαρμοσμένα (που περιέγραψε ο Τηλιακός), το κοντάρι με την απόληξη που μοιάζει με δρεπάνι (που περιέγραψε ο Σκλαβόλιας και το αποκάλεσε ο Καραμπέρης κόσα, που είναι ένα είδος κοντου δρεπανιού). Οι μάρτυρες σάς είπαν ότι αυτά τα εργαλεία είναι δολοφονικά. Ότι φτιάχτηκαν για την επίθεση, για να χρησιμοποιηθούν με αυτόν τον σκοπό. Είπαν οι αστυνομικοί: Καρδάμης: «Αν το χτυπήσω αυτό στο κεφάλι κάποιου, θα τον αφήσει στον τόπο. Είναι μέταλλο και με ορμή μπορεί να κάνει πολύ σοβαρή ζημιά». Λέει ο δεύτερος αστυνομικός ο Παναγιωτίδης: «Αυτό ήταν όπλο, αν δηλαδή σας χτυπήσω με αυτό στο κεφάλι θα σπάσει, θα σας αφήσω στον τόπο. Είναι ξύλο, είναι μαδέρι. Δε συνάδει με κάποια εργασία».

Στη διάρκεια της εξέτασης των μαρτύρων η κ. εισαγγελέας ρωτούσε τους μάρτυρες για το αν ήταν η επίθεση προσχεδιασμένη: και κάποιες στιγμές αναρωτιόταν προς τους μάρτυρες: μα πώς πρόλαβαν να οργανωθούν όπως λέτε τόσο γρήγορα αφού κανείς δεν ήξερε ότι θα βγαίνατε αφισοκόλληση παρά μόνο στις 10:30 μμ που βρεθήκατε. Άρα; Τυχαία και συμπωματική η συνάντηση. Το ακριβώς αντίθετο κ. Πρόεδρε. Επειδή ακριβώς αυτά τα αντικείμενα δεν θα μπορούσαν να φτιαχτούν ανάμεσα στις 10:30 που μαζεύτηκαν στην πύλη της Ζώνης οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και στις 12 που έγινε η επίθεση, το συμπέρασμα είναι ότι αυτά τα αντικείμενα προκατασκευάστηκαν.
Τι σας είπαν οι μάρτυρες: πρόκειται για ιδιοκατασκευές. Πχ ο Βαξεβάνης: «Τα όπλα με το έλασμα χρειάζονται πάγκο, πριόνι, άρα τουλάχιστον 1,5-2 ώρες για να κατασκευαστούν». Το γεγονός λοιπόν ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν κάποια ξύλα πεσμένα κάτω αλλά ήταν αυτές οι ιδιοκατασκευές στοιχειοθετεί τον προσχεδιασμό. Άλλος λοιπόν είναι ο χρόνος της απόφασης ότι θα υπάρξει χτύπημα, άλλος ο χρόνος της προετοιμασίας και άλλος ο χρόνος της εντολής. Αυτό είναι και η μεγαλύτερη απόδειξη της ύπαρξης οργάνωσης και σχεδίου! Η εντολή δίνεται όταν γίνεται ο εντοπισμός και ενημερώνει ο Λαγός τον Πατέλη «μάλλον θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια». Η απόφαση όμως για την επίθεση στο ΠΑΜΕ είναι προειλημμένη από πολλούς μήνες πιο πριν.

Τα συγκεκριμένα αντικείμενα κυρία Πρόεδρε προδίδουν τον σκοπό των επιτιθέμενων, τον ανθρωποκτόνο δόλο. Αυτά τα αντικείμενα είναι πιο δολοφονικά από πιστόλι: γιατί το πιστόλι μπορείς να το χειριστείς πιο εύκολα, μπορείς να στοχεύσεις. Ενώ αυτά τα αντικείμενα όταν τα ανεβοκατεβάζεις σε κεφάλια, δεν μπορείς να ελέγξεις ότι θα χτυπήσεις με τη μεταλλική άκρη ή με το ξύλο. Είναι εργαλεία για να «μακελέψεις» τον αντίπαλό σου, όπως το λέει ο Λαγός. Από κει και πέρα, προφανώς μπορούν να υπάρξουν εξωτερικά της βούλησης των δραστών στοιχεία, που θα αποτρέψουν την τέλεση μιας ανθρωποκτονίας: για παράδειγμα τo ότι, επειδή τα θύματα της επίθεσης δεν έσπασαν και αντίθετα συμπτύχθηκαν, δεν είχε ως αποτέλεσμα η επίθεση με τα δολοφονικά αυτά εργαλεία να τραυματιστεί αποκλειστικά ένας. Αλλά αυτά είναι στοιχεία ξένα προς τη βούληση των δραστών, έχουν να κάνουν με το οτι οι παθόντες συμπτύχθηκαν, γίναν ένα σμάρι, κάποιοι μάλιστα σας είπαν έπεσαν πάνω στον Πουλικόγιαννη και έφαγαν χτυπήματα και γι' αυτόν, κάποιοι καλύφθηκαν πίσω από τα αυτοκίνητα κοκ. Η συγκεκριμένη επίθεση έχει προαναγγελθεί όχι μόνο από τον Λαγό στο Αίνιγμα τον Ιούνιο του 2012. Είναι κεντρική επιλογή.

Καταρχάς ο Μουλιανάκης ξεκαθαρίζει στην ομιλία του στο Πέραμα ότι «είναι προσωπική επιλογή του Αρχηγού να υπάρχει γραφείο στο Πέραμα» (αναγνωστέο 350, Παράρτημα 3.3, βίντεο 713). Και ήδη πριν την επίσκεψη στη Ζώνη στις 8 Αυγούστου, και ο Παναγιώταρος έχει πει ότι «Το Πέραμα περιμένει... ξέρει ο περιφερειάρχης πότε πρέπει να γίνει η κίνηση» και ο Μίχος έχει πει ότι «ο σκοπός ο δικός μου και της Χρυσής Αυγής στην πορεία είναι η διάλυση του ΠΑΜΕ” -αναγνωστέο 376, Παράρτημα 4.2, βίντεο 5 Ο στόχος δηλαδή ειναι σαφώς φιλόδοξος. Γι' αυτό το λόγο καθυστέρησε η επίθεση σε σχέση με τους Αιγύπτιους που μπορούσε να γίνει πολύ πιο εύκολα. Η επίθεση λοιπόν ήταν σχεδιασμένη. Και η επίσκεψη στη Ζώνη στις 8 Αυγούστου ήταν το σήμα ότι ο χρόνος άρχισε να μετράει αντίστροφα. Θέλω τώρα να αναφερθώ στον επιμερισμό των ρόλων: Έχουμε βέβαια τους δράστες, τους φυσικούς αυτουργούς. Αλλά έχουμε τον ρόλο του Λαγού και του Πανταζή που συμβολίζουν απολύτως την ταύτιση του κόμματος με την εγκληματική οργάνωση: ο Λαγός περιφερειάρχης και βουλευτής αλλά την ίδια στιγμή διευθύνων την επίθεση από το παρασκήνιο, ο Πανταζής πυρηνάρχης και μέλος του 5μελούς Περάματος και επικεφαλής του τάγματος εφόδου.

Ορμητήριο της επίθεσης είναι τα γραφεία του Περάματος όπως προέκυψε από τις απολογίες Χατζηδάκη και Πανταζή. ενώ μάλιστα είχε τελειώσει η ώρα λειτουργίας των γραφείων, οι δράστες περίμεναν υπομονετικά για 1:30-2 ώρες από τις 10:00μμ μέχρι τις 12μ για να κάνουν την επίθεσή τους, προετοιμάζοντας τη δράση τους. Πρόκειται δηλαδή περί κανονικής ενέδρας. Πολύ κρίσιμο ήταν εδώ το γεγονός, το οποίο θα αναπτύξουν οι συνάδελφοι, ότι το δικαστήριο αποκωδικοποίησε τον τρόπο επικοινωνίας Λαγού με Πανταζή. Ο δηλαδή ο Πανταζης πάντα χρησιμοποιεί πακιστανικό κινητό και όταν δεν το έχει, όπως εδώ, χρησιμοποιεί το κινητό της γυναίκας του, της Αικατερίνης Κυπραίου. Αυτό δεν το είχαμε επίσημα γιατί ακόμα και μετά τον χωρισμό του με την Καζινιεράκη, την πρώτη του σύζυγο. Ο Πανταζής δήλωνε παντρεμένος και δήλωνε την παλιά διεύθυνση. Έχουμε πλέον όμως το έγγραφο -το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που μας έφερε ο κ Γκαβέλας -και το παραδέχτηκε ο Πανταζής. Οπότε προκύπτουν κλήσεις των τηλεφώνων Λαγού-Κυπραίου και πριν και μετά την επίθεση. Ο Λαγός ενημερώνεται live από το σημείο της επίθεσης, είναι μάλιστα αυτός που δίνει το τέρμα, το λέει στο Δεβελεκο.

Τέλος, κ. Πρόεδρε, κάποια πράγματα για ανθρώπους που συμμετείχαν. Κρίνοντας από τις τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, θα σκεφτόταν κανείς ότι οι κατηγορούμενοι όταν θα απολογούνταν θα έλεγαν για τους εργατοπατέρες του ΠΑΜΕ, για τον Πουλικογιαννη που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του, για το Συνδικάτο Μετάλλου που είναι παραμάγαζο του ΚΚΕ που εξασκεί βία κλπ κλπ. Λοιπόν, οι 3 από τους 4 πρακτικά δήλωσαν ΠΑΜΕ -και ο Πανταζής που δεν δουλεύει στη Ζώνη. Δήλωσαν ευγνώμονες προς το σωματείο που τους έχει βοηθήσει και είπαν ότι έχουν δουλέψει με τον Πουλικόγιαννη που κατά τα άλλα δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του. και δεν το λέω αυτό για να επισημάνω την αντίφαση του ισχυρισμού της υπεράσπισης, αλλά επειδή αυτοί οι άνθρωποι το βράδυ της επίθεσης, έπεσαν πάνω στους συναδέλφους τους «σαν μαινόμενες ύαινες», όπως είπε ο Σκλαβόλιας. Είπε ο Πουλικόγιαννης: «Ήταν ανατριχιαστικό, ενώ τον ξέρεις τον άλλον, είναι σαν να σε διαπερνάει το βλέμμα του, ήταν στρατιώτης». Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με ανθρώπους που, λόγω της πόρωσης και του μίσους που τους είχαν ενσταλάξει οι ανώτεροί τους, δρούσαν με τρόπο που ο μέσος άνθρωπος δεν θα μπορούσε να καταλάβει και να κρίνει λογικό.

Ο μέσος άνθρωπος θα ρώταγε: «ρε Χατζηδάκη, ο Πουλικόγιαννης δεν σε βοήθησε όταν είχες πρόβλημα με τον εργοδότη σου;». Όμως δεν μπορούμε να κρίνουμε εδώ έτσι, ο Χατζηδάκης, όχι ως ο μέσος άνθρωπος, παινευόταν ότι ήταν επικεφαλής τάγματος εφόδου και ήταν το δεξί χέρι του Λαγού. Και ως τέτοιος έδρασε εκείνο το βράδυ. Ως στρατιώτης. Ως δράστης που είχε υποτάξει τη βούλησή του. Κι αυτό το λέω γιατί ακούω ερωτήματα που δήθεν αποκλείουν τον ανθρωποκτόνο δόλο του τύπου: «μα με το πρόσωπό του θα πήγαινε ο Πανταζής να σκοτώσει; Δεν θα καλυπτόταν;». Κυρία Πρόεδρε, ο Πανταζής είχε ήδη να δίνει παρών για την επίθεση στους Αιγύπτιους και είχε και άλλη δικογραφία από δεκαετίας μας είπε ο αστυνομικός. Και το γεγονός και μόνο ότι ξαναπήγε εκεί έξω και συμμετείχε, παράλογο είναι. Αυτό όμως είναι το βασικό στοιχείο της εγκληματικής οργάνωσης: η υποταγή της βούλησης. Εστω κι αν αυτο φανταζει παράλογο: το χει πει εξαλλου ο Παναγιώταρος. «Καποια πραγματα θα σας φαίνονται παράλογα, αλλά όλα έχουν τον λόγο τους». Δεύτερο ερώτημα, κ. Πρόεδρε, «Μα αν θέλανε θα τον σκότωναν αθόρυβα τον Πουλικόγιαννη. Όχι με τόσο κόσμο».

Κυρία Πρόεδρε, νομίζω ότι αυτά τα ερωτήματα προδίδουν ότι κάποιοι δεν έχουν ακόμα καταλάβει το κατηγορητήριο. Και τι εννοώ; Προφανώς ΚΑΙ το ΠΑΜΕ θέλαν να το διαλύσουν και το ΚΚΕ και τον Πουλικόγιαννη θέλαν να τον εξοντώσουν κ γι' αυτό φτιάξανε αυτά τα όπλα, γιατί για κουβέντα δεν πας με αυτά τα όπλα. Το ζήτημα όμως ήταν και πώς θα γινόταν αυτό. Το όπλο εν προκειμένω, το εργαλείο της βίας στην περίπτωση αυτής της οργάνωσης, η εφοδιαστική υποδομή της, είναι οι ομάδες κρούσης της. Κάθε φορά που μια τέτοια ομάδα κρούσης της ΧΑ χτυπάει, η βία πιστώνεται άμεσα σε όλη την οργάνωση. Είναι σαν να έχεις έναν κουμπαρά, μια τράπεζα, και το αίμα των θυμάτων είναι το κεφάλαιο το οποίο ενισχύει όλη την εγκληματική υποδομή. Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη φορά που θα δει δηλαδή κάποιος μια ανάλογη ομάδα με τα ίδια χαρακτηριστικά θα συνυπολογίσει το κεφάλαιο της ήδη τελεσθείσας βίας, ακόμα και αν τα φυσικά πρόσωπα είναι διαφορετικά. Αυτό πάει να πει ότι η οργάνωση είναι πραγματοπαγής.

Τι σας είπε ο Χατζησταμάτης ότι είπε στο Φύσσα: «φύγετε από εδω, αυτοί εδώ είναι επικίνδυνοι, θα σας φάνε». Γιατί το είπε; Είχε ξαναδεί τον Άγγο να χτυπάει; Όχι, δεν μας είπε κάτι τέτοιο. Το είπε γιατί συνυπολόγιζε ήδη το κεφάλαιο της βίας που είχε τελεστεί από άλλους. Πώς σας το είπε ο πατερας του Αντιοχου: όταν πλέον ακούω «αίμα τιμη Χρυσή Αυγη» πηγαίνει το μυαλό μου στο αίμα του γιου μου. Για να κεφαλαιοποιηθεί η βία λοιπόν, με έναν τρόπο όχι έμμεσο αλλά άμεσο, πρέπει ο δράστης να είναι η πολυπρόσωπη ομάδα κρούσης της ΧΑ. Γι' αυτό μια τέτοια ομάδα έπρεπε να χτυπήσει τον Πουλικόγιαννη. Και όχι να τον βρουν ένα πρωί σε ένα χαντάκι. Γι' αυτό υπάρχουν άλλες οργανώσεις, δεν τις χωρίζουν δα και σινικά τείχη από τη δικαζόμενη, αλλά είναι άλλες. Έπρεπε να τον χτυπήσει μια πολυπρόσωπη ομάδα της ΧΑ για να πιστωθεί το χτύπημα στην ηγεσία της. Ότι η ΧΑ καθάρισε. Και αυτό το ξέρουν και το καμαρώνουν τα μέλη της οργάνωσης. Γιατί καμαρώνει ο Λαγός με το «τους μακελέψαμε»; Γιατί ξέρει ότι αύξησε την αξία της οργάνωσης. Γιατί λέει ο Αποστόλου “ανεβασμένος τώρα ο Ρουπακιάς, έκανε κάτι καλό για το κόμμα”; Είναι τρελοί; Όχι, δεν είναι. Είναι η λειτουργία της οργάνωσης. Η βία μοχλεύει την αξία της οργάνωσης. Και η βία των ομάδων κρούσης πιστώνεται κατευθείαν, είναι επιταγή πληρωτέα επί τη εμφανίσει.

Όσο δε αφορά για τις ποινικές συνέπειες για τα φυσικά πρόσωπα, τα πράγματα είναι απλά: Αν μεν δεν συλληφθούν ή πέσουν στα μαλακά, έξοχα, συνεχίζουν την πορεία τους στην οργάνωση. Αν συλληφθούν και αποκαλυφθεί ο σχεδιασμός, τότε η ηγεσία λέει ότι δεν υπήρχε εντολή και σε ακραίες περιπτώσεις, αναλαμβάνει και την ποινική ευθύνη. Τα φυσικά πρόσωπα είναι αναλώσιμα. Όμως η βία και το αίμα έχουν ήδη πιστωθεί στην οργάνωση, έχει ήδη γίνει η μεταβίβαση του κεφαλαίου της βίας. Αυτό που δεν υπολόγιζε η ηγεσία της ΧΑ είναι ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή μια δίκη με κατηγορητήριο αυτήν ακριβώς την εγκληματική υποδομή. Νόμιζε ότι κατηγορούμενοι θα είναι πάντα κάποια φυσικά πρόσωπα και το κακούργημά τους, όπως με τον Περίανδρο, και θα τελείωνε εκεί η δουλειά. Δεν υπολόγισε ότι οι ομάδες κρούσης θα κάθονταν στο εδώλιο με την ίδια την ηγεσία κατηγορούμενη ως διευθύνουσα ομάδα. Aυτό έγινε στην περίπτωσή μας.

Θα αναφερθώ τώρα στη δολοφονία Φύσσα. Αυτή είναι καρπός της οργανωμένης κινητοποίησης της ασφάλειας της τοπικής της Νίκαιας. Θα ήθελα μετά από όλα όσα ξέρετε κυρία Πρόεδρε να κάνουμε μια στάση και να αναλογιστούμε την ανακοίνωση της ΧΑ της επόμενης μέρας: «η ΧΑ δεν έχει καμία σχέση με το έγκλημα στο Κερατσίνι». Κυρία Πρόεδρε, η λαϊκή έκφραση «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη» δεν αποτυπώνει ούτε στο ένα εκατοστό αυτό που συνέβη: όχι μόνο έκανε την ανθρωποκτονία ένα στέλεχος της ΧΑ, άλλα κινητοποιήθηκε το πιο επίλεκτο σώμα της. Και αυτοί που το κινητοποίησαν και ηγήθηκαν της επίθεσης ήταν τα δύο άτομα που όχι μόνο δούλευαν στην πόρτα της Μεσογείων, αλλά «κάνανε υποδοχή στο γραφείο προέδρου». Αυτοί δηλαδή που βάραγαν προσοχές στον 6ο όροφό της Μεσογείων έξω από το γραφείο του Μιχαλολιάκου ήταν οι οργανωτές της ομάδας με την οποία μετέβη ο Ρουπακιάς στο Κοράλλι. Ταινία να έγραφες ή σενάριο, αυτό δεν θα το σκεφτόσουν.

Η Ομάδα ασφάλειας της Νίκαιας δεν έχει μονο τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν ήδη, αλλά είναι η ομάδα που βίωσε εκ του σύνεγγυς την κλιμάκωση της βίας του Σεπτεμβρίου του 2013. Ξέρουμε ότι ο Πατέλης είχε θέσει τη Νίκαια σε επιφυλακή ετοιμότητας το βράδυ του ΠΑΜΕ. Ξέρουμε ότι η Νίκαια έκανε εμφάνιση επίλεκτου σώματος στον Μελιγαλά. Για όλες αυτές τις κινήσεις, δεχόταν τα συγχαρητήρια, τις επευφημίες και τις επιδοκιμασίες της ηγεσίας της ΧΑ. Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα του Λαγού που αφού επιτίθεται στο κλιμάκιο που κάνει την έρευνα στα γραφεία της ΧΑ στο Πέραμα, παρουσία εισαγγελέα μάλιστα, στέλνει στη συνέχεια μήνυμα στον Πατελη: “έγινε Γιωργάρα. Όλα καλά, τους γαμάμε σε όλα τα επίπεδα, δεν βρήκαν τίποτα και έφυγαν σαν κυνηγημένοι, μέχρι τελικής νίκης το εννοώ”. Αυτό το διαβάσαμε στο αναγνωστέο 355, Παράρτημα 4.1, sms inbox, μνμ 57.

Μια τοποθέτηση τώρα επί κάποιων ζητημάτων που απασχόλησαν την αποδεικτική διαδικασία. Κάποιων, καθώς θεωρώ ότι η συνάδελφός μου Χρύσα Παπαδοπούλου κάλυψε απόλυτα με την αγόρευσή της. Τί έγινε μέσα στο Κοράλλι. Στο μαγαζί βρίσκονται ο Φύσσας με την Τοσλούκου και τον Δούλβαρη και ταυτόχρονα. Ο Άγγος -Σεϊρλής, Μελαχροινόπουλος, Δημ. Δημητράκος, Μαντάς-, με Τσαλίκη -τον αναγνώρισαν ο Σεϊρλής και ο Μαντάς, - αρνιόντουσαν παρουσία τους, αλλά στη συνέχεια την αποδέχτηκαν. Και ο Μιχάλαρος -το αρνείται αλλά τον βλέπουν βγαίνοντας ο Μαντάς, ο Ξυπόλητος και ο Μελαχροινόπουλος αναγνωρίζοντας το χαρακτηριστικό τατού. Οι δύο παρέες αναγνωρίζουν πολιτικά η μία την άλλη: αυτό το ξέρουμε αφενός γιατί η παρέα του Φύσσα σχολίασε την μπλούζα του Άγγου, που ήταν γυρισμένη ανάποδα - καταθέσεις Δούλβαρη και Τοσλούκου. Ο Άγγος φορούσε παραλλαγή πόλεως, είχε έρθει από την τοπική της Νίκαιας όπου προφανώς είχε τελέσει καθήκοντα ασφάλειας και φορούσε τη στολή -σας το είπε κι ο Τσαλίκης. Αφετέρου γιατί ο Άγγος διαβίβασε την πολιτική ταυτότητα της παρέας του Φύσσα στους ανωτέρους του, όπως ο ίδιος την προσέλαβε.
Από τη στιγμή που ο Κομιανός λέει «κάτι αναρχικοί στο Κερατσίνι» και από τη στιγμή που ο Άγγος δεν μίλησε με τον Κομιανό, αυτή η διαβίβαση πήγε ιεραρχικά: από τον Άγγο στον Καζαντζόγλου, από τον Καζαντζόγλου στον Πατέλη, από τον Πατέλη στον Λαγό -την ξέχασε αυτή την κλήση η κ εισαγγελέας, προφανώς εκ παραδρομής- και στη συνέχεια από τον Πατέλη στα μέλη της ασφάλειας που συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Νίκαιας. Έτσι μαθαίνει ο Κομιανός ότι υπάρχουν «κάτι αναρχικοί στο Κερατσίνι». Πέραν αυτού ουδέν. Σας το κατέθεσαν και οι μάρτυρες Δημητράκοι και ο Χατζησταμάτης. Προσπάθησε ο Άγγος να μεγαλοποιήσει τα πράγματα: αρχικά είπε κάτι για μια σερβιτόρα που της ζήτησε να τους κάνει παρατήρηση, στην άλλη κατάθεση μίλησε για γκαρσόνι, τόσο κατασκευασμένη αυτή η ιστορία. Μετά είπε κάτι για αλυσίδες δήθεν που έφεραν πάνω τους οι φίλοι του Φύσσα.

Ρωτήθηκε όμως εδώ από εσάς: Όταν στο ημίχρονο έρχονται οι υπόλοιποι φίλοι της παρέας του Φύσσα, είπαν αυτοί κάτι παραπάνω; Όχι, απάντησε ρητά ο Άγγος. Εμπόδισαν αυτοί να βγείτε από το μαγαζί; Όχι απάντησε ο Άγγος, μάλιστα σκόνταψα πάνω σ' έναν από αυτούς, τον κλώτσησα και μου είπε «κανένα πρόβλημα». Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι το βράδυ της δολοφονίας κινητοποιήθηκε ο κομματικός μηχανισμός της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα η ομάδα ασφάλειας της Νίκαιας. Μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε τις συνομιλίες αλλά η ιεραρχία των κλήσεων είναι σαφής: Άγγος σε Καζαντζόγλου, Καζαντζογλου σε Πατελη, Πατελης σε Λαγό, sms Πατελη στην Ασφάλεια στις 23:30. Στη συνέχεια: τηλεφωνικές κλήσεις Πατελη με ασφαλεια, τηλεφωνικές επικοινωνίες Καζαντζόγλου με ασφάλεια (και με Ρουπακια). Το γεγονός ότι ο Δήμου καλεί τον Ρουπακιά είναι γιατί τα μέλη της Ασφάλειας είναι συνηθισμένα να καλούν τον Ρουπακιά, αυτό το έχουμε δει και σε μηνύματα. Συνήθιζαν να καλούν τον Ρουπακιά για να πληροφορούνται. Ο Ρουπακιάς όμως μιλάει με τον Καζαντζόγλου για 13'', δεν είναι 1’’, τη συγκεκριμένη κλήση θέλει να την ξεχνά η υπεράσπιση.

Την παρουσία του Πατέλη στα γραφεία την αποκαλύπτει η κλήση και η συνομιλία με τον Δήμου, στην οποία του λέει να έρθει στα γραφεία, όπου θα είναι και ο ίδιος. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξυπνάδα ή απόδειξη το γεγονός ότι θα ήταν και αυτός εκεί. Η προσέλευση στα γραφεία της Νίκαιας γίνεται σε αστραπιαίο χρόνο. Μέσα σε 20 λεπτά, 15-20 άτομα έχουν ήδη μαζευτεί με μηχανές και αμάξια. Θα είχε πολλά να παρατηρήσει η Χανα Αρεντ που έγραψε το βιβλίο της για την Κοινοτοπία του Κακού με αφορμή τη δίκη του ναζιστή Άιχμαν, για το πόσο εύκολα καθημερινοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν τον εαυτό τους γρανάζι ενός δολοφονικού μηχανισμού. Δεν θέλω να πάω εκεί, θα συνεχίσω στο προκείμενο. Από τις απολογίες Ρουπακιά και Δήμου, προκύπτουν τα άτομα που συγκεντρώθηκαν. Ο Ρουπακιας λέει: Πατελης,Καζαντζόγλου, Κομιανός, Σταμπέλος, Δήμου (ο Σκάλκος τον φέρνει με τη μηχανή), Τσορβάς Νίκος και Θανάσης. Ο Δήμου αναφέρει τον Σκάλκο και τον Κομιανό.

Ποιο το κοινό στοιχείο που συνδέει όλα αυτά τα άτομα εκείνο το βράδι; Είναι η Χρυσή Αυγή:

- ειδοποιήθηκαν από μέλος ασφάλειας της ΧΑ (τον Άγγο)
- κλήθηκαν από τον πυρηνάρχη της ΧΑ κατόπιν συνεννόησης με το βουλευτή της ΧΑ
- το τηλέφωνο από το οποίο έγινε η ειδοποίηση ειναι το κινητό της τοπικής της ΧΑ που υπήρχε και στην εφημερίδα της ΧΑ
- συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής
- είναι όλοι τους μέλη της ασφάλειας της ΧΑ, κάποιοι και υπάλληλοί της,
- και πήγαν να συνενωθούν με τα υπόλοιπα άτομα της ΧΑ που τους περίμεναν έξω από το Κοράλλι.

Θυμίζω την ανακοίνωσή της: Καμία σχέση όμως δεν έχει η ΧΑ με τα γεγονότα στο Κερατσίνι.

Τι έγινε έξω από το Κοράλλι; Αυτό που έγινε έξω από το Κοράλλι αποδεικνύει ποιό ήταν το κινούν αίτιο των γεγονότων. Φυσικά ο Άγγος δεν φεύγει όπως ισχυρίζεται. Αυτό το βεβαιώνει ο Χατζησταματης που τον αναγνωρίζει και συνομιλεί μαζί του. Τρία άτομα είναι αρχικά στην Παύλου Μελά, στη συνέχεια πληθαίνουν από Χρυσαυγίτες που όντας πιο κοντά στο Κοράλλι και έχοντας μιλήσει με τον Άγγο κατεβαίνουν. Ποιοί μίλησαν με Άγγο κ. Πρόεδρε πριν το μήνυμα; Οι Χρυσαφίτης, Καλαρίτης, Αναδιώτης. Στην Παύλου Μελά (εκτός από Αγγο, Τσαλίκη) κατοικεί ο Καλαρίτης. Πριν τις 12 ο Καλαρίτης ενεργοποιεί αποκλειστικά κεραία Αμφιάλη, μετά τις 12 ο Καλαρίτης ενεργοποιεί αποκλειστικά κεραία Ταμπούρια, όπως προκύπτει από την εξαιρετική δουλειά που έκανε και παρουσίασε η κ. Παπαδοπούλου. Και επίσης ο Χρυσαφίτης -κατοικεί [αναφέρει δ/νση], πολύ κοντά. Αν αυτό που συνέβαινε είχε να κάνει με κάποιο φόβο του Άγγου, θα είχε τελειώσει με την έξοδο του Άγγου απο το Κοράλλι. Αλλά ο Άγγος δεν φεύγει. Γιατί δεν έχει φοβηθεί. Όλο το σενάριο περί αισθήματος φόβου, ειναι κατασκευασμένο. Αν αυτό που συνέβαινε είχε να κάνει με κάποια σκωπτικά σχόλια, θα γινόταν επεισόδιο στο Κοράλλι. Είτε θα υπήρχε επεισόδιο μέσα στο Κοράλλι, είτε θα κινούταν και θα επιτίθονταν αυτοί που είχαν μαζευτεί κατά της παρέας του Φύσσα έξω από το Κοράλλι. Αλλά οι ήδη μαζεμένοι Χρυσαυγίτες δεν κινήθηκαν. Ήταν πειθαρχημένοι. Περίμεναν να καταφθάσει η Ασφάλεια και οι επικεφαλής.

Δεν έχουμε λοιπόν να κάνουμε με καβγά, τσακωμό, κλπ. Αυτός θα εξελισσόταν ανάμεσα στους παρευρισκόμενους. Εδώ έχει έναν ισχυρισμό η κυρία εισαγγελέας και λέει: «και γιατί καλεί ο Αγγος τον Καζαντζόγλου στις 11:20 και όχι νωρίτερα»; Ο Άγγος είχε ήδη ξεκινήσει να παιρνει τηλέφωνα και να μαζεύει κόσμο πριν το τηλέφωνο στον Καζαντζόγλου, είχε πάρει τον Καλαρίτη και τον Χρυσαφίτη. Όταν όμως βλέπει περισσότερα άτομα, σου λέει εδώ πρέπει να βάλουμε σε κίνηση τα μεγάλα μέσα. Δεν αρκεί να μαζέψω τους γύρω-τριγύρω. Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι γιατί παίρνει τον Καζαντζόγλου στις 11:20, αλλά γιατί ανταποκρίνεται ο Καζαντζόγλου. Αυτό το ερώτημα δεν το απάντησε καθόλου στην εισαγγελική της πρόταση η εισαγγελέας. Αλήθεια γιατί; Γιατί δεν του λέει ο Καζαντζόγλου «να σηκωθείς να φύγεις»; Γιατί δεν λέει ο Πατέλης στον Καζαντζόγλου «Ρε Τσιχ σοβαρέψου»; Γιατί δεν προβλήθηκε ο εν λόγω ισχυρισμός, που προέβαλε το πρώτον η εισαγγελέας; Γιατί εν τέλει δεν λέει ο Λαγός στον Πατέλη «Γιώργο δεν είμαστε χούλιγκαν, είμαστε νόμιμο πολιτικό κόμμα»; Κάπου εκεί παύει το παραμύθι με τα «σκωπτικά σχόλια». Παύει αυτό το καύσιμο, αν παρουσιάσουμε έτσι αυτούς τους ισχυρισμούς.

Αν τέλος αυτό που συνέβαινε είχε να κάνει με σκωπτικά σχόλια κλπ, το όλο περιστατικό θα τελείωνε με την αποχώρηση της παρέας του Φύσσα. Γιατί η παρέα του Φύσσα αποχώρησε. Ήταν ήδη στην Παναγή Τσαλδάρη όταν ήρθε η πομπή. Αν τα σκωπτικά σχόλια είναι το καύσιμο, τότε το καύσιμο αυτό μας έχει τελειώσει με την αποχώρηση της παρέας του Φύσσα. Οπότε πλέον δεν μιλάμε ούτε για φόβο του Άγγου ούτε για σκωπτικά σχόλια. Γι’αυτό τον λόγο μιλάμε για κάτι άλλο. Και αυτό το άλλο πρέπει να οριστεί. Η κα εισαγγελέας έκανε την ερώτηση στη δική μας υπόθεση «γιατί δεν συνέχισαν». Το θυμάστε κ. Πρόεδρε; Η συνέχεια ήταν, αφού είχαν ήδη χτυπήσει με σιδερένια και ξύλινα λοστάρια, να γυρίσουν και να «ολοκληρώσουν τον ανθρωποκτόνο σκοπό». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί συνέχισαν; Εδώ έχουμε ένα πρωτοφανές σχήμα: Στις μη τελεσθείσες ανθρωποκτονίες, η κ. εισαγγελέας θέτει το ερώτημα «γιατί δεν συνέχισαν». Στις τελεσθείσες, γιατί δεν θέτει το ερώτημα «γιατί συνέχισαν;»; Και ο Ρουπακιάς τελικά γιατί συνέχισε; Στο Κοράλλι δεν ήταν. Τον ίδιον δεν τον έβρισαν. Όταν έφτασε στο Κοράλλι με την υπόλοιπη Ασφάλεια, περιστατικό αντιπαράθεσης ή συμπλοκής δεν είδε. Γιατί συνέχισε; Και εν τέλει τον Φύσσα γιατί τον μαχαίρωσε στην καρδιά; Και μάλιστα εν ψυχρώ; Σας είπε ο αστυνομικός ότι άγγιξε την καρδιά του και ούτε παλμούς δεν είχε ανεβάσει. Και η ιατροδικαστική έκθεση που αναγνώσατε με αριθμό 55 ήταν καθαρότατη. Για τα σκωπτικά σχόλια;

Υπάρχει δηλαδή αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στα σκωπτικά σχόλια στον Άγγο και στο μαχαίρωμα του Φύσσα; Η εισαγγελική πρόταση παραβιάζει βάναυσα την κοινή λογική. Είναι προφανές ότι υπάρχει κάτι άλλο. Ποιο ήταν αυτό; Ο Άγγος ειδοποίησε τους ανωτέρους του ότι «υπάρχουν εδώ κάτι αναρχοάπλυτοι και είναι κι αυτό το μπαστάρδι που το ψάχνουμε καιρό». Είμαι βέβαιος ότι θα αναφέρθηκαν σε αναρχοάπλυτους, επειδή συστηματικά χρησιμοποιούν αυτή την έκφραση. Και ο Μιχάλαρος που είχε δουλέψει με τον Φύσσα τον ήξερε πολύ καλά. Και ο Άγγος ζήτησε να έρθουν άτομα, κάτι το οποίο δέχτηκαν και μεθόδευσαν ο Καζαντζόγλου και ο Πατέλης, μόνο όμως αφού πήραν το οκ του Λαγού. Και ο Λαγός έδωσε το οκ. Και ξέρουμε βάσιμα και τι τους είπε. Η διαβίβαση της πληροφορίας από τον Πατέλη στους υπόλοιπους στα γραφεία είναι «μας επιτίθενται, μας την πέφτουνε».

Αλήθεια κυρία Πρόεδρε, μας είναι άγνωστο αυτό; Έχουμε δει την ΧΑ να καμουφλάρει την επίθεση ως άμυνα; Για να θυμηθούμε: τι είπε ο Κασιδιάρης για το χτύπημα στην Κανέλλη; «Μου επιτέθηκε με τον Ριζοσπάστη και εγώ αμύνθηκα». Τι είπε ο Πανταζής για το ΠΑΜΕ; «Μας επιτέθηκαν» με τις κόλλες και τα συρραπτικά, ε κι εμείς αμυνθήκαμε με αυτά τα μεταλλικα που είχαμε φτιάξει. Τι λέει σε σε μια συνομιλία ο Λεμοντζης με τον Δεβελέκο στην ασφάλεια της Κέρκυρας: «αν σας επιτεθούνε αμυνθείτε, με πιάνεις;». Τι λέει ο Σταύρου για την επίθεση στη Βέροια: «με βάλανε εμένα να μοιράζω κάρτες, ώστε να πούμε μετά τα χρυσαυγίτικα, ότι μας επιτέθηκαν και αμυνθήκαμε». Το είπε και το έχει καταγράψει ο γραμματέας, θα το βρείτε στα πρακτικά. Αυτό έγινε κ. Πρόεδρε γιατί; Καμουφλαρίστηκε μια επίθεση με δήθεν εγκλωβισμούς και σκωπτικά σχόλια, τα οποία αποδείχτηκαν όλα φούσκες. Γι' αυτό εξάλλου δεν έπαιξε κανέναν ρόλο η στάση της παρέας του Φυσσα, ούτε είχε καμία περίπτωση να ευοδωθεί η «διαμεσολάβηση» του Χατζηστάματη: είχε ηδη ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός που μόνον ο Μιχαλολιάκος ή ο Λαγός μπορούσε να τον σταματήσει.

Πριν προχωρήσω παρακάτω, θέλω να κάνω ένα γενικό σχόλιο για καταθέσεις: Κυρία πρόεδρε, η κυρία εισαγγελέας στην πρότασή της έκανε δύο βασικές επιλογές: η πρώτη ήταν να πει ότι γενικά όλες οι καταθέσεις που δόθηκαν είτε το ίδιο βράδυ είτε τις επόμενες μέρες είναι πιο αξιόπιστες από τις μεταγενέστερες κι αυτό γιατί είναι πιο φρέσκιες. Και η δεύτερη να πει ότι αν κάτι δεν το καταθέτουν όλοι οι μάρτυρες είναι ψευδές: «αφού δεν το είδαν οι άλλοι, δεν το είδε κι αυτός που το λέει». Και οι δύο τοποθετήσεις αξιωματικά είναι αβάσιμες: όπως ξέρετε, οι καταθέσεις (ιδίως οι αστυνομικές, οι πρώτες) είναι πολύ σύντομες. Δεν τοποθετούνται επί πάρα πολλών ζητημάτων και αυτό επειδή οι μάρτυρες δεν ερωτώνται.

Όσο δεν αφορά τη δεύτερη τοποθέτηση, είναι γνωστό ότι οι μάρτυρες που βρίσκονται στον ίδιο χώρο και βλέπουν το ίδιο γεγονός είναι δυνατόν να καταθέτουν διαφορετικά πράγματα λόγω της ιδιαίτερης σκοπιάς του καθένα, του πράγματος που για τον καθένα ήταν αυτό που πρόσεξε, αυτό που λέμε που του κλεψε τη ματιά. Εδώ, έχουμε αυξημένης βαρύτητας αποδεικτικό στοιχείο που είναι η κατάθεση Χατζησταμάτη. Ο Χατζησταμάτης είναι τρίτος, το μόνο που μπορεί να του καταλογίσει κανείς είναι ότι δεν συνειδητοποίησε τι μηχανισμός είχε ενεργοποιηθεί. Δεν κατάλαβε δηλαδή ότι είχε ήδη πατηθεί το κουμπί, ότι ο Αγγος δεν περίμενε επειδή αυτός τους έλεγε κουλάρετε, αλλά γιατί περίμενε την Ασφάλεια. Κανένα επεισόδιο στο μαγαζί. Παραμονή Άγγου έξω από το Κοράλλι, με επιθετικές διαθέσεις. Αρχικά 3 χρυσαυγίτες με ένα στυλιάρι. Ειρηνικές διαθέσεις Φυσσα και ήταν αυτός που τους μάζεψε όλους και φύγανε. Συντεταγμένη εκκίνηση: «ποδοβολητό». Ύπαρξη επικεφαλής που έδινε παραγγέλματα. Επιτιθέμενοι κρατούσαν ξύλα. Επίθεση σε Φυσσα, την είδε ο Χατζησταμάτης. Παρουσία αστυνομικών. Την ύπαρξη επικεφαλής που έδινε παραγγέλματα, ο Χατζησταμάτης την λέει ήδη από 24/9 στην κυρία Χανιώτη. Τα ξύλα που κρατάνε οι επιτιθέμενοι τα λέει ήδη στη γραπτή του αναφορά στις 20/9. Στη γραπτή αναφορά φυσικά δεν μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις. Αλλά αυτό το κάνει στις 24/9. Και εκεί μιλάει και για επικεφαλής και για ποδοβολητό και για παραγγέλματα και για ξύλα.

Επειδή λοιπόν έπρεπε κάπως να αποδομηθεί, η κ. εισαγγελέας είπε ότι υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο ποδοβολητό, και δη το συντεταγμένο ποδοβολητό που είπε ο μάρτυρας ενώπιόν σας, και το μπουλούκι, που είναι λέξη που τη χρησιμοποιεί στην κυρία Χανιώτη. Όσον αφορά το ποδοβολητό, ο μαρτυράς σας είπε: «όλοι έχουμε πάει στρατό κυρία πρόεδρε, αυτό που άκουσα δεν πετυχαίνεται χωρίς εκπαίδευση». Δηλαδή ήταν άλλος ένας που άκουσε το αποτέλεσμα, από τα έξω, αυτού που έχουμε εμείς δει από τα μέσα. Γι' αυτό το χαρακτήρισε «συντεταγμένο». Όσον αφορά το μπουλούκι, ο μάρτυρας χαρακτήρισε έτσι την ομάδα όταν έτρεχε.

Ήλπιζα κ. Πρόεδρε ότι θα ακούγαμε και τον κύριο αναπληρωτή εισαγγελέα που ανεξάρτητα από όλα τα άλλα ως άρρεν και στρατευθείς θα μπορούσε να εξηγήσει στην κυρία εισαγγελέα ότι όταν ένα στρατιωτικό σώμα -όχι παραστρατιωτικό όπως εδώ, άλλα στρατός, κάνει έφοδο δεν την κάνει σε στοίχους! Όταν δηλαδή οι Ιταλοί έβλεπαν στην Πίνδο το ‘40 τον ελληνικό στρατό να φωνάζει αέρα και να επιτίθεται, έβλεπαν ένα μπουλούκι να έρχεται κατά πάνω τους, δεν ερχόντουσαν ζυγισμένοι και στοιχημένοι. Ταινίες να έχεις δει, αυτό το καταλαβαίνεις. Αυτές με τον Κώστα Πρέκα, παίζουν κ. Πρόεδρε. Εσείς έχετε άρρενα στη διάσκεψη και σε κάθε περίπτωσή πιστεύω οτι και εσείς και η κυρία σύνεδρος διαθέτετε ένα κοινωνικό κεφάλαιο γνώσεων που θα το καταλάβετε.

Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ θέλουν να καλύψουν την απραγία τους. Σας είπαν όλοι ότι έφτασαν αργά, ότι ακολούθησαν κατά πόδας, αλλά τους έχασαν και έφτασαν στην Παναγη Τσαλδαρη 60 όταν το μαχαίρωμα είχε ήδη γίνει. Το λέγανε οι 2 φίλοι του Φυσσα που ήταν πίσω. Το λέγανε οι 2 φοιτήτριες. Μάλιστα οι φοιτήτριες είπαν ότι εμποδίστηκαν οι αστυνομικοί και δειλα τις επιβεβαίωσε ο Δεληγιάννης. Αλλά τελικά η διαψευση του Νικολάου είναι η πιο ηχηρη: ηταν παρόντες, δεν σταμάτησαν ούτε την πολυπρόσωπη επίθεση ούτε τον Ρουπακιά. Είναι σημαντικό αυτό γιατί στην απόπειρα τους να αποφύγουν ευθύνες βοήθησαν υπερασπιστικούς ισχυρισμούς με πράγματα κατασκευασμένα: πχ ότι αυτοί που κυνηγούσαν ήταν άλλοι από τους 3-4 που χτυπούσαν τον Φυσσα. Μέχρι και θεωρία έφτιαξε η υπεράσπιση οτι αυτοί που έτρεξαν βοήθησαν την αστυνομία να συλλάβει τον Ρουπακιά. Αυτό το γεγονός κηλιδώνει τις καταθέσεις τους.

Τα δελτία οχήματος καταρτίστηκαν πολλές μέρες μετα, στις 2/10/2013 (δελτία οχήματος αναγνωστεα 36-41), πράγμα που δεν συμβαίνει ποτέ, κανονικά γίνονται αυθημερόν. Οι αστυνομικοί που είναι εδώ τα ακούνε αυτά και γελάνε. Γι' αυτό το λόγο, χρειάζεται προσφυγή στο πρωτογενές υλικό, δηλαδή στα σήματα. Θόλωσαν με τις καταθέσεις τους την αποδεικτική διαδικασία. Σήμα για Κοράλλι, αν. 67, η ώρα ειναι 23:54. Σήματα ΔΙΑΣ, αναγν. 70, τι βλέπουν και τι διαβιβάζουν. Ρόπαλα και σιδερογροθιές.Τρεις ώρες μετά ο Τσολακίδης αυτό το έχει ξεχάσει. Γι’αυτό πρέπει να προσφύγουμε στα σήματα. Στις 00:04 διαβιβάζουν το σπάσιμο των ατόμων στην Κεφαλληνίας, στις 00:05 τη σύλληψη Ρουπακια. Δηλαδή προκύπτει ότι τότε η ανθρωποκτονία έχει ήδη γίνει. Αντίθετα, επειδή ακριβώς δεν έχουν αυτό το άγχος της συγκάλυψης κάποιας απραγίας, οι αστυνομικοί του περιπολικού -Κουρεντζής και Ντάφος, επιβεβαιώθηκαν σε αυτά που είπαν. Αυτοί τελικά χειροπέδησαν τον Ρουπακιά, αυτού συνέλεξαν το μαχαίρι, αυτή τον προσήγαγαν.

Είναι εντυπωσιακό ότι στα Αναγνωστέα 36 και 65, αποκρύβονται τα στοιχεία τους, εντοπίζονται από ειδικές εφέτες ανακρίτριες, προσέρχονται πολύ καθυστερημενα και καταθέτουν τη βόμβα, ότι δηλαδή ο Ρουπακιάς τους απευθύνθηκε μέσα στο περιπολικό και είπε «Είμαι δικός σας, είμαι της ΧΑ». Σας το είπαν και οι δυο αστυνομικοί, όχι μονο ο ενας, εχετε δύο αυτήκοους μάρτυρες, οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν σε αυτά που σας είπαν. Έχουμε κάποιους φίλους του Φύσσα να τρέχουν και δύο να μένουν πίσω, τον έναν τον πρόλαβαν και τον χτύπησαν, τον Κοντονικόλα, ο άλλος γύρισε, ο Μελαχροινόπουλος. Όταν κατέθεσαν οι συγκεκριμένοι μάρτυρες, η υπεράσπιση έλεγε ότι είναι ψευδομάρτυρες και ζήτησε να κρατηθούν και όλα τα συναφή. Στη συνέχεια όμως κ. Πρόεδρε, όταν είδαμε το βίντεο του Passion Lingerie όπου φαίνονται άτομα να χτυπάνε τον Φύσσα, η υπεράσπιση άλλαξε ρότα, στον σχολιασμό του ο κ. Τσάγκας είπε ότι αυτοί που φαίνονται είναι οι φίλοι του Φύσσα. Και στο τέλος, να έχουμε μια συνέντευξη του μάρτυρα που λέγαμε ότι δεν ήταν εκεί.

Οι καταθέσεις των 2 φίλων του Φύσσα είναι σημαντικές, αλλά πρέπει κάποιος να λάβει υπόψιν ότι είναι καταθέσεις ατόμων που δέχονταν την επίθεση, ήταν δηλαδή μέσα στην αδρεναλίνη των γεγονότων. Γι' αυτό το λόγο πάντοτε ζητάμε να βρούμε αν υπάρχουν αφηγήσεις αποστασιοποιημένες. Τρίτων προς τα γεγονότα. Εδώ έχουμε τρεις τέτοιες καταθέσεις: Ζώρζου και Καραγιαννίδου από το παγκάκι της Ξάνθου και Νικολάου, που τα βλέπει να συμβαίνουν από το μπαλκόνι του. Τί κάνουν οι πολλοί, οι 20; Συμμετέχουν στην επίθεση. Από αυτά τα 20 άτομα, κάποιοι περνάνε το διάζωμα και επιτίθενται στον Παύλο Φύσσα και στους 2 που έμειναν πίσω. Δεν είναι αποκομμένοι, σας είπε ο Νικολάου. Συμμετέχουν ενεργητικά. Επίσης, με τις φωνές τους, με τα όπλα τα οποία φέρουν και με την παρουσία τους, δημιουργούν καθεστώς τρόμου. Επίσης ξεκαθαρίζει ο Νικολάου ότι τα άτομα έχουν ορατότητα, βλέπουν καθαρά, κάποια βλάστηση που υπάρχει στο διάζωμα είναι πολύ χαμηλή. Δεν εμποδίζει.

Δεύτερο ερώτημα που μπορούμε να απευθύνουμε, στους μάρτυρες και στο αποδεικτικό υλικό: Πώς εξελίσσεται η επίθεση; Γίνεται μια επίθεση, υπάρχει μια υποχώρηση και μετά μια εκ νέου επίθεση. Αυτό σας το έλεγαν εμφατικά οι φοιτήτριες, αλλά το επιβεβαίωσε και το εξήγησε ο Νικολάου. Έρχεται ο ένας αστυνομικός, φωνάζει θα το διαλύστε τώρα; κοπάζει λίγο το πράγμα, αλλά μετά τα 3-4 άτομα ξαναχυμάνε πάνω στον Φύσσα, πλέον εν τη παρουσία αστυνομικών και στο πεζοδρόμιο. Εκείνη τη στιγμή έρχεται το ασημί Αλμέρα. Βλέπει δηλαδή ο Νικολάου αυτό το μπρος-πίσω που σας περιέγραψαν οι φοιτήτριες. Είναι η δολοφονία Φύσσα ένας με έναν με τον Ρουπακια; Την ώρα που ο Ρουπακιάς κατεβαίνει από το αμάξι και κάνει τα 4-5 βήματα προς το Φύσσα υπάρχουν 3-4 άτομα γύρω από τον Φύσσα και τον χτυπάνε. Σας το έλεγαν οι φοιτήτριες που είδαν και τη διάταξή τους, σας το επιβεβαίωσε ο Νικολάου. Το κλείδωσε. Δεν ήταν ένας με ένας. Τα 3-4 άτομα χτυπούσαν και την ώρα που χτυπούσαν ήρθε ο Ρουπακιάς και μαχαίρωσε. Εκεί το πρόβλημα είναι ότι ο Νικολάου δεν βλέπει καθαρά γιατί πήγαν προς τα μέσα τα άτομα, οι μαχαιριές πέσαν πιο μέσα στο πεζοδρόμιο. Το είδαν δηλαδή καλύτερα οι φοιτήτριες και σας το είπε ο Νικολάου. Αλλά ο Νικολάου σας δίνει τον μυστικό αυτόπτη μάρτυρα, αυτόν που δεν εμφανίστηκε ποτέ και που άκουσε ο Νικολάου τη φωνή του, μια αντρική φωνή. Και σας αποκάλυψε τον μυστικό αυτόπτη μάρτυρα, μια αντρική φωνή τη στιγμή που έγινε το μαχαίρωμα, η οποία είπε: Το φάγανε το παληκάρι».
Όσον αφορά τις αναγνωρίσεις τα είπε η συνάδελφος μας [:Παπαδοπούλου].

Ο Σεϊρλής αναγνωρίζει τον Αναδιώτη. Ο Μελαχροινόπουλος βλέπει τον Μιχάλαρο και στην Τσαλδάρη. Οι φοιτήτριες αναγνωρίζουν τον σωματότυπο του Καζαντζόγλου. Επίθεση σε κύματα. Οι 2 από τον κάδο: Τσορβάδες. Υπάρχουν αντιφάσεις ανάμεσα στις καταθέσεις των μαρτύρων; Ο Νικολάου και οι φοιτήτριες δεν πρόσεξαν τα άτομα που κρατούσαν τα ξύλα. Αυτά τα είδε ο Χατζησταμάτης και τα είδαν και οι αστυνομικοί. Αυτό δεν είναι αντίφαση. Εστίασαν αλλού. Οι φοιτήτριες δεν άκουσαν «σπάστε, αστυνομία», που σας το παν οι Τσορβάδες. Τι σημαίνει; Ότι δεν ειπώθηκε; Οι εξάδελφοι Τσορβά ήταν εκεί μέσα στην ομάδα, ενώ οι φοιτήτριες ήταν από απόσταση. Η κ. εισαγγελέας δεν το ανέφερε αυτό καν στην πρότασή της. Ο Νικολάου δεν είδε το μαχαίρωμα γιατί ήταν ανοιχτές οι τέντες. Την είδαν όμως οι φοιτήτριες. Υπάρχουν ίσα ίσα εντυπωσιακές συμπτώσεις: και οι φοιτήτριες και ο Νικολάου λένε ότι «βλέπουν κάποιον να βγαίνει από τη θέση του συνοδηγού».

Πώς γίνεται να υπάρχει η ίδια κατάθεση από άτομα που ούτε κατά διάνοια γνωρίζονται; Στην πραγματικότητα και οι τρεις αποκτούν αυτή την εντύπωση επειδή κάποιος είναι εκείνη τη στιγμή κρυμμένος πίσω από το αυτοκίνητο, από τη μπροστινή πόρτα και τρέχει. Ξέρουμε ότι είναι λάθος, γιατί ο Ρουπακιάς έχει ξεφορτώσει τα άτομα που μετέφερε. Και το ότι υπήρχε και συνοδηγός μας το λένε οι κατηγορούμενοι Νίκος και Θ. Τσορβάς που βλέπουν συνοδηγό και μάλιστα βλέπουν και την κάφτρα του τσιγάρου του, όντας από πίσω.

Δυο λόγια για τον ρόλο του Ρουπακιά. Η πορεία του Ρουπακιά κατέστη καθαρή στη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας: ξεκίνησε τη συμμετοχή του στην ασφάλεια της ΤΟ Νίκαιας από τον Άγιο Παντελεήμονα τον Ιούλιο του 2012 από φωτογραφίες και βίντεο, ήταν ήδη δόκιμο μέλος της ΧΑ, είχε ορκιστεί και όρκιζε (Νέδα), ήταν μέλος του 5μελούς -ταμίας, σας το είπε κι ο Αγγος, βρίσκουμε το όνομά του στον κατάλογο των τοπικών, τα μέλη της ασφάλειας του δίνανε αναφορά, το είδαμε σε μηνύματα και γι’ αυτό τον παίρνει και ο Δήμου. Έκανε ομιλίες όπως στη Σπάρτη «χρυσαυγίτης πεθαίνεις». Ο Ρουπακιάς είχε καταστήσει τον εαυτό του στρατιώτη της ΧΑ και ήταν έτοιμος να σκοτωθεί και να σκοτώσει.

Είναι εντυπωσιακή η συνέπεια που είχε η εγκληματική οργάνωση στον ίδιο: η Χρυσούλα Ρουπακιά τον περιέγραψε ως άνθρωπο που ούτε το κρέας δεν έκοβε με μαχαίρι. Κι όμως αυτός ο κατηγορούμενος με το που ενημερώθηκε από τον Καζαντζόγλου, εξοπλίστηκε και αδιαμαρτύρητα πήγε στην τοπική, συμμετείχε στην πομπή και σκότωσε εν ψυχρω όπως φαίνεται και από την ιατροδικαστική στο αναγνωστέο 55 και από καταθέσεις αυτοπτών. Μάλιστα στο σημείο αυτό πρέπει να εξαίρουμε την ακροαματική διαδικασία. Από μια πολύ ενδιαφέρουσα αποστροφή λόγου Ρουπακια προκύπτει ο σχεδιασμός της επίθεσης. Είναι αυτό που είπε για περικύκλωση Φύσσα. Μύχια σκέψη που αποκαλύπτει το σχέδιο.

Γιατί αν δεν υπήρχε σχέδιο, είναι παράλογη η πορεία τους να μην πάνε στο Κοράλλι: Όμως δεν γύρισαν στο Κοράλλι αλλά ανέβηκαν από Ξάνθου. Κυκλώνοντας το θύμα. Το έχουμε δει αυτό σε δράσεις της ΧΑ ή μας είναι έκπληξη; Ο έλεγχος του τετραγώνου; Προκύπτει από δράσεις ΧΑ, το έχουμε δει:

α. πως είναι οι σκοπιές στη Νίκαια; και στις γωνίες
β. τι έχουμε δει να κρατάει η ασφάλειά της Νίκαιας; ασύρματο που εξασφαλίζει ότι ελέγχεις όλον τον ενδιάμεσο χώρο.
γ. πώς επιτέθηκαν στο Συνεργείο, κύκλωσαν όλο το σημείο
δ. πώς επιτεθήκαν στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ; Από έναν δρόμο; Όχι, από δυο δρόμους βγήκαν. Αυτά κυρία πρόεδρε μάθαιναν στα σεμινάρια ασφάλειας. Όχι να κλείνουν την πόρτα και να καλούν το 100. Και αυτό αποκάλυψε ο Ρουπακιας με αυτό που σας είπε.

Όσο δε αφορά τον ρόλο των υπόλοιπων, προέκυψε από την αποδεικτική διαδικασία η βαρύτητα της παρουσίας τους. Σας το λένε οι πράξεις των αστυνομικών: μπορεί οι καταθέσεις τους να καθορίζονται από την ανάγκη να καλυφθούν, αλλά το σημαντικό είναι ότι όλοι τους προβάλλουν ως δικαιολογητική βάση της αδυναμίας τους το πλήθος των ατόμων. «Θα μας είχαν τσακίσει αν ήθελαν», σας είπε χαρακτηριστικά ο Δεληγιάννης, «ήταν πολλά τα άτομα, δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι» κλπ. Αν ως εξωτερικοί παρατηρητές οι αστυνομικοί φοβήθηκαν, προκειμένου να επέμβουν, φανταστείτε τι συνέπειες είχε στον Παύλο Φυσσα και πόσο ευάλωτο τον κατέστησε η ενεργός παρουσία των 20 ατόμων. Σε τι συνίστατο η ενεργός παρουσία; Στο ότι όλοι μαζί έτρεξαν κατά του Φύσσα από το Κοράλλι στην Παναγή Τσαλδάρη, δηλαδή τον κυνήγησαν. Στο ότι τα 20 άτομα τροφοδοτούσαν αυτούς που από την πλευρά της ΧΑ ξυλοκοπούσαν τον Φύσσα, δεν ήταν δηλαδή αποκομμένοι. Στο ότι φώναζαν, έβριζαν, τρομοκρατούσαν τον Φύσσα. Στο ότι είχαν κατ' ουσία αποκλείσει τη διαφυγή του, αυτό εξυπηρετούσε ο ερχομός των Τσορβάδων αλλά και του Ρουπακιά από πίσω. «Τον είχαν φερμάρει» που είπε ο πατέρας του χαρακτηριστικά.

Αλλά πέραν της παρουσίας έχει σημασία η οργανωμένη μετάβαση. Χωρίς τα υπόλοιπα άτομα, ο Ρουπακιάς δεν θα πήγαινε μόνος του στο Κοράλλι: τα άτομα συγκροτήθηκαν, εξοπλίστηκαν, ενημερώθηκαν για το σκοπό – γι’ αυτό λέει ο Κομιανός «πάμε για μάχη»! Είχαν απόλυτη συναίσθηση ότι θα συγκρουστούν και ότι θα κάνουν χρήση των αντικειμένων που έφεραν στην κατοχή τους: αυτό έκανε ο Ρουπακιάς. Η δράση του Ρουπακιά ήταν η φυσιολογική συνέπεια της συγκρότησης και του σκοπού της ομάδας, όχι η αντίθεσή της, γιατί πώς να το κάνουμε κυρία πρόεδρε, στο τέλος μιας μάχης, υπάρχουν νεκροί. Και όποιος πηγαίνει σε μια μάχη οπλισμένος, στην καλύτερη περίπτωση αποδέχεται αυτό το ενδεχόμενο. Εξάλλου, έχετε κ. Πρόεδρε την εικόνα ενός μέλους αυτής της ομάδας, του Δήμου, που από την πρώτή στιγμή καταθέτει ότι η εικόνα των χρυσαυγιτών έξω από την Καισαρείας ήταν εικόνα «συμμορίας». «Πάμε να φεύγουμε, αυτοί έδω είναι συμμορία». Γι’ αυτό και η φράση του αφανή αυτόπτη μάρτυρα είναι «το φάγανε το παληκάρι». Η εικόνα που σχημάτισε ήταν αυτή μιας πολυπρόσωπης δολοφονίας. Όλοι μαζί τον φάγανε.

Σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο για την οργανωμένη μετάβαση και δράση της ασφάλειας της ΧΑ το βράδυ της δολοφονίας είναι η τεχνική έκθεση της ομάδας Forensic Architecture που λειτούργησε εν προκειμένω ως τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας Φύσσα. Τι θα έπρεπε να έχει κάνει η αστυνομία; Να συγχρονίσει τις κάμερες μεταξύ τους και να τις συγχρονίσει με την ώρα των σημάτων της αστυνομίας που είναι η πιο αξιόπιστη ώρα που διαθέτουμε. Από τα αναγνωστεα έγγραφα 88-113. Δεν το έκανε όμως αυτό η αστυνομία και απέτυχε στον σκοπό της, να βρει τι έγινε. Απέτυχε να εντοπίσει το σωστό χρόνο, όπως για παράδειγμα στην έκθεση του Passion Lingerie που λέει ότι ο αναγραφόμενος χρόνος είναι ο ακριβής χρόνος, στο αναγνωστέο 93. Σε κάποιες εκθέσεις δεν άνοιξε καν τα βίντεο για να ακούσει αν υπήρχε ηχητικό, στο αναγνωστέο 99, κατάστημα Σταφυλίδης, αναφέρεται ότι «δεν διαλαμβάνονται συνομιλίες», ενώ ακούγονται οι φίλοι του Φύσσα. Δηλαδή για το βίντεο αυτό οι αστυνομικοί δεν πάτησαν καν το κλικ για να δουν αν ακούγεται κάτι.

Αυτό έκανε η έκθεση αυτή λοιπόν. Προκύπτει η οργανωμένη μετάβαση, η στροφή στην Κεφαλληνίας και το πλαίσιο της δολοφονίας στις 00:03 με 00:04. Το υλικό της έκθεσης, σε κάθε περίπτωση, υπάρχει στη δικογραφία. Θα αναφερθώ στο σημείο αυτό και σε ισχυρισμούς που κομματιάζουν το περιστατικό: Ο σημαντικότερος είναι αυτός των Πατέλη-Καζαντζόγλου ότι θα μοιράζονταν τρικάκια, που τον καλύπτει και ο Ρουπακιάς. Κατέπεσε αυτός ο ισχυρισμός, προκύπτει από κινητό Ρουπακιά και από την κατάθεση του Τσακανίκα. Δεν υπήρχαν δύο περιστατικά, αλλά ένα, ενιαίο. Παρομοίως υπήρχαν ισχυρισμοί ότι μόνο ένα κομμάτι των χρυσαυγιτών έφυγε από Κοράλλι και βγήκε στην Παναγη Τσαλδάρη. Οι αδελφοί Δημητράκου σας είπαν ότι δεν έμειναν άτομα πίσω. Το ίδιο δε σας είπε και ο Νικόλαος Τσορβάς που σας είπε ότι τα άτομα είχαν μετακινηθεί στην Π Τσαλδάρη. Παρομοίως έλεγε η υπεράσπιση ότι ήταν άλλοι αυτοί που έτρεξαν, άλλοι αυτοί που επιτέθηκαν: σας τα ξεκαθάρισε αυτά και ο Χατζησταμάτης και ο Νικολάου.
Ένα μόνο πράγμα θα πω για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου περιστατικού από την αστυνομία: Οι φίλοι του Φύσσα που κάλεσαν την αστυνομία χειροπεδήθηκαν, ενώ ο Ρουπακιάς κυκλοφόραγε στο Αστυνομικό Τμήμα και μίλαγε με το κινητό του. Τελικά το κινητό του Ρουπακιά (κλήσεις μέχρι 6:46) αφαιρείται από τον Ρουπακιά στις 11 παρά 20. Και μέχρι τότε δεν του το έχει κατασχέσει κάποιος. Το παραδίδει ο ίδιος. Αναγνωστέο 8, 10:40 προβήκανε στην κατάσχεση του κινητού του Ρουπακιά, και δεν του το πήραν καν, ο ίδιος το παρέδωσε. Τελείωσε η μπαταρία από τις συνομιλίες που ενδιαμέσως είχε. [γέλια από το κοινό].

Θα αναφερθώ τώρα στη συγκάλυψη που έγινε: Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής ήδη από εκείνο το βράδυ επιχείρησε να συγκαλύψει την εγκληματική δράση του επίλεκτου σώματος της Νίκαιας. Πρώτος ειδοποιήθηκε ο Λαγός από τον Σταμπέλο. Η κλήση του Σταμπέλου υποδεικνύει ποιός έδωσε την εντολή. Ο Λαγός επικοινώνησε με τον Πατέλη και ο Πατελης με τον Ρουπακιά και μετά αντιστρόφως. Στις 00:38 ενημερώθηκε ο Μιχαλολιάκος. Το ότι ενημερώθηκε ο Μιχαλολιάκος μας το λένε πρώτον η κοινή λογική – είναι απίθανο να ενημερώθηκε το επόμενο μεσημέρι–, δεύτερον ο Μίχος που σας είπε ότι όλοι ήταν ενήμεροι και ανάστατοι, τρίτον ο Σπίνος που σας έδωσε την εικόνα του Μιχαλολιάκου που έμεινε ξάγρυπνος κάνοντας τηλέφωνα. Από την πρώτη στιγμή ο Λαγός ψάχνει για τον Ρουπακιά δικηγόρο. Αυτό εξάλλου είναι και το αίτημα του Ρουπακιά. Προκύπτει κλήση του Λαγού στις 12:30 στο κινητό του κυρίου Ζωγράφου. Γίνονται αλλεπάλληλες κλήσεις Πατέλη-Ρουπακιά για να εξασφαλιστεί η απουσία αναφοράς στη ΧΑ. Η Μικελάτου, γυναίκα του Ρουπακιά, καταστρέφει αντικείμενα της ΧΑ. Και ο Πατελης πηγαίνει νωρίς το πρωία και παίρνει τσάντα με υλικά της ΧΑ από το σπίτι του Ρουπακιά, πριν πάει στη Μεσογείων.

Ας το κρατήσουμε αυτό κ. Πρόεδρε: Ο άνθρωπος που έστειλε το sms, ήταν παρών στα γραφεία και μετέπειτα στην επίθεση, μέσα σε λίγες ώρες είναι στα κεντρικά γραφεία της ΧΑ με όλους τους βουλευτές, το απόγευμα πηγαίνει και ο αρχηγός της ΧΑ. Το πρωί, λοιπόν, όταν έρχεται η αστυνομία στα γραφεία της ΧΑ στη Μεσογείων, καλούνται άτομα να αναγνωρίσουν αν ξέρουν τον Ρουπακια, πχ ο Αλεξανδράκης. Προκειμένου να εξασφαλίσει την ομερτά ο Λαγός καλεί τον Δεβελέκο και του λέει «δεν τον ξέρεις δεν τον έχεις δει» αφού πρώτα υπάρχει –και την ακούμε– διαφωνία αναμεσά στον Κασιδιάρη και τον Μιχαλολιάκο για το αν πρέπει να πάει στη ΓΑΔΑ. Ο Μιχαλολιάκος λέει ότι «είναι ύποπτο» να μην πάει. Ο Λαγός έχει ήδη στείλει απο νωρίς το πρωι μήνυμα να αδειάσουν τις τοπικές και τα σπίτια απο όπλα. Ήδη από τις 10πμ ο Πατελης είναι στα γραφεία της ΧΑ και αυτό το ξέρουμε γιατί ο ίδιος λέει ότι κάνει κλήσεις στο σπιτι του. Όταν λοιπόν ο Κασιδιάρης βγαίνει και λέει στα κανάλια και τις κάμερες οτι η ΧΑ δεν εχει καμια σχεση, ειχε ηδη τη δυνατοτητα να μιλησει με τον Πατελη και να εχει εικονα τι έχει συμβεί.

Επί πολλές μέρες ο Μιχαλολιάκος και η ιστοσελίδα της ΧΑ δηλώνουν επανειλημμένα ότι η ΧΑ δεν εχει καμια σχεση με τη δολοφονία και οτι ο Ρουπακιάς είναι περαστικός. Όμως σημερα ξερουμε πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει από τα μέσα: Πρώτον, ο Λαγός αποκτάει πρόσβαση στη δικογραφία και μιλάει με τον Πατελη στις 19/9 «για να ξέρουμε τι να κανουμε». Στη συνέχεια αναθέτει στον Τσακανίκα να συγκεντρώσει τα έμπιστα άτομα της Νίκαιας, δηλαδή αυτοίς που εμπλέκονται στη δολοφονία στα γραφεία του Πειραιά. Ο Τσακανίκας συναντιέται με τον Δήμου αφού πρωτα προσπαθεί να κλείσει ραντεβού του Δημου με τον Λαγο. Στη συνάντηση τον απειλεί ανοιχτά: «θα σε σκοτώσουμε». Τα γραφεία της Νίκαιας δεν ανοίγουν για λόγους ασφαλείας. Και ο Λαγός επαναβεβαιώνει στις 23/9 την ένταξη του Πατελη στη ΧΑ. Δεύτερον, προκειμένου όμως να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τον Μιχαλολιάκο με τη Νίκαια, ο Βλαχόπουλος κάνει μια κατάπτυστη, γελοία καταγγελία της σύμβασης του Πατέλη και του Καζαντζόγλου με ημερομηνία δήθεν την 16/9, δηλαδή πριν την ανθρωποκτονία, έστω και αν οι δύο εξακολουθούν να παραμένουν στους κόλπους της ΧΑ. Βέβαια η καταγγελία αυτή είναι καθαρά τυπική: ούτε οι Πατελης και Καζαντζογλου απομακρύνονται, ούτε η Νίκαια κλείνει, ούτε τα μέλη της τοπικής της αποκλείονται από τη ΧΑ, ίσα ίσα καλούνται στον Πειραιά.

Εκ των υστέρων, ο Παναγιώταρος ισχυρίζεται ότι μέχρι το επόμενο απόγευμα οι Πατέλης και Καζαντζόγλου είχαν διαγραφεί και η τοπική ειχε κλείσει. Ο ισχυρισμός όμως αυτός, εκ του ότι πρώτη φορα προβάλλεται μετά από 6 χρόνια στην απολογία του, έρχεται σε αντίφαση με τα όσα αναφέρουν άλλοι κατηγορούμενοι και συγκεκριμένα: Ο Λαγός, που λέει ότι ποτέ δεν υπήρξαν διαγραφές της Νίκαιας και ουδεποτε έκλεισαν τα γραφεια, και ο Μιχος που λεει ότι αξίωσε επί καιρό διαγραφές οι οποίες όμως ουδέποτε έγιναν.
Μετά από όλα αυτά, κ. Πρόεδρε, μετά από χρόνια αποδεικτικής διαδικασίας, ο κατηγορούμενος Μιχαλολιάκος συντάχτηκε με την εκδοχή Παναγιώταρου. Σε ερώτηση μάλιστα γιατί στις τότε δημόσιες δηλώσεις του ανέφερε τα αντίθετα, ότι δηλαδή ουδέποτε έκλεισε η Νίκαια, είπε ότι δεν δημοσιοποιήθηκαν οι διαγραφές για να μην διαλυθεί η οργάνωση. Παραδέχτηκε δηλαδή ότι έλεγε συνειδητά ψέματα τόσο στα ΜΜΕ όσο και στις αρχές για να μην διαλυθεί ο πυρήνας της οργάνωσης. Το ερώτημα κυρία Πρόεδρε είναι συνεπώς λογικό: αν ο Μιχαλολιάκος έλεγε τότε ψέματα για να κρατησει ανεπαφη την οργάνωσή του, γιατι να μην σας λέει ψέματα και σήμερα;

Λίγα λόγια τώρα όσον αφορά το ζήτημα της στοχοποίησης του Φύσσα, προκύπτει από αντικειμενικά στοιχεία που μπορεί οι φίλοι ή η οικογένεια του Φύσσα να μην γνώριζαν, το δικαστήριο σας όμως γνωρίζει. Γνωρίζει το δικαστήριο σας τις συνομιλίες του Αποστόλου, γνωρίζει ότι ο Δεβελέκος τον λέει ότι «ήταν πολύ αναρχοάπλυτος». Και γνωρίζει και τον μηχανισμό: ότι υπήρχαν κατάλογοι με στοχοποιημένους, ο Σταύρου μάλιστα είπε ότι και ο ίδιος είχε δώσει ονόματα αναρχικών στον Τολιόπουλο που είχε τέτοιο κατάλογο. Ακόμα και στα αντικείμενα του Καζαντζόγλου, που βρέθηκαν στο αμάξι του Ρουπακιά, στο αναγνωστέο 4, υπάρχει ένα χαρτάκι, ένα από τα ακατάληπτα, που γράφει “ΑΠΛΥΤΟΣ FB GEORGE PAPADOPOULOS”. Άπλυτος αυτό σημαίνει, άτομο προς στοχοποίηση, αναρχοάπλυτος, και ο Καζαντζόγλου αυτό έκανε, συνέλεγε στοιχεία για τέτοια άτομα.

Εδώ η υπεράσπιση είναι σε δίλημμα: από τη μια θελει να αποδείξει ότι ο Φύσσας δεν ήτανε αντιφασίστας και γι’ αυτού φέρνει καταλόγους που λένε «ελλείπει το αντιφασιστικό στοιχείο». Από την άλλη θέλει να πει ότι ο Φύσσας ήταν πολύ βίαιος -και γι' αυτό σας έκανε ερωτήσεις με το τραγούδι το «Γάμα τους» που είναι ξεκάθαρα αντιφασιστικό. Αλλά όμως η πολιτικοποίηση του Φυσσα και η επικινδυνότητα του Φύσσα δεν ήταν ότι είχε κομματική ή οργανωτική ένταξη. Αυτό ήταν και το διαφορετικό με το Φύσσα. Ας πούμε με τον Πουλικόγιαννη που είναι φοβερή η συνδικαλιστική δουλειά που κάνει, αλλά είναι μέλος ενός κόμματος. Ο Φύσσας δεν ήταν σε κόμμα. Λέει σε έναν στίχο του: «Γάμα τες επιτέλους τις επαναστάσεις, εδώ μιλάμε για προσωπικές αντιστάσεις». Πιο μεγάλη σημασία έχει δηλαδή το προσωπικό παράδειγμα, η στάση ζωής, οι συναυλίες που έκανε ο Φύσσας για κόσμο που μπορεί να χρειαζόταν ιατρικά έξοδα, για άστεγους, κλπ. Αυτό είναι που έκανε τον Φυσσα να μπορεί να μιλάει πιο εύκολα με νεολαιίστικα ακροατήρια, να είναι γνωστός στη νεολαία. Αυτό που σας είπε ο κ. Διαβολάκης που κάνει μάθημα σε φροντιστηρια που ηρθαν οι μαθητες του και του ειπαν «κυριε σκοτώσανε τον KillahP» και ο ιδιος δεν τον ηξερε, παρ’ όλον ότι ήταν πολιτικοποιημένος. Μιλάμε λοιπόν για τέτοιου είδους πολιτικοποίηση.

Πέραν από τα όσα σας έφερε η πολιτική αγωγή της οικογένειας, δηλώσεις, βιντεο, συνεντεύξεις, που δείχνουν έναν πολυ πολιτικοποιημένο άνθρωπο, οι στίχοι του για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, για τον Τζουλιάνι και τη Γένοβα, κλπ, ο Φύσσας είχε και μια πολύ ιδιαίτερη αντίληψη και για το τι σήμαινε να είναι κανείς Πειραιώτης, να είναι άντρας, να είναι έλληνας. Λέει σε ένα τραγούδι: «Μια τέτοια μέρα είναι ωραία για να πεθαίνεις / όμορφα κι όρθιος σε δημόσια θέα / με λένε Παύλο Φύσσα από τον Περαία / Έλληνας κι ότι συνάδει αυτό, όχι μια σημαία». Σε μια αποδεικτική διαδικασία που είδαμε πολλές ελληνικές σημαίες και που ακούσαμε πολλά για το έθνος, την πατρίδα, κλπ, υπάρχει κάποιος που λέει «Έλληνας μ' ό,τι συνάδει αυτό, όχι μια σημαία». Ότι δηλαδή η ελληνικότητα δεν είναι ανάλογη με το πόσο πολύ κουνάς μια σημαία, πόσο την επιδεικνύεις. Και συνεχίζει: «μελανοχίτωνας / γόνος του Αχιλλέα και του Καραϊσκάκη / κι αν όντως ξέρω κάτι είναι πως γεννήθηκα ήδη / με δυο καταδίκες βαριές φορτωμένος πάνω στην πλάτη δυο φτερά από γέννα / πάνω στο σώμα μου ραμμένα / που δυστυχώς φτερουγίζουν μόνο μέσα από την πένα...». Υπάρχει ένα μεγάλο ιστορικό βάθος στους στίχους αυτούς, η συζήτηση για την αρχαιότητα και τη νεότερη Ελλάδα - ο Αχιλλέας και ο Καραϊσκάκης, τη σχέση τους, το αν θα μείνουμε σε μια προγονοπληξία που θα κανει το ένδοξο παρελθόν βραχνά.

Θα μπορουσαμε να μιλήσουμε για την απαντηση του Κωστή Παλαμά στον Περικλή Γιαννόπουλο στις αρχες του προηγουμενου αιωνα που είπε ο Παλαμας αν και βαθια εθνικός ότι «αν ειναι να γίνει καταφύγιο αρχαιολατρίας και πνευματικής τεμπελιάς ο Παρθενώνας, καλύτερα να πέσει και να συντριβεί παρά να στέκει σαν λείψανο». Μια τέτοια αντίληψη για την ελληνικότητα είχε ο Φύσσας, διαμετρικά αντίθετη από τον βιολογικό εθνικισμό της ΧΑ. Κι αυτό ήταν κάτι που, πρέπει να το πούμε αυτό, ο Παύλος Φύσσας το είχε μάθει από την οικογένειά του, το έφερε σαν κληρονομιά. Όταν λέει «γόνος του Καραϊσκάκη», δεν αναφέρεται γενικά στους προγόνους μας. Αναφέρεται στη μητέρα του. Και θα μου επιτρέψει να το πω αυτό, γιατί το πατρικό της μητέρας του είναι «Καραϊσκάκη». Και θα μπορούσε για τον Φύσσα αυτό να είναι αφορμή καυχησιολογίας, να το προβάλλει, να το επιδεικνύει. Κι ομως ο ίδιος έλεγε «έλληνας μ' ό,τι συνάδει αυτό, όχι μια σημαία». Και αν είδατε και η μητέρα του που έχει κάνει δημόσιες παρεμβάσεις, δεν το αναφέρει. Κι ούτε στραφηκε ποτε σ' αυτους τους εθνικόφρονες να τους πει: «τι να μου πειτε εσείς, εθνικιστές του τριωδίου, εμένα με λένε Καραϊσκάκη». Ποτέ δεν την έκανε αυτή την απεύθυνση. Αυτή την εκδοχή ελληνικότητας έφερε ο Φυσσας και τη διέχεε μοριακά με τη μουσική του. Γι' αυτό ηταν επικίνδυνος για τη ΧΑ. Και ήταν οργανικά δεμένος με τη γειτονιά του, με την πόλη που τον γέννησε. Γι' αυτό υπήρξαν οι αντιδράσεις που υπήρξαν. Είναι λάθος να αποδίδεται απλά στο ότι ήταν ο έλληνας νεκρός. Είχε έναν τέτοιο ρόλο που σήμανε μια πολύ απότομη πόλωση, που προκάλεσε μια μαζική έκρηξη. Και αν θέλει η υπεράσπιση να αναζητήσει την εξήγηση της ποινικης διωξης, ας την αναζητησει σ αυτην την έκρηξη και οχι σε οποιαδήποτε σκευωρία.

Κλείνοντας σιγά-σιγά. Θέλω να επισημάνω ότι ήταν πολύ σημαντική η προσέλευση των μαρτύρων. Σε όλες τις υποθέσεις. Ειδικά στη δική μας περίπτωση, η προσέλευση των Αιγύπτιων αλιεργατων, ανθρώπων που ειναι ξενοι, σε μια ξενη χωρα, που δεν ηρθαν εδω για φασαρίες ούτε γι να κανουν πολιτικό αγωνα. Ηρθαν για το μεροκάματο. Ηταν σημαντικο οτι βρήκαν το θαρρος, αφυλαχτοι, επωνυμοι, να σταθούν και να δειξουν. Απο αυτη την άποψη αν κάτι μας κρατησε σε αυτη την πολύχρονη διαδικασία, ήταν οτι γνωρίσαμε συμπολίτες μας που στάθηκαν όρθιοι, τη δύσκολη στιγμή. Σας είπε ο κ. Γκούτης, «όταν δεν τους ειχαν πιασει ακομα, όλη η γειτονιά μου ήταν μαγκωμένη. Με το που τους πιάσανε, ήρθαν όλοι και μου είπαν τους πιάσανε επιτέλους, καλά τους κάνανε». Το δύσκολο κ. Πρόεδρε είναι όταν είσαι μόνος. Όταν δεν νιώθεις να έχεις τις πλάτες της κοινωνίας δεδομένες. Η κυρία Ανδρομάχη Παπαζήση, που στάθηκε μπροστά στους φουσκωτούς με τον βουλευτή τους, τον Μπαρμπαρούση, ήταν τόσο μόνη. Κι όμως είπε την επόμενη μέρα, που έγινε θέμα, «μ' αγκάλιασε όλο το Μεσολόγγι».

Πιο σημαντικες θεωρώ ότι ήταν οι δύο φοιτητριες, η Δήμητρα Ζώρζου και η Παρασκευή Καραγιαννίδου. Δυο νέες κοπέλες που βρεθηκαν τυχαία σ' ενα παγκάκι να λένε τα δικά τους και κατέληξαν να γίνουν αυτόπτες μαρτυρες της σημαντικότερης πολιτικής δολοφονίας της γενιάς μας, τουλάχιστον των τελευταίων δεκαετιών. Και δεν φοβήθηκαν να δώσουν το όνομα τους και θυμόσαστε ότι οι αστυνομικοί ότι έκαναν έκκληση, αλλά πολύ λίγοι το έκαναν, απο πολύ κόσμο που το είχε δει, γιατί το έγκλημα έγινε «σε δημόσια θέα». Και κάνανε αυτό το βήμα και τους είμαστε ευγνώμονες γι΄αυτό.

Στις πολλές ώρες αναμονής αυτής τη δίκης, μαθαίναμε πράγματα. Ένα από αυτά ήταν μια συνομιλία που ειχε τυχαία, μεταγενεστερα, η μητερα της Παρασκευής Καραγιαννίδου με την κυρία Φύσσα. Το βράδυ εκείνο, η Καραγιαννίδου επικοινώνησε με τη μητέρα της για να της πει οτι είναι σε ενα αστυνομικό όχημα, ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας μιας δολοφονίας και ότι πάει να καταθέσει. Και η μητέρα της είπε τοτε: «κατέβα τωρα από το αυτοκινητο όπου κι αν είσαι, πάρε ενα ταξί και γυρνα σπίτι σου»,. Και η Καραγιαννίδου της απάντησε: «αν ήταν κάτω πεσμένος ο αδελφός μου, θα έλεγες το ίδιο;». Και την αψήφησε. Και πήγε και κατέθεσε. Τι φοβερό επεισόδιο στη ζωή ενός ανθρώπου. Να έχεις κάνει ενα παιδί, ενα κορίτσι, να μεγαλώνει, να γίνεται μια νέα κοπέλα, να ενηλικιώνεται, να έρχεται η ωρα να απογαλακτιστεί, να σε αψηφήσει. Και να χτυπαει το τηλεφωνο μετα τα μεσανυχτα, να ακούς το παιδί σου να σου λεει οτι χύθηκε αίμα, ότι εχει εμπλακεί σ αυτή την ιστορία και ότι πάει να καταθέσει. Και να σε αψηφάει έτσι. Σε μια τέτοια περίπτωση. Τι φόβο θα πρέπει να ένιωσε αυτή η μάνα εκείνο το βράδυ. Αλλά και τι καμάρι.

Δεν ξέρουμε για σας κ. Πρόεδρε, αλλά για εμάς αυτές οι δυο νεαρές κοπέλες είναι ο λόγος που μπορούμε να κοιμόμαστε τα βράδια. Μέσα σε ένα ζοφερό τοπίο, για την κοινωνία, για τον κόσμο, αυτές οι δύο νεαρές κοπέλες εκτέλεσαν τα πολιτικά τους καθήκοντα, με την πραγματική έννοια του όρου «πολιτικά». Γιατι εκεινη την άγρια νύχτα, δεν έδρασε μονο ο κοσμος των λύκων, γιατί αγέλη λύκων ηταν αυτοι που χύμηξαν πάνω στον Παύλο Φύσσα. Αλλά έδρασε, αναδύθηκε και ο κόσμος των μελισσών, ο κόσμος της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, ο κόσμος που βλέπει κάτω πεσμένο εναν ανθρωπο και δεν λεει «να ενας ξένος», αλλά λέει «να ο αδελφός μου». Γι' αυτό το λόγο περισσότερο από κάθε άλλο μάρτυρα, στην περίπτωση αυτών των δύο νεαρών γυναικών, καλείστε όχι μόνο να κρίνετε την αξιοπιστία τους, αλλά καλείστε κυρίες και κύριοι δικαστές να τοποθετηθείτε: Κι εσείς κ. Πρόεδρε, με ποιόν είστε; Με τις μέλισσες ή με τους λύκους; 

Αξίζει πλέον, μετά από αυτή την εικόνα να επιστρέψουμε στο αρχικό μας ερώτημα, τωρα που έχουμε τελειώσει με την πραγμάτευση όλου του υλικού και των 3 συνεκδικαζόμενων επιθέσεων και να εξετάσουμε το κατηγορητήριο στο σύνολό του. Τι αποδείχτηκε ότι έχουμε; Δεν έχουμε δράσεις μεμονωμένων μελών της ΧΑ που τελούν εγκληματικές ενέργειες εκτός του πλαισίου της οργάνωσης. Αν ήταν έτσι δεν θα είχαμε εμπλοκή ολόκληρων τοπικών και των ομάδων ασφαλείας στην τέλεση αξιόποινων πράξεων. Αλλά ο Ρουπακιάς θα είχε δράσει από μόνος του. Αποδείχτηκε τουναντίον ότι οι εγκληματικές πράξεις τελέστηκαν πολυπρόσωπα και οργανωμένα σε εκπλήρωση των καταστατικών στόχων της οργάνωσης.

Μπορούμε λοιπόν με βεβαιότητα να αποκλείσουμε την εκδοχή του «μοναχικού δράστη» και τον «κανόνα του μεμονωμένου περιστατικού». Δεν έχουμε κ. Πρόεδρε εγκληματικό θύλακα, ανεξάρτητο από την ηγεσία, για παράδειγμα έναν πυρήνα, τον πυρήνα της Νίκαιας, ο οποίος αυτονομήθηκε εν αγνοία της ηγεσίας. Αν συνέβαινε αυτό, η ηγεσία της οργάνωσης θα είχε απομονώσει και θα είχε απομακρύνει τον συγκεκριμένο θύλακα, έστω και καθυστερημένα. Τουναντίον, η ομάδα ασφάλειας της Νίκαιας είναι η ομάδα πρότυπο της ΧΑ, αξιοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα, οι επικεφαλής του προσελήφθησαν ως υπάλληλοι, υπηρετούσαν μάλιστα παρά τω Αρχηγώ. Προστατεύτηκαν δε μετά τη δολοφονία Φύσσα. Δεν έχουμε τέλος εγκληματικό θύλακα συνδεόμενο με κάποιο μονάχα από τα ηγετικά στελέχη. Κι αυτό γιατί στην τέλεση αξιόποινων πράξεων, στην εκπαίδευση των συγκεκριμένων ομάδων, στη συγκάλυψη των ενεργειών τους, βλέπουμε ούτως ή άλλως όλη την ηγετική ομάδα. Δεν περιορίζεται δηλαδή η ποινική ευθύνη στον Λαγό, όταν βλέπουμε τον ρόλο που παίζει ο Κασιδιάρης στην εκπαίδευση και τη συγκάλυψη, τον ρόλο του Γερμενή και του Παναγιώταρου στον κεντρικό σχεδιασμό δράσεων της οργάνωσης, τον ρόλο του Μίχου, του Κούζηλου, του Μπαρμπαρούση, του Ηλιόπουλου σε επιμέρους επιθέσεις, κοκ. Αυτό το οποίο έχουμε είναι ένα εγκληματικό σχέδιο που εκπορεύεται κεντρικά από την ηγεσία της οργάνωσης. Γι' αυτό το λόγο το μέτρο της απόδοσης δικαιοσύνης για τα θύματα σε αυτό το δικαστήριο δεν είναι η ποινική μεταχείριση των φυσικών αυτουργών, αλλά η καταδίκη του κατηγορούμενου Μιχαλολιάκου.

Εμείς μπορεί να μην παριστάμεθα για τον Μιχαλολιάκο ως φυσικό πρόσωπο. Αλλά οι κατηγορούμενοι για τους οποίους παριστάμεθα προσεχώρησαν στο εγκληματικό σχέδιο του Μιχαλολιάκου, ενετάχθησαν στην εγκληματική οργάνωση του Μιχαλολιάκου - ούτε του Πατέλη ούτε του Πανταζή ούτε του Λαγού. Ο Μιχαλολιάκος συνέλαβε το σχέδιο της οικοδόμησης μιας οργάνωσης που θα έχει ταυτόχρονα πολιτικό και επιχειρησιακό σκέλος με κοινή ιεραρχία, γνωρίζοντας το ποινικό φορτίο αυτής της οργάνωσης και, καθιστώντας το, το διακριτικό της στοιχείο. Βέβαια αυτό το σχέδιο δεν θα μπορούσε να το φέρει σε πέρας μόνος του, αν δεν είχε τον κύκλο των στενών συνεργατών του, που ο ίδιος επέλεγε. Χωρίς τον Λαγό, τον Κασιδιάρη, τον Γερμενή, τον Παναγιώταρο, τον Παππά, που διηύθηναν, εκπαίδευσαν, επόπτευσαν τις ομάδες κρούσης, τις οργάνωσαν, δίδαξαν πειθαρχία και συγκάλυπταν, το σχέδιο θα έμενε επί χάρτου. Χωρίς όμως τον Μιχαλολιάκο, δεν θα υπήρχε καν εγκληματικό σχέδιο. Αυτός είναι ο ιθύνων νους. Για να χρησιμοποιήσω μια φράση της κ. Κανελλοπούλου, της μάρτυρος, ο Μιχαλολιάκος είναι το αόρατο χέρι που διευθύνει αυτή την εγκληματική ορχήστρα. Εδώ είναι και το κλειδί του ζητήματος: Ο Μιχαλολιάκος είναι η απολύτως προεξέχουσα προσωπικότητα της συγκεκριμένης οργάνωσης, είναι ο εγκέφαλός της. Το να θεωρηθεί ότι ποδηγετήθηκε, για παράδειγμα από τον Λαγό ή ότι τον κορόιδεψαν, ότι τον παραπλάνησαν, ότι έχτισαν κάτω από τη μύτη του «τάγματα εφόδου» χωρίς αυτός να το γνωρίζει, θα ήταν μια διαστροφή της λογικής και μια παραβίαση όλων των πορισμάτων της τετράχρονης αποδεικτικής διαδικασίας. Σας το είπε ο ίδιος τρεις φορές: «για πολλά πράγματα μπορώ να κατηγορηθώ αλλά όχι για το ότι είμαι ανόητος».

Το συμπέρασμα κ. Πρόεδρε της αποδεικτικής διαδικασίας είναι για εμάς η πλήρης επιβεβαίωση του κατηγορητηρίου: ο Μιχαλολιάκος και οι στενοί του συνεργάτες, αποτελούν τη διευθύνουσα ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης με το όνομα Χρυσή Αυγή που κάτω από πολιτικό προκάλυμμα επιδίωξε την τέλεση και τέλεσε συστηματικά πλήθος κακουργηματικών πράξεων κατά αλλοδαπών, ιδεολογικών και πολιτικών αντιπάλων και αντιφρονούντων, με κίνητρο την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία της οργάνωσης που βρίσκεται στην καρδιά της συγκρότησής της. Οι εγκληματικές πράξεις, ανάμεσά τους και κακούργηματα, όπως η ανθρωποκτονία Φύσσα και οι απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά του Αμπουζίντ Εμπάρακ και των κομμουνιστών συναδικαλιστών, τελέστηκαν από φυσικούς αυτουργούς που ενετάχθησαν στην εγκληματική οργάνωση στα πλαίσια των καταστατικών σκοπών της. Επιχειρησιακός μηχανισμός τέλεσής τους ήταν πρωτευόντως οι ομάδες κρούσης και δευτερευόντως μέλη της που εγκληματούσαν στα πλαίσια των σκοπών της.

Η είσοδος στη Βουλή τον Μάιο-Ιούνιο του 2012 δεν άλλαξε τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης, τουναντίον αύξησε τους πόρους της και ενίσχυσε την εφοδιαστική υποδομή της, με αποτέλεσμα ένα κρεσέντο βίας που κορυφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 με την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα. Ο ρόλος εκάστου των κατηγορούμενων ηγετικών στελεχών (και των πυρηναρχών) στη διεύθυνση της οργάνωσης, στη συγκρότηση των ομάδων κρούσης, στην τέλεση των κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων, που αυτή τέλεσε, προέκυψε από την αποδεικτική διαδικασία και εναπόκειται να αξιολογηθεί ποινικά από το Δικαστήριο. Με τη μόνη προϋπόθεση ότι το δικαστήριο θα καταδικάσει τον ιθύνοντα νου του εγκληματικού σχεδίου και της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Νικόλαο Μιχαλολιάκο. Κυρία Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να τελειώσω με μια αναφορά στους εντολείς μας.

Εμείς σ' αυτη τη δίκη ήμασταν οι Αιγύπτιοι κι έτσι θα τελειώσουμε. Ο εντολέας μας, ο Αμπουζίντ, σώθηκε από θαύμα. Αλλά η δίκη αυτή ήταν πολύ σημαντική για τον ίδιο. Στο ξεκίνημα αυτής της διαδικασίας, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη δυσπιστία του και τη δυσκολία του να καταλάβει το οτι χτυπήθηκε ως ξένος, ως Αιγύπτιος, στην Ελλάδα. Μάλιστα σε μια από τις πρώτες μας συναντήσεις, όταν μας εξέφρασε αυτή τη δυσαρέσκεια του και του είπαμε ότι είμαστε μαζί του και τοι είμαστε στη δική του πλευρά, στράφηκε στη μεταφράστριά μας στη Ραμπαπ και είπε κάτι γελώντας. Τη ρωτήσαμε : τι λέει. Και μας απάντησε: «λέει ότι πριν σας γνωρίσει τα πράγματα ήταν εύκολα γι’ αυτόν. Έλεγε ότι μπήκαν οι Έλληνες στο σπίτι του και τον σκότωσαν. Τώρα όμως που σας γνώρισε, του κάνετε τη ζωή του πιο δύσκολη». Δεν σας κρύβω ότι αυτό ήταν το χρονικό σημείο στο οποίο έσπασε πραγματικά ο πάγος, ένας τείχος δυσπιστίας που υπήρχε με τον εντολέα μας, και πραγματικά κερδίσαμε μια πιο ανθρώπινη σχέση και μια στενή συνεργασία. Ο εντολέας μας κ. Πρόεδρε διέτρεξε έναν ολέθριο κίνδυνο. Κινδύνεψε να συμμεριστεί, έστω και αντεστραμμένα, τις ιδέες των θυτών του. Κινδύνεψε οι θύτες του να εποικίσουν το κεφάλι του. Είναι αυτό που λέει ο Μπρεχτ σε μία από τις ιστορίες του κυρίου Κόυνερ: «Μα πως έγινα ξαφνικά εθνικιστής; Φταίει ο εθνικιστής που βρέθηκε μπροστά μου. Να γιατί πρέπει να εκλείψει η βλακεία. Γιατί κάνει βλάκα όποιον βρεθεί μπροστά της».

Σήμερα ο εντολέας μας ξέρει ότι δεν προσπάθησαν να τον σκοτώσουν οι Έλληνες. Ήταν μια οργάνωση ρατσιστική, εθνικιστική, ναζιστική, που εξόπλισε μέλη της με φανατισμό και ρόπαλα. Βοήθησε σε αυτό, να το πούμε και αυτό, η κ. Φύσσα που έμεινε στη συνέχεια της διαδικασίας. Θα μπορούσε να φυγή όταν τελείωσε η εξέταση των μαρτύρων της οικογενειακής της υπόθεσης. Ήταν όμως εδώ όταν κατέθεσε ο Αμπουζίντ, τον στήριξε, τον ασπάστηκε. Η εικόνα μιας μαυροφορεμένης μάνας, Ελληνίδας, που έχει χάσει το παιδί της, ξεκαθάρισε στα μάτια του εντολέα μας ότι οι διαχωρισμοί δεν είναι εθνικοί. Η οικογένεια Αμπού Χάμεντ σας είπε, κ. Πρόεδρε, ότι σκέφτηκε το ενδεχόμενο να φύγει από τη χώρα μετά την επίθεση. Όχι μόνο από το σπίτι, αλλά από την Ελλάδα. Ωστόσο, το Πέραμα, το Πέραμα του 2012, το τσακισμένο από την ανεργία και την φτώχεια, αγκάλιασε τους εντολείς μας. Κόσμος πήγε στο κατάστημα για να αγοράσει ψάρια και να πει έναν καλό λόγο, αυτός ο κόσμος μετέπεισε τον Αχμεντ, τον Μωχάμεντ και τον Σάαντ να μείνουν. Μια βδομάδα μάλιστα μετά την επίθεση σε βάρος των εντολέων μας, έγινε μια μεγάλη διαδήλωση στο Πέραμα για την οποία σας μίλησε η κ. Θωίδου. Σας είπε ότι μίλησαν εκπρόσωποι συνδικάτων και εκπρόσωποι της Αιγυπτιακής Κοινότητας. Τη ρωτήσατε, γιατί μας το λέτε; Και σας εξήγησε ότι αυτό ήταν κρίσιμο για να σταλεί μήνυμα ότι η γειτονιά δεν θα διχαστεί.

Ως πολιτική αγωγή κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να ενισχύσουμε το δικαστήριό σας στο δύσκολο έργο της τιθάσευσης ενός τεράστιου υλικού και της αναζήτησης της αλήθειας. Εμείς, από ένα σημείο και πέρα, μετράγαμε μια απώλεια, δεν ήταν μαζί μας στη δικαστική αίθουσα, αν και ήταν πάντοτε μαζί μας έξω, ο συνάδελφός μας ο Δημήτρης Ζώτος, που ήταν βασικός πυλώνας αυτής της προσπάθειας. Μιλώντας για την δική μας ομάδα, ήταν ο αρχιτέκτονας του όλου εγχειρήματος. Προσπαθήσαμε, που λένε οι Αγγλοι, να γεμίσουμε τα παπούτσια του και να αγορεύσαμε όπως θα το έκανε ο ίδιος. Στα υπόλοιπα κομμάτια της διαδικασίας, αν αυτά υπάρξουν, η πολιτική αγωγή δεν θα έχει λόγο. Αλλά ποιητική αδεία, ας αναφερθούμε στο τέλος του ποιήματος του Έλιοτ, Κούφιοι Ανθρωποι: Έτσι τελειώνει αυτός ο κόσμος, όχι με πάταγο αλλά με έναν λυγμό». Έχουμε την ελπίδα ότι αυτός ο κόσμος που χτίσαμε κοντά 5 χρόνια εδώ μέσα, δεν θα τελειώσει έτσι, δεν θα τελειώσει με τον λυγμό των θυμάτων. Και ότι η απόφασή σας, με τον πάταγό της, θα καλύψει αυτόν τον λυγμό.

Σας καλούμε λοιπόν να βγάλετε μια απόφαση που να αντιστοιχεί στη συντριπτική αποδεικτική διαδικασία που προηγήθηκε, μια απόφαση που να κάνει πάταγο, μια απόφαση που να μην επιτρέπει παρερμηνείες. Μ' αυτές τις σκέψεις ζητούμε την καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και των κατηγορουμένων κατά τα αποδιδόμενα σ' αυτούς στο παραπεμπτικό βούλευμα.
Σας ευχαριστώ.

[Θερμά χειροκροτήματα από το κοινό]