Επικαιρότητα

Η Αλληλεγγύη δεν είναι έγκλημα. Η Λόλα είναι αθώα

17/12/2018

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στη Λόλα Γκουτιέρεζ

 

Στις 27 Νοεμβρίου 2016 συνελήφθη από το ελληνικό κράτος η συντρόφισσα Λόλα Γκουτιέρεζ, μέλος του ισπανικού αναρχοσυνδικαλιστικού συνδικάτου CGT, η οποία ταξίδεψε από την Ισπανία στην Αθήνα προκειμένου να βοηθήσει ένα νεαρό Κούρδο πρόσφυγα να περάσει τα σύνορα για να επανενωθεί με την οικογένειά του στην Ευρώπη. Οι δυο τους συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τη διαδικασία ελέγχου ως μητέρα και γιος. Μετά από έναν καταιγισμό ερωτήσεων που τους τέθηκαν εξαιτίας του σκούρου δέρματός τους, κρατήθηκαν από την ελληνική αστυνομία.

Στην Γκουτιέρεζ απαγγέλθηκε η κατηγορία της παροχής διευκόλυνσης σε άτομο που δεν έχει τα νόμιμα έγγραφα για να περάσει τα σύνορα και προφυλακίστηκε χωρίς δυνατότητα καταβολής εγγύησης. Μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης προσφύγων στο Ελληνικό όπου παρέμεινε μέχρι τις 8 Δεκέμβρη και στη συνέχεια απελάθηκε στην Ισπανία.

H Λόλα Γκουτιέρεζ προφυλακίστηκε γιατί θεωρήθηκε επικίνδυνη για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Σήμερα, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι και 10 έτη επειδή βοήθησε τον Κούρδο πρόσφυγα να περάσει τα σύνορα. Η ίδια αποδέχεται την κατηγορία, διατρανώνοντας ότι δεν είναι έγκλημα.

Η μετανάστευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα και δεν μπορούν να την εμποδίσουν ούτε οι κυβερνήσεις ούτε οι νόμοι. Η εφαρμογή της συμφωνίας της ντροπής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας έχει προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στις θάλασσες της Μεσογείου. Η ύπαρξη στρατοπέδων για τους πρόσφυγες σε όλη την ελληνική επικράτεια, οι απελάσεις, οι επαναπροωθήσεις, οι φυλακίσεις, η καθυστέρηση οικογενειακών επανενώσεων και η βίαιη καταστολή, συμβάλλουν στη διατήρηση μιας Ευρώπης - φρούριο που οχυρώνεται πασχίζοντας να καταστήσει τα σύνορά της απαραβίαστα. Η πολιτική ανυπακοή στην Ευρωτουρκική συμφωνία παίρνει σάρκα και οστά μέσα από την πράξη ταξικής αλληλεγγύης που υπαγόρευσε στη Λόλα η συνείδησή της.

Όσο ο κρατικός αυταρχισμός και η ξενοφοβία θα επιδεικνύουν τα δόντια τους, ο κόσμος της αλληλεγγύης θα ορθώνει το ανάστημά του και θα χτίζει γέφυρες που ενώνουν τους/τις καταπιεσμένους/ες, θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των προσφύγων και θα αντιτίθεται στη δολοφονική ρατσιστική πολιτική που διαχωρίζει τους ανθρώπους σε ντόπιους και ξένους. Όσο τα σύνορα, οι φράκτες και τα στρατόπεδα εμποδίζουν την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων και την πολυπολιτισμικότητα, εμείς θα διεκδικούμε μια κοινωνία που δε χωράει την εκμετάλλευση, την καταπίεση και την καταστολή.

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη Λόλα Γκουτιέρεζ διοργανώνει εκδήλωση, παρουσία της ίδιας και των συντρόφων της τής CGT Catalynia στον Χώρο Στέγασης Προσφύγων City Plaza (Αχαρνών 78), τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στις 8μμ και καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το Εφετείο (Λ. Αλεξάνδρας και Λουκάρεως), την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου στις 9:30 πμ 

  • Η αλληλεγγύη δεν είναι έγκλημα
  • Η Λόλα Γκουτιέρεζ είναι αθώα 

https://www.kinimatorama.net/event/103832?fbclid=IwAR2jZJSzPeul-i4FtJNcbt_q41TufPBXv6tMBbo3LlPktzeqhW_ZYCm2FKA