Επικαιρότητα

Καμιά σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16. Καμιά σκέψη για ιδιωτικά πανεπιστήμια για λίγους

29/10/2018

Αριστερή Ενότητα - ΑΡΕΝ

Δημοσιεύουμε εδώ το κείμενο της Ανακοίνωσης που εξέδωσε η Αριστερή Ενότητα σε σχέση με την παρέμβασή της στην εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής-Πολιτικού, την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου στην Αθήνα, με θέμα την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση για το ποια είναι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Η πολιτική της σκοπό έχει να αποδιαρθρώσει τελείως τους φοιτητικούς συλλόγους, τα δημοκρατικά κεκτημένα τους και τη συλλογική διεκδίκηση, γι΄αυτό, άλλωστε, η δράση της περιορίζεται σε πάρτυ, σημειώσεις και εκδρομές. Κεντρική της αιχμή είναι η αποπολιτικοποίηση των Πανεπιστήμιών, μη παύοντας ωστόσο να να εξυπηρετεί με αυτόν τον τρόπο την αδιαμαρτύρητη επιβολή των πιο επαχθών μέτρων εντός του πανεπιστήμιου. Πίσω όμως, από αυτό το απολιτίκ προσωπείο κρύβεται μια επιθετική, βαθιά νεοφιλελεύθερη ιδεολογία η οποία τοποθετεί πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων, τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, αδιαφορώντας για την φτώχεια και την ανισότητα και αποστρέφεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, λειτουργώντας στην ουσία ως η πλάτη του φασισμού.

Την Τετάρτη 24/10 η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής και Πολιτικού πραγματοποίησε εκδήλωση που αφορούσε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, του άρθρου δηλαδή που θεσπίζει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας. Ομιλητές , καθόλου τυχαία, ήταν δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων ο κ. Φορτσάκης, τέως πρύτανης του ΕΚΠΑ, που έχει μείνει στη μνήμη των φοιτητ(ρι)ών ως «ο Πρύτανης των ΜΑΤ». Αναπαράχθηκαν επομένως χωρίς κανένα ενδοιασμό οι προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκη, και ταυτοχρόνως το όραμα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, για ιδιωτικά Πανεπιστήμια για λίγους, αστυνομοκρατούμενα και αποστειρωμένα από κάθε φωνή αντίστασης. Πανεπιστήμια από τα οποία θα αισχροκερδούν επιχειρηματίες σε βάρος των φοιτητών και όπου η ουσιαστική γνώση θα θυσιάζεται στο βωμό της τεχνοκρατικής κατάρτισης σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες της αγοράς.

Ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο δε μας χωράει όλους. Για αυτό είναι καθήκον μας να μη μένουμε απαθείς όταν με τέτοια άνεση συζητείται ο αποκλεισμός μας από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η παρέμβαση μας στην εκδήλωση της ΔΑΠ είχε ακριβώς σκοπό να διατρανώσει πως δεν πρόκειται να αφήσουμε χωρίς απάντηση τα καταστροφικά τους σχέδια. Δε θα σταματήσουμε να απαιτούμε το αυτονόητο μας δικαίωμα για ισότιμη πρόσβαση στο Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο. Διεκδικούμε οι σχολές μας να είναι ελεύθεροι ζωντανοί κοινωνικοί και πολιτικοί χώροι ασύλου, μακριά από λογικές αστυνόμευσης και αυταρχισμού. Όσοι προσπαθούν να μας στερήσουν όλα αυτά, θα μας βρίσκουν σταθερά απέναντί τους.

 Για ένα πανεπιστήμιο στο μπόι των αναγκών μας !

Δείτε  εδώ το βίντεο της παράμβασης της ΑρΕν.