Απόψεις

Να πάνε τα παιδιά της ΒΙΑΛ στο σχολείο;

15/10/2018

Τέλης Τύμπας, αν. καθηγητής Ιστορίας της Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το κρίσιμο με αυτή την ερώτηση είναι να μην την αποδεχτείς. Γιατί δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό να υπάρχει η ΒΙΑΛ, να υπάρχει η Μόρια. Δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά στρατόπεδα εγκλωβισμού προσφύγων στα οποία πολλά παιδιά βιάζονται λόγω ενός ανήθικου και παράνομου εγκλωβισμού, ασφυκτικού και παρατεταμένου. Βιασμός που έμαθε την προηγούμενες μέρες όλος ο πλανήτης από άρθρα όπως αυτό στο Newsweek. Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα και κάποια νησιά της ήταν απασχολημένα με το αν τα προσφυγόπουλα που έχουν εγκλωβιστεί στα στρατόπεδα αυτά πρέπει να πάνε ή όχι σχολείο. Η ΒΙΑΛ και η Μόρια πρέπει να κλείσουν, ώστε η αποσυμπίεση των νησιών που έχουν μετατραπεί σε μια κόλαση για τα παιδιά που βιάζονται σε αυτά να μετασχηματιστεί σε αυτό που χρειάζεται: πίεση να αναλάβει η Ευρώπη (και στο βαθμό που της αναλογεί και η Ελλάδα, αναλογικά στο σύνολο της επικράτειάς της) την ευθύνη της για τις αιτίες αλλά και τα αποτελέσματα πολέμων στην εκδήλωση των οποίων έχει συμβάλει κομβικά, έμμεσα ή και άμεσα.

Η ΒΙΑΛ πρέπει να κλείσει, η Μόρια πρέπει να κλείσει. Για να σταματήσει ο ανεξέλεγκτος βιασμός παιδιών. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο να πλειοδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο να πάνε τα παιδιά της ΒΙΑΛ και της Μόρια σχολείο την ίδια στιγμή που η πολιτική του προϋποθέτει την ύπαρξη της ΒΙΑΛ και της Μόρια (πολιτική που αποτυπώνεται στην συναίνεση στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας). Πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε μια πολιτική που για να αποστρέψει την προσοχή από την δική της ευθύνη για την ύπαρξη κολαστηρίων στα οποία λαμβάνει χώρα βιασμός παιδιών εστιάζεται στην ευθύνη άλλων. Μια πολιτική που φωνάζει όσο μπορεί για το ότι κάποιοι δεν θέλουν να πάνε τα παιδιά της ΒΙΑΛ στο σχολείο για να μην παρατηρηθεί ότι σιωπά εκκωφαντικά για το ότι υπάρχει ΒΙΑΛ, υπάρχει Μόρια. Που υπερθεματίζει για την εμφανή αναρμοδιότητα όσων δεν θέλουν να μάθουν τα προσφυγόπουλα γράμματα για να μείνει αθέατη η ευθύνη της για το ότι τα ίδια προσφυγόπουλα βιάζονται. Που σημειώνει την πολύ κακή για τα νησιά εικόνα από την άρνηση κάποιων να πάνε τα προσφυγόπουλα από τα στρατόπεδα εγκλωβισμού στο σχολείο αλλά αγνοεί την ακόμη χειρότερη εικόνα από την δική της κατάφαση σε μια πολιτική που εκθέτει τα προσφυγόπουλα στο να βιάζονται στα ίδια αυτά στρατόπεδα.

Η ΒΙΑΛ πρέπει να κλείσει, η Μόρια πρέπει να κλείσει. Γιατί μόνο έτσι θα μπορεί να δοθεί η μάχη για να πάνε τα προσφυγόπουλα σε ένα σχολείο που θα αξίζει να λέγεται σχολείο, να πάνε τα προσφυγόπουλα στο σχολείο τις ίδιες ώρες και στις ίδιες τάξεις με τα άλλα παιδιά, να πάνε σε ένα σχολείο αφού έχουν απεγκλωβιστεί-αποσυμπιεστεί από μια ασφυκτική κοινωνική γεωγραφία, να πάνε σε ένα σχολείο ως ελεύθερα παιδιά κι όχι ως βιασμένα προσφυγόπουλα.

Πηγή: https://www.aplotaria.gr/vial-kids-school/