Επικαιρότητα

Να πάρουμε πίσω όσα μας πήραν οκτώ χρόνια μνημονίων

31/10/2018

Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση

Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί να μας πείσει ότι «βγήκαμε από τα μνημόνια», και η αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ την εγκαλεί για το ότι αθετεί τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές, η ελληνική κοινωνία βιώνει μια εντελώς διαφορετική καθημερινή πραγματικότητα. Οι εφαρμοστικοί νόμοι είναι παρόντες και συνεχίζουν να διαλύουν τις ζωές μας. Οι πλειστηριασμοί κατοικιών εντείνονται ανεξαρτήτως ποσoύ, οι μισθοί δεν φτάνουν ούτε για την επιβίωση, οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι κυρίως επισφαλείς και κακοπληρωμένες, με την εντατικοποίηση των ρυθμών δουλειάς να είναι διαρκής, πατώντας πάνω στο καθεστώς ανασφάλειας. Οι συνταξιούχοι αγωνιούμε για την επιπλέον περικοπή των συντάξεων, στις οποίες βασίζονται ολόκληρες οικογένειες για να τα βγάλουν πέρα.

Την ίδια στιγμή, η κερδοφορία των επιχειρήσεων έχει ανακάμψει, όσες επιβίωσαν από την κρίση συγκεντρώνουν μεγαλύτερα μερίδια της αγοράς, και βγάζουν πολύ περισσότερα στις πλάτες των εργαζομένων αλλά και του περιβάλλοντος, χρησιμοποιώντας το μνημονιακό οπλοστάσιο.

Πρέπει να πάρουμε πίσω όσα μας πήραν 8 χρόνια μνημονίων. Ο αγώνας για τα εργασιακά δικαιώματα είναι βασική παράμετρος αυτού του αγώνα. Η επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων και του βασικού μισθού στα 751 άμεσα πρέπει και μπορούν να επιβληθούν από τους αγώνες μας. Η τήρηση του 8ώρου θα οδηγήσει στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, αφού σήμερα ένας εργαζόμενος βγάζει δουλειά για δύο, ενώ πληρώνεται τα μισά.

Σ' αυτή την κατεύθυνση χρειάζονται και επιμέρους κλαδικοί αγώνες για να κατοχυρωθούν επιχειρησιακές, ομοιοεπαγγελματικές και κλαδικές συμβάσεις, αλλά και μια συνολική απάντηση του εργατικού κινήματος για να επανακατοχυρωθεί το εργατικό δίκαιο που ξεχαρβαλώθηκε τα τελευταία χρόνια.

Υπ' αυτό το πρίσμα, ως ΑΡΚ στηρίζουμε την διακλαδική απεργία της 1ης Νοέμβρη που κηρύχθηκε από σωματεία του ιδιωτικού τομέα, και τις δράσεις που έχουν εξαγγείλει εκείνη τη μέρα τα συμμετέχοντα σωματεία.

Παράλληλα, έχει τεράστια σημασία η απεργία της 14ης Νοέμβρη που μετατρέπεται σε πανεργατική παρά την άρνηση της γραφειοκρατικής και εργοδοτικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ να κηρύξει απεργία, αφού μια σειρά Σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων έχουν κηρύξει απεργία για εκείνη τη μέρα, πράγμα που – υπό πίεση - έκανε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Οι εργαζόμενοι είμαστε αυτοί που κινούμε την οικονομία, εκείνη τη μέρα πρέπει να τη νεκρώσουμε για να αρχίσουμε να ξαναπαίρνουμε τις τύχες μας στα χέρια μας.

  • Συμμετέχουμε στηρίζοντας τις δράσεις των σωματείων την 1η Νοέμβρη
  • Κανένας και καμιά για δουλειά στις 14 Νοέμβρη, όλοι και όλες στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

 

Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, 30 Οκτωβρίου 2018