Επικαιρότητα

«Και στις 30 Μάη, να δείξουμε ότι δεν είμαστε μια αγκαλιά με τα αφεντικά»

22/05/2018

Γιάννος Γιαννόπουλος


Ο κόσμος της δουλειάς να πάρει την απεργία στις 30 Μάη στα χέρια του, με ακόμα πιο οξυμένο αντικυβερνητικό και αντεργοδοτικό τόνο

 

Για τη φιέστα της ΓΣΕΕ, που διοργανώνει τη Δευτέρα 21 Μάη, στο Μέγαρο Μουσικής, για τα 100 χρόνια της ύπαρξής της, αλλά και για την απεργία της Τετάρτης 30 Μάη, στην οποία αποφάσισαν να προχωρήσουν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Συμμαχίας, υιοθετώντας τις θέσεις των εργοδοτών, μιλά στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen, ο Γιάννος Γιαννόπουλος, εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα (μηχανικός) και μέλος της Αγωνιστικής Συνεργασίας ΕΚΑ.

Όπως σημειώνει, ανάμεσα στα άλλα, «οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν υιοθετήσει το παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι βγαίνουμε δηλαδή από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018, πράγμα που οι εργαζόμενοι και η κοινωνία δεν το βιώνουν αυτό… Δε λένε τίποτε για θέματα που καίνε τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, όπως η περικοπή των συντάξεων, οι πλειστηριασμοί κτλ.. Λένε, όμως, ότι πρέπει να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων, για να έχουμε περισσότερη δουλειά, και πως πρέπει να τελειώνουμε με το λαϊκισμό».

Με βάση τα αιτήματά τους, έτσι όπως τα θέτουν στην απεργία, υιοθετώντας ουσιαστικά τα όσα λένε οι εργοδότες, «ο κόσμος της εργασίας θα πρέπει να εξετάσει πώς θα αντιδράσει στην περαιτέρω διολίσθηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ», σημειώνει ο Γ. Γιαννόπουλος και προσθέτει: «Πρέπει οι εργαζόμενοι, όπως κάθε φορά που οι συνδικαλιστικές τους ηγεσίες εξαγγέλλουν απεργίες και ταυτόχρονα τις υποσκάπτουν, να πάρουν την απεργία στις 30 Μάη στα χέρια τους, με ακόμα πιο οξυμένο αντικυβερνητικό και αντεργοδοτικό τόνο. Δεν είμαστε μια αγκαλιά με τα αφεντικά μας, κι αυτό πρέπει να το δείξουμε και στις 30 Μάη. Να βγούμε στο δρόμο, να βγούμε πιο επιθετικά απέναντι στις -ανοιχτά πλέον- εργοδοτικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Να δώσουμε το μήνυμα πως δεν τους ακολουθεί ο κόσμος της εργασίας».

Πρέπει ο κόσμος της δουλειάς να απεργήσει μαζικά στις 30 Μάη; Ναι, λέει ο Γ. Γιαννόπουλος, συμπληρώνοντας «ότι πρέπει και να προετοιμαστεί, μέσα από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, από τη βάση των εργαζομένων, για το επόμενο διάστημα που θα έρχονται τα νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, δηλαδή τα νέα προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης, να βγει μαζικά στο δρόμο. Διότι, προφανέστατα, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ δε θα θέλουν να απεργήσουν», αφού έχουν υιοθετήσει τα όσα λένε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι εργοδότες. Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, υπογραμμίζει, «ώστε να συντονίσουμε τον κόσμο του αγώνα να βγει δυναμικά από αυτή τη μέγγενη: από τη μια την κυβέρνηση και τις μνημονιακές πολιτικές και από την άλλη τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να παίζουν ένα ρόλο, που είναι χειρότερος και από δεξιάς αντιπολίτευσης».

Όσον αφορά στη φιέστα της ΓΣΕΕ, στις 21 Μάη, επισημαίνει πως «γιορτάζει το γεγονός αυτό με κλειστές πύλες, αφήνοντας τους εργαζομένους -τους οποίους υποτίθεται πως εκπροσωπεί- εκτός και μακριά… Κάνουν μια περίκλειστη φιέστα, με ανθρώπους που ελάχιστη σχέση έχουν με το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα. Η ΓΣΕΕ έχει περάσει προ πολλού το “ρουβίκωνα” του κοινωνικού εταιρισμού, δηλαδή στη λογική πως όλοι μαζί σαν μια “οικογένεια” θα ξεπεράσουμε την κρίση, στη ουσία όμως θα βγουν χαμένοι οι εργαζόμενοι».

Ακούστε εδώ στο παρακάτω οπτικοποιημένο απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» τι είπε αναλυτικά ο Γ. Γιαννόπουλος. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 19-05-18.

Πηγή: http://ergasianet.gr/2018/05/19/